Τα μεγάλα δεκάρια της Γιουβέντους

2015-08-07 12:15

Ο Πολ Πογκμπά θα φορά από την επόμενη σεζόν τη φανέλα με το νούμερο “10” στη Γιουβέντους, συνεχίζοντας την παράδοση που θέλει κορυφαίους ποδοσφαιριστές της “Βέκια Σινιόρα” να έχουν φορέσει το συγκεκριμένο νούμερο στην πλάτη και κουβαλώντας παράλληλα μία τεράστια κληρονομιά. Το blog του mundosport σας θυμίζει τα μεγάλα “δεκάρια” της “Κυρίας”.


 

Ομάρ Σίβορι

Ο Ομάρ Σίβορι ήταν ένας θρύλος για τη Γιουβέντους στα τέλη της δεκαετίας του '50 και στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '60. Οι “μπιανκονέρι” τον αγόρασαν το 1957 από τη Ρίβερ Πλέιτ έναντι 10 εκατομμυρίων πέσος (γύρω στα 100 χιλιάδες ευρώ), με τον Αργεντινό στράικερ να γίνεται τότε η ακριβότερη μεταγραφή όλων των εποχών. Με τη φανέλα της “Κυρίας” έκανε τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του, πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ιταλίας και βρήκε δίχτυα 167 φορές σε 253 παιχνίδια, όντας σήμερα ο πέμπτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας, ενώ το 1961 κατέκτησε και τη Χρυσή Μπάλα.


Μισέλ Πλατινί

Ένα από τα κορυφαία “δεκάρια” που φόρεσαν τη φανέλα της Γιουβέντους ήταν φυσικά ο Μισέλ Πλατινί. Ο νυν πρόεδρος της UEFA μετακινήθηκε στο Τορίνο το 1982, αφού είχε πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις στο γαλλικό πρωτάθλημα με τις Νανσί και Σεντ Ετιέν, και στα μόλις πέντε χρόνια που έπαιξε για τους “μπιανκονέρι” πρόλαβε να κατακτήσει τα πάντα και να σημαδέψει μία εποχή. Ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών, ένα Κύπελλο Κυπελλούχων, ένα Διηπειρωτικό, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, δύο πρωταθλήματα Ιταλίας και ένα Κύπελλο κοσμούν το παλμαρέ του Γάλλου μεσοεπιθετικού στη θητεία του στη Γιουβέντους. Ακόμη, από το 1983 έως το 1985 κατέκτησε τρεις συνεχόμενες φορές τη Χρυσή Μπάλα και έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που καταφέρνει κάτι τέτοιο, πιστοποιώντας πως ήταν ο κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής της δεκαετίας του '80.


Ρομπέρτο Μπάτζιο

Η μεταγραφή του Ρομπέρτο Μπάτζιο από τη Φιορεντίνα στη Γιουβέντους το 1990 άναψε τη φλόγα του μίσους ανέμεσα στους “τιφόζι” των “βιόλα” και σε αυτούς των “μπιανκονέρι”, αφού ήταν μια από τις πιο αμφιλεγόμενες στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου και όχι μόνο. Η είδηση της μεταγραφής του προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στους δρόμους της Φλωρεντίας ενώ οι δηλώσεις του πως τον εξανάγκασαν να δεχθεί την προσφορά της Γιουβέντους και πως μέσα του θα νιώθει πάντα “βιόλα”, έκαναν και τους φίλους της “Κυρίας” να τον αντιμετωπίζουν με δυσπιστία. Την πρώτη φορά μάλιστα που αγωνίστηκε στο “Αρτέμιο Φράνκι” ως παίκτης της “Γιούβε”, τον Απρίλη του 1991, μάζεψε ένα κασκόλ της Φιορεντίνα από τον αγωνιστικό χώρο και το κράτησε, μία κίνηση που εξόργησε τους οπαδούς των “μπιανκονέρι”. Παρ' όλη την επεισοδιακή αρχή της σχέσης του με τη Γιουβέντους, ο Μπάτζιο εξελίχθηκε σε ένα από τα κορυφαία “δεκάρια” στην ιστορία της ιταλικής ομάδας. Σκόραρε 115 γκολ σε 200 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του νταμπλ το 1995 και του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1993, ενώ είναι ο ένατος σκόρερ στην ιστορία της Γιουβέντους μέχρι και σήμερα.


Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο

Ο “Μεγαλέξανδρος” του ιταλικού ποδοσφαίρου έκανε το όνομά του συνώνυμο με αυτό της Γιουβέντους και αποτέλεσε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της, στα δεκαεννιά χρόνια που φόρεσε τη φανέλα της ομάδας. Η ηγετική του φυσιογνωμία και οι αρετές του στο γήπεδο τον έκαναν αμέσως να ξεχωρίσει από τα πρώτα κιόλας χρόνια της παρουσίας του στο Τορίνο, ενώ το 2001, στο ξεκίνημα της δεύτερης θητείας του Μαρσέλο Λίπι ως τεχνικός της Γιουβέντους, πήρε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Τα 290 γκολ που πέτυχε με τους “μπιανκονέρι” τον έχουν φέρει στην πρώτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών της ομάδας, ενώ είναι παράλληλα και ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές, 705 στο σύνολο. Το καλοκαίρι του 2006 μπήκε ακόμη πιο βαθιά στις καρδιές των φιλάθλων όταν αποφάσισε να ακολουθήσει την αγαπημένη του ομάδα στη Serie B, όπου και είχε υποβιβαστεί λόγω του σκανδάλου Calciopoli, ενώ πανηγύρισε με τη Γιουβέντους σχεδόν κάθε πιθανό τίτλο, ανάμεσα σε αυτούς και έξι πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και το τελευταίο Champions League που κατέκτησε η ομάδα, το 1996 στη Ρώμη. Ο “Πιντουρίκιο” αποχώρησε το 2012 για να συνεχίσει στην Αυστραλία, το έκανε όμως θριαμβευτικά, υψώνοντας μέσα στο ολοκαίνουριο “Juventus Stadium” το τρόπαιο του ιστορικού αήττητου πρωταθλήματος που κατέκτησε η Γιουβέντους στο τέλος εκείνης της χρονιάς.


Κάρλος Τέβες

Η επιλογή του Κάρλος Τέβες να πάρει τη φανέλα με το “10” όταν μετακινήθηκε από τη Μάντσεστερ Σίτι στη Γιουβέντους το καλοκαίρι του 2013, σχολιάστηκε έντονα. Η συγκεκριμένη φανέλα είχε μείνει χωρίς κάτοχο για ένα χρόνο μετά την αποχώρηση του Ντελ Πιέρο και δεδομένου ότι η καριέρα του Αργεντινού επιθετικού δεν βρισκόταν και στην καλύτερή της φάση όταν έφτασε στο Τορίνο για λογαριασμό της “Κυρίας”, πολλοί ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι ο “Καρλίτος” δε θα αντέξει το βάρος. Εκείνος όμως ήδη πόζαρε με το "10" από το παράθυρο των γραφείων της νέας του ομάδας και με μία δήλωσή του αποστόμωσε τους πάντες: “Δεν έχω κανένα πρόβλημα να φορέσω το 10 του Ντελ Πιέρο, αφού στη Μπόκα έχω φορέσει το 10 του Μαραντόνα” είχε πει τότε αποφασιστικά ο Τέβες και αργότερα απέδειξε και με τις εμφανίσεις του στο γήπεδο πως μπόρεσε να ανταπεξέλθει στην τεράστια πρόκληση και με το παραπάνω. Και τις δύο σεζόν που φόρεσε τα “ασπρόμαυρα” ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας (50 τέρματα σε 95 ματς συνολικά) και βοήθησε τα μέγιστα τη Γιουβέντους στο να κατακτήσει δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας στο διάστημα αυτό.


Πολ Πογκμπά

Η σκυτάλη πλέον περνάει στον Πολ Πογκμπά, αφού όπως έγινε γνωστό εδώ και λίγες ώρες, ο Γάλλος χαφ θα είναι ο νέος κάτοχος της φανέλας με το “10”. Την τελευταία τριετία, ο Πογκμπά έχει εξελιχθεί από ένα ακατέργαστο ταλέντο σε έναν παίκτη παγκόσμιας κλάσης μέσα από τις εμφανίσεις του με τη Γιουβέντους και το γεγονός πως θα είναι πλέον το νέο “δεκάρι” σε συνδυασμό με τις αποχωρήσεις σημαντικών παικτών αυτό το καλοκαίρι όπως οι Πίρλο, Τέβες και Βιντάλ, τον γεμίζει με περισσότερες ευθύνες. Ο 22χρονος μέσος έγινε για ακόμη ένα καλοκαίρι “μήλον της έριδος” για τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης, όμως τελικά θα παραμείνει στο Τορίνο για τουλάχιστον μία ακόμη χρονιά και οι ιθύνοντες της Γιουβέντους θέλουν να τον δουν να συνεχίζει φέτος την παράδοση που θέλει μερικούς από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές παγκοσμίως να φορούν τα “ασπρόμαυρα” με το “10” στην πλάτη.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω