Ρεάλ Μαδρίτης: Ίδια αλλά... διαφορετική

2021-09-23 15:55

 

Το καλοκαίρι του 2020, λόγω της μεγάλης οικονομικής ζημιάς που υπέστησαν όλες οι ομάδες από την εμφάνιση της πανδημίας αλλά και των έργων ανακατασκευής του “Σαντιάγο Μπερναμπέου”, στη Ρεάλ Μαδρίτης αποφάσισαν να μην προχώρήσουν σε καμία απολύτως μεταγραφή. Η σεζόν βγήκε με την ίδια ακριβώς ομάδα, οι “μερένχες” διεκδίκησαν μέχρι την τελευταία αγωνιστική το πρωτάθλημα και έφτασαν ως τα ημιτελικά του Champions League, ωστόσο η ανάγκη για ενίσχυση έμοιαζε επιβεβλημένη. Παρ' όλα αυτά, πέραν του Αλάμπα που πήγε στη Μαδρίτη ως ελεύθερος, του Καμαβινγκά που θεωρείται κυρίως μια επένδυση για το μέλλον αλλά και παικτών που ήταν δανεικοί και επέστρεψαν όπως οι Μπέιλ και Γιόβιτς, δεν υπήρξαν άλλες αλλαγές στη φετινή Ρεάλ, από τη στιγμή που και όλο το βάρος μεταγραφικά δόθηκε επάνω στον Εμπαπέ (ο μοναδικός παίκτης για τον οποίο θα έκανε φέτος την οικονομική υπέρβαση η “βασίλισσα” την ώρα που τα οικονομικά της δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση), με τον Γάλλο σούπερ σταρ όμως να μην εντάσσεται στην ομάδα αυτό το καλοκαίρι μετά την πεισματική άρνηση της Παρί να τον παραχωρήσει.

 

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων λοιπόν, η Ρεάλ δεν είχε άλλη επιλογή από το να βασιστεί για άλλη μια χρονιά στο ίδιο ρόστερ, ούσα αποδυναμωμένη μάλιστα μετά τις τρομερά σημαντικές αποχωρήσεις των Σέρχιο Ράμος και Βαράν. Κι όμως, η ομάδα αυτή χωρίς τις μεγάλες αλλαγές έχει παρουσιαστεί αρκετά διαφορετική προς το καλύτερο στο ξεκίνημα της σεζόν, ευρισκόμενη στην κορυφή της βαθμολογίας στην Ισπανία, έχοντας ξεκινήσει νικηφόρα και στο Champions League, περνώντας από την έδρα της Ίντερ και το κυριότερο, εντυπωσιάζοντας με την απόδοσή της. Φυσικά υπάρχουν λόγοι για όλα αυτά.

 

Η παρουσία του Αντσελότι στον πάγκο

Ο Κάρλο Αντσελότι ήταν αυτός που διαδέχθηκε τον Ζινεντίν Ζιντάν αυτό το καλοκαίρι στην τεχνική ηγεσία, ξεκινώντας τη δεύτερη θητεία του στους “μερένχες”. Στην πρώτη, έγινε ο προπονητής που οδήγησε τη Ρεάλ στην πολυπόθητη “decima”, το δέκατο Κύπελλο Πρωταθλητριών στην ιστορία της, ενώ υπό τις οδηγίες του η ομάδα έπαιξε πολύ όμορφο ποδόσφαιρο στα περισσότερα παιχνίδια. Γενικά μπορούμε να πούμε πως ο “Καρλέτο” είχε αφήσει μια δουλειά στη μέση στη Μαδρίτη, την οποία θέλει να ολοκληρώσει, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως αν πάρει το πρωτάθλημα φέτος (δεν το είχε κατακτήσει στην πρώτη του παρουσία) γίνεται ο πρώτος τεχνικός που θα έχει κατακτήσει και τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Με την παρουσία του φέτος στον πάγκο βλέπουμε μια σαφώς πιο επιθετική Ρεάλ, σε αντίθεση με την έκδοση της ομάδας του Ζιντάν που ήταν περισσότερο κυνική, και αυτό αποτυπώνεται και στα νούμερα, με τη “βασίλισσα” να έχει πετύχει 21 γκολ σε 6 ματς στο πρωτάθλημα, για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 1987-88. Ο Ιταλός δείχνει πως σε αυτό το πρώτο διάστημα έχει δώσει έμφαση στην επιθετική λειτουργία και τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά.

 

 

Ο “καυτός” Μπενζεμά

Δεν είναι μυστικό πως από το 2018 που αποχώρησε ο Ρονάλντο, ο Γάλλος είναι αυτός που κουβαλά (σχεδόν) μόνος του το βάρος του σκοραρίσματος για τη Ρεάλ. Ο Μπενζεμά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται ολοένα και καλύτερος, ολοένα και πιο κομβικός στον τομέα του γκολ. Στο ξεκίνημα αυτής της χρονιάς βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση, έχοντας ήδη 8 γκολ και 7 ασίστ στο πρωτάθλημα! Γνωρίζει και ο ίδιος, μετά και την αποχώρηση του Μέσι για την Παρί, πως αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία του να πάρει το βραβείο του κορυφαίου σκόρερ στη La Liga, κάτι που δεν έχει κατακτήσει ποτέ, και όσο βρίσκεται σε τέτοια φόρμα η Ρεάλ δεν έχει να ανησυχεί για το σκοράρισμα.

 

Άλλος Βινίσιους στην αρχή της σεζόν

Αυτό που έχει κάνει πραγματικά τη μεγάλη διαφορά φέτος είναι η θεαματική βελτίωση στο παιχνίδι του Βινίσιους. Ο νεαρός Βραζιλιάνος είχε προβληματίσει πολλάκις με την απόδοσή του τα προηγούμενα χρόνια, όντας ένας παίκτης με ποιότητα αλλά πολύ κακός στην τελική επιλογή, είτε αυτή ήταν πάσα είτε τελείωμα για γκολ. Ένα από τα πρώτα πράγματα που είχε δηλώσει ο Αντσελότι όταν ανέλαβε ξανά ήταν ότι θα προσπαθήσει να δουλέψει με εκείνον στα τελειώματα των φάσεων και απ' ότι φαίνεται η δουλειά αυτή έπιασε τόπο. Στα πρώτα έξι παιχνίδια στο πρωτάθλημα ο Βινίσιους έχει ήδη πέντε γκολ και δύο ασίστ, την ώρα που σε ολόκληρη τη χρονιά πέρσι είχε σκοράρει μόλις τρία τέρματα. Παρά το γεγονός πως έχει ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης και αρκετά να μάθει, ο Βραζιλιάνος μας δείχνει ως τώρα την πιο ώριμη εκδοχή του και από εκεί που ήταν δέκτης πολλών αρνητικών σχολίων από τους φίλους των “μερένχες” έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο καταλυτικούς παίκτες της ομάδας.

 

 

Το πρότζεκτ Καμαβινγκά

Μπορεί να αποκτήθηκε τις τελευταίες ώρες των μεταγραφών ίσως και για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά την αποτυχία στην υπόθεση Εμπαπέ, όμως ο Καμαβινγκά είναι ένα σημαντικό πρότζεκτ για το μέλλον της Ρεάλ που ήδη έχει αρχίσει να βοηθάει πολύ και στο παρόν. Στα πρώτα του δύο ματς με τη λευκή φανέλα είχε γκολ και ασίστ, χθες (22/9) με τη Μαγιόρκα έπαιξε για πρώτη φορά ως βασικός και στα 18 του δείχνει αρκετά ώριμος ώστε να αρπάξει την ευκαιρία και να εξελιχθεί σε έναν σημαντικό παίκτη για την ομάδα, δίνοντας και την απαραίτητη φρεσκάδα σε μια μεσαία γραμμή που δεδομένα την είχε ανάγκη.

 

 

Χαρακτήρα στα δύσκολα

Είναι γεγονός πως ακόμη βρισκόμαστε πολύ νωρίς στη σεζόν και η Ρεάλ δεν έχει δώσει πολλά παιχνίδια αυξημένης δυσκολίας ακόμη, ωστόσο και σε αυτά τα λίγα που έχει δώσει τα έχει πάει εξαιρετικά εκ του αποτελέσματος. Στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League έφυγε με το διπλό από το “Μεάτσα” χάρη σε ένα γκολ του Ροντρίγκο στο φινάλε παρά τις πολλές ευκαιρίες που της έκανε η Ίντερ, ενώ στο “Μεστάγια” κόντρα στη Βαλένθια, χωρίς να είναι καλή, “απέδρασε” με τη νίκη κάνοντας ανατροπή (1-2 από 1-0) μέσα σε δύο λεπτά, με τα γκολ των Βινίσιους και Μπενζεμά. Σίγουρα πολύ καλό σημάδι να παίρνει το μάξιμουμ σε τέτοια δύσκολα ματς στα οποία μάλιστα δεν είχε και τόσο καλή απόδοση, ωστόσο θα πρέπει να τη δούμε και στα υπόλοιπα απαιτητικά παιχνίδια που έρχονται.

 

Η επιστροφή στο “Μπερναμπέου”

Για περίπου ένα χρόνο αγωνίστηκε μακριά από την ιστορική της έδρα, χρησιμοποιώντας το βοηθητικό γήπεδο “Αλφρέντο Ντι Στέφανο” λόγω των εργασιών ανακατασκευής του “Μπερναμπέου”. Η επιστροφή στο “σπίτι” της και η παρουσία ξανά των φιλάθλων, έστω και σε ένα ποσοστό λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων στην Ισπανία αλλά και του ότι ακόμη δεν είναι προσβάσιμες ορισμένες κερκίδες στο “Μπερναμπέου” μιας και τα έργα συνεχίζονται, έχει δώσει μια έξτρα ώθηση στη “βασίλισσα” και αυτό φαίνεται και από τις εμφανίσεις της ως τώρα στα εντός έδρας ματς.

 

Φυσικά δεν είναι όλα τέλεια στη φετινή Ρεάλ Μαδρίτης. Τα προβλήματα στην άμυνα είναι ένα θέμα με την ομάδα να έχει δεχτεί 8 γκολ σε 6 παιχνίδια στο πρωτάθλημα και να έχει κρατήσει το μηδέν μόνο σε δυο ματς σε όλες τις διοργανώσεις, σε κάποιες θέσεις εξακολουθούν να μην υπάρχουν εφεδρικές αξιόπιστες λύσεις, ενώ προβλήματα τραυματισμών συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετά παρά και την επιστροφή του επικεφαλής φυσικής κατάστασης, Αντόνιο Πίντους, ο οποίος είχε αφήσει θετικές εντυπώσεις με τη δουλειά του κατά την πρώτη του θητεία. Ωστόσο αυτά ίσως αναλυθούν σε άλλο κομμάτι. Αυτό που κρατά η “¨βασίλισσα” σε αυτή τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε είναι πως έχει παρουσιάσει μια ομάδα αρκετά βελτιωμένη σε πολλούς τομείς και τα πρώτα δείγματα γραφής δεδομένων των συνθηκών είναι άκρως ενθαρρυντικά, έτσι ώστε να βλέπουμε μια ομάδα σχεδόν ίδια με πέρσι σε πρόσωπα, αλλά στην ουσία αρκετά διαφορετική.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

 

Πίσω