Ράφα, έχουμε.... θέμα

2015-08-26 14:56

Η Ρεάλ Μαδρίτης ξεκίνησε με το αριστερό τις υποχρεώσεις της στη νέα χρονιά, αφού στην πρεμιέρα του ισπανικού πρωταθλήματος αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με τη “νεοφώτιστη” Σπόρτινγκ Χιχόν. Το αποτέλεσμα αυτό-και πολύ περισσότερο το γεγονός πως η “βασίλισσα” δεν κατάφερε να σκοράρει-έφερε ξανά στο προσκήνιο ένα θέμα για το οποίο είχε γίνει πολλή κουβέντα και νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι, αυτό της επιθετικής δυστοκίας που έχει εμφανίσει η ομάδα στα περισσότερα παιχνίδια της το τελευταίο διάστημα.

Σίγουρα βλέποντας τους ποδοσφαιριστές που διαθέτει η Ρεάλ από τη μέση και μπροστά φαντάζει οξύμωρο να μιλάει κανείς για επιθετικό πρόβλημα στην ομάδα, όμως η αλήθεια είναι πως με βάση τα όσα μας έδειξαν οι “μερένχες” στα φιλικά προετοιμασίας και στο πρώτο τους επίσημο παιχνίδι κόντρα στη Χιχόν, είναι ένα γεγονός στο οποίο δε γίνεται να μη σταθεί κάποιος. Συγκεκριμένα, η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ έδωσε οκτώ φιλικά ματς στη διάρκεια του καλοκαιριού, στα μισά από τα οποία δεν κατάφερε να βρει δίχτυα. Μιλάμε για τις τρεις “λευκές” ισοπαλίες με Ρόμα, Μίλαν και Βαλερέγκα καθώς και για την ήττα με 1-0 από τη Μπάγερν στον τελικό του Audi Cup στο Μόναχο. Κι αν πολλές φορές η εικόνα στα φιλικά του καλοκαιριού δεν είναι ασφαλές αντιπροσωπευτικό δείγμα για την παρουσία μιας ομάδας στα επίσημα παιχνίδια, η επιθετική “αφλογιστία” της Ρεάλ εμφανίστηκε και στην Αστούρια απέναντι στη Χιχόν, δείχνοντας πως ενδεχομένως υπάρχει ένα θέμα σε αυτόν τον τομέα και θα πρέπει να βρεθεί λύση.

Ίσως η αιτία για αυτήν την αναποτελεσματικότητα που έχει εμφανίσει η Ρεάλ στα τελευταία της παιχνίδια στην επίθεση να οφείλεται στους διάφορους... πειραματισμούς του Μπενίτεθ σε ό, τι έχει να κάνει με τους προωθημένους της ομάδας. Ο Μαδριλένος τεχνικός φανέρωσε από τα πρώτα ματς της προετοιμασίας τα σχέδιά του για ανακατάταξη στον σχηματισμό της επιθετικής γραμμής, δίνοντας νέο ρόλο στον Μπέιλ αλλά και στον Κριστιάνο Ρονάλντο, ενώ η καταπώς φαίνεται μη κίνηση της Ρεάλ για την απόκτηση ενός ακόμη σέντερ φορ που θα λογίζεται για αναπληρωματικός του Μπενζεμά (που όλα δείχνουν πως μένει) αναγκάζει τον Μπενίτεθ να βρει λύσεις με τα υπάρχοντα δεδομένα για να κάνει τη “βασίλισσα” να πετά ξανά “φωτιές” μπροστά.

Ο νέος ρόλος του Μπέιλ

Είχε γίνει ολόκληρο θέμα στις αρχές του καλοκαιριού για την απαίτηση του Γκάρεθ Μπέιλ να φύγει από τη δεξιά πλευρά της ομάδας, αφού έκρινε πως εκεί δε μπορούσε να αποδώσει τα αναμενόμενα και η αλήθεια είναι πως αυτό ήταν μια πραγματικότητα. Από τα πρώτα πράγματα που έσπευσε να αλλάξει ο Μπενίτεθ στη Ρεάλ ήταν η μετατόπιση του Ουαλού άσου σε έναν πιο ελεύθερο ρόλο έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Ο προπονητής των “μερένχες” έχει χρησιμοποιήσει σε αρκετά παιχνίδια τον Μπέιλ πίσω από τον σέντερ φορ, με τον 26χρονο ακραίο όμως να έχουμε δει πως “τραβιέται” αρκετές φορές στην αριστερή πλευρά αφού εκεί είναι η θέση στην οποία αποδίδει καλύτερα. Όταν λοιπόν ο Μπέιλ πάει στα αριστερά, ο Ρονάλντο αναγκάζεται να παίξει είτε στη δεξιά πλευρά είτε σαν “εννιάρι”, την ώρα που σε ρόλο “δεκαριού” βλέπουμε τον Ίσκο ή τον Χάμες, αναλόγως ποιός έχει ξεκινήσει. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να βλέπουμε τους προωθημένους της Ρεάλ να αλλάζουν διαρκώς θέσεις, κάτι που στη διάρκεια της χρονιάς μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο όπλο για τη “βασίλισσα”, όμως τώρα που βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, οι παίκτες φαίνεται να ψάχνονται ακόμη και να δημιουργείται ένα είδος ασυνεννοησίας στην επίθεση.

    Η αλλαγή θέσης του Μπέιλ για την ώρα δημιουργεί σύγχυση στην επίθεση της Ρεάλ

 

Η δυσφορία του Ρονάλντο

Στην ηλεκτρονική έκδοση της Marca υπάρχει σήμερα ένα άρθρο για το γεγονός πως ο Κριστιάνο Ρονάλντο φέρεται να νιώθει άβολα στο νέο ρόλο που του έχει ανατεθεί από τον Μπενίτεθ. Όπως γράψαμε και πριν, η νέα θέση του Μπέιλ αναγκάζει τον Πορτογάλο σούπερ σταρ να κινείται και σε χώρους που δεν είχε συνηθίσει μέχρι τώρα, όπως στα δεξιά και στην κορυφή της επίθεσης, την ώρα που ο ίδιος εμφανίζεται από τα ισπανικά Μέσα δυσαρεστημένος από τον τρόπο που τον διαχειρίζεται ο προπονητής του! Το άλλο μεγάλο θέμα με τον Ρονάλντο όμως είναι το γεγονός πως ο 30χρονος επιθετικός περνάει μία μικρή περίοδο “αφλογιστίας” και κάτι τέτοιο δε μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Ο παίκτης των 61 γκολ σε 54 αγώνες πέρσι και των 314 σε 301 παιχνίδια μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια που παίζει για τη Ρεάλ έχει σκοράρει φέτος μόνο στο φιλικό ματς με τη Μάντσεστερ Σίτι στην Αυστραλία και αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα το μαδριλένικο στρατόπεδο. Σίγουρα τα χρόνια περνούν σιγά σιγά και ο Πορτογάλος δε θα μπορεί να σπάει τα κοντέρ σε κάθε παιχνίδι, όμως αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο επιθετικό όπλο της “βασίλισσας” και αν έχει αυτός πρόβλημα στο σκοράρισμα, τότε έχει πρόβλημα όλη η Ρεάλ.

    Τα ισπανικά ΜΜΕ εκτιμούν πως ο Ρονάλντο νιώθει... άβολα στη νέα Ρεάλ του Μπενίτεθ

 

Το θέμα του φορ

Στη Ρεάλ έχουν πάρει όπως φαίνεται την απόφαση να πορευτούν για ακόμη μία χρονιά με τον Καρίμ Μπενζεμά στη θέση του βασικού φορ, αφού ο Γαλλοαλγερινός επιθετικός θα παραμείνει στο ρόστερ της “βασίλισσας” παρά το έντονο ενδιαφέρον από την Premier League και την Άρσεναλ. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που οι “μερένχες” δεν προχώρησαν φέτος στην απόκτηση κάποιου πρωτοκλασάτου σέντερ φορ, όμως από κει και πέρα, η μεταγραφική περίοδος τελειώνει και η συζήτηση για το αν η Ρεάλ χρειάζεται να αποκτήσει έναν ακόμη καθαρόαιμο επιθετικό ως back up του Μπενζεμά “φούντωσε” ακόμη περισσότερο μετά και το 0-0 στο “Μολινόν”. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν αγωνίστηκε ο Μπενζεμά λόγω τραυματισμού και τη θέση του στο αρχικό σχήμα πήρε ο Χεσέ, ένας παίκτης τον οποίο πιστεύουν πολύ στην ομάδα, όμως ακόμη είναι αμφίβολο το αν μπορεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη λύση πίσω από τον βασικό σέντερ φορ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο Μπενίτεθ φέρεται να εξέφρασε στη διοίκηση την επιθυμία του για τη μεταγραφή ενός ακόμη επιθετικού που θα δεχθεί να έχει δεύτερο ρόλο πίσω από τον Μπενζεμά (όπως ο Τσιτσαρίτο πέρσι), όσο όμως οι μέρες περνούν τόσο πιθανότερο είναι ο 55χρονος τεχνικός να αρκεστεί σε αυτούς που έχει και να βρει λύσεις εκ των έσω.

    Πίσω από τον Μπενζεμά δεν υπάρχει αξιόπιστη λύση στη θέση του φορ

 

Βεβαίως ακόμη βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της χρονιάς και δεν αποκλείεται τα προβλήματα που αναφέραμε παραπάνω να αποδειχθούν συγκυριακά και η ομάδα να βελτιωθεί στη συνέχεια, όμως γεγονός είναι ότι η νέα σεζόν ξεκίνησε με μουρμούρες στη Ρεάλ και αναμφισβήτητα το 0-0 της πρεμιέρας της La Liga και η μέτρια επιθετικά εικόνα των φιλικών δεν αποτελούν το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα της θητείας του Ράφα Μπενίτεθ στον πιο απαιτητικό πάγκο του κόσμου. Ο Ισπανός τεχνικός θα πρέπει πλέον να βρει τις κατάλληλες λύσεις και οι παίκτες του να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις, κάνοντας την αρχή από το επόμενο κιόλας παιχνίδι, απέναντι στη Ρεάλ Μπέτις στο Σαντιάγο Μπερναμπέου”.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω