Στο βόρειο Λονδίνο ο Μουρίνιο βάζει το μεγαλύτερό του στοίχημα

2019-11-20 15:29

Εν μέσω της διακοπής των υποχρεώσεων των συλλόγων για τους αγώνες των εθνικών ομάδων “έσκασε” ίσως η πιο ενδιαφέρουσα είδηση της φετινής χρονιάς, με την Τότεναμ να απολύει τον επί πεντέμισι χρόνια προπονητή της, Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, ανακοινώνοντας λίγες ώρες μετά και μάλιστα στις 06:29 ώρα Αγγλίας (!) τον αντικαταστάτη του, που δεν είναι άλλος από τον “Special One”, Ζοσέ Μουρίνιο.

 

Η φιναλίστ του περσινού Champions League έχει προβληματίσει έντονα με την παρουσία της τη φετινή σεζόν, αφού στην Premier League είναι στη 14η θέση με μόλις 3 νίκες, 5 ισοπαλίες και 4 ήττες (έχει να νικήσει από τις 28 Σεπτέμβρη), κάτι φυσικά που προξενεί μεγάλη εντύπωση αφού οι “πετεινοί” μας είχαν συνηθίσει σε πρωταγωνιστικό ρόλο τα τελευταία χρόνια. Ακόμη, υπάρχει και εκείνη η βαριά ήττα με 2-7 από τη Μπάγερν στο Λονδίνο για το Champions League αλλά και ο αποκλεισμός από την Κόλτσεστερ, ομάδα τέταρτης κατηγορίας, στο Λιγκ Καπ. Επομένως, μπορεί να πει κάποιος πως ο Ποτσετίνο πλήρωσε το “μάρμαρο” για όλα αυτά τα άσχημα αποτελέσματα, ωστόσο τα βρετανικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για κακές σχέσεις του Αργεντινού τεχνικού με πολλούς από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας.

 

Ο Ποτσετίνο συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους προπονητές του καιρού μας, υπήρξε ο αναμορφωτής της Τότεναμ και το τέλος του από τα “σπιρούνια” είναι μάλλον άδοξο. Ανέλαβε την ομάδα το καλοκαίρι του 2014 ως ένας ανερχόμενος τεχνικός και κατάφερε να την εδραιώσει ανάμεσα στις κορυφαίες δυνάμεις του αγγλικού και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Υπό τις οδηγίες του ο σύλλογος του βορείου Λονδίνου έπαιξε όμορφο, επιθετικό ποδόσφαιρο, ενώ ο ίδιος ανέδειξε νεαρούς ποδοσφαιριστές που εξελίχθηκαν σε παίκτες πολύ μεγάλης κλάσης, όπως ο Ντέλε Άλι, ο Γουίνκς, ο Ντάιερ και φυσικά ο Χάρι Κέιν. Το μόνο αρνητικό είναι πως ούτε αυτός κατάφερε να την οδηγήσει στην κατάκτηση ενός τίτλου, με το μεγαλύτερό του επίτευγμα φυσικά να είναι η περσινή πορεία ως τον τελικό του Champions League (χωρίς μάλιστα μεταγραφές αφού εξοικονομήθηκαν χρήματα για την κατασκευή του νέου γηπέδου), όπου και η Τότεναμ ηττήθηκε από τη Λίβερπουλ. Ίσως ο Ποτσετίνο έπρεπε να αποχωρήσει από την ομάδα αμέσως μετά από εκείνον τον τελικό στη Μαδρίτη-η αίσθηση των περισσότερων είναι πως θα το έκανε αν η Τότεναμ έπαιρνε το τρόπαιο-καθώς, όπως αποδείχθηκε, τη φετινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολο να διαχειριστεί την κατάσταση με μια ομάδα που ενδεχομένως έχει “αδειάσει” από την περσινή υπέρβαση που δεν οδήγησε σε κάποια επιτυχία και με κάποιους παίκτες (π.χ. Έρικσεν) που είναι φανερό πως δεν έχουν διάθεση να βρίσκονται άλλο στο Λονδίνο.

 

 

Πλέον τα “σπιρούνια” μπαίνουν σε μια νέα εποχή, αυτή του Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος τεχνικός υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας μέχρι το 2023 και θα καθίσει ξανά σε πάγκο μετά τον Δεκέμβρη του 2018, όταν και απολύθηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η πρόσληψη του Μουρίνιο ενδεχομένως σημαίνει αλλαγή αγωνιστικής φιλοσοφίας για την Τότεναμ, αφού ο “Special One” έχει αποδείξει πως δε διστάζει να θυσιάσει το θέαμα στο βωμό του αποτελέσματος. Από την άλλη, όμως, είναι και μια σαφής δήλωση των διοικούντων την ομάδα πως ήρθε επιτέλους ο καιρός να αλλάξει στάτους ο σύλλογος μέσα από την κατάκτηση τροπαίων, αφού ο Μουρίνιο γνωρίζει όσο λίγοι τον δρόμο για τις επιτυχίες κι ας έχει υποστεί αρκετά στραπάτσα τα τελευταία χρόνια.

 

Αναλαμβάνοντας την Τότεναμ στο νέο αυτό κεφάλαιο της τεράστιας καριέρας του, ο Μουρίνιο ουσιαστικά βάζει ένα στοίχημα με τον εαυτό του, ίσως το μεγαλύτερο στη μέχρι τώρα προπονητική του σταδιοδρομία. Έπειτα από διαδοχικές απολύσεις και τη στιγμή που σχεδόν όλοι πιστεύουν πως ο ίδιος έχει χάσει την αίγλη του και πως το σύγχρονο ποδόσφαιρο τον έχει ξεπεράσει, εκείνος καλείται να αποδείξει-ίσως στην τελευταία ευκαιρία του-πως το’ χει ακόμη στο υψηλότερο επίπεδο. Ευρισκόμενος για πρώτη φορά μετά την Πόρτο στον πάγκο μιας ομάδας που δε διαθέτει απεριόριστο μπάτζετ για μεταγραφές, οφείλοντας να συνυπάρξει με έναν απαιτητικό και δύσκολο πρόεδρο όπως ο Ντάνιελ Λίβι, ο Πορτογάλος έχει μπροστά του τη μεγάλη πρόκληση να οδηγήσει την Τότεναμ σε τίτλους, αφού οι “πετεινοί” έχουν να πανηγυρίσουν οποιοδήποτε τρόπαιο από το Λιγκ Καπ του 2008. Αντίθετα, ο ίδιος πήρε τίτλους όπου κι αν δούλεψε, ακόμη και στη Γιουνάιτεντ, όπου το πέρασμά του κρίνεται αποτυχημένο. Αν τα καταφέρει, η δική του καριέρα θα αναγεννηθεί, ενώ παράλληλα και η Τότεναμ θα αλλάξει μια για πάντα επίπεδο.

 

Για αρχή, ο Μουρίνιο θα πρέπει να δώσει και πάλι κίνητρο στους ποδοσφαιριστές της ομάδας, πείθοντάς τους πως μπορεί να βάλει τις βάσεις για να δημιουργηθεί κάτι μεγάλο. Ούτως ή άλλως έχει στα χέρια του ένα πολύ καλό υλικό για να δουλέψει. Για τον ίδιο αλλά και για τους Λονδρέζους ανοίγει πλέον ένα νέο κεφάλαιο, το οποίο θα ξεκινήσει με το παιχνίδι κόντρα στη Γουέστ Χαμ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου το ερχόμενο Σάββατο (23/11), ενώ αμέσως μετά, στο πρώτο του ευρωπαϊκό ματς με τη νέα του ομάδα, ο “Special One” θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά στην καριέρα του (έχει βρεθεί αντιμέτωπος μόνο με τον Παναθηναϊκό, έχοντας τρεις νίκες και δυο ήττες). Μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει αν αυτό το νέο κεφάλαιο θα είναι επιτυχημένο ή αποτυχημένο, σίγουρα όμως θα είναι πολύ ενδιαφέρον.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω