Τζάμπολ στο μαγικό κόσμο του NBA

2019-10-22 16:59

 

 

Του Ανδρέα Λεκάκη

 

Η αναμονή για τους απανταχού φίλους του μπάσκετ παίρνει τέλος τα ξημερώματα της Τετάρτης (23/10), αφού το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο ξεκινά και για άλλη μια χρονιά μας υπόσχεται πολλά. Ο μαγικός κόσμος του NBA ανοίγει και πάλι τις πύλες του μετά από ένα καλοκαίρι όπου πολλοί σούπερ σταρ άλλαξαν στέγη και πραγματοποιήθηκαν σπουδαίες κινήσεις που αλλάζουν τα δεδομένα όσον αφορά τις μεγάλες μάχες που θα γίνουν για την είσοδο στα πλέι οφ αλλά και την κατάκτηση του τίτλου. Λίγες ώρες πριν το πρώτο τζάμπολ για τη σεζόν 2019-20, ας δούμε πως έχουν τα πράγματα στον χάρτη της σπουδαιότερης λίγκας.

 

Ανατολή

Οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο μοιάζουν να δεσπόζουν στην Ανατολή, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι αποδυναμωμένη τα τελευταία χρόνια, με την περισσότερη ποιότητα και τα μεγαλύτερα ονόματα να έχουν μεταφερθεί στη Δύση. Τα “ελάφια”, μετά από αρκετές σεζόν στις οποίες αδυνατούσαν να κάνουν το βήμα παραπάνω, κατάφεραν πέρσι να φτάσουν μέχρι τους τελικούς της Περιφέρειας, όμως έπεσαν πάνω στους μετέπειτα πρωταθλητές Ράπτορς. Άφησαν όμως πάρα πολλές υποσχέσεις για τη συνέχεια, αφού κατέγραψαν το καλύτερο ρεκόρ στην κανονική διάρκεια, έπαιξαν σπουδαίο μπάσκετ ενώ φυσικά ανέδειξαν και τον MVP του πρωταθλήματος. Φέτος έχουν ακόμη μεγαλύτερη εμπειρία και μπορεί να μην έκαναν κάποια εντυπωσιακή προσθήκη, όμως γέμισαν το ρόστερ τους (Κόρβερ, Μάθιους, Λόπεζ, ενώ ο Γιάννης θα έχει συμπαραστάτη και τον αδερφό του, Θανάση, από φέτος) και δείχνουν αποφασισμένοι αυτή τη φορά να κυνηγήσουν ως το τέλος το πρώτο τους πρωτάθλημα από το 1971. Όπως και να το κάνουμε, η παρέα του Έλληνα σούπερ σταρ είναι μέσα στα φαβορί.

Ο MVP της περσινής σεζόν, Γιάννης Αντετοκούνμπο, θα προσπαθήσει να οδηγήσει τους Μπακς μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος

 

Από το... πουθενά φέτος μπήκε στις συζητήσεις το Μπρούκλιν, μετά τις εντυπωσιακές προσθήκες στις οποίες προχώρησε. Οι Νετς έκαναν δικούς τους τους Κάιρι Ίρβινγκ, Κέβιν Ντουράντ και ΝτεΆντρε Τζόρνταν, αλλάζοντας στάτους, αφού από μία ομάδα που παραδοσιακά κατέγραφε μέτριες ως απογοητευτικές πορείες τώρα όλοι περιμένουν από αυτή να πρωταγωνιστήσει. Οι απαιτήσεις θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες αν δεν τραυματιζόταν σοβαρά ο Ντουράντ (χάνει τη σεζόν), όμως ακόμη κι έτσι οι Νετς θέλουν με πρωτοστάτη τον Ίρβινγκ να βάλουν φέτος τις βάσεις και μέσα στα επόμενα χρόνια να φτάσουν στην κατάκτηση του πρώτου δαχτυλιδιού στην ιστορία τους.

Κάιρι Ίρβινγκ και Κέβιν Ντουράντ θα σχημάτιζαν από φέτος ένα ονειρικό δίδυμο στο Μπρούκλιν, αν ο τελευταίος δεν τραυματιζόταν σοβαρά

 

Ισχυρή φυσικά θα παρουσιαστεί για άλλη μια σεζόν και η Φιλαδέλφεια, η οποία διατήρησε στο ρόστερ τους δύο σταρ της, Μπεν Σίμονς και Τζόελ Εμπίντ, που θα πλαισιωθούν ξανά από τον Τομπάιας Χάρις. Στο δυναμικό των 76ers ήρθε να προστεθεί από τους Σέλτικς και ο Αλ Χόρφορντ, ένας από τους πιο ποιοτικούς ψηλούς του NBA ο οποίος αναμένεται να συνθέσει ένα ιδανικό δίδυμο ψηλών με τον Εμπίντ. Ακόμη κι έτσι, το να φτάσει η Φιλαδέλφεια μέχρι το τέλος του δρόμου μοιάζει δύσκολο (δεν έχει και το απαραίτητο βάθος στον πάγκο), όμως σίγουρα θα είναι από τις ομάδες που θα πρωταγωνιστήσουν.

 

Από κει και πέρα οι υπόλοιπες ομάδες έρχονται πιο πίσω, με τους περσινούς θριαμβευτές Τορόντο Ράπτορς (πήραν το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία τους) να είναι σίγουρα αποδυναμωμένοι μετά την αποχώρηση του ανθρώπου που τους οδήγησε στο τρόπαιο, του Κάουι Λέοναρντ, ενώ οι Σέλτικς μετά τη φυγή του δυσαρεστημένου Ίρβινγκ βρήκαν το νέο ηγέτη τους στο πρόσωπο του Κέμπα Ουόκερ, έχουν ένα σπουδαίο προπονητή (Μπραντ Στίβενς), δε θα τα πάνε άσχημα αλλά σε πρώτη φάση δε λογίζονται ανάμεσα στα φαβορί για τίτλο.

 

Από τις υπόλοιπες ομάδες της Ανατολής μάλλον δε θα πρέπει να περιμένουμε πολλά πράγματα. Το Μαϊάμι του Έρικ Σποέλστρα, με την προσθήκη του Τζίμι Μπάτλερ o οποίος θα είναι ο νέος ηγέτης των Χιτ, είναι φιλόδοξο αλλά μέχρι εκεί, οι Σικάγο Μπουλς έχουν μια νεανική ομάδα αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων, ενώ Χοκς, Καβαλίερς, Χόρνετς, Πίστονς, Πέισερς, Νικς, Μάτζικ και Ουίζαρντς δύσκολα θα μας εντυπωσιάσουν φέτος.

 

Δύση

Για άλλη μια σεζόν τα περισσότερα φώτα πέφτουν στη Δύση. Εκεί που όπως φαίνεται θα έχουμε μια μεγάλη μάχη στο Λος Άντζελες, ανάμεσα σε Λέικερς και Κλίπερς. Κι αν οι Κλίπερς είναι σταθερά ισχυροί τα τελευταία χρόνια, δεν ισχύει το ίδιο για τους άλλοτε κραταιούς Λέικερς, οι οποίοι ψάχνουν τον δρόμο για την αναγέννησή τους, μια αναγέννηση η οποία θα έρθει φέτος όπως πιστεύουν οι περισσότεροι.

 

Οι προβλέψεις θέλουν τους “λιμνάνθρωπους” ανάμεσα στα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, αφού φέτος ο Λεμπρόν Τζέιμς, που πήγε στο Λ.Α για να οδηγήσει τους Λέικερς ξανά στην κορυφή και να πάρει το τέταρτο δαχτυλίδι του αλλά πέρσι έμεινε εκτός πλέι οφ για πρώτη φορά μετά το 2005, θα έχει σπουδαίο συμπαραστάτη τον Άντονι Ντέιβις, τον καλύτερο φόργουορντ/σέντερ σκόρερ της λίγκας, τον οποίο ο “Βασιλιάς” ζητούσε διακαώς και οι άνθρωποι της ομάδας του έκαναν το χατίρι να τον ντύσουν με τα χρώματά της. Τώρα οι δυο τους πρέπει να αποδείξουν πως μπορούν να κάνουν ξανά τους Λέικερς μεγάλους. Πέρα από αυτούς τους δυο, το υλικό είναι αρκετά καλό με παίκτες όπως ο Κούζμα, ο Χάουαρντ, ο Γκριν, ο Ρόντο, ο ΜακΓκί, ενώ στο ρόστερ θα υπάρχει και ο Κώστας Αντετοκούνμπο. Οι προσδοκίες είναι πιο ψηλά από ποτέ τελευταία, με τους Λέικερς να θέλουν να κυνηγήσουν το πρώτο τους πρωτάθλημα μετά το 2010 και να βάλουν τέλος στα “πέτρινα” χρόνια.

Λεμπρόν Τζέιμς και Άντονι Στίβενς θέλουν να επαναφέρουν τους θρυλικούς Λέικερς στον δρόμο των επιτυχιών

 

Εμπόδιό τους σε αυτήν την προσπάθεια θέλουν να σταθούν οι Κλίπερς. Ζώντας πάντα στη σκιά της σπουδαίας συμπολίτισσάς της, η έτερη ομάδα του Λος Άντζελες είναι τα τελευταία χρόνια σαφέστατα σε υψηλότερο επίπεδο και φέτος έχει ανεβάσει πιο πολύ τον πήχη, αφού έκανε ίσως το μεγαλύτερο deal του καλοκαιριού. Η ομάδα του μεγάλου Ντοκ Ρίβερς, ο οποίος σύμφωνα με τις προβλέψεις είναι φαβορί για να αναδειχθεί ο καλύτερος προπονητής της σεζόν για πρώτη φορά μετά το 2000, απέκτησε τον MVP των περσινών τελικών, Κάουι Λέοναρντ, καθώς και τον Πολ Τζορτζ μέσω ανταλλαγής, έναν από τους κορυφαίους παίκτες του NBA που εντυπωσίασε πέρσι με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ. Φυσικά με αυτές τις κινήσεις οι Κλίπερς μετατρέπονται αυτομάτως σε ένα από τα φαβορί για τον τίτλο και οι πιο πολλοί περιμένουν πως θα... κονταροχτυπηθούν με τους Λέικερς στους τελικούς της Δύσης, με τη νικήτρια να έχει τον πρώτο λόγο για να πάρει το τρόπαιο.

Οι Κλίπερς τάραξαν τα νερά του NBA με την απόκτηση των Κάουι Λέοναρντ και Πολ Τζορτζ

 

Όσο για τους φιναλίστ της περσινής σεζόν Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, την υπέρ-ομάδα που εντυπωσίασε τους πάντες τα προηγούμενα χρόνια με τρεις κατακτήσεις σε τέσσερις σεζόν, από πέρσι έμοιαζαν πιο... γήινοι και το ίδιο ισχύει και φέτος. Ο τρομερός Στεφ Κάρι θα είναι πάλι το σημείο αναφοράς, ο Ντρέιμοντ Γκριν ξανά σταθερή αξία, όμως πλέον δεν υπάρχουν Ντουράντ, Ιγκουοντάλα, Λίβινγκστον και ο Κλέι Τόμπσον θα απουσιάσει καιρό. Θα έχουν όμως στο ρόστερ τους τον Ντι Άντζελο Ράσελ, ο οποίος προέρχεται από την κορυφαία σεζόν της καριέρας του με τους Νετς, οδηγώντας τους πέρσι στα πλέι οφ σε μια από τις μεγάλες εκπλήξεις της χρονιάς. Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, οι Ουόριορς δεν ξεκινούν ως φαβορί, όμως δεν αποκλείεται να διαψεύσουν κόσμο.

 

Με μεγάλες φιλοδοξίες μπαίνει στη χρονιά και το Χιούστον. Ο σούπερ σταρ των Ρόκετς, Τζέιμς Χάρντεν, θα έχει από φέτος δίπλα του έναν από τους καλύτερους πλέι μέικερ του πρωταθλήματος, τον Ρασέλ Ουέστμπρουκ, ο οποίος έκρινε πως ήρθε η ώρα για αλλαγή (11 χρόνια στην Οκλαχόμα) και αποκτήθηκε μέσω ανταλλαγής από τους Θάντερ, σε μια από τις μεταγραφικές βόμβες του καλοκαιριού! Το μεγάλο στοίχημα για την ομάδα του Μάικ Ντ’ Άντονι είναι να ταιριάξουν στο παρκέ αυτές οι δύο μεγάλες προσωπικότητες. Αν το κάνουν, οι Ρόκετς πάνε για μεγάλα πράγματα φέτος. Αν όχι, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα.

Άλλο ένα δίδυμο που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον τη φετινή χρονιά: Τζέιμς Χάρντεν και Ρασέλ Ουέστμπρουκ στους Ρόκετς

 

Από κει και πέρα, τα βλέμματα θα πέσουν και στους Ντένβερ Νάγκετς του Νίκολα Γιόκιτς αλλά και στους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς των Ντάμιαν Λίλαρντ και ΣιΤζέι ΜακΚόλουμ, οι οποίοι πήγαν πέρσι μέχρι τους τελικούς της Περιφέρειας. Αξίζει να προσέξει κάποιος και τους Πέλικανς της Νέας Ορλεάνης, οι οποίοι διαθέτουν στο ρόστερ τους το No1 του draft, Ζάιον Ουίλιαμσον, που θεωρείται το νέο μεγάλο ταλέντο στο NBA, όμως τραυματίστηκε και θα χάσει τους δύο πρώτους μήνες. Συμπαθητικά θα τα πάνε λογικά οι Γιούτα Τζαζ, που από φέτος θα έχουν τον σπουδαίο πλέι μέικερ Μάικ Κόνλεϊ, ο οποίος άλλαξε στέγη μετά από 12 χρόνια στους Γκρίζλις, αλλά και τον Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς που άφησε τους Πέισερς. Φυσικά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι Ντάλας Μάβερικς, οι οποίοι έχουν μπει πλέον στη μετά Νοβίτσκι εποχή, αφού ο τεράστιος αυτός παίκτης αποσύρθηκε μετά από 21 χρόνια παρουσίας του στην ομάδα. Οι πρωταθλητές του 2011 θα έχουν ως σημεία αναφοράς το μεγαλύτερο ταλέντο του ευρωπαϊκού μπάσκετ στη δεύτερη σεζόν του στο NBA, Λούκα Ντόνσιτς, αλλά και τον Κρίσταπς Πορζίνγκις, ο οποίος άφησε τους Νικς και θέλει να κάνει δυναμική επιστροφή μετά τον περσινό σοβαρό τραυματισμό του.

 

Λίγα πράγματα θα πρέπει να περιμένουμε από το Μέμφις, με τους Γκρίζλις πάντως να έχουν στο δυναμικό τους το No2 του draft, Ζα Μοράντ,που μαζί με τον Ουίλιαμσον θα διεκδικήσουν το βραβείο του κορυφαίου rookie του NBA, τους Τίμπεργουλβς, τους Θάντερ, τους Σανς και τους Κινγκς. Ομάδα με ταβάνι, τέλος, φαίνεται να είναι και οι Σαν Αντόνιο Σπερς του Γκρεγκ Πόποβιτς, οι οποίοι και πάλι θα στηριχτούν στους ΝτεΡόζαν, Μιλς και Όλντριτζ αλλά φυσικά απέχουν πάρα πολύ από την ομάδα που θαυμάσαμε τα προηγούμενα χρόνια, με πρωταγωνιστές τους Τόνι Πάρκερ, Τιμ Ντάνκαν και Μανού Τζινόμπιλι.

 

Θα καταφέρουν οι Λέικερς να επιστρέψουν από τα τάρταρα; Θα κατακτήσει ο Γιάννης το πρώτο του τρόπαιο στο NBA; Θα ανταπεξέλθουν στις μεγάλες απαιτήσεις οι Κλίπερς; Θα επιστρέψουν στο θρόνο οι Ουόριορς; Θα δικαιολογήσει τον ντόρο γύρω από το όνομά του ο Ζάιον Ουίλιαμσον; Θα πάρει τη σκυτάλη από τον Νοβίτσκι ο Ντόνσιτς στους Μάβερικς; Η σεζόν που ξεκινά στο NBA θα μας δώσει απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα πολλά ερωτήματα. Εμείς δεν έχουμε παρά να την απολαύσουμε.

 

Πίσω