Το καυτό μεταγραφικό καλοκαίρι της Ρεάλ Μαδρίτης

2023-06-06 14:27

 

Το καλοκαίρι του 2023 δεν προμηνυόταν ιδιαίτερα γεμάτο μεταγραφικά για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η επικείμενη μεταγραφή του Τζουντ Μπέλινγχαμ θα ήταν η πιο σημαντική και θα ακολουθούσαν δυο τρεις ακόμη προσθήκες (Φραν Γκαρσία, Μπραχίμ Ντίας, δεύτερο φορ) κυρίως για να γεμίσουν τα κενά του ρόστερ. Μέσα σε λίγες μέρες όμως τα δεδομένα άλλαξαν άρδην, αφού η αποχώρηση αρκετών παικτών προεξέχοντος του σπουδαίου Καρίμ Μπενζεμά κάνει επιτακτική την ανάγκη για... ανοικοδόμηση στο δυναμικό των “μερένχες” και καθιστά τη θερινή αυτή μεταγραφική περίοδο... καυτή για τη “βασίλισσα”.

 

Την περασμένη Κυριακή (4/6), στο τελευταίο ματς της σεζόν με την Αθλέτικ Μπιλμπάο για το πρωτάθλημα, το κοινό του “Μπερναμπέου” αποχαιρέτησε τέσσερις ποδοσφαιριστές. Τον Μαριάνο που δε μπόρεσε να κάνει τη διαφορά, τον Εντέν Αζάρ του οποίου οι τραυματισμοί και τα προβλήματα φυσικής κατάστασης μετέτρεψαν την τετραετία του αυτή στη Μαδρίτη σε απογοήτευση (έλυσε το συμβόλαιό του με τη Ρεάλ ένα χρόνο πριν αυτό λήξει), τον Μάρκο Ασένσιο που για μια επταετία έδωσε πολύτιμες λύσεις παρόλο που δεν κέρδισε ποτέ ξεκάθαρα θέση βασικού (φέτος ως αναπληρωματικός ήταν ο τρίτος σκόρερ της ομάδας) και φυσικά τον ζωντανό θρύλο του συλλόγου, Καρίμ Μπενζεμά. Ο Γάλλος φορ κατέφθασε στη Μαδρίτη το 2009, σε ηλικία 21 ετών, ως ένας πολλά υποσχόμενος παίκτης και φεύγει δεκατέσσερα χρόνια αργότερα ως ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της Ρεάλ, δεύτερος σκόρερ της (354 γκολ), πρώτος σε ασίστ (165), πιο επιτυχημένος παίκτης της μαζί με τον Μαρσέλο (25 τίτλοι) και εν ενεργεία κάτοχος της “Χρυσής Μπάλας”.

 

 Ο Καρίμ Μπενζεμά αποχωρεί σαν θρύλος από τη Ρεάλ Μαδρίτης, αφήνοντας παράλληλα ένα πολύ μεγάλο κενό στη γραμμή κρούσης

 

Ενδέχεται να ακολουθήσουν κι άλλες αποχωρήσεις. Τα συμβόλαια των Νάτσο και Θεμπάγιος λήγουν επίσης (υπάρχουν πιθανότητες να μείνουν, ειδικά ο πρώτος παρουσιάζεται έτοιμος να υπογράψει και μάλιστα θα είναι και ο πρώτος αρχηγός), ο Λούνιν επιθυμεί να πάει κάπου να παίζει καθώς δεν έχει πολλές συμμετοχές ως δεύτερος γκολκίπερ πίσω από τον Κουρτουά, οι Οντριοθόλα και Βαγιέχο δεν υπολογίζονται, ενώ η Ρεάλ είναι ανοικτή σε προτάσεις για τον Φερλάν Μεντί, που βγάζει συχνούς τραυματισμούς. Ουσιαστικά, από το τωρινό ρόστερ, μόλις 13 παίκτες είναι σίγουροι για τη νέα σεζόν: Κουρτουά, Καρβαχάλ, Βάσκες, Μιλιτάο, Αλάμπα, Ρούντιγκερ, Τσουαμενί, Κρόος, Μόντριτς (οι δυο τελευταίοι ανανεώνουν για μια ακόμη χρονιά), Καμαβινγκά, Βαλβέρδε, Βινίσιους και Ροντρίγο. Το γεγονός μάλιστα πως και οι τέσσερις παίκτες που ήδη αποχώρησαν ανήκαν στην επιθετική γραμμή, αφήνει αυτή τη στιγμή τη Ρεάλ μόλις με Βινίσιους και Ροντρίγο στην επίθεση. Η ανάγκη για μεταγραφές είναι μεγαλύτερη από ποτέ τα τελευταία χρόνια.

 

Και μεταγραφές θα γίνουν, όπως τόνισε σε δηλώσεις του και ο Κάρλο Αντσελότι, με τους ιθύνοντες να έχουν ξεκινήσει ήδη τη δουλειά. Αρχίζοντας από τους κλεισμένους, έχει επιβεβαιωθεί ήδη η επιστροφή του Φραν Γκαρσία στην ομάδα, του 23χρονου αριστερού μπακ που ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Ρεάλ και έκανε πολύ καλή χρονιά φέτος ως δανεικός στη Ράγιο. Ακόμη, βέβαιη μοιάζει και η επιστροφή -ως δανεικός- του Χοσέλου, του οποίου τα 16 γκολ φέτος με την Εσπανιόλ δεν έφτασαν για να κρατήσουν την καταλανική ομάδα στην κατηγορία. Ο Χοσέλου θα έχει το ρόλο του συμπληρωματικού φορ, θα καλύψει ουσιαστικά το κενό του Μαριάνο. Η πρώτη πάντως πολύ μεγάλη μεταγραφή αναμένεται να είναι αυτή του Τζουντ Μπέλινγχαμ. Ο κορυφαίος παίκτης της φετινής Bundesliga έχει συμφωνήσει σε όλα εδώ και αρκετές εβδομάδες με τη Ρεάλ, για ένα εξαετές συμβόλαιο, και απομένει η οριστικοποίηση του deal με τη Ντόρτμουντ η οποία σύμφωνα με τα ρεπορτάζ είναι πολύ κοντά και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες (100 εκατομμύρια ευρώ συν κάποια μπόνους). Με τον Μπέλινγχαμ φυσικά δίπλα στους Μόντριτς, Κρόος, Βαλβέρδε, Τσουαμενί και Καμαβινγκά, η ¨βασίλισσα” δημιουργεί ένα τρομερά ποιοτικό κέντρο και έχει εξασφαλισμένη την επόμενη μέρα στη μεσαία γραμμή.

 

 Ο "Παίκτης της Χρονιάς" στη Bundesliga και ανερχόμενος αστέρας, Τζουντ Μπέλινγχαμ, αναμένεται εκτός απροόπτου να είναι η πρώτη μεγάλη μεταγραφή της Ρεάλ φέτος

 

Από κει και πέρα, μόλις κλείσει το θέμα Μπέλινγχαμ, προτεραιότητα έχει η απόκτηση σέντερ φορ, αφού η αποχώρηση του Μπενζεμά αναγκάζει τη Ρεάλ να κινηθεί για την απόκτηση βασικού επιθετικού και όχι απλά μόνο αναπληρωματικού. Το όνομα του Χάρι Κέιν δεσπόζει στα ρεπορτάζ των Μαδριλένων, αφού θεωρείται ο ιδανικός αντκαταστάτης του Γάλλου, ωστόσο η περίπτωσή του μόνο εύκολη δεν είναι. Ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της Premier League έχει ένα ακόμη χρόνο συμβόλαιο με την Τότεναμ, θα ήθελε να δοκιμάσει μια νέα πρόκληση αφού οι “πετεινοί” δε θα παίζουν καν Ευρώπη του χρόνου, ωστόσο ο πρόεδρος Ντάνιελ Λίβι είναι σκληρός διαπραγματευτής και στη Ρεάλ το γνωρίζουν καλά από τις περιπτώσεις μεταγραφών του Μόντριτς και κυρίως του Μπέιλ. Ακόμη κι αν στην Τότεναμ θα προτιμούσαν να δώσουν τον Κέιν σε ομάδα εκτός Αγγλίας, η μεταγραφή του ενδέχεται να κοστίσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ και στη Ρεάλ θα πρέπει να εξετάσουν όλες τις παραμέτρους. Ψηλά στη λίστα βρίσκεται και το όνομα του Κάι Χάβερτς, με τη μεταγραφή να έχει πολλές πιθανότητες να ολοκληρωθεί, ωστόσο ο Γερμανός άσος της Τσέλσι δεν είναι καθαρό φορ και σε περίπτωση που οι “μερένχες” αποκτήσουν μόνο τον Χάβερτς για μπροστά, δεδομένα παίρνουν μεγάλο ρίσκο.

 

Όσον αφορά τις άλλες θέσεις, και εκεί οι άνθρωποι της Ρεάλ έχουν αρκετά να διευθετήσουν. Ο Μπραχίμ Ντίας επιστρέφει από τον διετή δανεισμό του στη Μίλαν και μένει να ξεκαθαριστεί αν θα μείνει στους Μαδριλένους (μπορεί να βοηθήσει στα δεξιά της επίθεσης ή πίσω από τον φορ), ενώ από τη στιγμή που ενδέχεται να φύγει ο Λούνιν, η Ρεάλ θα πρέπει να κινηθεί και για αναπληρωματικό τερματοφύλακα, με τον Νταβίντ Σόρια της Χετάφε να είναι ο πρώτος επιλαχών για να τον αντικαταστήσει. Φυσικά, υπάρχει και το θέμα των πλάγιων μπακ. Ο Γκαρσία θα πάρει τις ευκαιρίες του, ωστόσο η “βασίλισσα” εξετάζει την πιθανότητα απόκτησης ενός ακόμη αριστερού μπακ (έχει ρωτήσει τη Μπάγερν για τον Ντέιβις), ενώ άγνωστο ακόμη παραμένει το τι θα γίνει με την περίπτωση δεξιού μπακ, αφού η Ρεάλ χρειάζεται κάποιον είτε ως βασικό είτε να μπορεί να μοιραστεί τα ματς με τον Καρβαχάλ, ο οποίος παραμένει σε καλό επίπεδο αλλά βγάζει κάποια προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

 

Το συμπέρασμα είναι πως η Ρεάλ Μαδρίτης θα πρέπει να ρίξει αρκετό χρήμα για μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι. Μπορεί να το κάνει; Η λογική λέει πως ναι, μιας και στις προηγούμενες τρεις θερινές μεταγραφικές περιόδους ξόδεψε μόλις 110 εκατομμμύρια ευρώ (80 για Τσουαμενί, 30 για Καμαβινγκά και Αλάμπα-Ρούντιγκερ πήγαν ως ελεύθεροι). Το μόνο βέβαιο είναι πως μετά από χρόνια, το μεταγραφικό ρεπορτάζ των “μερένχες” παίρνει φωτιά και μπροστά μας υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον καλοκαίρι για τη ¨βασίλισσα” που θα καθορίσει τη δυναμική της ομάδας τη νέα σεζόν.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω