Τα δύο γνώριμα μεγάλα ματς στους 16 του Champions League και οι αποστολές των ελληνικών ομάδων στο Europa

2016-12-12 17:13

Η κορυφαία ποδοσφαιρική διασυλλογική διοργάνωση, το Champions League, θα βρίσκεται για τους επόμενους δύο μήνες στην... καθιερωμένη “χειμερία νάρκη” της, παρ' όλα αυτά οι ποδοσφαιρόφιλοι ανά τον κόσμο πήραν μια μικρή γεύση για το τι πρόκειται να δουν από τα μέσα του Φλεβάρη και έπειτα, μετά την κλήρωση της φάσης των “16”, απ' όπου προέκυψαν τα οκτώ ζευγάρια που θα μονομαχήσουν για μια θέση στα προημιτελικά.

Με μια πρώτη ματιά λοιπόν, μπορούμε να δούμε πως υπάρχουν δύο μεγάλα παιχνίδια στην πρώτη νοκ άουτ φάση και από κει και πέρα τα περισσότερα από τα υπόλοιπα έχουν ξεκάθαρα φαβορί, κάτι φυσικά που πρέπει να αποδειχθεί και εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου. Ασφαλείς εκτιμήσεις φυσικά και δε μπορούν να γίνουν, ειδικά όταν μιλάμε για παιχνίδια που θα γίνουν δύο μήνες μετά, όμως υπάρχουν κάποια δεδομένα που θα τα αναλύσουμε παρακάτω.

Το ένα από τα δύο μεγάλα ματς που ξεχωρίζουν είναι φυσικά το Παρί-Μπαρτσελόνα. Οι δύο ομάδες τείνουν να καθιερώσουν τα ραντεβού τους τα τελευταία χρόνια στη διοργάνωση, αφού πρόπερσι είχαν συναντηθεί τόσο για τη φάση των ομίλων όσο και στα προημιτελικά (με τη Μπαρτσελόνα να περνά... αέρας με συνολικό σκορ 5-1), ενώ στους “8” είχαν βρεθεί και τη σεζόν 2012-13, με τους Καταλανούς να περνούν και πάλι, αλλά με δύο ισοπαλίες (2-2 εκτός και 1-1 εντός). Οι Παριζιάνοι, που κυνηγούν τα τελευταία χρόνια μια διάκριση στην Ευρώπη, σαφέστατα δε θα ήθελαν τους “μπλαουγκράνα” σε αυτή τη φάση, για την ώρα όμως οι δύο ομάδες δεν έχουν πείσει για το πού μπορούν να φτάσουν φέτος και οι μεταξύ τους αναμετρήσεις θα είναι ένα γερό τεστ και για τις δυο.

Όπως μεγάλο τεστ, κυρίως για την Άρσεναλ, θα είναι η κόντρα της με τη Μπάγερν, στο άλλο κορυφαίο παιχνίδι της φάσης των “16”. Οι “κανονιέρηδες” τερμάτιζαν πάντα δεύτεροι στους ομίλους τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να πέφτουν πάντα επάνω σε δυνατούς αντιπάλους και να μένουν εκτός, και φέτος που βγήκαν πρώτοι έπεσαν πάνω στους Βαυαρούς, δικαιώνοντας και τον προπονητή τους, Αρσέν Βενγκέρ, που είχε πει πως η πρωτιά στον όμιλο δεν εξασφαλίζει πάντα καλή κλήρωση. Οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί στην ίδια φάση τη σεζόν 2004-05, καθώς και δύο ακόμη-και μάλιστα συνεχόμενες-φορές, τις σεζόν 2013-14 και 2014-15, με τη Μπάγερν να προκρίνεται σε όλες τις περιπτώσεις. Η Άρσεναλ μπορεί να τα βάζει λοιπόν με την... τύχη της, όμως αν θέλει να αποδείξει πως φέτος έχει αλλάξει επίπεδο και μπορεί το κάτι παραπάνω, αυτές οι αναμετρήσεις είναι η μεγάλη ευκαιρία της, απέναντι σε μία Μπάγερν που φέτος έχει κάνει ισχνές ευρωπαϊκές (και όχι μόνο) εμφανίσεις.

    Στην Άρσεναλ δε θα ήθελαν να δουν αυτήν την εικόνα να επαναλαμβάνεται και τη φετινή χρονιά

 

Όλα τα υπόλοιπα ζευγάρια έχουν λίγο πολύ ξεκάθαρα φαβορί, εκτός ίσως από το Σεβίλλη-Λέστερ, με τους Ανδαλουσιάνους να έχουν σαφώς μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπειρία, όμως να “διψούν” το ίδιο με τις “αλεπούδες” για μια καλή πορεία στο Champions League, όντας οι απόλυτοι κυρίαρχοι του Europa League την τελευταία τριετία. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης έχει τον πρώτο λόγο απέναντι στη Νάπολι, σε μία δυνατή πάντως μονομαχία, με τις δύο ομάδες να έχουν να βρεθούν από το 1987, όταν ακόμη στους “παρτενοπέι” αγωνιζόταν ο μεγάλος Μαραντόνα. Το ίδιο ισχύει και για τη συμπολίτισσά της, Ατλέτικο, η οποία πάντως στην προπέρσινη αναμέτρησή της με τη Λεβερκούζεν και πάλι στην ίδια φάση, είχε πάρει μία δραματική πρόκριση στα πέναλτι.

Η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα ξεκινάει από θέση ισχύος απέναντι στη Μονακό, όμως το αντάμωμα με το εξαιρετικό σύνολο του Λεονάρντο Ζαρντίμ μπορεί και να κρύβει παγίδες. Καλή κλήρωση θεωρείται για την Γιουβέντους, που στοχεύει φέτος πολύ ψηλά, το ζευγάρωμα με την Πόρτο, που δείχνει τα τελευταία χρόνια να έχει χάσει κάτι από τη δυναμική των προηγούμενων ετών, ενώ, τέλος, η εξαιρετική στη φάση των ομίλων Ντόρτμουντ θα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπενφίκα, σε μία ακόμη ενδιαφέρουσα αναμέτρηση.

 

Τα παιχνίδια της φάσης των “16”

Παρί Σεν Ζερμέν-Μπαρτσελόνα

Μπενφίκα-Ντόρτμουντ

Ρεάλ Μαδρίτης-Νάπολι

Μπάγερν-Άρσεναλ

Μάντσεστερ Σίτι-Μονακό

Μπάγερ Λεβερκούζεν-Ατλέτικο Μαδρίτης

Πόρτο-Γιουβέντους

Σεβίλλη-Λέστερ

 

Οι ευρωπαϊκές αποστολές Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στο Europa League

Περνώντας στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, το Europa League, το ενδιαφέρον μας στην κλήρωση των “32” ήταν εξ αρχής στραμμένο στο ποιοί αντίπαλοι θα βρεθούν απέναντι στις δύο ομάδες που εκπροσωπούν τη χώρα μας, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ.

Η κλήρωση με την Οσμανλίσπορ μπορεί να έφερε συγκρατημένα χαμόγελα στους ανθρώπους του Ολυμπιακού, όμως αφ' ενός οι “ερυθρόλευκοι” δεν πρέπει να υποτιμήσουν την άσημη τουρκική ομάδα, αφ' ετέρου θα πρέπει και να αναλογιστούμε το κακό μέχρι στιγμής ευρωπαϊκό πρόσωπο της ομάδας του Πάουλο Μπέντο τη φετινή χρονιά. Είναι αλήθεια πως στην κληρωτίδα υπήρχαν πολλά μεγάλα ονόματα, τα οποία ο Ολυμπιακός απέφυγε, όμως και η ομάδα από την Άγκυρα βρίσκεται επάξια στους “32”, τερματίζοντας πρώτη σε έναν όμιλο με Βιγιαρεάλ, Στεάουα και Ζυρίχη, μένοντας αήττητη μάλιστα κόντρα στην πρώτη! Οι πρωταθλητές Ελλάδος μπορεί να ξεκινάνε σαν φαβορί απέναντι στους Τούρκους, όμως η εκτίμηση που βγαίνει βάσει της εικόνας τους τόσο στα προκριματικά όσο και στους ομίλους της διοργάνωσης, είναι πως αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας και κυρίως αν δεν ενισχυθεί σοβαρά (ειδικά στην άμυνα) τον Γενάρη, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να κάνει κάτι αξιόλογο στη διοργάνωση, στην οποία παρεμπιπτόντως μετρά τρεις συνεχόμενους αποκλεισμούς στους “32”, από Λεβάντε, Ντνίπρο και Άντερλεχτ.

Ο ΠΑΟΚ, με τη σειρά του, έκανε τα εύκολα δύσκολα και το... αντίστροφο στον όμιλό του, όμως χάρη στο τεράστιο “διπλό” που πήρε μέσα στη Φλωρεντία και χάρη στα ευνοϊκά αποτελέσματα των άλλων παιχνιδιών στις τελευταίες αγωνιστικές, προκρίθηκε στην επόμενη φάση. Σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό, η κληρωτίδα δεν του φέρθηκε και τόσο ευγενικά, μιας και έφερε στον δρόμο του τη Σάλκε, κανένας όμως δε μπορεί να ξεγράψει τον “Δικέφαλο του Βορρά”, ειδικά αν παρουσιάσει απέναντι στους “βασιλικούς μπλε” το καλό ευρωπαϊκό του πρόσωπο. Η γερμανική ομάδα έκανε κάποιες καλές μεταγραφές το περασμένο καλοκαίρι, διαθέτει μερικούς εξαιρετικά ταλαντούχους νεαρούς ποδοσφαιριστές, όμως η αλήθεια είναι πως φέτος, κυρίως στη Bundesliga, ακόμη ψάχνεται, όντας σχεδόν στη μέση της βαθμολογίας. Θα έχει ασφαλώς τον πρώτο λόγο κόντρα στον ΠΑΟΚ, όμως οι “ασπρόμαυροι”, που επιστρέφουν σε νοκ άουτ φάση του Europa League μετά από τρία χρόνια, θα θελήσουν να της βάλουν δύσκολα, όπως και στην προ τριετίας μεταξύ τους συνάντηση στα πλέι οφ του Champions League, τότε που είχαν πάρει 1-1 στη Γερμανία, όμως ηττήθηκαν με 2-3 στην άδεια λόγω τιμωρίας Τούμπα και δεν κατάφεραν να μπουν στους ομίλους.

Σε ό, τι αφορά τα υπόλοιπα παιχνίδια της φάσης, ξεχωρίζουν παιχνίδια όπως το Βιγιαρεάλ-Ρόμα, το Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Σεντ Ετιέν και το Γκλάντμπαχ-Φιορεντίνα, ενώ ο ΑΠΟΕΛ θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε.

 

Τα παιχνίδια της φάσης των “32”

16/2 και 23/2 

Αθλέτικ Μπιλμπάο-ΑΠΟΕΛ

Λέγκια Βαρσοβίας-Άγιαξ

Άντερλεχτ-Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης

Άστρα Τζιούρτζιου-Γκενκ

Μάντσεστερ Γ.-Σεντ Ετιέν

Βιγιαρεάλ-Ρόμα

Λουντογκόρετς-Κοπεγχάγη

Θέλτα-Σαχτάρ Ντόνετσκ

Ολυμπιακός-Οσμανλίσπορ

Γάνδη-Τότεναμ

Ροστόφ-Σπάρτα Πράγας

Κράσονονταρ-Φενέρμπαχτσε

Γκλάντμπαχ-Φιορεντίνα

Άλκμααρ-Λιόν

Χάποελ Μπέερ Σεβά-Μπεσίκτας

ΠΑΟΚ-Σάλκε

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

 

Πίσω