Θα τα καταφέρει χωρίς τον Μέσι;

2015-10-06 18:00

Η χρονιά που πέρασε ήταν αναμφισβήτητα μία από τις πιο επιτυχημένες στην ένδοξη ιστορία της Μπαρτσελόνα, αφού για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα έξι ετών, το καμάρι της Καταλονίας έφτασε στον θρίαμβο του τρεμπλ. Η φετινή σεζόν όμως, μάλλον δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελαν οι «μπλαουγκράνα».

Η σεζόν 2015-16 μπορεί να ξεκίνησε ακριβώς όπως ολοκληρώθηκε η προηγούμενη, με τη Μπάρτσα να σηκώνει άλλη μια κούπα (το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ στην Τιφλίδα, έστω κι αν ίδρωσε για να επικρατήσει με το συναρπαστικό 5-4 της Σεβίλλης στην παράταση), όμως τα όσα έχουν ακολουθήσει μάλλον προβληματισμό φέρνουν για την ώρα στις τάξεις των πρωταθλητών Ευρώπης. Την αρχή έκανε η Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε, η οποία λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του Σούπερ Καπ Ευρώπης από τους Καταλανούς προσγείωσε απότομα την ομάδα του Λουίς Ενρίκε με μία τεσσάρα στο ισπανικό Σούπερ Καπ. Τη «σφαλιάρα» από τους Βάσκους ακολούθησαν αυτές από τη Θέλτα και τελευταία από τη Σεβίλλη, όμως το μεγάλο πρόβλημα για τη Μπαρτσελόνα δεν είναι εκεί, αφού οι «μπλαουγκράνα» δεν έχουν χάσει δα και μεγάλο έδαφος στη μάχη της κορυφής. Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως η Μπάρτσα θα αναγκαστεί πλέον να πορευθεί για τους επόμενους δύο περίπου μήνες χωρίς το μεγάλο της αστέρι, Λιονέλ Μέσι, και το πώς θα ανταπεξέλθει στο διάστημα αυτό χωρίς την παρουσία του μεγάλου της ηγέτη είναι το ζήτημα που απασχολεί άπαντες στη Βαρκελώνη.

Ο Αργεντινός σούπερ σταρ τραυματίστηκε σοβαρά στο αριστερό γόνατο στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού με τη Λας Πάλμας για την έκτη αγωνιστική της La Liga και έχει ήδη εδώ και λίγες ημέρες ξεκινήσει το στάδιο της αποθεραπείας του, πραγματοποιώντας ουσιαστικά έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να είναι έτοιμος να αγωνιστεί στο «clasico» του πρώτου γύρου κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, που είναι προγραμματισμένο για τις 21 Νοεμβρίου. Αυτή τη στιγμή κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά αν ο Μέσι θα μπορέσει να δώσει το παρόν στο συγκεκριμένο ματς, το σίγουρο είναι όμως πως μέχρι τότε η Μπαρτσελόνα θα πρέπει να μάθει να ζει χωρίς αυτόν.

Το ερώτημα είναι αν μπορεί. Ήδη στην πρώτη της μεγάλη δοκιμασία χωρίς τον Αργεντινό ηττήθηκε από τη Σεβίλλη στο «Σάντσεθ Πιθχουάν», έστω κι αν δημιούργησε πολλές ευκαιρίες. Η απουσία του Μέσι εκ των πραγμάτων δημιουργεί «θέμα» στην ομάδα του Λουίς Ενρίκε, αφού εκτός του ότι η Μπαρτσελόνα στερείται τις υπηρεσίες του κορυφαίου ποδοσφαιριστή του πλανήτη, με ό, τι συνεπάγεται αυτό, μπορεί να επηρεάσει και την απόδοση των υπόλοιπων παικτών. Η τριπλέτα Μέσι-Σουάρες-Νεϊμάρ στην επίθεση για παράδειγμα είχε βρει εκπληκτική χημεία από την περσινή σεζόν (122 γκολ σκόραραν πέρσι και οι τρεις μαζί) και τώρα οι δύο τελευταίοι θα πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται αρμονικά με όποιον αντικαταστήσει τον Αργεντινό, είτε αυτός είναι ο Μουνίρ, είτε ο Σάντρο Ραμίρεζ είτε οποιοσδήποτε άλλος.

    Ο Μέσι πονάει και μαζί του πονάει όλη η Μπαρτσελόνα

 

Ανεξάρτητα με το τι θα γίνει τελικά, ένας σύλλογος όπως η Μπαρτσελόνα οφείλει να έχει ήδη ένα plan B για να καλύψει όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερα το κενό του κορυφαίου της ποδοσφαιριστή. Δεν είναι μυστικό άλλωστε πως ο οργανισμός του Μέσι είναι καταπονημένος από τα συνεχή παιχνίδια (παίζει διαρκώς χωρίς σταματημό ενώ αγωνίστηκε με την εθνική Αργεντινής τόσο στο Μουντιάλ του 2014 όσο και στο Κόπα Αμέρικα του περασμένου καλοκαιριού) και ασφαλώς τέτοιοι τραυματισμοί είναι μέσα στο πρόγραμμα ακόμη και για παίκτες όπως ο Μέσι ή ο Κριστιάνο Ρονάλντο που στις μέρες μας μοιάζουν «βιονικοί». Μην ξεχνάμε πως ο 28χρονος σούπερ σταρ είχε «βγάλει» και τη σεζόν 2013-14 ένα σοβαρό τραυματισμό (βαριά θλάση στον δικέφαλο του αριστερού ποδιού) και χρειάστηκε να μείνει για το ίδιο περίπου διάστημα εκτός. Τη χρονιά εκείνη η Μπαρτσελόνα δεν κατέκτησε τίποτα, οι συζητήσεις για το αν ο κύκλος αυτής της ομάδας είχε κλείσει οριστικά και το αν ο Λιονέλ Μέσι θα αρχίσει σιγά σιγά να λυγίζει από τους τραυματισμούς έδιναν και έπαιρναν, όμως σύλλογος και παίκτης διέψευσαν τους πάντες μέσα από την άκρως επιτυχημένη χρονιά που ακολούθησε και για τους δύο.

Είναι όμως ο τραυματισμός του Μέσι το μοναδικό πρόβλημα της φετινής Μπαρτσελόνα; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να παρατηρήσει πως η ομάδα του Λουίς Ενρίκε έχει σοβαρό αμυντικό πρόβλημα. Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της χρονιάς και ήδη οι Καταλανοί έχουν δεχθεί τρεις φορές από τέσσερα τέρματα (!) και δεκαοκτώ σε δέκα παιχνίδια. Το πρόβλημα στα μετόπισθεν των Καταλανών δεν είναι κάτι καινούριο αφού χρόνια τώρα η ομάδα στερείται της παρουσίας ενός παγκόσμιας κλάσης σέντερ μπακ δίπλα στον Πικέ, όμως φέτος είναι εντονότερο από ποτέ και κανένας Μέσι δε μπορεί να δώσει λύσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Ακόμη, σα να μην έφτανε αυτός του Αργεντινού, ήρθε και ο τραυματισμός του Ινιέστα (ένα μήνα εκτός) που ενδεχομένως να επηρεάσει και το κομμάτι της δημιουργίας στη μεσαία γραμμή, έστω κι αν ο Ισπανός χαφ δεν είναι ο παίκτης που ήταν πριν από λίγα χρόνια.

Το θετικό για τη Μπαρτσελόνα είναι πως όσο ο Μέσι θα είναι στα πιτς το πρόγραμμα είναι ευνοϊκό για αυτήν. Μέχρι την τιτανομαχία με τη Ρεάλ στις 21 Νοεμβρίου, παιχνίδι για το οποίο γίνεται προσπάθεια να προλάβει ο Αργεντινός όπως είπαμε, οι «μπλαουγκράνα» υποδέχονται για το πρωτάθλημα τις Ράγιο Βαγιεκάνο και Έϊμπαρ, έχουν να παίξουν στην έδρα της Χετάφε ενώ ίσως στην πιο δύσκολη δοκιμασία τους φιλοξενούν στο «Καμπ Νου» την πρωτοπόρο της Primera, Βιγιαρεάλ. Όσον αφορά το Champions League, η πρωταθλήτρια Ευρώπης έχει τα δύο «κολλητά» ματς με την πιο αδύναμη θεωρητικά ομάδα του ομίλου της, τη ΜΠΑΤΕ Μπορίσοβ.

Τα επόμενα παιχνίδια λοιπόν θα δείξουν αν και πόσο η Μπαρτσελόνα θα επηρεαστεί από την απουσία του σούπερ σταρ της, με τους Καταλανούς να κερδίζουν επίσης χρόνο και λόγω της διακοπής των πρωταθλημάτων για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων. Το μόνο βέβαιο είναι πως στην περίπτωση ενός ποδοσφαιριστή σαν τον Λιονέλ Μέσι δεν ισχύει το «ουδείς αναντικατάστατος» και το στοίχημα πλέον για τη Μπάρτσα θα είναι να περάσει «αλώβητη» το διάστημα της απουσίας του.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω