Τσέλσι: Δυναμώνει εν μέσω πανδημίας

2020-06-06 14:08

 

Ο αθλητισμός, όπως και σχεδόν ολόκληρη η ζωή, μπήκε στον πάγο τους προηγούμενους μήνες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία έπληξε και συνεχίζει φυσικά να πλήττει τον πλανήτη. Ωστόσο βλέπουμε πως το τελευταίο διάστημα ο κόσμος προσπαθεί σιγά σιγά να συνέλθει από το σοκ και να επιστρέψει σε μια κανονικότητα, όσο μπορούμε να το πούμε αυτό.

 

Μαζί και το ποδόσφαιρο, με τη δράση στα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα να επιστρέφει και το ενδιαφέρον του κόσμου να αναθερμαίνεται. Την αρχή, όσον αφορά τα σημαντικότερα πρωταθλήματα, την έκαναν οι Γερμανοί, με το μάλλον επιτυχημένο “πείραμα” της Bundesliga να δείχνει τον δρόμο και στις υπόλοιπες μεγάλες λίγκες (Ισπανία, Ιταλία, Αγγλία) για να επανεκκινήσουν μέσα στον Ιούνιο, με την ευχή όλα να κυλήσουν ομαλά και να ολοκληρωθεί αυτή η αλλόκοτη όσο και δύσκολη χρονιά.

 

Καθώς επιστρέφει σιγά σιγά το ποδόσφαιρο στην καθημερινότητά μας, επιστρέφει και η διάθεση για ποδοσφαιρικές κουβέντες, αναλύσεις, σχολιασμούς. Όπως και για μεταγραφικά σενάρια/συζητήσεις, παρόλο που η φετινή μεταγραφική περίοδος (όποτε κι αν ξεκινήσει αυτή) λογικά δε θα έχει καμία σχέση με τα όσα ξέραμε, με τις περισσότερες ομάδες να δείχνουν απρόθυμες να πάνε στη λογική των πανάκριβων αγορών που μας είχαν συνηθίσει, έχοντας δεχθεί ένα πανίσχυρο οικονομικά πλήγμα λόγω της πανδημίας. Πιθανόν όμως θα υπάρξουν και εξαιρέσεις και μία από αυτές όπως όλα δείχνουν είναι η περίπτωση της Τσέλσι. Οι “μπλε” έχουν καταφέρει να στρέψουν τα φώτα πάνω τους τα τελευταία εικοσιτετράωρα μετά την είδηση πως βρίσκονται μια ανάσα από το να κλείσουν-και-τον Τίμο Βέρνερ, αρπάζοντάς τον μέσα από τα χέρια της Λίβερπουλ και του Γιούργκεν Κλοπ. Σε αντίθεση με άλλες ομάδες που μένουν αδρανείς και φαίνονται ανήμπορες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που έχουν πλέον δημιουργηθεί, η Τσέλσι εν μέσω υγειονομικής και-ακόμη μιας-οικονομικής κρίσης δείχνει αποφασισμένη να ακολουθήσει τον προγραμματισμό της και να ενισχυθεί, θέλοντας του χρόνου να επιστρέψει δυναμικά στη διεκδίκηση του τίτλου.

 

Ο Τίμο Βέρνερ ετοιμάζει τελικά βαλίτσες για Αγγλία αλλά για λογαριασμό της Τσέλσι

 

Η απόκτηση του Βέρνερ παρουσιάζεται πλέον ως μία τελειωμένη υπόθεση για τους Λονδρέζους που έκαναν την έκπληξη και κλείνουν όπως όλα δείχνουν έναν παίκτη τον οποίο όλοι παρουσίαζαν ως τον επόμενο άσο της Λίβερπουλ. Οι πρωταθλητές Ευρώπης όμως πλήρωσαν καταπώς φαίνεται τη διστακτικότητά τους στο να καταβάλλουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ της ρήτρας του παίκτη στη Λειψία (για να καταλάβουμε πόσο έχει επηρεάσει κάποιες ομάδες η κρίση του κορωνοϊού, αφού το ποσό αυτό μέχρι πριν λίγους μήνες θα θεωρούνταν... ψίχουλα), ενώ ρόλο φαίνεται πως έπαιξε και η επιθυμία του ίδιου του Γερμανού να μην καθίσει άλλον ένα χρόνο στη Λειψία και να συνεχίσει στην Premier League, έστω και για λογαριασμό της Τσέλσι και όχι της Λίβερπουλ που φαινόταν η πρώτη του επιλογή. Επίσης, στο μυαλό του ίσως είχε και το ότι στους “κόκκινους” δε θα είχε εξασφαλισμένη θέση βασικού λόγω της παρουσίας των Σαλάχ-Φιρμίνο-Μανέ στην τριάδα της επίθεσης, ενώ στους “μπλε” θα είναι το σημείο αναφοράς.

 

Η Τσέλσι λοιπόν εκτός απροόπτου προσθέτει στο ρόστερ της έναν από τους καλύτερους επιθετικούς της Ευρώπης, έναν παίκτη που βρίσκεται σε εξαιρετική ηλικία (μόλις στα 24), με τεράστιες προοπτικές, ο οποίος φέτος πραγματοποιεί και την κορυφαία χρονιά της καριέρας του όντας ο δεύτερος σκόρερ στη Bundesliga με 25 γκολ και με 31 σε όλες τις διοργανώσεις. Έναν παίκτη που μοιάζει να ταιριάζει άριστα στην Premier League, διαθέτοντας τρομερή ταχύτητα, εξαιρετικά τελειώματα και έχει την ικανότητα να κινείται παντού στην επίθεση, κάτι που δίνει την ικανότητα στον Φρανκ Λάμπαρντ να δοκιμάσει διάφορα σχήματα.

 

Φυσικά η διαφαινόμενη απόκτηση του Βέρνερ έρχεται σε συνέχεια και της ήδη εδώ και καιρό γνωστής μεταγραφής του Χακίμ Ζιγιές από τον Άγιαξ έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Μαροκινός άσος, μετά από τέσσερα χρόνια εξαιρετικής παρουσίας στον “Αίαντα” θα συνεχίσει την καριέρα του στην Αγγλία και καταφθάνει στο “Στάμφορντ Μπριτζ” για να γίνει ο “μαέστρος” της Τσέλσι, όντας ένας παίκτης ικανότατος σε δημιουργία αλλά και εκτέλεση και έχοντας τη δυνατότητα να αγωνιστεί στη δεξιά πλευρά της επίθεσης αλλά και στον άξονα. Με Ζιγιές και Βέρνερ οι “μπλε” ανεβαίνουν επίπεδο και προσθέτουν πολλή ποιότητα μεσοεπιθετικά, ωστόσο όπως φαίνεται δε σταματούν εδώ.

 

Ο τρομερός τεχνίτης Χακίμ Ζιγιές ήταν η πρώτη μεγάλη κίνηση των "μπλε"

 

Λίγο μετά την είδηση του “κλεισμένου” Βέρνερ έγινε γνωστό πως η ομάδα του Λάμπαρντ έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και για την απόκτηση του Μπεν Τσίλγουελ, πρώτου στόχου της για τα αριστερά της άμυνας, εκεί όπου σίγουρα χρειάζεται ενίσχυση. O 23χρονος άσος της Λέστερ, ο κορυφαίος Άγγλος αριστερός μπακ αυτή τη στιγμή, αναμένεται να είναι επίσης μια ακριβή για τα τωρινά δεδομένα μεταγραφή (αν πραγματοποιηθεί) και οι Λονδρέζοι ήδη εν μέσω πανδημίας έχουν ξοδέψει 100 εκατομμύρια αν θεωρήσουμε δεδομένη την απόκτηση του Βέρνερ. Κάτι που δείχνει πως παρά τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, στην Τσέλσι μένουν πιστοί στον προγραμματισμό τους και στο πρότζεκτ για την ισχυροποίηση της ομάδας. Σε αυτό βέβαια έχει παίξει ρόλο και το γεγονός πως δεν ξόδεψαν στις δύο τελευταίες μεταγραφικές περιόδους, ενώ σημαντική ενίσχυση στα ταμεία ήταν και η πώληση του Μοράτα στην Ατλέτικο (56 εκατομμύρια), με τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν ουσιαστικά για την αγορά του Βέρνερ.

 

Κάπως έτσι λοιπόν, η Τσέλσι φαίνεται πως χτίζει ένα πολύ δυνατό σύνολο εν όψει της επόμενης περιόδου. Και μπορεί το μέλλον κάποιων παικτών στο σύλλογο να είναι αβέβαιο (Κέπα, Ζορζίνιο), όμως οι προσθήκες που έρχονται, σε συνδυασμό με την παρουσία ορισμένων νεαρών παικτών τους οποίους εμπιστεύθηκαν φέτος οι “μπλε” λόγω της απαγόρευσης μεταγραφών και δικαιώθηκαν (Έιμπραχαμ, Μάουντ, Τομόρι, Τζέιμς) κάνουν τη λονδρέζικη ομάδα ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ για του χρόνου. Ίσως βέβαια να χρειάζεται και μία δυνατή προσθήκη στο κέντρο της άμυνας, έναν παίκτη που θα ηγηθεί στα μετόπισθεν, όμως είναι αμφίβολο αν η Τσέλσι θα πάει για μία ακόμη δαπανηρή μεταγραφή τη στιγμή που ήδη (θα) έχει ξοδέψει αρκετά.

 

 

Η Τσέλσι μπορεί να είναι την τελευταία 15ετία μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στο Νησί, όμως από το πρωτάθλημα που κατέκτησε διά περιπάτου με τον Κόντε το 2017 και μετά, δεν έχει καταφέρει να ξαναγίνει ουσιαστική διεκδικήτρια του τίτλου, παρόλο που την περίοδο αυτή οι επιτυχίες δεν έλειψαν, με αποκορύφωμα το Europa League πέρσι. Το πρότζεκτ της φετινής χρονιάς, με τα ηνία να δίνονται σε ένα θρύλο του συλλόγου αλλά άπειρο προπονητή (Λάμπαρντ) και την ομάδα να βασίζεται στα δικά της παιδιά λόγω της απαγόρευσης μεταγραφών στέφθηκε με επιτυχία δεδομένων των συνθηκών, όμως η Τσέλσι δείχνει με τις κινήσεις της πως του χρόνου, εφόσον οι συνθήκες επιτρέψουν την ομαλή διεξαγωγή των διοργανώσεων, είναι έτοιμη να επιστρέψει σε ρόλο πρωταγωνίστριας.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

 

Πίσω