Το σκληρό τέλος εποχής μιας άλλοτε εντυπωσιακής ομάδας

2020-08-15 14:59

 

Η Μπάγερν Μονάχου κατακρεούργησε τη Μπαρτσελόνα με το ασύλληπτο 8-2 στα προημιτελικά του Champions League, υποχρεώνοντας τους Καταλανούς στην πιο βαριά ευρωπαϊκή τους ήττα, η οποία υπέγραψε την πιο μαύρη σελίδα στη σύγχρονη ιστορία τους. Η “Μπάρτσα” είχε 74 ολόκληρα χρόνια να δεχθεί οκτώ γκολ σε ένα παιχνίδι της, ωστόσο το γεγονός ότι ο ιστορικός αυτος διασυρμός αυτός ήρθε σε έναν προημιτελικό Champions League, έστω και σε αυτό το αλλόκοτο φετινό Champions League, αλλά και η εικόνα διάλυσης που παρουσίασαν οι “μπλαουγκράνα” στον αγωνιστικό χώρο του “Ντα Λουζ”, με τη Μπάγερν να μπορούσε άνετα να σκοράρει ακόμη και διψήφιο αριθμό τερμάτων, έκανε τη βραδιά της 14ης Αυγούστου 2020 εξευτελιστική για το σύλλογο, ο οποίος θα κάνει πάρα πολύ καιρό να τινάξει αυτή τη ντροπή από πάνω του.

 

Η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση όχι απλά πληγώνει, αλλά ταπεινώνει τη Μπαρτσελόνα τα τελευταία χρόνια. Το χθεσινό 8-2 από τους Βαυαρούς μπορεί να ήταν το αποκορύφωμα, έρχεται όμως να προστεθεί και σε άλλες πρόσφατες ντροπιαστικές ευρωπαϊκές βραδιές για τους “μπλαουγκράνα”, όπως η "τεσσάρα" από την Παρί το 2017 (άσχετα αν μετά ήρθε η εντυπωσιακή remontada με το 6-1), όπως η “τριάρα” από τη Γιουβέντους στα προημιτελικά της ίδιας χρονιάς και φυσικά οι δύο τελευταίοι σοκαριστικοί αποκλεισμοί, από τη Ρόμα το 2018 (με ήττα 3-0 στο “Ολίμπικο” παρά τη νίκη με 4-1 στο πρώτο ματς) και από τη Λίβερπουλ το 2019 (με ήττα 4-0 στο “Άνφιλντ” παρά τη νίκη με 3-0 στη Βαρκελώνη). Κι όλα αυτά για μια ομάδα που κέρδισε τέσσερις φορές το Champions League μέσα σε μια δεκαετία (2006, 2009, 2011, 2015) και απέκτησε εκατομμύρια φίλους μέσα από τα κατορθώματά της και το μοναδικό τρόπο παιχνιδιού της.

 

Ο διασυρμός από τη Μπάγερν βέβαια δεν ήρθε ουρανοκατέβατος. Απλώς ήρθε να αναδείξει με τον πιο σκληρό τρόπο τις αδυναμίες και τη φθίνουσα πορεία που έχει πάρει ο καταλανικός σύλλογος τα τελευταία χρόνια, με το πρόβλημα να ξεκινά από το κεφάλι, από τη διοίκηση δηλαδή, και να φτάνει ως τους ποδοσφαιριστές.

 

Ο πρόεδρος της ομάδας, Γιόζεπ Μαρία Μπαρτομέου, δέχεται εδώ και καιρό τα πυρά όλων αναφορικά με τον τρόπο που διοικεί το κλαμπ, τις αποτυχίες στις μεταγραφές κ.ο.κ. Λίγους μήνες πριν ένα δημοσίευμα που ανέφερε πως ο ίδιος πλήρωνε εταιρεία η οποία είχε επιφορτιστεί με το να… κράζει τους παίκτες στα social media ήρθε να φέρει μεγαλύτερη αναστάτωση στα ενδότερα του “Καμπ Νου”, ενώ το αποκορύφωμα φυσικά ήταν οι… γερές περικοπές που έγιναν στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών μετά το ξέσπασμα της πανδημίας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. Όπως είναι λογικό, όταν υπάρχουν τέτοιες διαφορές μεταξύ παικτών και διοίκησης είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει σωστά μία ομάδα, την ώρα που η χθεσινή ταπείνωση από τη Μπάγερν αναμένεται να φέρει πολλές εξελίξεις ενδεχομένως και σε διοικητικό επίπεδο. Ο Μπαρτομέου έκανε λόγο για αποφάσεις που θα ανακοινωθούν από βδομάδα, με τα ισπανικά ΜΜΕ πάντως να αναφέρονται ακόμη και σε πρόωρες εκλογές (κανονικά είναι προγραμματισμένες για το καλοκαίρι του 2021).

 

Το θέμα του προπονητή είναι άλλο ένα θέμα που “πονάει” τη Μπαρτσελόνα. Ο Κίκε Σετιέν διαδέχθηκε στη μέση της σεζόν τον Ερνέστο Βαλβέρδε, όμως η απόφαση να απομακρυνθεί ο άλλοτε τεχνικός του Ολυμπιακού (ο οποίος πήρε δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο στην Ισπανία) και να αναλάβει ο 61χρονος προπονητής από το Σανταντέρ κάθε άλλο παρά δικαιώνει τους ανθρώπους του συλλόγου. Ο Σετιέν μπορεί να επιλέχθηκε επειδή παρουσίασε όμορφο ποδόσφαιρο στις ομάδες που δούλεψε και επειδή είναι θιασώτης της φιλοσοφίας του Γιόχαν Κρόιφ, με την οποία είναι ποτισμένος ολόκληρος ο οργανισμός της “Μπάρτσα”, όμως δε μπόρεσε σε κανένα σημείο της σεζόν να βελτιώσει τα πράγματα στην ομάδα. Αντίθετα αυτά έγιναν χειρότερα, με τον ίδιο να είναι φανερό πως δεν έχει κερδίσει το σεβασμό των παικτών του και τη Μπαρτσελόνα υπό τις οδηγίες του να χάνει το πρωτάθλημα αν και ήταν στην κορυφή πριν τη διακοπή, να αποκλείεται από το κύπελλο και να βιώνει αυτόν τον εξευτελισμό από τη Μπάγερν στο Champions League.

 

 

Ο Σετιέν θα φύγει, αυτό είναι δεδομένο, με τη διάδοχη κατάσταση ήδη να ετοιμάζεται και τα ονόματα των Ποτσετίνο, Κούμαν και Τσάβι να παίζουν γερά στα ρεπορτάζ. Το θέμα είναι πως από την αποχώρηση του Λουίς Ενρίκε και μετά, του τελευταίου προπονητή που οδήγησε τους “μπλαουγκράνα” στην κατάκτηση του Champions League, η Μπαρτσελόνα δεν έχει βρει έναν προπονητή με τον οποίο να μπορεί να παίξει το κυριαρχικό ποδόσφαιρο που έπαιζε τα προηγούμενα χρόνια επί Γκουαρντιόλα και Ενρίκε, αφού ο Βαλβέρδε μπορεί να κατέκτησε τίτλους αλλά κατηγορήθηκε πολλές φορές για τον συντηρητικό τρόπο παιχνιδιού, ενώ το παιχνίδι της σε καμία περίπτωση δε βελτίωσε και ο Σετιέν.

 

Περνώντας στους παίκτες, η φετινή προβληματική σεζόν και ο διασυρμός από τη Μπάγερν απλώς επιβεβαίωσε πως έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος και πως πρέπει να γίνουν δραστικές αλλαγές στο ρόστερ, το οποίο μοιάζει να στερείται λύσεων αλλά και ποιότητας συγκριτικά με το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Από την πώληση του Νεϊμάρ το 2017 και μετά, η δυναμική της Μπαρτσελόνα έχει πέσει αρκετά, ενώ τα απίστευτα χρήματα που οι Καταλανοί εισέπραξαν από τη μεταγραφή-ρεκόρ του Βραζιλιάνου σπαταλήθηκαν σε άστοχες επιλογές, αφού οι πανάκριβες μεταγραφές που έκανε έκτοτε η ομάδα δε βοήθησαν καθόλου. Ούτε ο Ντεμπελέ μπόρεσε να φανεί αντάξιος των προσδοκιών, ούτε ο Κουτίνιο (ο οποίος η ειρωνεία είναι πως έβαλε δυο γκολ και είχε μια ασίστ κόντρα στη Μπαρτσελόνα ως δανεικός στη Μπάγερν), ούτε ο Γκριεζμάν όπως έδειξε τουλάχιστον φέτος, για τους δικούς τους λόγους ο καθένας.

 

Παράλληλα, παίκτες που αποτελούν πυλώνες της ομάδας εδώ και πολλά χρόνια, όπως ο Πικέ, ο Σουάρες, ο Μπουσκέτς, φαίνεται πως έχουν αφήσει τα καλά τους χρόνια πίσω τους. Συν τοις άλλοις, η διάσημη σε όλο τον κόσμο ακαδημία του συλλόγου, η περίφημη “Μασία”, έχει σταματήσει εδώ και πολύ καιρό να βγάζει παίκτες που να μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές. Οι εποχές που η “Μπάρτσα” μπορούσε να βγάλει έναν Πουγιόλ, έναν Τσάβι, έναν Ινιέστα, έναν Μέσι, ακόμη και έναν Πέδρο, φαίνεται πως έχουν περάσει και αν και μερικά από τα νέα πρότζεκτ δείχνουν ελκυστικά και ελπιδοφόρα (Φάτι, Πουτς), σίγουρα δε μπορούν ακόμη να σηκώσουν στις πλάτες τους την πρώτη ομάδα.

 

Η χθεσινή “μαύρη” βραδιά έκανε σαφές πως πρέπει επιτέλους να αλλάξουν πολλά και καθιστά όλων το μέλλον αβέβαιο, ακόμη και του Λιονέλ Μέσι, για τον οποίο τα σενάρια περί αποχώρησής του ολοένα και φουντώνουν, αν και κάτι τέτοιο εξακολουθεί να μοιάζει πολύ δύσκολο. Ο Αργεντινός, που βίωσε τη χειρότερη στιγμή της εντυπωσιακής καριέρας του όντας κι εκείνος άφαντος στο γήπεδο, βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων. Να μείνει και να ηγηθεί της επόμενης μέρας που ενδέχεται να φέρει πολλές αλλαγές στην ομάδα, ή να φύγει από το ασφαλές περιβάλλον της Μπαρτσελόνα στο οποίο βρίσκεται εδώ και είκοσι χρόνια και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του αλλού, απογοητευμένος από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στη Βαρκελώνη; 

 

 

Και η Μπάγερν; Ο θόρυβος από τον διασυρμό μιας ομάδας όπως η Μπαρτσελόνα ήταν τόσο μεγάλος που λίγοι ασχολήθηκαν με τη μοναδική παράσταση που έδωσε η ομάδα του Χάνσι Φλικ. Για τους Βαυαρούς τα έχουμε ξαναπεί. Πρόκειται για την ομάδα που βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση από τη στιγμή που το ποδόσφαιρο βγήκε από την καραντίνα, ο Φλικ έχει δημιουργήσει μια τρομερή ποδοσφαιρική μηχανή που είναι το μεγάλο φαβορί για να προσθέσει στην τροπαιοθήκη του βαυαρικού συλλόγου το έκτο Κύπελλο Πρωταθλητριών στην ιστορία του. Σε αυτή την ιδιότυπη διοργάνωση βέβαια, νομίζω όλοι έχουμε καταλάβει πως δε χωρούν προγνωστικά.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω