Το επικό φινάλε στην Ισπανία τη σεζόν 2006-07

2021-05-22 14:22

 

Σήμερα (22/5) διεξάγεται η τελευταία αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος, το οποίο υπήρξε ένα από τα πιο συναρπαστικά των τελευταίων ετών, αφού ακόμη και τέσσερις ομάδες έφτασαν να το διεκδικούν. Μπαρτσελόνα και Σεβίλλη τέθηκαν εκτός μάχης στην πορεία και πλέον Ατλέτικο και Ρεάλ Μαδρίτης έχουν ένα ενενηντάλεπτο για να τα δώσουν όλα για τον τίτλο, με τους “ροχιμπλάνκος” που είναι στο +2 να έχουν φυσικά τον πρώτο λόγο.

 

Δεν είναι λίγες οι φορές στο παρελθόν που η ισπανική λίγκα έχει κριθεί στο φινάλε, αφού ποιος μπορεί να ξεχάσει τις δύο διαδοχικές… “αυτοκτονίες” της Ρεάλ απέναντι στην Τενερίφη το 1992 και 1993 που έδωσαν τον τίτλο στη Μπαρτσελόνα του Κρόιφ, τη μεγάλη μάχη μεταξύ “βασίλισσας” και Ρεάλ Σοσιεδάδ το 2003 και το “στραβοπάτημα” των Βάσκων κόντρα στη Θέλτα την προτελευταία αγωνιστική που ουσιαστικά έδωσε το πρωτάθλημα στους “μερένχες” ή το μεγάλο “τελικό πρωταθλήματος” μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο το 2014 και την ισοπαλία που πήραν οι “ροχιμπλάνκος” τελευταία αγωνιστική στο “Καμπ Νου”, η οποία τους έστεψε πρωταθλητές ξανά μετά από 18 χρόνια. Στο φινάλε κρίθηκαν επίσης και τα πρωταθλήματα του 2009-10, 2014-15, 2015-16 και 2016-17, με την ομάδα που προηγούνταν πάντως στη βαθμολογία να κατακτά το τρόπαιο στο τέλος χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

 

Αυτό που έγινε τη σεζόν 2006-07 όμως έχει μείνει στη μνήμη όλων, αφού έμοιαζε πραγματικά με σενάριο βγαλμένο από το Χόλιγουντ. Οι εναλλαγές στην κορυφή της βαθμολογίας και στα συναισθήματα, η αγωνία, το έντονο σασπένς, χαρακτηρίζουν το φινάλε εκείνης της ξεχωριστής χρονιάς η οποία μνημονεύεται μέχρι σήμερα και με αφορμή τον φετινό τίτλο που θα κριθεί επίσης στο νήμα, αξίζει να την ξαναθυμηθούμε.

 

Για την ακρίβεια, το μεγάλο… έπος παίχτηκε την προτελευταία αγωνιστική. Η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα θα διεκδικούσαν το πρωτάθλημα μέχρι τέλους και λίγο πριν ξεκινήσει αυτή η προτελευταία στροφή ισοβαθμούσαν στην κορυφή και στους 72 πόντους, με τη “βασίλισσα” να υπερτερεί (είχε νικήσει 2-0 στο “Μπερναμπέου” και το ματς στο “Καμπ Νου” είχε λήξει ισόπαλο 3-3). Η Ρεάλ του Φάμπιο Καπέλο είχε δύσκολη έξοδο στο “Λα Ρομαρέδα” κόντρα στη Σαραγόσα, ενώ η “Μπάρτσα” υποδεχόταν την Εσπανιόλ του Ερνέστο Βαλβέρδε στο τοπικό καταλανικό ντέρμπι.

 

Λίγο πριν το μισάωρο στα δυο παιχνίδια, ο εμβληματικός αρχηγός της Εσπανιόλ, Ραούλ Ταμούδο ανοίγει το σκορ “παγώνοντας” το “Καμπ Νου”. Στη Ρεάλ δεν πρόλαβαν να χαρούν για πολύ με αυτή την εξέλιξη, αφού στο 32’ ο Ελγκέρα κάνει πέναλτι το οποίο μετατρέπει σε γκολ ο Ντιέγκο Μιλίτο. Και οι δυο ομάδες είναι πίσω στο σκορ και στη ζωντανή βαθμολογία παραμένει η ισορροπία στους 72 βαθμούς. Λίγο πριν το ημίχρονο στη Βαρκελώνη, όμως, ο Λιονέλ Μέσι θα σκοράρει με το χέρι μετά από μια σέντρα του Τζαμπρότα μιμούμενος τον Μαραντόνα στον διάσημο προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1986 κόντρα στην Αγγλία, ο διαιτητής δε θα το δει και έτσι η Μπαρτσελόνα θα ισοφαρίσει. Οι Καταλανοί πήγαν στα αποδυτήρια στο +1 πάνω από τη Ρεάλ.

 

Και τα πράγματα έγιναν ακόμη καλύτερα γι’ αυτούς, όταν στο 57’ ο Αργεντινός σκόραρε ξανά για το 2-1, κάτι που σήμαινε τώρα πως η “Μπάρτσα” ξέφευγε με τρεις βαθμούς από τη Ρεάλ και κοιτούσε κατάματα τον τίτλο. Ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα όμως στη Σαραγόσα, ο Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ ισοφάρισε με κεφαλιά για τη “βασίλισσα”, αναπτερώνοντας τις ελπίδες της. Ελπίδες που φάνηκαν να “γκρεμίζονται” ξανά όταν επτά λεπτά μετά ο Μιλίτο πέτυχε δεύτερο προσωπικό γκολ και έβαλε τη Σαραγόσα και πάλι μπροστά. Οι παίκτες του Καπέλο πίεσαν, έχασαν πολλές ευκαιρίες, αλλά δε μπορούσαν να βρουν νέο τέρμα. Και όσο το 2-1 υπέρ της Μπαρτσελόνα παρέμενε στο άλλο ματς, αυτό σήμαινε πως ο τίτλος άρχιζε να κατευθύνεται προς την Καταλονία.

 

Ο Ραούλ Ταμούδο νικάει τον Βαλντές στο 90' και σοκάρει τους φίλους των "μπλαουγκράνα"

 

Στο φινάλε των παιχνιδιών όμως ήρθαν τα πάνω κάτω. Η Ρεάλ κατάφερε να ισοφαρίσει σε 2-2 στο 89’ με τον Φαν Νίστελροϊ να σκοράρει ξανά αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό καθώς και πάλι την τελευταία αγωνιστική τίποτα δε θα εξαρτιόταν από εκείνη, ούσα στο - 2. Λίγες στιγμές μετά το νέο γκολ του Ολλανδού όμως, στο “Καμπ Νου” παίχτηκε το μεγάλο δράμα. Ο Ραούλ Ταμούδο βρήκε ξανά δίχτυα στο 90’ σε ένα από τα πιο διάσημα γκολ στην ιστορία της Εσπανιόλ, αφήνοντας “αγάλματα” 90.000 οπαδούς στο γήπεδο που ήδη είχαν αρχίσει να πανηγυρίζουν για το πρωτάθλημα που ερχόταν. Το ματς έληξε 2-2 και αποτελεί μια απ’ τις πιο “μαύρες” σελίδες στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, το λεγόμενο “Tamudazo” όπως το ονόμασαν οι Ισπανοί, εξαιτίας της ζημιάς που έκανε ο Ταμούδο στην ομάδα σε εκείνο το παιχνίδι. Με το 2-2 να είναι το τελικό αποτέλεσμα και στη Σαραγόσα, οι δυο ομάδες πήγαν ισόβαθμες στους 73 πόντους την τελευταία αγωνιστική και η Ρεάλ διατήρησε τον πρώτο λόγο.

 

Στο φινάλε εκείνης της τρομερής κούρσας είχαμε το δεύτερο μέρος του δράματος, με τη Ρεάλ να υποδέχεται στο “Μπερναμπέου” τη Μαγιόρκα και τη Μπαρτσελόνα να παίζει εκτός έδρας με την υποβιβασμένη Ταραγόνα. Από το 17ο λεπτό ο Φερνάντο Βαρέλα της Μαγιόρκα έβαλε “φωτιά” στη μάχη του τίτλου σκοράροντας μέσα στη Μαδρίτη και χαλώντας το πάρτι που είχαν στήσει οι “μερένχες”. Την ίδια ώρα, οι “μπλαουγκράνα” είχαν εύκολο απόγευμα όπως αναμενόταν, αφού ήδη στο ημίχρονο ήταν μπροστά με 0-3. Μέχρι το 67ο λεπτό των αγώνων, η Ρεάλ Μαδρίτης βρισκόταν μπροστά σε ένα τεράστιο κάζο, όμως εκεί ήταν που έδωσε τη λύση ο αδικοχαμένος Χοσέ Αντόνιο Ρέγες ισοφαρίζοντας και δίνοντας το σύνθημα για την ολική αντεπίθεση της “βασίλισσας”.

 

Ο αείμνηστος Χοσέ Αντόνιο Ρέγες έχει υπογράψει τη μεγάλη ανατροπή της Ρεάλ απέναντι στη Μαγιόρκα και δίνει το έναυσμα για να ξεκινήσουν τα πανηγύρια όπως βλέπουμε στην από κάτω φωτογραφία

 

 

Ακόμα και δέκα λεπτά πριν το φινάλε η Μπαρτσελόνα ήταν πρωταθλήτρια, όμως στο 80’ ο Μαχαμαντού Ντιαρά σκόραρε για τη Ρεάλ με κεφαλιά και έκανε το 2-1 για να προκαλέσει ντελίριο ενθουσιασμού στο “Σαντιάγο Μπερναμπέου”. Τρία λεπτά μετά, ο Ρέγες με ένα εξαιρετικό πλασέ με το αριστερό εκτός περιοχής έβαλε το κερασάκι στην τούρτα, σε ένα πρωτάθλημα που έμελλε να φέρει τελικά φαρδιά πλατιά την υπογραφή του.

 

Αυτό ήταν. Η Ρεάλ Μαδρίτης στέφθηκε πρωταθλήτρια στην ισοβαθμία, η νίκη της Μπαρτσελόνα με 1-5 κόντρα στην Ταραγόνα δεν είχε αντίκρυσμα και έτσι ολοκληρώθηκε ένα από τα πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω