Το αδιέξοδο του Εμπαπέ το προκάλεσε ο ίδιος με τις επιλογές του

2022-10-14 16:19

 

Ο Κιλιάν Εμπαπέ με κάποιο τρόπο τα κατάφερε και πάλι. Μόλις πέντε μήνες από την πιο πολυσυζητημένη ανανέωση συμβολαίου στην ιστορία, υπογράφοντας με την Παρί Σεν Ζερμέν το ακριβότερο συμβόλαιο που υπογράφτηκε ποτέ, το όνομα του Γάλλου σούπερ σταρ εμπλέκεται ξανά σε διάφορα μεταγραφικά σενάρια εδώ και λίγα 24ωρα, αφού όπως αποκάλυψαν Μέσα από την Ισπανία και τη Γαλλία, εμφανίζεται δυσαρεστημένος στην ομάδα της γαλλικής πρωτεύουσας και επιθυμεί να αποχωρήσει ακόμη και στη μεταγραφική περίοδο του Γενάρη! Οι φίλαθλοι ανά τον κόσμο ζουν τους τελευταίους μήνες με τον Εμπαπέ ένα θέατρο του παραλόγου, ωστόσο ό, τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή μοιάζει να είναι λογική εξέλιξη της απόφασης που πήρε τον περασμένο Μάιο, απόφαση που εξέπληξε σχεδόν τους πάντες και είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί κομβική για την εξέλιξη της καριέρας του. Πάμε να τα δούμε όλα όμως με τη σειρά.

 

Το σήριαλ με τη μεταγραφή στη Ρεάλ

Για όσους τυχόν δε θυμούνται ακριβώς τι έχει γίνει, θα κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στα γεγονότα του τελευταίου ενός χρόνου και κάτι. Το καλοκαίρι του 2021 ο Εμπαπέ έμπαινε στον τελευταίο χρόνο συμβολαίου του με την Παρί Σεν Ζερμέν και οι Γάλλοι έπρεπε να αποφασίσουν είτε να τον πουλήσουν είτε να τον κρατήσουν ρισκάροντας να τον χάσουν ελεύθερο την επόμενη χρονιά. Το φλερτ του με τη Ρεάλ Μαδρίτης έντονο, οι “μερένχες” χρόνια τώρα είχαν τον Γάλλο στην υψηλότερη θέση της λίστας τους και μάλιστα έφτασαν τέλη Αυγούστου του '21 να κάνουν δύο επίσημες προσφορές στην Παρί ύψους 160 και 180 εκατομμυρίων ευρώ για να τον αποκτήσουν. Ο Εμπαπέ επιθυμούσε κι αυτός με τη σειρά του να αποχωρήσει και να συνεχίσει στη Ρεάλ, την ομάδα που όπως πολλές φορές έχει πει αποτελούσε το όνειρό του, ωστόσο οι Παριζιάνοι αρνήθηκαν πεισματικά να ενδώσουν στις προσφορές των Ισπανών.

 

Στη Μαδρίτη απογοητεύτηκαν, ωστόσο ήταν σχεδόν βέβαιοι πως θα μπορέσουν να ντύσουν στα λευκά τον Εμπαπέ το επόμενο καλοκαίρι, όταν και θα ελευθερωνόταν από τα δεσμά της Παρί. Στη διάρκεια ολόκληρης της σεζόν 2021-22 τίποτα δεν έμοιαζε ικανό να κρατήσει τον 23χρονο επιθετικό στο Παρίσι και να μπει εμπόδιο στην πολυαναμενόμενη μετακίνησή του στο “Σαντιάγο Μπερναμπέου”. Ο ίδιος φερόταν να είχε αρνηθεί τέσσερις (!) συνολικά προτάσεις ανανέωσης από την ομάδα του, την ώρα που πολλά Μέσα ανέφεραν πως είχε συμφωνήσει ήδη προφορικά με τον Φλορεντίνο Πέρεθ. Στα μέσα του περασμένου Μάη όλα έμοιαζαν κανονισμένα, με τη Ρεάλ να περιμένει απλά να ολοκληρωθούν και τυπικά οι υποχρεώσεις του με την Παρί για να τον ανακοινώσει και να τον κάνει το κεντρικό πρόσωπο της ομάδας για την επόμενη τουλάχιστον δεκαετία.

 

Ένα ταξίδι του όμως στη Ντόχα του Κατάρ μαζί με την ομάδα άλλαξε τα πάντα. Εκεί οι Άραβες ιδιοκτήτες της Παρί του έκαναν την τελική προσφορά, του έδωσαν γη και ύδωρ, ένα συμβόλαιο που λέγεται πως είναι της τάξης των 250 εκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια, του έταξαν πως θα έχει λόγο στο σχεδιασμό της ομάδας (!) και σε συνδυασμό με τις αφόρητες πιέσεις που δέχθηκε από το κράτος του Κατάρ και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, πείστηκε τελικά να μείνει υπογράφοντας συμβόλαιο έως το 2025 (αργότερα η “L' Equipe” αποκάλυψε πως ουσιαστικά είναι ως το 2024 με οψιόν ανανέωσης για έναν ακόμη χρόνο), προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση στους ανθρώπους της Ρεάλ και τεράστια οργή στους φιλάθλους της, που εξέλαβαν την κίνηση αυτή ως προδοσία. Λίγο πριν το παιχνίδι με τη Μετς στο “Παρκ ντε Πρενς” για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος βγήκε χαμογελαστός στον αγωνιστικό χώρο μαζί με τον πρόεδρο της ομάδας, Νασέρ Αλ-Κελαΐφί, κρατώντας μια φανέλα με τον αριθμό 2025, ενώ στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε αργότερα εξέφραζε τη χαρά του που έμεινε στη χώρα του και σε μια ομάδα που θα τον βοηθήσει να εξελιχθεί, υποτιμώντας και τη νοημοσύνη του κόσμου αφού ήταν γνωστό σε όλους πως μέχρι λίγες μέρες πριν είχε αποφασίσει να φύγει.

 

 Τα χαμόγελα Αλ-Κελαϊφί και Εμπαπέ μετά την ανανέωση του δεύτερου δεν κράτησαν για πολύ

 

Έχασε το σεβασμό του κόσμου

Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου μόλις πέντε μήνες μετά την ανανέωση του συμβολαίου που τον έκανε τον “βασιλιά” του Παρισιού, παρουσιάζεται δυσαρεστημένος και προδομένος από τη διοίκηση της Παρί, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο δεν τήρησε τις υποσχέσεις της προς το πρόσωπό του. Όπου υποσχέσεις, βάλτε ότι δεν έδιωξε τον Νεϊμάρ με τον οποίο ο Εμπαπέ έχει κακές σχέσεις, δεν αγόρασε έναν σέντερ φορ ώστε ο ίδιος να μπορεί να παίζει περισσότερο περιφερειακά όπως προτιμά ή ότι δεν αποκτήθηκε ένα ικανό σέντερ μπακ. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2018 συμπεριφέρεται εδώ και καιρό σαν ένα κακομαθημένο παιδί που δεν του κάνουν τα χατίρια και μόλις στα 23 του έχει άποψη για τα πάντα μέσα σε μια ομάδα, όμως και από την άλλη μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτό έχει και η Παρί, επειδή εκείνη του έδωσε αυτή τη δύναμη. Και δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτά.

 

Τον τελευταίο καιρό ο Εμπαπέ απασχολεί συνεχώς τα Μέσα με τη συμπεριφορά του εκτός αγωνιστικών χώρων. Έρχεται σε κόντρα με τους συμπαίκτες του για το ποιός θα εκτελεί τα πέναλτι, δε συμμετέχει στις εκδηλώσεις της εθνικής Γαλλίας γιατί βρίσκεται σε διαμάχη με τη γαλλική Ομοσπονδία για τα δικαιώματα της εικόνας του, επιδεικνύει ανωριμότητα γελώντας σε συνέντευξη Τύπου με ερώτηση για την ενεργειακή κρίση. Την ποδοσφαιρική του αξία δε μπορεί να την αμφισβητήσει κανένας. Ο Κιλιάν Εμπαπέ είναι ένας καταπληκτικός ποδοσφαιριστής, πιθανότατα και ο κορυφαίος αυτή τη στιγμή στον κόσμο, έχοντας πετύχει σπουδαία πράγματα ήδη στην καριέρα του από τόσο μικρή ηλικία. Ωστόσο, τη δεδομένη χρονική στιγμή φαίνεται πως έχει χάσει κάτι πολύ σημαντικό. Την εκτίμηση και το σεβασμό του κόσμου προς αυτόν, όσον αφορά τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του. Μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν για τους περισσότερους ο επόμενος μεγάλος παίκτης που ήταν έτοιμος να αφήσει εποχή στην παγκόσμια ποδοσφαιρική σκηνή, πλέον, μετά την ανανέωση με την Παρί είναι εκείνος που βάζει πάνω απ' όλα το χρήμα, ο κακομαθημένος αστέρας που μπορεί να τινάξει στον αέρα μια ομάδα με τα καμώματά του. Είναι φοβερό πώς μπορεί μία σου απόφαση στον αθλητισμό (και όχι μόνο) να αλλάξει το στάτους σου, τον τρόπο με τον οποίο σε βλέπουν οι άλλοι και ενδεχομένως την πορεία της καριέρας σου. Και όταν βγαίνουν αστέρες του βεληνεκούς του Τιερί Ανρί και του Ματιέ Βαλμπουενά να σε κατακρίνουν δημόσια, τότε κάτι πάει πολύ λάθος.

 

  Η κριτική που ασκείται στον Γάλλο για τη συμπεριφορά του εκτός γηπέδου γίνεται πλέον ολοένα και μεγαλύτερη

 

Τι έχει στο μυαλό του;

Ακόμη, με την κίνησή του να βγάλει προς τα έξω τη δυσαρέσκειά του και την επιθυμία αποχώρησής του από τη Γαλλία, είναι πραγματικά να απορεί κανείς με το τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο παίκτης. Πιστεύει δηλαδή πως η Παρί, μόλις ένα εξάμηνο από την ανανέωση του συμβολαίου του θα τον αφήσει να φύγει, ενώ δεν τον άφησε ένα χρόνο πριν τη λήξη της προηγούμενης συμφωνίας αλλά καλά καλά ούτε και ως ελεύθερο; Του έχει δώσει την εντύπωση η Παρί, που έχει αποδειχθεί πολλάκις μια “χρυσή φυλακή” για τους ποδοσφαιριστές, πως είναι ένα κλαμπ που πουλάει εύκολα και μάλιστα τον μεγάλο σταρ της στη μέση της σεζόν; Νομίζει πως και να δεχθεί να τον πουλήσει, θα βρεθεί ομάδα που να μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις της ή να του δώσει το ηγεμονικό συμβόλαιο που έχει στο Παρίσι; Ή μήπως περιμένει πως η Ρεάλ Μαδρίτης, με της οποίας τη φανέλα έχει ακόμη όνειρο να αγωνιστεί όπως έχει δηλώσει μην έχοντας απόλυτη αίσθηση της πραγματικότητας, θα θελήσει άμεσα να τον αποκτήσει ενώ πριν από λίγο καιρό της γύρισε την πλάτη;

 

Οι λάθος επιλογές

Όλα αυτά είναι εύλογες απορίες τις οποίες κάποιος κοντά στον Εμπαπέ θα έπρεπε να του τις παρουσιάσει πριν ξεσπάσει όλος αυτός ο νέος ντόρος, όμως απ' ό, τι φαίνεται και στο περιβάλλον του ποδοσφαιριστή κάτι δε λειτουργεί σωστά, ωθώντας τον συνεχώς στις λάθος αποφάσεις. Την ίδια ώρα ο Έρλινγκ Χάαλαντ, που μαζί με τον Εμπαπέ αποτελούν τους δύο ποδοσφαιριστές που αναμένεται να σημαδέψουν τη νέα εποχή στο ποδόσφαιρο, επιλέγει προσεκτικά τα σωστά βήματα στην καριέρα του με τη βοήθεια αρχικά του Μίνο Ραϊόλα και στη συνέχεια των συνεργατών του, μετά το θάνατο του ισχυρού ατζέντη. Από τη Νορβηγία πήγε στη Ζάλτσμπουργκ όπου μπόρεσε να αναδειχθεί, μετακινήθηκε στη συνέχεια στη Ντόρτμουντ που είναι η ιδανική ομάδα για να εξελιχθούν οι νεαροί ποδοσφαιριστές και τώρα έφτασε στην Αγγλία για τη Μάντσεστερ Σίτι έχοντας την ευκαιρία να δείξει την αξία του στο κορυφαίο πρωτάθλημα και τοποθετώντας και μια -πολύ υψηλή- ρήτρα για το καλοκαίρι του 2024, σε περίπτωση που κάποια ομάδα -κυρίως από Ισπανία μεριά- θελήσει να τον αποκτήσει για να τον φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο. Από το περιβάλλον του Εμπαπέ δεν προκύπτει σε καμία περίπτωση πως υπάρχει ένα σωστό πλάνο για την εξέλιξή του.

 

Ένα περιβάλλον στο οποίο σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται ο ίδιος να εκμυστηρεύτηκε πως “κάναμε λάθος, πρώτος εγώ”, αναφορικά με την απόφαση να ανανεώσει με την Παρί. Είναι πιθανό πίσω από το μανδύα της δυσαρέσκειας του παίκτη και της μη τήρησης υποσχέσεων από τη γαλλική ομάδα να κρύβεται η συνειδητοποίηση του ίδιου πως σε αυτό το σύλλογο και σε αυτό το πρωτάθλημα που αγωνίζεται δεν πρόκειται ποτέ να καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως ένας από τους πραγματικά κορυφαίους, να κατακτήσει το Champions League που χρόνια κυνηγάει ή να κερδίσει ατομικές διακρίσεις όπως η “Χρυσή Μπάλα”. Όμως εδώ προκύπτει ένα ακόμη εύλογο ερώτημα. Όλα αυτά δεν τα σκέφτηκε όταν ανανέωνε το συμβόλαιό του; Ήταν ελεύθερος να επιλέξει ό, τι θέλει για την καριέρα του, όμως απ' ό, τι φαίνεται τα χρήματα και η υπερβολική εξουσία θεωρήθηκαν πιο σημαντικά από την καταξίωση, ενώ τα όσα του έταξαν ήταν αρκετά για να “χαλάσουν” το μυαλό του ποδοσφαιριστή και να τον κάνουν να μη δει καθαρά το τι είναι σωστό για την εξέλιξή του.

 

 Μια ανάσα από το να αγωνιστεί με τη φανέλα της Ρεάλ στο "Μπερναμπέου" βρέθηκε ο Εμπαπέ, όμως αρνήθηκε την πρωταθλήτρια Ευρώπης για να υπογράψει ένα ηγεμονικό συμβόλαιο με την Παρί Σεν Ζερμέν

 

Ποιά θα είναι η συνέχεια της καριέρας του;

Το μεγαλύτερο ερώτημα απ' όλα, είναι το τι θα γίνει από δω και πέρα με την καριέρα του Κιλιάν Εμπαπέ. Αυτή τη στιγμή μοιάζει εγκλωβισμένος σε μια ομάδα στην οποία ο ίδιος επέλεξε να παραμείνει και η οποία αρνείται να τον πουλήσει, πόσω μάλλον στη Ρεάλ που παρουσιάζεται ως η πρώτη προτίμηση του Γάλλου (οι σχέσεις μεταξύ των δύο ομάδων είναι κάκιστες λόγω της υπόθεσης μεταγραφής του παίκτη αλλά και της ιστορίας με τη European Super League). Αλλά και η Ρεάλ, όπως τονίζεται από τα πιο έγκυρα Μέσα, δε δείχνει διατεθειμένη να μπει στο παιχνίδι της απόκτησής του πια, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, ενώ φαίνεται πως είναι ανεπιθύμητος πλέον από μια τεράστια μερίδα των φιλάθλων της. Μια άλλη επιλογή θα ήταν να συνεχίσει στην Premier League (ακούστηκε το όνομα της Λίβερπουλ), όμως ακόμη κι εκεί είναι αμφίβολο αν θα βρεθεί ομάδα να ικανοποιήσει τις τεράστιες απαιτήσεις της Παρί. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Εμπαπέ να εξαντλήσει το συμβόλαιό του που όπως όλα δείχνουν λήγει το 2024 και από κει και πέρα, ανάλογα και με το πώς θα έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, να δει ποιό θα είναι το καταλληλότερο βήμα. Όμως μια ομάδα που θα θελήσει να τον αποκτήσει, θα πρέπει να σκεφτεί πέρα από την τρομερή ποιότητα που θα της προσθέσει και τον προβληματικό πλέον χαρακτήρα του.

 

Όπως γράψαμε και παραπάνω, η απόφαση του Εμπαπέ να ανανεώσει με την Παρί τον περασμένο Μάιο είναι πιθανό να αποδειχθεί κομβική για τη περαιτέρω πορεία της καριέρας του. Παρόλο που η επιλογή του να πάει στους Παριζιάνους το 2017 έπειτα από το ξεπέταγμά του με τη Μονακό έμοιαζε σωστή για την εξέλιξή του, με τον ίδιο να είχε την ευκαιρία να καθιερωθεί πρώτα στο πρωτάθλημα της χώρας του και να γίνει σπουδαίος παίκτης με τη φανέλα της ομάδας της γενέτειράς του πριν κάνει το επόμενο βήμα, το να παρατείνει την παραμονή του εκεί αποδεικνύεται περίτρανα πως ήταν μια λάθος επιλογή, που την πληρώνει για την ώρα και ο ίδιος αλλά και η ομάδα. Ο Εμπαπέ είναι ακόμη μικρός, έχει ασφαλώς τα περιθώρια να ξαναβάλει την καριέρα του στο σωστό δρόμο, όμως θα πρέπει να αλλάξει πολλά στη νοοτροπία του. Διαφορετικά, κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία σαν μια τραγική περίπτωση ποδοσφαιριστή, ο οποίος μαθαίνει πως οι επιλογές που κάνει κάποιος είναι αυτές που καθορίζουν αν μια πορεία θα σε φτάσει ως την καταξίωση ή θα σε ρίξει στα βράχια.

 

 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω