Σπουδαία ραντεβού και το καλοκαίρι

2017-03-24 15:46

Μπορεί το φετινό καλοκαίρι να μην υπάρχει κάποια μεγάλη διεθνής διοργάνωση στο ποδοσφαιρικό καλεντάρι, όμως είναι βέβαιο πως οι φίλαθλοι ανά τον κόσμο δε θα πλήξουν. Αρχικά, γιατί στα μέσα του Ιούνη ξεκινάει το Κύπελλο Συνομοσπονδιών της Ρωσίας, η καθιερωμένη πια διοργάνωση-προθάλαμος του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη συμμετοχή όλων των πρωταθλήτριων χωρών κάθε ηπείρου, που αποτελεί παράλληλα και την πρόβα τζενεράλε της εκάστοτε διοργανώτριας, αλλά και γιατί αργότερα θα έχουμε για μία ακόμη χρονιά τη διεξαγωγή του κορυφαίου φιλικού τουρνουά στον κόσμο, του γνωστού σε όλους πια International Champions Cup.

Το International Champions Cup θεσπίστηκε από την αθλητική εταιρεία Relevant Sports και είναι ουσιαστικά η συνέχεια του World Football Challenge, αλλά σε μία αρκετά πιο εξελιγμένη μορφή. Η ιδέα ήταν να παίρνουν μέρος σε αυτό κάθε χρόνο οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης (και όχι μόνο), με σκοπό την ακόμη μεγαλύτερη εξάπλωση του brand name τους στις ΗΠΑ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό οικονομικά για τους συλλόγους, αλλά και για να έχει τη δυνατότητα το κοινό της Αμερικής να δει από κοντά όλους τους αστέρες του ποδοσφαίρου μαζεμένους. Το πρώτο τουρνουά έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2013 και διεξήχθη σε έξι διαφορετικές πόλεις των ΗΠΑ (ένα παιχνίδι έγινε και στη Βαλένθια της Ισπανίας). Ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Τσέλσι, η Γιουβέντους, η Μίλαν, η Ίντερ, η Βαλένθια, η Έβερτον και οι Λος Άντζελες Γκάλαξι πήραν μέρος, με τη “βασίλισσα” να είναι η πρώτη ομάδα που το κατακτά, νικώντας στον τελικό την Τσέλσι με 3-1. Μάλιστα, εκείνο το παιχνίδι ήταν και η πρώτη φορά που ο Ζοσέ Μουρίνιο, λίγες εβδομάδες μετά το πολύκροτο διαζύγιό του με τους “μερένχες”, θα αντιμετώπιζε την παλιά του ομάδα ως προπονητής πλέον των Λονδρέζων.

Το νέο τουρνουά γνώρισε μεγάλη επιτυχία και την αμέσως επόμενη χρονιά απέκτησε και ελληνικό ενδιαφέρον, με τη συμμετοχή του Ολυμπιακού. Οι “ερυθρόλευκοι”, που λίγους μήνες πριν είχαν φτάσει ως τη φάση των “16” του Champions League για τρίτη φορά στην ιστορία τους, αγωνίστηκαν σε έναν όμιλο με Μίλαν, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι, καταγράφοντας μία παραπάνω από αξιοπρεπή παρουσία, αφού νίκησαν τη Μίλαν με 3-0, έχασαν από τη Λίβερπουλ με 1-0 και έφεραν 2-2 με τη Σίτι, νικώντας τη στη συνέχεια στα πέναλτι και φτάνοντας μάλιστα πολύ κοντά στην πρόκριση στον τελικό. Στο παιχνίδι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Ρεάλ Μαδρίτης εκείνης της χρονιάς, καταγράφηκε η μεγαλύτερη προσέλευση θεατών που σημειώθηκε ποτέ για έναν αγώνα ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ, με 109.318 φιλάθλους να πηγαίνουν στο Michigan Stadium για να δουν τις δύο ομάδες!

    Η μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου που σημειώθηκε ποτέ σε αγώνα ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ έλαβε χώρα στο φιλικό παιχνίδι Μάντσεστερ Γ.-Ρεάλ για το ICC του 2014

 

Από το 2015 η διοργάνωση εξαπλώθηκε και τα παιχνίδια δεν παίζονταν μόνο επί αμερικανικού εδάφους αλλά γίνονταν και στην Αυστραλία, στην Κίνα αλλά και σε κάποιες πόλεις της Ευρώπης. Η νικήτρια ομάδα, μάλιστα, δε θα προέκυπτε πια από τελικό, αλλά θα ήταν αυτή που συγκέντρωνε τους περισσότερους βαθμούς στο τουρνουά κάθε ηπείρου που έπαιρνε μέρος.

Το φετινό καλοκαίρι φτάνουμε αισίως στην πέμπτη διοργάνωση, η οποία θα περιλαμβάνει για μια ακόμη φορά τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη και φυσικά πολλά και μεγάλα παιχνίδια. Δεκατέσσερεις συνολικά ομάδες θα πάρουν μέρος στο International Champions Cup του 2017: Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Γιουβέντους, Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Μίλαν, Ίντερ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Τότεναμ, Ρόμα και Παρί Σεν Ζερμέν θα κληθούν να δώσουν παιχνίδια σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα και Σιγκαπούρη, με την τελευταία να διοργανώνει το τουρνουά για πρώτη φορά. Η σέντρα του πρώτου αγώνα θα γίνει στις 18 Ιουλίου, ενώ το τουρνουά θα ολοκληρωθεί στις 30 του μήνα. Μάλιστα, το καλό για τους φιλάθλους είναι πως με την απουσία μεγάλης διοργάνωσης αυτό το καλοκαίρι, το πιθανότερο είναι οι συμμετέχουσες ομάδες να παραταχθούν με όλα τα αστέρια τους στα δυνατά αυτά φιλικά.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό το πρόγραμμα των αγώνων, οι ποδοσφαιρόφιλοι αναμένουν με αγωνία τις μεγάλες μάχες. Αναμφισβήτητα όλα τα παιχνίδια του τουρνουά θα είναι ενδιαφέροντα, όμως υπάρχουν κάποια που ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα. Όπως για παράδειγμα το ντέρμπι του Μάντσεστερ ανάμεσα σε Γιουνάιτεντ και Σίτι (20/7), το Μπαρτσελόνα-Γιουβέντους τρεις μήνες μετά την κόντρα τους στα προημιτελικά του Champions League (22/7), το Ρεάλ-Γιουνάιτεντ με τον Μουρίνιο και πάλι κόντρα στη “βασίλισσα” (23/7), το ντέρμπι della Madonnina ανάμεσα σε Ίντερ και Μίλαν (24/7), τους τελικούς του Champions League του 2009 και 2011 που θα αναβιώσουν μέσα από το Μπαρτσελόνα-Γιουνάιτεντ (26/7) αλλά και του 2012 με το Τσέλσι-Μπάγερν (25/7) όσο και του 2010 με το Μπάγερν-Ίντερ (27/7) και φυσικά το κορυφαίο όλων, το el clasico ανάμεσα στη Ρεάλ και τη Μπαρτσελόνα που θα γίνει στις 29 Ιουλίου στο “Hard Rock Stadium” του Μαϊάμι. Μάλιστα, αυτό θα είναι και το πρώτο παιχνίδι φιλικού χαρακτήρα που δίνουν οι δύο ομάδες μεταξύ τους μετά τις 11 Σεπτεμβρίου του 1991!

    Για πρώτη φορά μετά το 1991, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα θα τα πουν σε φιλικό παιχνίδι

 

Σε μία χρονιά λοιπόν που δε θα υπάρχει ούτε Μουντιάλ, ούτε Euro για να μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας τις καυτές μέρες του καλοκαιριού, το κορυφαίο τουρνουά φιλικών παιχνιδιών τα τελευταία χρόνια μάς υπόσχεται ξανά σπουδαίες συναντήσεις, αρκετό θέαμα και πολλές συγκινήσεις, ίσως φέτος περισσότερες από κάθε άλλη φορά.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω