Στο Νιούκαστλ ελπίζουν πάντα σε καλύτερες μέρες

2015-08-01 02:52

Βρισκόμαστε οκτώ μόλις ημέρες πριν από την έναρξη της Premier League για τη σεζόν 2015-16 και αν ψάχνει κάποιος για ομάδες που να αποτελούν ένα μεγάλο ερωτηματικό αναφορικά με την εικόνα τους στο νέο πρωτάθλημα, τότε σίγουρα μία από αυτές είναι η Νιούκαστλ. Η ομάδα του Τουν ξεκινάει τη χρονιά με πρωταρχικό ασφαλώς στόχο να διαγράψει την κάκιστη περσινή πορεία και να αποφύγει τα περσινά... καρδιοχτύπια για τη σωτηρία της την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, όμως το ερώτημα είναι αν και κατα πόσο θα μπορέσει να παρουσιαστεί βελτιωμένη μία ομάδα που ναι μεν προχώρησε σε κάποιες αξιοσημείωτες κινήσεις για να ενισχυθεί, έχει όμως ακόμη αρκετά ζητήματα να λύσει για να μπορέσει να σταθεί επάξια στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Ευρώπης.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η πορεία της Νιούκαστλ απέχει παρασάγγας από ό, τι ονειρεύονται οι οπαδοί της. Μετά τον υποβιβασμό της στην Τσάμπιονσιπ το 2009 (μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του συλλόγου) και την επάνοδό της στην πρώτη κατηγορία ένα χρόνο αργότερα, οι “καρακάξες” κινούνται στη μετριότητα, με μοναδική εξαίρεση τη σεζόν 2011-12, όταν και πραγματοποίησαν μία εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα και τερμάτισαν στην πέμπτη θέση, εξασφαλίζοντας και ένα εισιτήριο για το Europa League. Δυστυχώς όμως, εκείνη η χρονιά αποδείχθηκε μία φωτεινή εξαίρεση, αφού τα επόμενα χρόνια η Νιούκαστλ τερμάτιζε σταθερά από τη μέση και κάτω της βαθμολογίας, ενώ την περσινή χρονιά, πραγματοποιώντας έναν καταστροφικό δεύτερο γύρο με 12 ήττες σε 19 ματς, εξασφάλισε την παραμονή της στην Πρέμιερσιπ μόλις την τελευταία αγωνιστική, με τη νίκη της με 2-0 επί της Γουέστ Χαμ στο “Σεντ Τζέιμς Παρκ”.

Η περσινή κάκιστη πορεία ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής για τους οπαδούς του συλλόγου (η Νιούκαστλ είναι μία από τις ομάδες με τη μεγαλύτερη βάση οπαδών στην Αγγλία), οι οποίοι πλέον δε θέλουν να βλέπουν ούτε ζωγραφιστό τον ιδιοκτήτη της ομάδας, Μάικ Άσλεϊ. Ο 50χρονος επιχειρηματίας θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος της άσχημης κατάστασης που επικρατεί στον σύλλογο της βορειοανατολικής Αγγλίας, αφού κατηγορείται για το ότι δε μπορεί να κάνει σωστή διαχείριση και για το ότι δεν έχει ένα πλάνο για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ομάδας. Μάλιστα, η όλο καμάρι ανακοίνωσή του για τα κέρδη που εμφάνισε ο σύλλογος για ακόμη μία χρονιά, την ώρα όμως που αυτά δεν αξιοποιούνται για την αγωνιστική βελτίωση της ομάδας, χειροτέρεψε κι άλλο το κλίμα εναντίον του. Δεν ήταν λίγες άλλωστε οι φορές που οι φίλοι της Νιούκαστλ βγήκαν στους δρόμους της πόλης για να εκφράσουν την επιθυμία τους να αποχωρήσει ο Άσλεϊ, ενώ τα περισσότερα παιχνίδια στο “Σεντ Τζέιμς Παρκ” έχουν εξελιχθεί σε λαϊκά δικαστήρια με αποδέκτη τη διοίκηση της ομάδας. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το παιχνίδι της προτελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος της σεζόν 2013-14 απέναντι στην Κάρντιφ, όταν οι οπαδοί αγανακτισμένοι προχώρησαν σε μαζική αποχώρηση από το γήπεδο από το 69ο λεπτό, μία κίνηση συμβολική αφού το 1969 ήταν η τελευταία χρονιά που η ομάδα πανηγύρισε κάποιο σημαντικό τρόπαιο.

    Οι διαμαρτυρίες προς τη διοίκηση έγιναν καθιερωμένο φαινόμενο στο "Σεντ Τζέιμς Παρκ"

 

Φέτος, όπως κάθε καλοκαίρι, πρόθεση όλων στη Νιούκαστλ είναι να αφήσουν πίσω τους τις απογοητευτικές παρουσίες και να “χτίσουν” κάτι νέο, με στόχο την αγωνιστική ανάκαμψη της ομάδας του Τουν. Τα τελευταία χρόνια συνήθως οι ελπίδες αυτές αποδεικνύονται φρούδες, ωστόσο αυτό το καλοκαίρι οι... πολέμιοι του Μάικ Άσλεϊ έχουν έναν λόγο να χαμογελούν, κι αυτός δεν είναι άλλος από την είδηση της αποχώρησής του από το Διοικητικό Συμβούλιο της ομάδας, αφού ο 50χρονος επιχειρηματίας φέρεται να αποφάσισε να μην παρεμβαίνει σε θέματα για τα οποία δεν έχει τις απαιτούμενες γνώσεις και να αφήνει καταλληλότερα πρόσωπα να κάνουν αυτή τη δουλειά, όπως ο νέος τεχνικός των “ανθρακωρύχων”, Στιβ ΜακΚλάρεν. Για τους περισσότερους φίλους της ομάδας αυτή ήταν σίγουρα μία καλή είδηση, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες αλλαγές που μόνο στόχο έχουν τη βελτίωση της ομάδας.

Νέα αρχή στον πάγκο

Όπως γράψαμε και παραπάνω, η Νιούκαστλ προχώρησε αυτό το καλοκαίρι στην πρόσληψη ενός... κανονικού προπονητή, του Στιβ ΜακΚλάρεν, ο οποίος αντικατέστησε τον Τζον Κάρβερ. Ο τελευταίος είχε αναλάβει ως υπηρεσιακός τεχνικός μετά την αποχώρηση του Άλαν Πάρντιου τον περασμένο Γενάρη, όμως παρά το γεγονός πως δεν είχε πείρα ως πρώτος προπονητής, η διοίκηση αποφάσισε να τον μονιμοποιήσει στον πάγκο της ομάδας και να μην τον αντικαταστήσει πριν από την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος! Το αποτέλεσμα ήταν ένας καταστροφικός δεύτερος γύρος για τις “καρακάξες”, όπου λίγο έλειψε να στοιχήσει και την παραμονή τους στην κατηγορία.

Τελικά ο Κάρβερ αποτέλεσε παρελθόν και αφού ο ΜακΚλάρεν έλυσε το συμβόλαιο που είχε με τη Ντέρμπι, ανέλαβε τις τύχες της Νιούκαστλ και η αγγλική ομάδα διαθέτει πλέον έναν προπονητή που μπορεί να μην έχει πλούσιο βιογραφικό σε τίτλους (το πρωτάθλημα Ολλανδίας με την Τβέντε το 2010 είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του) όμως γνωρίζει καλά την Premier League και μπορεί να παρουσιάσει ένα σοβαρό πλάνο στο “Σεντ Τζέιμς Παρκ”.

Σημαντικές προσθήκες

Μπορεί η Νιούκαστλ να άργησε να δραστηριοποιηθεί στο μεταγραφικό παζάρι, όμως όταν το έκανε πραγματοποίησε κάποιες αξιοσημείωτες κινήσεις. Η πρώτη ήταν η μεταγραφή του Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ, ενός εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών της Αϊντχόβεν στην περσινή της πορεία μέχρι τον τίτλο στην Ολλανδία και από τα ανερχόμενα ταλέντα του ολλανδικού ποδοσφαίρου. Δέκα ημέρες μετά τη συμφωνία με τον διεθνή μεσοεπιθετικό, οι “καρακάξες” έφτασαν στην απόκτηση και του Αλεξάνταρ Μίτροβιτς, του 20χρονου μόλις Σέρβου επιθετικού που προέρχεται από δύο σεζόν γεμάτες γκολ στο Βέλγιο με την Άντερλεχτ, όντας μάλιστα και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος πέρσι με 20 γκολ και 28 σε όλες τις διοργανώσεις. Ακόμη, τη χθεσινή μέρα η ομάδα ανακοίνωσε και την απόκτηση δεύτερου παίκτη από την Άντερλεχτ, του Τσανσέλ Μπεμπά, με τον επίσης 20χρονο Κογκολέζο κεντρικό αμυντικό να καλείται να “βουλώσει” τις “τρύπες” στα μετόπισθεν.

    Βαϊνάλντουμ και Μίτροβιτς ποζάρουν στο "Σεντ Τζέιμς Παρκ" με τη φανέλα της νέας τους ομάδας

 

Για τις παραπάνω μεταγραφές οι “ανθρακωρύχοι” έχουν ξοδέψει κάτι περισσότερο από 50 εκατομμύρια ευρώ και για ένα ακόμη καλοκαίρι έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το ερώτημα βέβαια είναι εάν τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί για την ώρα θα πιάσουν τόπο, γιατί και το περσινό καλοκαίρι η διοίκηση της ομάδας διέθεσε το ίδιο σχεδόν ποσό για τις μεταγραφές των Καμπελά, Αγιόθε, Κόλμπακ, Ντε Γιονγκ, Ριβιέρ, Γιάνμαατ, Ντάρλοου και Λασκέλ, όμως πλην ελαχίστων εξαιρέσεων οι μεταγραφές αυτές δεν κατάφεραν να αλλάξουν τη Νιούκαστλ προς το καλύτερο.

Δεν φεύγει... κανείς

Αν και ακόμη έχουμε έναν μήνα για την ολοκλήρωση της θερινής μεταγραφικής περιόδου και φυσικά τα πάντα μπορεί να συμβούν, είναι σίγουρα θετικό το γεγονός πως κανένα από τα πρωτοκλασσάτα ονόματα του ρόστερ της Νιούκαστλ δεν έχει αποχωρήσει. Αν και υπάρχει ενδιαφέρον από πολλές ομάδες για παίκτες όπως ο Κρουλ, ο Γιάνμαατ, ο Μούσα Σισοκό ή ο Τιοτέ και μέχρι πριν λίγο καιρό θεωρούταν δύσκολο οι συγκεκριμένοι να συνεχίσουν στο “Σεντ Τζέιμς Παρκ”, εκείνοι παραμένουν στην ομάδα και υπολογίζονται κανονικά εν όψει της νέας σεζόν, ενώ ακόμη και για τον πιο αποτελεσματικό επιθετικό της Νιούκαστλ την τελευταία τριετία, Παπίς Σισέ, που παρουσιαζόταν “φευγάτος” από τα αγγλικά Μέσα, υπάρχουν ελπίδες παραμονής του, με τον ΜακΚλάρεν μάλιστα να δηλώνει πριν από λίγο καιρό πως δε θα είχε πρόβλημα να τον διατηρήσει στο δυναμικό των “Magpies”.


 

Δεδομένα πάντως ο 54χρονος τεχνικός έχει πολλή δουλειά ακόμη μπροστά του για να παρουσιάσει μία ομάδα η οποία θα μπορέσει να αντέξει στο υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο της Premier League και να επιστρέψει στα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας. Πολλά από τα παραπάνω γεγονότα του φετινού καλοκαιριού είναι ενθαρρυντικά για τις “καρακάξες”, όμως παραμένουν ακόμη κάποια κενά που πρέπει να καλυφθούν ενώ η εικόνα της ομάδας στα φιλικά προετοιμασίας ήταν μετριότατη. Όπως και να έχει, το αγγλικό πρωτάθλημα κάνει σέντρα σε λίγες ημέρες και εκεί θα δοθούν οι απαντήσεις για το αν η Νιούκαστλ θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που έχουν οι φίλοι της από αυτήν ή αν θα βυθιστεί για μία ακόμη χρονιά στην εσωστρέφεια.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω