Τα clasico της ζωής μας

2020-02-29 15:34

Είναι η μητέρα των μαχών του ισπανικού ποδοσφαίρου, το μεγαλύτερο ίσως και πιο λαοπρόβλητο ντέρμπι στον κόσμο. Είναι η σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων, δύο διαφορετικών φιλοσοφιών, δύο ομάδων καταδικασμένων να πρωταγωνιστούν στο παλκοσένικο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται κάθε φορά, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα τραβούν επάνω τους όλα τα βλέμματα του ποδοσφαιρικού πλανήτη όποτε αναμετρώνται. Αύριο (1/3), “μερένχες” και “μπλαουγκράνα” θα τα πουν ξανά σε ένα παιχνίδι κομβικό για τη μάχη του τίτλου και εμείς με αφορμή αυτό θα πάμε να θυμηθούμε τα κορυφαία παιχνίδια της τελευταίας εικοσαετίας.

 

Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 4-2 (La Liga, 10/4/2005)

Το ισπανικό πρωτάθλημα της σεζόν 2004-05 έμπαινε στην τελική του ευθεία και η Ρεάλ των “galacticos” υποδεχόταν τη “Μπάρτσα” του Ροναλντίνιο στο “Μπερναμπέου”. Ο νυν προπονητής της “βασίλισσας”, Ζινεντίν Ζιντάν, άνοιξε το σκορ νωρίς νωρίς με κεφαλιά ψαράκι, για να διπλασιάσει τα τέρματα ο Ρονάλντο με μία ακόμη κεφαλιά, ύστερα από εκτέλεση φάουλ ακριβείας του Ντέιβιντ Μπέκαμ. Η Μπαρτσελόνα μείωσε το σκορ σε 2-1 πριν το μισάωρο με τέρμα του Ετό, ενώ στις καθυστερήσεις ενός εκπληκτικού πρώτου ημιχρόνου, ο Ραούλ έβαλε ξανά μπροστά με δύο τέρματα τη Ρεάλ. Ο Κασίγιας ήταν καθοριστικός στις επεμβάσεις του και στο 65’ ο Μάικλ Όουεν, το μεγάλο απόκτημα εκείνης της χρονιάς για τη Ρεάλ που όμως δεν έμελλε να μακροημερεύσει στη Μαδρίτη, βγήκε τετ α τετ με τον Βαλντές και έγραψε με πανέμορφο τελείωμα το 4-1, για να δώσει διαστάσεις θριάμβου στη νίκη των γηπεδούχων. Το μόνο που κατάφεραν οι Καταλανοί ήταν να μειώσουν σε 4-2 χάρη σε μία εκπληκτική εκτέλεση φάουλ του Ροναλντίνιο, όμως παρά την ήττα τους, κατάφεραν να αναδειχθούν πρωταθλητές εκείνη την περίοδο.

 

Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 0-3 (La Liga, 19/11/2005)

Παράσταση για ένα ρόλο ήταν το επόμενο ραντεβού τους στο “Μπερναμπέου” για τη σεζόν 2005-06. Με μία μυθική εμφάνιση, ο Ροναλντίνιο πιστοποίησε πως ήταν εκείνη την περίοδο ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, αφού σχεδόν μόνος του κατάφερε να νικήσει τη Ρεάλ. Το πρώτο γκολ των “μπλαουγκράνα” πέτυχε ο Ετό , για να πάρει τη σκυτάλη στο δεύτερο ημίχρονο ο Βραζιλιάνος μάγος. Με δυο πανομοιότυπα γκολ, εκθέτοντας την άμυνα της “βασίλισσας” όπως κινούνταν από αριστερά και περνώντας όποιον βρήκε στο διάβα του, έγραψε ο θριαμβευτικό 0-3 για τη “Μπάρτσα” και ανάγκασε όλον τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να του υποκλιθεί, μαζί και το κοινό του “Μπερναμπέου” που του χάρισε ένα μοναδικό standing ovation.

 

Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης 3-3 (La Liga, 10/3/2007)

Κι αν ο κόσμος τότε είχε τις αμφιβολίες του για το τι πραγματικά εστί Λιονέλ Μέσι, μετά από εκείνο το φοβερό clasico εξαφανίστηκε και η τελευταία. Ο 19χρονος τότε Αργεντινός, ο οποίος ήδη είχε αρχίσει να δείχνει δείγματα του σπάνιου ταλέντου του, ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής εκείνης της αναμέτρησης, σκοράροντας και τα τρία γκολ της Μπαρτσελόνα. Το σκορ άνοιξε στο ξεκίνημα με ωραίο πλασέ ο Ρούουντ Φαν Νίστελρόι για τη Ρεάλ, για να ισοφαρίσει γρήγορα ο Μέσι. Ο Ολλανδός στράικερ των της “βασίλισσας” “χτύπησε” ξανά αμέσως μετά, αυτή τη φορά από το σημείο του πέναλτι. Λίγο πριν το μισάωρο, ο Μέσι πήρε το ριμπάουντ από την απόκρουση του Κασίγιας σε προσπάθεια του Ροναλντίνιο και με τρομερό βολέ έγραψε το 2-2. Οι Μαδριλένοι έφτασαν κοντά στη νίκη, όταν στο 72’ ο Σέρχιο Ράμος πήρε μια φοβερή κεφαλιά μέσα στην περιοχή της Μπαρτσελόνα για να κάνει το 2-3, αλλά δύο λεπτά πριν το τέλος ο Μέσι με μια εκπληκτική ατομική προσπάθεια και διαγώνιο σουτ ισοφάρισε σε 3-3, σε ένα από τα κορυφαία ματς στην ιστορία των δύο ομάδων.

 

Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 2-6 (La Liga, 2/5/2009)

Ένα ματς που αποτελεί σημείο αναφοράς στη σύγχρονη ιστορία των “μπλαουγράνα” και των clasico, αλλά φυσικά και μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης. Στο φινάλε της σεζόν 2008-09, η φοβερή Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρντιόλα, που εκείνη τη χρονιά κατέκτησε και τους έξι τίτλους τους οποίους διεκδίκησε, διέλυσε με 2-6 τη “βασίλισσα” μέσα στη Μαδρίτη και έκανε παρέλαση τίτλου. Ο Ιγκουαΐν άνοιξε το σκορ για τους “μερένχες” αλλά γρήγορα ο Ανρί έφερε το παιχνίδι στα ίσια. Πουγιόλ και Μέσι βρήκαν δίχτυα για να στείλουν τη “Μπάρτσα” μπροστά με 1-3 στα αποδυτήρια. Ο Ράμος μείωσε σε 2-3 στην επανάληψη και έφερε την ελπίδα στο κοινό του “Μπερναμπέου”, αλλά γρήγορα ήρθε και τέταρτο γκολ για τους Καταλανούς με τον Ανρί. Στο τελευταίο τέταρτο, Μέσι και Πικέ σκόραραν για να γράψουν το ταπεινωτικό για τη Ρεάλ 2-6 και να δώσουν στη Μπαρτσελόνα μία θριαμβευτική νίκη.

 

Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης 0-1(Τελικός Copa del Rey, 20/4/2011)

Για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, σε μια περίοδο που συναντήθηκαν τέσσερις φορές μέσα σε περίπου 20 μέρες, αφού τα είπαν επίσης για το πρωτάθλημα αλλά και για τα ημιτελικά του Champions League. “Μερένχες” και “μπλαουγκράνα” σπατάλησαν πολλές και μεγάλες ευκαιρίες στη μάχη του “Μεστάγια” (η Ρεάλ είχε και δοκάρι), ωστόσο ο τελικός κρίθηκε στην παράταση (0-0 η κανονική διάρκεια). Με ένα απίστευτο άλμα του Κριστιάνο Ρονάλντο και κεφαλιά του Πορτογάλου, ύστερα από σέντρα του Ντι Μαρία από τα αριστερά, η “βασίλισσα” κατάφερε να πάρει τελικά τη νίκη και το τρόπαιο, σε μια πολύ σημαντική επιτυχία από όλες τις απόψεις. Αυτό ήταν το πρώτο τρόπαιο επί εποχής Ζοσέ Μουρίνιο στη Ρεάλ, το πρώτο γενικότερα για το σύλλογο μετά από τρία χρόνια και μια απόδειξη πως η ψαλίδα μεταξύ τους, που είχε ανοίξει επικίνδυνα εκείνα τα χρόνια μιας και η Μπαρτσελόνα ήταν κατά γενική ομολογία η κορυφαία ομάδα στον κόσμο τότε (νωρίτερα στη σεζόν είχε επικρατήσει και με το ευρύ 5-0 της Ρεάλ στη Βαρκελώνη), είχε αρχίσει να κλείνει.

 

Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης 1-2 (La Liga, 21/4/2012)

Η Ρεάλ του Ζοσέ Μουρίνιο, σε θέση ισχύος στο ισπανικό πρωτάθλημα, επισκέφθηκε το “Καμπ Νου” για τη 34η αγωνιστική θέλοντας να πάρει τη νίκη με την οποία θα αγκάλιαζε τον τίτλο και τα κατάφερε. Ο Σάμι Κεντίρα άνοιξε το σκορ μόλις στο 16’ και η “βασίλισσα” πήγε με το 0-1 στα αποδυτήρια. Είκοσι λεπτά πριν το τέλος ο Αλέξις Σάντσες ισοφάρισε για τους “μπλαουγκράνα” αλλά η χαρά των Καταλανών δεν κράτησε για πολύ. Τρία λεπτά αργότερα ο Μεσούτ Οζίλ έβγαλε μία φοβερή κάθετη μπαλιά για τον Κριστιάνο Ρονάλντο και εκείνος πέρασε τον Βαλντές για να σκοράρει από πλάγια θέση στην άδεια εστία και να βάλει ξανά μπροστά τη Ρεάλ. Ο πανηγυρισμός του, το γνωστό “calma” που έκανε συνιστώντας...ψυχραιμία στο κοινό του “Καμπ Νου”, έχει μείνει στην ιστορία των clasico. Με τη νίκη αυτή οι Μαδριλένοι κλείδωσαν ουσιαστικά τον τίτλο για πρώτη φορά από το 2008, σε ένα πρωτάθλημα γεμάτο ρεκόρ για εκείνους.

 

Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης 2-2 (La Liga, 7/10/2012)

Έξι μήνες μετά, οι δυο τους τα είπαν ξανά στο “Καμπ Νου”, αυτή τη φορά για το πρωτάθλημα της σεζόν 2012-13. Το παιχνίδι διεξήχθη αρκετά νωρίς στη σεζόν για να κριθεί κάτι, αλλά εκείνο το παιχνίδι ήταν μια μοναδική παράσταση των δύο κορυφαίων ποδοσφαιριστών του καιρού μας, Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο. Η Ρεάλ σκόραρε πρώτη με αριστερό σουτ του Πορτογάλου ύστερα από πάσα του Μπενζεμά. Λίγο μετά το μισάωρο, ο Μέσι εκμεταλλεύτηκε μια αναμπουμπούλα στην άμυνα των Μαδριλένων και ισοφάρισε. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας, ο Αργεντινός έβαλε μπροστά τη “Μπάρτσα” με ονειρική εκτέλεση φάουλ αλλά έξι λεπτά αργότερα, ο Ρονάλντο έγινε αποδέκτης της καταπληκτικής κάθετης του Οζίλ και μόνος απέναντι στον Βαλντές πλάσαρε για την ισοφάριση. Τελικό σκορ: Μέσι-Ρονάλντο 2-2.

 

Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 3-4 (La Liga, 23/3/2014)

Μυθικό παιχνίδι στο “Μπερναμπέου” για την 29η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος της σεζόν 2013-14. Οι Καταλανοί χαμογέλασαν πρώτοι με ένα ξερό σουτ του Ινιέστα μέσα από τη μεγάλη περιοχή της Ρεάλ. Γρήγορα όμως τα πάντα άλλαξαν. Με δύο γκολ μέσα σε τέσσερα λεπτά, ο Καρίμ Μπενζεμά έβαλε σε θέση οδηγού τη “βασίλισσα” προκαλώντας έκσταση στο κοινό του “Μπερναμπέου”. Ο Γάλλος δε μπόρεσε να σκοράρει για τρίτη φορά όταν του δόθηκε η ευκαιρία (το σουτ του έδιωξε πάνω στη γραμμή ο Πικέ) και έτσι η Μπαρτσελόνα ισοφάρισε σε 2-2 λίγο πριν βγει το ημίχρονο με τον Μέσι, που έκανε ό, τι ήθελε μέσα στην περιοχή των “μερένχες”. Ο Μπενζεμά συνέχισε να χάνει ευκαιρίες, αλλά η Ρεάλ έκανε το 3-2 με πέναλτι του Ρονάλντο και ενώ είχαν συμπληρωθεί δέκα λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο. Λίγο μετά όμως οι Μαδριλένοι έμειναν με δέκα λόγω αποβολής του Ράμος και η πλάστιγγα έγειρε υπέρ των Καταλανών. Ο Μέσι με δύο εύστοχα πέναλτι στη συνέχεια χάρισε τη νίκη στη “Μπάρτσα”, ολοκληρώνοντας και το χατ τρικ. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως εκείνη τη σεζόν καμία από τις δύο δεν έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου, αφού αυτός πήγε στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

 

Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 2-1 (Τελικός Copa del Rey, 16/4/2014)

Και πάλι οι δυο τους σε τελικό Κυπέλλου μετά από τρία χρόνια, και πάλι “Μεστάγια”, και πάλι νίκη της Ρεάλ, με διαφορετικούς όμως πρωταγωνιστές. Οι “μερένχες” δεν είχαν σε εκείνο το παιχνίδι τον Ρονάλντο, όμως βρήκαν το δρόμο για την επιτυχία με έναν τρόπο που έμεινε στην ιστορία. Ο Ντι Μαρία άνοιξε το σκορ στο 11’ με ωραία ατομική προσπάθεια, η Ρεάλ έχασε ευκαιρίες με Μπέιλ και Μπενζεμά για να διπλασιάσει τα τέρματά της, όμως αντ’ αυτού ο Μαρκ Μπάρτρα ισοφάρισε στο 68’ με κεφαλιά έπειτα από κόρνερ. Ο ήρωας όμως έγινε μοιραίος για τη Μπαρτσελόνα, αφού πέντε λεπτά πριν το τέλος είδε τον Γκάρεθ Μπέιλ να πετάει τη μπάλα και να του φεύγει από τα αριστερά, να βγαίνει εκτός αγωνιστικού χώρου και να ξαναμπαίνει μέσα σαν αθλητής του στίβου που τρέχει στον εξωτερικό διάδρομο, να τον αφήνει πίσω και να σκοράρει ένα απίστευτο γκολ, το οποίο και έδωσε το τρόπαιο στην ομάδα του Κάρλο Αντσελότι. Οι “μπλαουγκράνα” είχαν μια μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσουν ξανά στο φινάλε, αλλά ο Νεϊμάρ μόνος απέναντι στον Κασίγιας σημάδεψε το δοκάρι.

 

Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 2-3 (La Liga, 23/4/2017)

Ένα από τα clasico που έκοψαν την ανάσα διεξήχθη στο φινάλε του πρωταθλήματος της σεζόν 2016-17, με τη Μπαρτσελόνα να παίζει το τελευταίο της χαρτί για να διεκδικήσει τον τίτλο, αφού η Ρεάλ του Ζιντάν ήταν σε πλεονεκτική θέση. Οι “μερένχες” βρήκαν πρώτοι δίχτυα με τον Καζεμίρο, αφού ο Βραζιλιάνος πήρε το ριμπάουντ από το δοκάρι του Ρονάλντο και σκόραρε σε κενή εστία. Πέντε λεπτά αργότερα όμως, ο Μέσι χόρεψε την άμυνα της Ρεάλ και ισοφάρισε για τη “Μπάρτσα”. Οι τρομερές ευκαιρίες μπροστά και από τις δύο εστίες διαδέχονταν η μία την άλλη σε ένα ματς με απίστευτη αγωνία και ένταση, όμως στο 73’ η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε με έναν κεραυνό του Ιβάν Ράκιτιτς που δεν άφησε περιθώρια στον Κέιλορ Νάβας. Η Ρεάλ έμεινε με δέκα μετά από ένα μαρκάρισμα του Ράμος στον Μέσι και οι “μπλαουγκράνα” έχασαν μοναδική ευκαιρία να τελειώσουν το παιχνίδι, όταν ο Κοσταρικανός γκολκίπερ της “βασίλισσας” έβγαλε τετ α τετ του Πικέ. Το ματς μας επεφύλασσε όμως πολλά περισσότερα. Πέντε λεπτά πριν το τέλος η “βασίλισσα”, παρά το αριθμητικό μειονέκτημα, ισοφάρισε με τον Χάμες Ροντρίγκες προκαλώντας ντελίριο στο “Μπερναμπέου”. Οι παίκτες του Ζιντάν έχασαν κι άλλη ευκαιρία στη συνέχεια με τον Ασένσιο και ενώ είχαν παρασυρθεί βγαίνοντας μπροστά και κυνηγώντας το γκολ της νίκης, η Μπαρτσελόνα “χτύπησε” στην τελευταία φάση του αγώνα. Ο Ζόρντι Άλμπα γύρισε τη μπάλα από τα αριστερά στον αμαρκάριστο Μέσι, ο οποίος με υποδειγματικό πλασέ σκόραρε το... “buzzer beater” και έδωσε την πολύ μεγάλη νίκη στην ομάδα του, βγάζοντας τη φανέλα του και δείχνοντάς την στους φίλους της Ρεάλ κατά τον πανηγυρισμό. Παρά την οδυνηρη αυτή ήττα πάντως, η Ρεάλ κατάφερε να αντέξει μέχρι το τέλος και να κατακτήσει το πρωτάθλημα εκείνη τη χρονιά, το πρώτο της μετά το 2012.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω