Πρωταθλήτριες 2018-19: Μπαρτσελόνα

2019-06-04 12:19

Η Μπαρτσελόνα κατέκτησε για ακόμη μία χρονιά το πρωτάθλημα στην Ισπανία, όμως η χρονιά της κάθε άλλο παρά επιτυχημένη μπορεί να θεωρηθεί. Ο τρόπος με τον οποίο αποκλείστηκε στα ημιτελικά του Champions League από τη Λίβερπουλ, χάνοντας με 4-0 στον επαναληπτικό του «Άνφιλντ» ενώ είχε επικρατήσει με 3-0 στο πρώτο παιχνίδι, ήταν ένα βαρύτατο πλήγμα για τους Καταλανούς, σε μια χρονιά μάλιστα που η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κορυφή ήταν ο μεγάλος τους στόχος. Η απώλεια δε του Κυπέλλου Ισπανίας, με την ήττα από τη Βαλένθια στον τελικό του «Μπενίτο Βιγιαμαρίν» της Σεβίλλης, έκλεισε τη χρονιά με τον χειρότερο τρόπο. Αυτό που θα κρατήσουν επομένως οι «μπλαουγκράνα»  φέτος είναι η κατάκτηση του 26ου πρωταθλήματος στην ιστορία τους και του 8ου μέσα σε 11σεζόν , κάτι που πιστοποιεί πως είναι οι μεγάλοι κυρίαρχοι στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια.

Στο πρώτο κομμάτι της La Liga πάντως δεν έλειψαν οι γκέλες για την ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε, η οποία κάθε άλλο παρά μας προϊδέαζε πως θα κατακτήσει άνετα το πρωτάθλημα, όπως τελικά και έγινε. Γκέλες όπως το 2-2 με τη Ζιρόνα και το 1-1 με τη Μπιλμπάο μες το «Καμπ Νου» ή η ήττα με 2-1 από τη Λεγανές, αμφισβήτησαν το αν η «Μπάρτσα» θα καταφέρει να υπερασπιστεί τα κεκτημένα της στην Ισπανία, όμως γρήγορα βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση. Οι Καταλανοί ανέβασαν την απόδοσή τους, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα και την κάκιστη σεζόν της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και την αδυναμία της Ατλέτικο να διεκδικήσει ουσιαστικά τον τίτλο. Το επιβλητικό 5-1 επί της «βασίλισσας» έδωσε τεράστια αυτοπεποίθηση στην ομάδα, η οποία μετά την ήττα-σοκ από τη Μπέτις με 3-4 μέσα στη Βαρκελώνη έτρεξε ένα αήττητο σερί 23 παιχνιδιών, επιδεικνύοντας μια σταθερότητα που της έδωσε τελικά και το πρωτάθλημα.

«Κλειδί» για τη Μπαρτσελόνα ήταν ασφαλώς η νίκη της με 2-0 επί της Ατλέτικο στο «Καμπ Νου», επτά παιχνίδια πριν το τέλος. Με τη νίκη εκείνη χάρη σε δυο γκολ των Μέσι και Σουάρες στα τελευταία λεπτά, οι «μπλαουγκράνα» ξέφυγαν με έντεκα βαθμούς διαφορά από τους «ροχιμπλάνκος» και εξασφάλισαν επί της ουσίας τον τίτλο. Είχε προηγηθεί ο απίστευτος βαθμός που πήραν στην έδρα της Βιγιαρεάλ, με τους ίδιους να προηγούνται με 2-0, τους παίκτες του «κίτρινου υποβρυχίου» να γυρνάνε το παιχνίδι στο υπέρ τους 4-2 και τη Μπαρτσελόνα να βρίσκει δυο γκολ με Μέσι και Σουάρες από το 90’ και μετά, στο παιχνίδι της σεζόν φέτος στην Ισπανία. Μετά τη νίκη επί της Ατλέτικο, η μάχη του τίτλου εξελίχθηκε σε τυπική διαδικασία και η Μπαρτσελόνα πήρε και μαθηματικά το πρωτάθλημα μετά την εντός έδρας νίκη της με 1-0 επί της Λεβάντε για την 35η αγωνιστική, πραγματοποιώντας και τη φιέστα της μετά από εκείνο το παιχνίδι.

Ο προπονητής: Ερνέστο Βαλβέρδε

Αν πέρσι εκφράστηκαν αρκετές αμφιβολίες για το αν θα πρέπει να συνεχίσει στον πάγκο της ομάδας μετά τον αποκλεισμό από τη Ρόμα στο Champions League παρά το ότι πήρε το νταμπλ στην Ισπανία στην πρώτη του σεζόν ως τεχνικός των «μπλαουγκράνα», φέτος ο Βαλβέρδε συγκέντρωσε επάνω του όλο το… ανάθεμα του κόσμου και των ΜΜΕ μετά το φιάσκο του «Άνφιλντ» και την ήττα στον τελικό Κυπέλλου. Ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού έφτασε πολύ κοντά στην έξοδο πριν από λίγες ημέρες, τα Μέσα είχαν αρχίσει να γράφουν για τους πιθανούς διαδόχους του, όμως τελικά έγινε η ανατροπή και η διοίκηση της Μπαρτσελόνα αποφάσισε πως ο Βαλβέρδε θα παραμείνει στην ομάδα καθώς η φιλοσοφία του συμβαδίζει απόλυτα με αυτή του συλλόγου, όπως αναφέρθηκε. Η αλήθεια είναι πως ο Βάσκος τεχνικός έχει και τη στήριξη των ποδοσφαιριστών του, οι οποίοι τον υπερασπίστηκαν μετά τον αποκλεισμό από τη Λίβερπουλ. Κατηγορείται πως δεν παρουσιάζει μια θεαματική ομάδα (σε σχέση με άλλες χρονιές), έχει στην πλάτη του δύο ντροπιαστικούς αποκλεισμούς στην Ευρώπη (με τον τρόπο με τον οποίο ήρθαν), όμως κάνει τα πάντα για να διαχειριστεί μία Μπαρτσελόνα με πολλά προβλήματα, την οποία μην ξεχνάμε πως έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων και ενός νταμπλ.

Ο MVP: Λιονέλ Μέσι

Έχει ειπωθεί πολλές φορές πως αυτή η Μπαρτσελόνα είναι απόλυτα εξαρτημένη από τον Μέσι και τη φετινή χρονιά αυτό επιβεβαιώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ πραγματοποίησε μία ονειρική σεζόν στη La Liga και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως πήρε από το χέρι τη «Μπάρτσα» και την οδήγησε σε ένα ακόμη πρωτάθλημα. Πέτυχε 36 γκολ, μοίρασε 15 ασίστ, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος για ακόμη μία φορά ενώ οι επιδόσεις αυτές του χάρισαν για έκτη φορά στην καριέρα του και τρίτη συνεχόμενη το «Χρυσό Παπούτσι». Στην πρώτη του χρονιά ως αρχηγός της ομάδας είχε υποσχεθεί στον κόσμο το Champions League. Ο αποκλεισμός από τη Λίβερπουλ του στοίχισε ακριβά, όμως σε προσωπικό επίπεδο η χρονιά ήταν εξαιρετική.

Η αποκάλυψη: Αρτούρ Μέλο

Πήγε στη Βαρκελώνη το περασμένο καλοκαίρι από τη βραζιλιάνικη Γκρέμιο και παρόλο που πολλοί περίμεναν πως θα χρειαστεί ένα εύλογο διάστημα για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, εκείνος ταίριαξε πολύ γρήγορα στη φιλοσοφία της Μπαρτσελόνα. Είχε να κουβαλήσει ένα βαρύ φορτίο, αφού έπρεπε να κάνει τη δουλειά που έκαναν ο Τσάβι ή ο Ινιέστα στη μεσαία γραμμή, όμως ο 22χρονος Βραζιλιάνος πήρε αμέσως φανέλα βασικού, κατέγραψε 44 συμμετοχές μοιράζοντας και 2 ασίστ και το μέλλον του στην Καταλονία προδιαγράφεται λαμπρό.

Η επόμενη μέρα

Αρκετές αλλαγές αναμένονται στη Μπαρτσελόνα αυτό το καλοκαίρι. Καταρχάς οι άνθρωποι του συλλόγου θα κάνουν ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα, αφού παίκτες όπως ο Σίλεσεν, ο Ουμτιτί, ο Ραφίνια ή ο Μάλκομ το πιθανότερο είναι να αποχωρήσουν. Επίσης, μένει να δούμε τι θα γίνει και με τον Κουτίνιο, ο οποίος πραγματοποίησε μια πολύ μέτρια σεζόν και ίσως πωληθεί αν φτάσει μια ικανοποιητική πρόταση, παρά το γεγονός πως αποτελεί την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του κλαμπ. Από κει και πέρα, τα μεταγραφικά σενάρια είναι πολλά και αφορούν παίκτες όπως ο Γκριεζμάν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την Ατλέτικο αλλά ακόμη δεν είναι σίγουρο πως θα καταλήξει στη Μπαρτσελόνα, ο Ντε Λιχτ, που παρουσιαζόταν κλεισμένος αλλά τελευταία έχουν παρουσιαστεί πολλά εμπόδια, ακόμη και ο Νεϊμάρ, με τα σενάρια για την επιστροφή του να φουντώνουν, όσο δύσκολο κι αν μοιάζει κάτι τέτοιο. Σίγουρα πάντως οι Καταλανοί θα ψάξουν για έναν αναπληρωματικό τερματοφύλακα, ένα μπακ απ του Άλμπα στα αριστερά της άμυνας αλλά και έναν επιθετικό για να ξεκουράζει τον Σουάρες και να προετοιμάσει σιγά σιγά τη διάδοχη κατάσταση.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω