Βραζιλία-Αργεντινή: Η σπουδαιότερη κόντρα μεταξύ εθνικών ομάδων κρίνει το 47ο Κόπα Αμέρικα

2021-07-10 12:38

 

Λίγες ώρες πριν το μεγάλο τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ανάμεσα στην Αγγλία και την Ιταλία, ένα άλλο σπουδαίο παιχνίδι, στην απέναντι... όχθη του Ατλαντικού, ετοιμάζεται να τραβήξει πάνω του όλα τα φώτα. Και μπορεί για τους φίλους του ποδοσφαίρου ανά την Ευρώπη το Copa America να πέρασε σε δεύτερη μοίρα στις περισσότερες των περιπτώσεων, εξαιτίας της ώρας διεξαγωγής των παιχνιδιών, του βουβού κλίματος που δημιούργησαν οι άδειες εξέδρες αλλά και του θεάματος που σε πολλά παιχνίδια (υπήρχαν και εξαιρέσεις) ήταν χειρότερο από τα ματς του Euro, όμως όταν ο τελικός είναι ανάμεσα στη Βραζιλία και την Αργεντινή, τότε όλα σταματάνε και το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο.

 

Σελεσάο” και “αλμπισελέστε” κατάφεραν τελικά να φτάσουν ως το τέλος του δρόμου και να εκπληρώσουν την ευχή ενδεχομένως όλων των... ουδέτερων ποδοσφαιρόφιλων που ήθελαν να δουν το σπουδαιότερο ίσως ντέρμπι μεταξύ εθνικών ομάδων στον κόσμο να κρίνει αυτό το τρόπαιο. Στη σύγχρονη ιστορία, οι δυο τους τα είχαν πει τόσο στον τελικό του 2004 στο Περού, όταν σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι η Βραζιλία χωρίς παίκτες όπως οι Ρονάλντο, Ροναλντίνιο, Κακά, Καφού και Ρομπέρτο Κάρλος ισοφάρισε σε 2-2 στο φινάλε με ένα... buzzer beater γκολ του Αντριάνο και πήρε το κύπελλο στα πέναλτι, όσο και σε εκείνον του 2007 στη Βενεζουέλα, με τους Βραζιλιάνους και πάλι νικητές επικρατώντας εύκολα των αιωνίων αντιπάλων τους με 3-0. Ενδιάμεσα είχαν βρεθεί και στον τελικό του Συνομοσπονδιών της Γερμανίας το 2005, όταν η Βραζιλία διέλυσε με 4-1 την Αργεντινή. Επίσης, στο προηγούμενο Copa America, αυτό του 2019, είχαν συναντηθεί στον ημιτελικό, με τη “σελεσάο” να αναδεικνύεται νικήτρια με 2-0 και να παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό όπου νίκησε το Περού και κατέκτησε το τρόπαιο. Τα ξημερώματα αυτής της Κυριακής (11/7), 14 χρόνια μετά την τελευταία φορά, οι δυο τους ερίζουν ξανά για τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας της Λατινικής Αμερικής.

 

Οι Βραζιλιάνοι έχουν ως μοναδικό στόχο φυσικά την υπεράσπιση των κεκτημένων τους και να αναδειχθούν νικητές για δεύτερη συνεχόμενη φορά μέσα στη χώρα τους. Η Βραζιλία πήρε τελευταία στιγμή το χρίσμα να διοργανώσει ξανά το Copa America μετά την αδυναμία που δήλωσαν Κολομβία και Αργεντινή εξαιτίας των προβλημάτων με τον κορωνοϊό, όμως η επιλογή της χώρας του καφέ προκάλεσε επίσης αντιδράσεις, με τους διεθνείς να σκέφτονται ακόμη και να μποϊκοτάρουν το τουρνουά. Τελικά όλοι πήραν μέρος κανονικά, με την ομάδα του Τίτε να παρουσιάζεται πάνοπλη και να εντυπωσιάζει με την αποτελεσματικότητά της στα δυο πρώτα της ματς στους ομίλους κόντρα σε Βενεζουέλα και Περού (3-0 και 4-0). Στη συνέχεια βέβαια κατέβασε ταχύτητα και έπαιξε όσο χρειαζόταν για να πάρει το αποτέλεσμα, όπως είδαμε και στα νοκ άουτ με τις δυο νίκες με 1-0 κόντρα σε Χιλή (με πάίκτη λιγότερο λόγω της αποβολής του Γκαμπριλελ Ζεσούς για την καρατιά πάνω στον Μένα) και Περού, χάρη στα “χρυσά” γκολ του Πακετά που αμφότερα προήλθαν από ασίστ του Νεϊμάρ.

 

Ο τελευταίος είναι το κεντρικό πρόσωπο της “σελεσάο” -και- σε αυτή τη διοργάνωση, θέλοντας να κατακτήσει με τα χρώματα της εθνικής του το πρώτο του σπουδαίο τρόπαιο. Ο άσος της Παρί έχει κερδίσει το Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 2013 και χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο το 2016 στο Ρίο, όμως ήταν απών από τον προ διετίας θρίαμβο της Βραζιλίας στο Copa America λόγω τραυματισμού. Σε αυτή τη διοργάνωση έχει ήδη 2 γκολ και 3 ασίστ, είναι έτοιμος να γράψει ιστορία με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αφού με 68 γκολ συνολικά απέχει ακόμη 9 για να φτάσει τον σπουδαίο Πελέ στην πρώτη θέση της λίστας με τους πρώτους σκόρερ όλων των εποχών της ομάδας και θέλει να πρωταγωνιστήσει και στον τελικό, απέναντι στον παλιόφιλό του Λιονέλ Μέσι.

 

Για τον Μέσι, αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια ολόκληρης της καριέρας του, σε μια από τις τελευταίες αν όχι την τελευταία ευκαιρία του να κατακτήσει ένα τρόπαιο με την εθνική Αργεντινής. Με τέσσερις χαμένους τελικούς στις πλάτες του (Copa America 2007, 2015, 2016, Μουντιάλ 2014), το κεφάλαιο εθνική ομάδα τον πληγώνει διαρκώς και σε αυτό θέλει να βάλει ένα τέλος τα ξημερώματα της Κυριακής. Στο γήπεδο όπου βίωσε την πικρία της ήττας από τη Γερμανία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014, στο “Μαρακανά”, θέλει να γράψει την πιο χρυσή του σελίδα με την “αλμπισελέστε”. Ο “pulga” μπορεί ουσιαστικά να κυκλοφορεί ελεύθερος, αφού το συμβόλαιό του με τη Μπαρτσελόνα έχει λήξει και ακόμη δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη για την ανανέωσή του (οι “μπλαουγκράνα” δηλώνουν αισιόδοξοι αλλά έχουν προβλήματα με το Financial Fair Play), όμως τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι απόλυτα αφοσιωμένος στην προσπάθεια της Αργεντινής, πραγματοποιώντας ένα εξαιρετικό τουρνουά του οποίου είναι πρώτος σκόρερ με 4 γκολ (τα δύο με φάουλ) μαζί με τον απολαυστικό Λουίς Ντίας της Κολομβίας, αλλά και πρώτος σε ασίστ έχοντας 5.

 

Ο Μέσι ηγείται μιας ομάδας η οποία δείχνει αποφασισμένη να αφήσει πίσω της τα προβλήματα και τις παθογένειες προηγούμενων ετών και να φτάσει αυτή τη φορά στην κατάκτηση ενός τροπαίου, κάτι που έχει να πετύχει από το 1993! Η ομάδα του Λιονέλ Σκαλόνι, αν και ξεκίνησε “μουδιασμένα” με το 1-1 κόντρα στη Χιλή, κέρδισε όλα τα υπόλοιπα ματς του ομίλου της, προκρίθηκε εύκολα με 3-0 κόντρα στο Εκουαδόρ και παρότι καρδιοχτύπησε με την Κολομβία στα ημιτελικά, πέρασε στα πέναλτι μετά από μια καταπληκτική εμφάνιση του τερματοφύλακά της, Εμιλιάνο Μαρτίνες, που έπιασε τρία! Για την “αλμπισελέστε” και τον Μέσι είναι ή τώρα ή ποτέ και τι καλύτερο φυσικά από το να έρθει ένας θρίαμβος εις βάρος της Βραζιλίας μέσα στο “σπίτι” της.

 

Το μεγαλοπρεπές “Μαρακανά”, εκεί όπου η Βραζιλία δεν έχει χάσει ποτέ σε επίσημο ματς από την καταστροφή του Μουντιάλ 1950 με την Ουρουγουάη και μετά, είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του για να υποδεχθεί τους δύο μεγάλους αντιπάλους, μαζί με περίπου 5.000 τυχερούς θεατές που θα δουν από κοντά τη μεγάλη μάχη. Οι Βραζιλιάνοι καλούνται να δείξουν χαρακτήρα και με όπλο την παράδοση (δεν έχουν χάσει τελικό από την Αργεντινή μετά το μακρινό 1937) να επικρατήσουν ενός αντιιπάλου που διψάει για διάκριση. Οι Αργεντίνοι έχουν ένα ακόμη εμπόδιο για τον πρώτο τους τίτλο μετά από 28 χρόνια, το μεγαλύτερο όλων κόντρα σε μια ομάδα που έχει να ηττηθεί σε επίσημο ματς από τον προημιτελικό του Μουντιάλ 2018 κόντρα στο Βέλγιο. Η μεγάλη μάχη πλησιάζει και ελπίζουμε να μας μείνει αξέχαστη.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

 

Πίσω