Ρίβερ και Τίγκρες έχουν ραντεβού με την ιστορία

2015-07-31 14:29

Λίγες ώρες μόνο έμειναν για το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός της Λατινικής Αμερικής σε επίπεδο συλλόγων, αφού απόψε το βράδυ (ξημερώματα Πέμπτης για την Ευρώπη), Ρίβερ Πλέιτ και Τίγκρες θα ψάξουν το πρώτο από τα δύο βήματα που χρειάζονται για να φτάσουν στην κατάκτηση του φετινού Κόπα Λιμπερταδόρες.

Λίγες μόνο εβδομάδες μετά τον μεγάλο τελικό του Κόπα Αμέρικα, που βρήκε τη Χιλή να αναδεικνύεται για πρώτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής, οι Λατινοαμερικάνοι είναι ξανά στο πόδι, περιμένοντας αυτή τη φορά τη σέντρα του πρώτου αγώνα ανάμεσα σε Ρίβερ Πλέιτ και Τίγκρες, στους διπλούς τελικούς της μεγαλύτερης λατινοαμερικάνικης διασυλλογικής διοργάνωσης.

Στη μονομαχία αυτή υπάρχει φυσικά το μεγάλο φαβορί και το “βαρύ” όνομα, που δεν είναι άλλο από τη Ρίβερ Πλέιτ. Δεκαεννέα χρόνια μετά τον τελευταίο της θρίαμβο στη συγκεκριμένη διοργάνωση, η ιστορική ομάδα της Αργεντινής θέλει όσο τίποτε να γευτεί ξανά τη χαρά της κατάκτησης του τροπαίου. Ήταν το 1996 όταν ο Ερνάν Κρέσπο χάρισε με τα δύο γκολ του στον επαναληπτικό τελικό κόντρα στην Αμέρικα ντε Κάλι τον τίτλο της πρωταθλήτριας Λατινικής Αμερικής στη Ρίβερ, λίγο πριν αναχωρήσει για την Πάρμα και το μεγάλο του ταξίδι στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Έκτοτε οι “εκατομμυριούχοι” δεν κατάφεραν ξανά να κατακτήσουν το Κόπα Λιμπερταδόρες, όμως ενδεχόμενη επιτυχία τους στους φετινούς τελικούς θα σημάνει την οριστική επιστροφή τους στην ελίτ του λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου.

Τέσσερα καλοκαίρια πίσω, γράφτηκε η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του τεράστιου αυτού συλλόγου, αφού ο υποβιβασμός της Ρίβερ στην δεύτερη κατηγορία της Αργεντινής ήταν ένα γεγονός που προκάλεσε αίσθηση σε όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Το πρωταθλημα της Primera B Nacional όμως, όπως ήταν φυσικό, αποδείχθηκε πολύ μικρό για να χωρέσει την ομάδα, η οποία κατάφερε από την αμέσως επόμενη χρονιά να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει και από τη στιγμή εκείνη οι “εκατομμυριούχοι” δείχνουν πως έχουν μπει ξανά σε τροχιά επιτυχιών. Το πρωτάθλημα του δεύτερου γύρου στην Αργεντινή που κατέκτησαν τη σεζόν 2013-14 αλλά και το Κόπα Σουνταμερικάνα τον περασμένο Δεκέμβρη (το... Europa League της Λατινικής Αμερικής) αποδεικνύουν περίτρανα του λόγου το αληθές και αυτό το καλοκαίρι η Ρίβερ θέλει να... τριτώσει το καλό με την κατάκτηση του πολυτιμότερου τροπαίου στην ήπειρό της.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω οι Αργεντίνοι είναι το μεγάλο φαβορί. Έχοντας αποκλείσει την “αιώνια” αντίπαλο Μπόκα Τζούνιορς αλλά και τις Κρουζέιρο και Γκουαρανί στα νοκ-άουτ, η Ρίβερ δείχνει διψασμένη για διάκριση και με πρωταγωνιστές παίκτες όπως ο Λούτσο Γκονζάλες, ο Φερνάντο Καβενάγκι και ο... γνώριμός μας πια Χαβιέ Σαβιόλα έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι θα τα καταφέρει. Όποια και να είναι η έκβαση των τελικών πάντως, πρέπει να σημειώσουμε πως η Ρίβερ έχει από τώρα εξασφαλισμένη την παρουσία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του ερχόμενου Δεκέμβρη, εκεί όπου θα διεκδικήσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας Κόσμου απέναντι στη Μπαρτσελόνα και τις άλλες πρωταθλήτριες ομάδες κάθε ηπείρου, αφού ακόμη κι αν η Τίγκρες κατακτήσει το Κόπα Λιμπερταδόρες δε θα έχει δικαίωμα συμμετοχής καθώς δεν είναι ομάδα της CONMEBOL, της Ομοσπονδίας της Λατινικής Αμερικής, αλλά ανήκει στην CONCACAF και συμμετέχει στη διοργάνωση ως επίσημη προσκεκλημένη.

Οι “τίγρεις” πάντως, έχουν μπροστά τους μία μεγάλη ευκαιρία να γράψουν ιστορία, καθώς εάν καταφέρουν να κάμψουν την αντίσταση της Ρίβερ Πλέιτ στα δύο παιχνίδια των τελικών, τότε θα γίνουν και η πρώτη ομάδα από το Μεξικό που το καταφέρνει και γενικότερα η πρώτη ομάδα εκτός CONMEBOL. Όπως γράψαμε πιο πάνω, η Τίγκρες συμμετέχει σε αυτή τη διοργάνωση ως καλεσμένη, όμως παρ' όλα αυτά την αντιμετώπισε με πολλή σοβαρότητα, εντυπωσιάζοντας με τη μέχρι τώρα πορεία της και πραγματοποιώντας δύο ανατροπές αποτελεσμάτων κόντρα σε Έμελεκ και Ιντερνασιονάλ για να φτάσει μέχρι τους τελικούς.

Το όνομα της Τίγκρες ακουγόταν συχνά πυκνά στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο, λόγω της περιβόητης υπόθεσης της μεταγραφής του Άλαν Πουλίδο στον Ολυμπιακό και την προσπάθεια του Μεξικανού να αποκτήσει την ελευθερία του, όμως λίγοι είναι αυτοί που έχουν παρακολουθήσει τις “τίγρεις” και η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μία πολύ καλή ομάδα που διαθέτει μερικούς αξιοσημείωτους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της. Όπως ο διεθνής με την εθνική Ουρουγουάης Αρέβαλο Ρίος, ο μέχρι πρότινος παίκτης της Βιγιαρεάλ, Χαβιέ Ακίνο, ενώ το μεγαλύτερο μεταγραφικό της απόκτημα και ταυτόχρονα “βαρύ πυροβολικό” στην επίθεση ακούει στο όνομα Αντρέ-Πιέρ Ζινιάκ, με τον Γάλλο πρώην φορ της Μαρσέιγ να προέρχεται από μία εξαιρετική χρονιά με τους Μασσαλούς στη Ligue 1 και να αναζητά πλέον νέες προκλήσεις στο Μεξικό και την Τίγκρες, αρχής γενομένης από την κατάκτηση του Κόπα Λιμπερταδόρες.

Η μάχη για τον τίτλο φτάνει λοιπόν στην κορύφωσή της, με το πρώτο μέρος αυτής να λαμβάνει χώρα σε λίγες ώρες στο “Εστάντιο Ουνιβερσιτάριο” του Μεξικό και εμείς δεν έχουμε παρά να καθίσουμε αναπαυτικά και να απολάυσουμε Ρίβερ Πλέιτ και Τίγκρες σε αυτήν τους τη διπλή μονομαχία με φόντο την κορυφή της Λατινικής Αμερικής.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω