Τι έχουμε δει για την ώρα στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Μέρος 2ο)

2020-11-09 19:54

 

Serie A

Στην Ιταλία έχουμε εδώ και καιρό μια αναπάντεχη πρωτοπόρο και αυτή δεν είναι άλλη από την εξαιρετική Μίλαν του Στέφανο Πιόλι, η οποία πραγματικά από την επανέναρξη της αγωνιστικής δράσης (τον περασμένο Ιούνιο) και μετά έχει μεταμορφωθεί προς το καλύτερο και δείχνει πως είναι σε πολύ καλό δρόμο για την επιστροφή της σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Οι “ροσονέρι” τρέχουν από πέρσι ένα σερί 19 αγωνιστικών χωρίς ήττα στο πρωτάθλημα, ενώ είχαν και ένα αήττητο σερί 24 αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις πριν χάσουν από τη Λιλ στο Europa League. Αδιαμφισβήτητος ηγέτης της φυσικά ο τρομερός Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο οποίος στα 39 του έχει καταργήσει κάθε νόμο της φύσης και είναι πρώτος σκόρερ με 8 γκολ στο πρωτάθλημα.

 

Ευχάριστη έκπληξη και η Σασουόλο, που μαζί με Μίλαν και Γιουβέντους είναι οι μοναδικές αήττητες ομάδες στη Serie A. Κι αυτή με ηγέτη της στην επίθεση τον 33χρονο Καπούτο, που διανύει περίοδο δεύτερης νιότης. Και μιας και αναφέραμε τη “Γιούβε”, η μόνιμη την τελευταία δεκαετία πρωταθλήτρια δυσκολεύεται πολύ στο ξεκίνημα της σεζόν, έχοντας μόλις 3 νίκες στα πρώτα 7 ματς, τη μία μάλιστα στα χαρτιά κόντρα στη Νάπολι. Οι γκέλες είναι πολλές για την ομάδα του άπειρου προπονητικά Αντρέα Πίρλο, ο οποίος ακόμη ψάχνει να βρει τις σωστές ισορροπίες, όμως κι άλλες χρονιές οι “μπιανκονέρι” είχαν μείνει πίσω αλλά μετά βρήκαν εύκολα το δρόμο για την κορυφή. Αν μια ομάδα ξέρει να το κάνει καλύτερα από κάθε άλλη αυτό άλλωστε, αυτή είναι η Γιουβέντους.

 

Από κει και πέρα, περιμέναμε πιο συνεπή και ακόμη καλύτερη φέτος τη δεύτερη πέρσι Ίντερ, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει κανένα ντέρμπι και έχει μείνει κάπως πίσω, ενώ σκαμπανεβάσματα στο ξεκίνημα έχει τόσο η Αταλάντα των 98 γκολ πέρσι, όσο και η Λάτσιο που μέχρι τη διακοπή διεκδίκησε πρωτάθλημα αλλά στη συνέχεια αποχώρησε από την κούρσα του τίτλου. Η κυπελλούχος Νάπολι έχει μοναδικό μελανό σημείο την ήττα από τη Σασουόλο, διαφορετικά κάνει καλή σεζόν και διατηρείται ψηλά, παρά το ότι έχασε και ένα ματς στα χαρτιά από τη Γιουβέντους λόγω του ότι δε μπόρεσε να κατέβει στο ματς λόγω των μέτρων που υπήρχαν στην πόλη για τον κορωνοϊό. Αν αρχίσει να σκοράρει και ο Όσιμεν (πέτυχε χθες το πρώτο του γκολ κόντρα στη Μπολόνια), η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της, τότε θα ελπίζει και σε ακόμη καλύτερη συνέχεια. Τέλος, πολύ ανεβασμένη είναι η Ρόμα του Πάουλο Φονσέκα, που έχει πέντε σερί αήττητα ματς, έχει βρει ρυθμό, σκοράρει αρκετά και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τετράδα.

 

Γενικότερα πάντως, πολλά μοιάζουν να εξαρτώνται από τη Γιουβέντους. Αν οι “μπιανκονέρι”, σε μια χρονιά αρκετών αλλαγών, συνεχίσουν να χάνουν βαθμούς, τότε θα δούμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Αν βρουν ρυθμό και βγάλουν χαρακτήρα, θα γίνουν και πάλι το μεγάλο φαβορί. Σε κάθε περίπτωση πάντως, συναρπαστική θα είναι η μάχη και για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

 

Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς έχει πάρει από το χέρι τη Μίλαν και την κρατά στην κορυφή, αποδεικνύοντας πως πολλές φορές η ηλικία είναι απλώς ένα νούμερο

 

Bundesliga

Η αναμφισβήτητη κυρίαρχος του γερμανικού ποδοσφαίρου, Μπάγερν Μονάχου, βρίσκεται πλέον στην κορυφή μετά από 7 αγωνιστικές, επικρατώντας και στο πρόσφατο “klassiker” για μία ακόμη φορά της Ντόρτμουντ. Οι πρωταθλητές Ευρώπης συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν πέρσι διαθέτοντας μία καταπληκτική ομάδα που παίζει εξαιρετικό ποδόσφαιρο, έχοντας και έναν Λεβαντόφσκι σαν το παλιό κρασί, που ήδη έχει 11 γκολ σε 7 ματς στο πρωτάθλημα. Μοναδικό ψεγάδι των Βαυαρών η ήττα με 4-1 από τη Χόφενχαϊμ, σε ένα ματς που έχουν ως ελαφρυντικό την κόπωση από τον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ με τη Σεβίλλη που κρίθηκε στην παράταση. Γενικά η ομάδα του Φλικ δύσκολα θα βρει αντίσταση για τον τίτλο και φέτος, ειδικά αν είναι σοβαρή και συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς.

 

Η ομάδα που θεωρητικά είναι πιο κοντά στο να την κοντράρει είναι και φέτος η Ντόρτμουντ, αν και στο ντέρμπι έδειξε πως χρειάζεται ακόμη πολλά για να κυνηγήσει τον πρώτο τίτλο της μετά το 2012. Ο φοβερός και τρομερός Χάαλαντ στην επίθεση δεν αρκεί για τους Βεστφαλούς που έχουν ποιότητα, ταλέντο, ενθουσιασμό αλλά λίγη εμπειρία και λίγες προσωπικότητες πέραν των Ρόις, Χούμελς. Επιπροσθέτως, η ήττα με 2-3 στο “klassiker” ήρθε και σε μια περίοδο που έδειχναν να φτιάχνουν και τη μονίμως προβληματική άμυνα, έχοντας δεχθεί μόλις 2 γκολ σε 6 ματς πριν την αναμέτρηση με τη Μπάγερν.

 

Από κει και πέρα, υπάρχουν αρκετές ομάδες που θα πρωταγωνιστήσουν και φέτος στη μάχη για ένα εισιτήριο στο Champions League, γιατί ο τίτλος φαντάζει μακρινό όνειρο, αν και με τη φετινή αλλόκοτη σεζόν ποτέ δεν ξέρεις. Η Λειψία χωρίς τον Βέρνερ μια χαρά τα καταφέρνει και είναι δεύτερη, κάτι που φανερώνει για μια ακόμη φορά πόσο καλός προπονητής είναι ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν. Η Λεβερκούζεν δεν έχει πια Χάβερτζ αλλά είναι αήττητη έχοντας τέσσερις σερί νίκες και πρωταγωνιστές όπως ο Βιρτς, ο Ντιαμπί, ο Αλάριο και ο Μπέιλι, ενώ αήττητη είναι και η Βόλφσμπουργκ του Όλιβερ Γκλάσνερ, που μάζεψε τα κομμάτια της μετά τον αποκλεισμό από την ΑΕΚ στα προκριματικά του Europa League. Πολύ θετικές εντυπώσεις έχει αφήσει η Ουνιόν Βερολίνου που είναι πέμπτη και αήττητη μετά την ήττα της στην πρεμιέρα, ενώ το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις Στουτγκάρδη και Βέρντερ Βρέμης. Υποψηφιότητα για ψηλά θέτει βέβαια και η Γκλάντμπαχ, με τον Μάρκο Ρόζε να κάνει πολύ καλή δουλειά και την επιθετική της γραμμή με Πλεά, Τουράμ και Στιντλ να είναι το μεγάλο της όπλο.

 

Λεβαντόφσκι και Χάαλαντ είναι τα "κανόνια" για Μπάγερν και Ντόρτμουντ και οι μεγάλες ελπίδες τους για διάκριση

 

Ligue 1

 

Η Γαλλία έχει κατηγορηθεί πολλάκις πως διαθέτει ένα πρωτάθλημα με χαμηλό επίπεδο και χωρίς ανταγωνισμό τα τελευταία χρόνια και η αλήθεια είναι πως με την παρουσία των Αράβων στην Παρί το ενδιαφέρον έχει μειωθεί, αφού οι Παριζιάνοι είναι σχεδόν πάντα οι πρωταθλητές, με εξαίρεση το 2012 και το 2017, όταν και θριάμβευσαν Μονπελιέ και Μονακό αντίστοιχα. Η Ligue 1 πάντως είναι ένα πρωτάθλημα που απαιτεί ταχύτητα, δύναμη, φυσική κατάσταση και αντοχή, ενώ μην ξεχνάμε πως το περασμένο καλοκαίρι δύο γαλλικές ομάδες έφτασαν στα ημιτελικά του Champions League. Και φέτος ωστόσο είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, αφού μετά από 10 αγώνες η Παρί Σεν Ζερμέν είναι στην κορυφή και ήδη στο +5, κι ας ξεκίνησε με δυο ήττες, τη δεύτερη στο επεισοδιακό ντέρμπι με τη Μαρσέιγ με τις 5 αποβολές! Η ομάδα της πρωτεύουσας πιθανότατα δε θα συναντήσει εμπόδια ούτε φέτος, όμως ομάδες που μπορούν να μείνουν κοντά στην κορυφή και να παλέψουν για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια υπάρχουν αρκετές.

 

Ήδη βλέπουμε τη Λιλ να κάνει πολύ καλή σεζόν και να είναι δεύτερη, με τους “λιλουά” να έχουν τον τρόπο να παραμένουν ανταγωνιστικοί όσους παίκτες και να πουλάνε, αν και έχουν τώρα ένα σερί τριών αγώνων χωρίς νίκη. Ψηλά και η Ρεν, που συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πέρσι, ενώ μαζί της στην τρίτη θέση είναι η Μαρσέιγ, η οποία παρά τις κάκιστες εμφανίσεις στο Champions League, στο πρωτάθλημα τα πάει αρκετά καλά και έχει ένα σερί τριών νικών. Η Λιόν, που έφτασε πέρσι ως τα ημιτελικά του Champions League αλλά ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω του πρωταθλήματος δεν εξασφάλισε, είναι αρκετά ανεβασμένη και θέλει φέτος να βγει Ευρώπη, ει δυνατόν στην κορυφαία διοργάνωση, ενώ από κοντά είναι και η Μονακό του Μπεν Γιεντέρ, ισόβαθμη με τη Λιόν, όπως και οι Μονπελιέ, Νις.

 

Η Ligue 1 ήταν πέρσι το μοναδικό από τα κορυφαία πρωταθλήματα που δεν ολοκληρώθηκε λόγω κορωνοϊού, ωστόσο φέτος οι ομάδες έχουν μπει αποφασισμένες να μας προσφέρουν μεγάλες μάχες έστω και μέχρι τη... δεύτερη θέση, η οποία ισοδυναμεί με ένα μικρό πρωτάθλημα στη Γαλλία. 

 

Ποιός μπορεί να σταματήσει τον Νεϊμάρ, τον Εμπαπέ και την παρέα τους και φέτος στη Γαλλία;

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω