Το βλέμμα του τίγρη

2015-07-10 16:38

Πριν από λίγες ημέρες, η Τσέλσι ανακοίνωσε και επίσημα την έναρξη της συνεργασίας της με τον Ρανταμέλ Φαλκάο, με τη μορφή δανεισμού, πετυχαίνοντας έτσι μία από τις πιο αξιοσημείωτες μεταγραφικές κινήσεις του φετινού καλοκαιριού αλλά ταυτόχρονα και μία συμφωνία με πάρα πολύ μεγάλο ρίσκο.

 

Κατ' αρχάς, δε χωρά καμία αμφιβολία πως αν ζητηθεί από οποιονδήποτε να φτιάξει μία λίστα με τους πέντε κορυφαίους επιθετικούς την τελευταία πενταετία, πολύ δύσκολα δε θα δούμε σε αυτήν το όνομα του Ρανταμέλ Φαλκάο. Ο Κολομβιανός στράικερ πέρασε τον Ατλαντικό το καλοκαίρι του 2009 όταν μετακινήθηκε από τη Ρίβερ Πλέιτ στην Πόρτο και για μία τετραετία αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους στράικερ που αγωνιζόταν στα ευρωπαϊκά γήπεδα, ου μην τον κορυφαίο. Σκόραρε συνολικά 142 γκολ σε 178 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις με Πόρτο (2009-11) και Ατλέτικο Μαδρίτης (2011-13), έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία των “ροχιμπλάνκος” (40 εκατομμύρια ευρώ), σημείωσε προσωπικό ρεκόρ στο Europa League με τα 17 του τέρματα τη σεζόν 2010-11 ξεπερνώντας τα 15 του Κλίνσμαν την περίοδο 1995-96, ενώ αυτή η διοργάνωση εξελίχθηκε στην... αγαπημένη του, αφού έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που την κατακτά δύο συνεχόμενες φορές με δύο διαφορετικές ομάδες (Πόρτο 2011, Ατλέτικο 2012), όντας μάλιστα πρώτος σκόρερ της και τις δύο φορές.

 

Ο Φαλκάο έβλεπε την καριέρα του να εκτοξεύεται και την αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο να ανεβαίνει με ταχύτατους ρυθμούς. Το καλοκαίρι του 2013 ο “τίγρης”, όπως είναι το παρατσούκλι του, πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από την Ατλέτικο και κάποιες από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης ήταν έτοιμες να στρώσουν χαλί εκατομμυρίων στα πόδια του. Η επιλογή του, ωστόσο, να υπογράψει με τη νεόπλουτη Μονακό του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ, τη στιγμή που βρισκόταν στην καλύτερη ηλικία για να κάνει το τεράστιο άλμα στην καριέρα του, ξένισε πολλούς. Και όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, μόνο σε καλό δεν του βγήκε αυτή η επιλογή.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η καριέρα του Φαλκάο έχει σαφέστατα φθίνουσα πορεία και ο σοβαρότατος τραυματισμός του στο γόνατο σε ένα παιχνίδι του Κυπέλλου Γαλλίας τον Γενάρη του 2014 αποτέλεσε την... αρχή του κατήφορου. Ο τραυματισμός αυτός βύθισε τον Κολομβιανό φορ για έξι περίπου μήνες στην αγωνιστική απραξία και του στέρησε τη συμμετοχή του στο περσινό Μουντιάλ. Στη διάρκεια της προηγούμενης θερινής μεταγραφικής περιόδου, ο Φαλκάο έψαχνε εναγωνίως την επόμενη ομάδα της καριέρας του, αφού ήταν φανερό πως δεν ήθελε να μείνει στο Πριγκιπάτο. Για δύο περίπου μήνες βρισκόταν κοντά στη Ρεάλ Μαδρίτης σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, αλλά η συγκεκριμένη μεταγραφή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, παρά το γεγονός πως στέλεχος της Μονακό είχε διαμηνύσει στους ανθρώπους της Λίβερπουλ όταν ενδιαφέρθηκαν γι' αυτόν πως ο παίκτης έχει συμφωνήσει με τη “βασίλισσα”, ενώ και ο ίδιος ο “τίγρης” φέρεται να ανέβασε στο twitter του το μήνυμα: “Το όνειρο έγινε αληθινό, hala madrid”, λίγα 24ωρα πριν τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου.

Τελικά, ο παίκτης κατέληξε από το πουθενά δανεικός στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την τελευταία μέρα των μεταγραφών, έχοντας μπροστά του την ευκαιρία να “αναστήσει” την καριέρα του παίζοντας στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Ευρώπης. Ωστόσο, η χρονιά του Φαλκάο στο “Ολντ Τράφορντ” ηταν κάτι παραπάνω από απογοητευτική, με τον Κολομβιανό να σκοράρει μόλις 4 γκολ σε 29 συμμετοχές με τη φανέλα των “μπέμπηδων”, ενώ δε μπόρεσε να βρει θέση βασικού και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Λουίς Φαν Χάαλ. Ήταν φανερό πως ο “τίγρης” δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Premier League και στο στυλ του αγγλικού ποδοσφαίρου γενικότερα ενώ ο σοβαρός τραυματισμός του έδειξε να έχει επηρεάσει πολλά από τα στοιχεία του παιχνιδιού του.

 

Όπως ήταν φυσικό, η Γιουνάιτεντ δεν έκανε χρήση της οψιόν αγοράς του και ο παίκτης επέστρεψε προσωρινά στη Μονακό, όμως παρά την αποτυχημένη σεζόν του στην Πρέμιερσιπ, ο Φαλκάο επιθυμούσε να δοκιμάσει ξανά τις δυνάμεις του στο ίδιο πρωτάθλημα με κάποια άλλη ομάδα. Η Τσέλσι του Μουρίνιο έδειξε ενδιαφέρον και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας του στο Κόπα Αμέρικα, όπου απογοήτευσε και αυτός και όλη η Κολομβία, η πρωταθλήτρια Αγγλίας ανακοίνωσε τον μονοετή δανεισμό του 29χρονου επιθετικού, παίρνοντας ένα ρίσκο που ελπίζει να της βγει.

Είναι γνωστό πως η Τσέλσι είχε στα ραντάρ της τον Ρανταμέλ Φαλκάο εδώ και πολύ καιρό. Άλλωστε, τρία χρόνια πριν είχε βιώσει από πρώτο χέρι την εκτελεστική δεινότητά του, όταν ο “τίγρης” οργίασε εναντίον της στον τελικό του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ το 2012 στο Μονακό, πετυχαίνοντας χατ-τρικ από το ημίχρονο στο 4-1 της Ατλέτικο επί των “μπλε”. Από αυτή τη χρονιά πλέον θα τον έχει στο δυναμικό της και οι φίλοι της Τσέλσι ευελπιστούν πως στα χέρια του Ζοσέ Μουρίνιο ο Φαλκάο θα βρει ξανά τον παλιό του καλό εαυτό.

 

Με μια πρώτη ματιά, η Τσέλσι δείχνει να έχει την πολυτέλεια να πάρει αυτό το ρίσκο. Οι Λονδρέζοι διαθέτουν ήδη τον Ντιέγκο Κόστα και τον Λοΐκ Ρεμί για την επίθεση και ο Φαλκάο θα έχει στην αρχή συμπληρωματικό ρόλο, ενώ αν καταφέρει να βρει ρυθμό τότε οι πρωταθλητές θα είναι πανίσχυροι στην επιθετική γραμμή. Από την άλλη, ο παίκτης αποκτήθηκε ως δανεικός, επομένως αν δεν πείσει θα γυρίσει ξανά πίσω στη Μονακό χωρίς ιδιαίτερο κόστος για την Τσέλσι, η οποία έχει προϊστορία στις αποτυχημένες μεταγραφές επιθετικών, με τους Αντρέι Σεφτσένκο και Φερνάντο Τόρες να είναι τα πιο τρανταχτά παραδείγματα.

 

Ο Φαλκάο πάντως ξεκινάει τη νέα του περιπέτεια στο "Στάμφορντ Μπριτζ" με σκοπό να πετύχει. Γνωρίζει και ο ίδιος πως στα 29 του χρόνια, έχει ίσως την τελευταία του ευκαιρία να επιστρέψει δυναμικά σε υψηλό επίπεδο ενώ η αγωνιστική ανάκαμψή του είναι και ένα μεγάλο στοίχημα για τον λάτρη των προκλήσεων Ζοσέ Μουρίνιο. Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που εκτιμούν πως ο Πορτογάλος τεχνικός είναι ίσως ο μόνος που μπορεί να επαναφέρει τη φλόγα στο παιχνίδι του Φαλκάο και μέσω της νέας αυτής αρχής του στην Τσέλσι να δει ο κόσμος ξανά στο πρόσωπό του Κολομβιανού το “βλέμμα του τίγρη”.

                                                                                                                                                                  ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω