ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ 2015-16: ΛΕΣΤΕΡ

2016-05-06 11:57

Το ποδόσφαιρο αποκαλείται δικαίως ο “βασιλιάς των σπορ” γιατί είναι ένα άθλημα το οποίο προσφέρει συγκινήσεις, ανατροπές και μεγάλες εκπλήξεις, ακόμη και σε αυτήν την εποχή όπου τα τεράστια μπάτζετ και οι λαμπερές μεταγραφές ισχυροποιούν κάποιες ομάδες και μεγαλώνουν και άλλο την απόστασή τους από τις ανταγωνίστριές τους. Η φετινή τρελή πορεία της Λέστερ μέχρι την κατάκτηση της Premier League για πρώτη φορά στην ιστορία της, όμως, της οποίας γίναμε μάρτυρες σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, είναι η απόδειξη πως θαύματα στο ποδόσφαιρο γίνονται ακόμη.

Η ισοπαλία της Τότεναμ με την Τσέλσι στο “Στάμφορντ Μπριτζ” την περασμένη Δευτέρα εξασφάλισε και μαθηματικά τον τίτλο στις “αλεπούδες”, δίνοντας το σύνθημα για τρελά πανηγύρια μέχρι πρωίας στην πόλη του Λέστερ, και παράλληλα ολοκλήρωσε αυτό που όλοι βλέπαμε να προδιαγράφεται τους τελευταίους μήνες, ισως δηλαδή τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Όπως η εθνική μας ομάδα στο Euro του 2004, όπως πιο παλιά η Δανία στην ίδια διοργάνωση το 1992, όπως η Νότιγχαμ Φόρεστ του τεράστιου Μπράιαν Κλαφ, που όχι μόνο πήρε τον τίτλο στην Αγγλία το 1978, ένα χρόνο μετά την άνοδό της από τη δεύτερη κατηγορία αλλά στη συνέχεια πήρε και δύο σερί Κύπελλα Πρωταθλητριών, όπως η Μπλάκμπερν το 1995, όπως και άλλες πρωταθλήτριες-έκπληξη στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Καϊζερσλάουτερν 1997, Λα Κορούνια 2000, Μποαβίστα 2001, Στουτγκάρδη 2007, Βόλφσμπουργκ 2009, Μονπελιέ 2012), έτσι και η Λέστερ συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στις μεγάλες εκπλήξεις και συγκινήσεις που μας έχει προσφέρει αυτό το άθλημα. Μόνο που το κατόρθωμα των “αλεπούδων” μοιάζει να είναι το μεγαλύτερο απ' όλα.

Στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του κόσμου, στην Premier League των εκατομμυρίων και έχοντας να παλέψει με ομάδες-μεγαθήρια και με τεράστια οικονομική δύναμη, η παρέα του Βάρντι, του Μαχρέζ, του Καντέ, του Φουχς, του Σμάιχελ, του Ντρινκγουότερ και των άλλων παιδιών, με αρχιτέκτονα της επιτυχίας βέβαια τον Κλαούντιο Ρανιέρι, απέδειξε σε όλους πως μία επιτυχημένη ομάδα πολλές φορές δεν την κάνουν ούτε τα χρήματα, ούτε οι μεγάλοι σταρ. Την κάνουν η ψυχή, η θέληση για τη νίκη, η ενότητα, η αίσθηση πως όλοι λειτουργούν για το σύνολο και όλα τα παραπάνω μπορούν να συνθέσουν ένα υπέροχο ποδοσφαιρικό παραμύθι, όπως ήταν και όλη η πορεία των ¨αλεπούδων” τη φετινή χρονιά.

Σίγουρα θα πάρει καιρό για να συνειδητοποιήσει ο ποδοσφαιρικός κόσμος το τι έχει καταφέρει η Λέστερ φέτος. Μία ομάδα η οποία πέρσι βρισκόταν στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και χρειάστηκε να κάνει ένα εκπληκτικό ντεμαράζ με επτά νίκες στα τελευταία οκτώ παιχνίδια΄για να σωθεί και στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς ήταν το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό, το να καταφέρει φέτος να πάρει τον τίτλο και ειδικά σε ένα πρωτάθλημα όπως το αγγλικό, είναι κάτι που ούτε ο πιο αισιόδοξος και φαντασιόπληκτος οπαδός της Λέστερ δε θα περίμενε, κάτι που ξεπερνά τα όρια της ποδοσφαιρικής λογικής. Κι όμως, η ομάδα του Ρανιέρι διέγραψε μία λαμπερή πορεία πρωταθλητισμού στη φετινή Premier League, έχει σημειώσει για την ώρα 22 νίκες σε 36 παιχνίδια και έχει υποστεί μόλις τρεις ήττες, ενώ αν συνυπολογίσουμε και το εκπληκτικό φινάλε της την περασμένη σεζόν, οι “αλεπούδες” μετρούν 99 βαθμούς σε 44 παιχνίδια, επίδοση που τις κάνει την πιο επιτυχημένη αγγλική ομάδα στο διάστημα αυτό και φανερώνει πως η Λέστερ είναι πανάξια η νέα πρωταθλήτρια Αγγλίας, η 24η διαφορετική από το ξεκίνημα του αγγλικού πρωταθλήματος και μόλις η 6η διαφορετική από καταβολής Premier League.

Ποια θα είναι όμως η επόμενη μέρα για τη Λέστερ; Αυτή τη στιγμή άπαντες στην ομάδα είναι ακόμη “μεθυσμένοι” με το νέκταρ της κατάκτησης της Premier League και θέλουν να ζήσουν όσο μπορούν αυτές τις μοναδικές στιγμές, όμως σίγουρα οι πρώτες σκέψεις εν όψει της νέας χρονιάς έχουν γίνει. Αναμφίβολα οι εκπληκτικές εμφανίσεις των πρωταγωνιστών της Λέστερ στην πορεία προς τον τίτλο, όπως ο Βάρντι, ο Μαχρέζ ή ο Καντέ, έχουν τραβήξει τα βλέμματα των μεγάλων ομάδων, όμως ο πρόεδρος των “αλεπούδων” όπως και ο Κλαούντιο Ρανιέρι προτρέπουν άπαντες να παραμείνουν στην ομάδα και την επόμενη χρονιά, στέλνοντας παράλληλα και το μήνυμα πως η Λέστερ δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει κανένα αστέρι της αυτό το καλοκαίρι και ψάχνοντας ποδοσφαιριστές για την περαιτέρω ενίσχυση της ομάδας. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η νέα πρωταθλήτρια Αγγλίας θα πάρει μέρος του χρόνου και στo Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της και αυτό από μόνο του είναι ένα τεράστιο δέλεαρ για τους παίκτες. Η αποστολή της Λέστερ την επόμενη χρονιά, να προσπαθήσει δηλαδή να διατηρήσει τα σκήπτρα της στην Αγγλία, πιθανότατα θα αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολη και από το φετινό της κατόρθωμα, όμως κάθε πράγμα έρχεται στην ώρα του και στην παρούσα φάση όλοι στην ομάδα θέλουν να απολαύσουν αυτήν την τεράστια επιτυχία της κατάκτησης της Premier League, της μεγαλύτερης ίσως έκπληξης στην ιστορία του ποδοσφαίρου.


 

Ο προπονητής: Κλαούντιο Ρανιέρι

Στη χώρα μας κατάφερε να γίνει ανέκδοτο, μιας και ο Κλαούντιο Ρανιέρι είχε ένα καταστροφικό πέρασμα από την εθνική Ελλάδος, αφού κάθισε στον πάγκο της “γαλανόλευκης” σε τέσσερα ματς στα οποία δεν κατάφερε να πάρει ούτε μία νίκη, με αποκορύφωμα την ήττα-ντροπή από τα Νησιά Φερόε. Λίγους μήνες μετά, όμως, ο Ιταλός τεχνικός άφησε τους πάντες με το στόμα ανοικτό αφού κατάφερε το αδιανόητο, να κατακτήσει το πρωτάθλημα Αγγλίας με τη Λέστερ! Ο 64χρονος προπονητής μπορεί να κουβαλούσε την ταμπέλα του loser, μιας και στη διάρκεια της μέχρι τώρα καριέρας του δούλεψε σε μερικές από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες (Νάπολι, Τσέλσι, Βαλένθια, Γιουβέντους, Ρόμα, Ίντερ, Μονακό), έχοντας να επιδείξει μόνο από ένα Κύπελλο Ιταλίας και Ισπανίας και ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ ως σημαντικότερους τίτλους, όμως φέτος πανηγύρισε το πρώτο του πρωτάθλημα και παράλληλα το πιο σπουδαίο επίτευγμα στην πορεία του στους πάγκους. Ο ίδιος άφησε την ομάδα ίδια και απαράλλαχτη το περασμένο καλοκαίρι, όταν και ανέλαβε, χωρίς να προβεί σε σημαντικές αλλαγές, όμως ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας του ανήκει. Ακόμη, η κατάκτηση της Premier League με τη Λέστερ έκανε τον Ρανιέρι τον τρίτο Ιταλό τεχνικό που πανηγυρίζει το πρωτάθλημα στην Αγγλία μετά τους Κάρλο Αντσελότι (Τσέλσι 2010) και Ρομπέρτο Μαντσίνι (Μάντσεστερ Σίτι 2012).

 

Ο MVP: Ριάντ Μαχρέζ

Η τεράστια επιτυχία της κατάκτησης του τίτλου ανήκει φυσικά σε όλους τους παίκτες της Λέστερ, όμως κατά γενική ομολογία ο Ριάντ Μαχρέζ ήταν ο πιο καθοριστικός παράγοντας της ομάδας και ο μεγάλος πρωταγωνιστής της στα περισσότερα παιχνίδια. Ο Αλγερινός μέσος πραγματοποιεί την κορυφαία σεζόν της μέχρι τώρα καριέρας του, έχει σημειώσει για την ώρα 17 τέρματα και έχει μοιράσει 10 ασίστ στο πρωτάθλημα, έχοντας συμμετοχή στα 27 από τα 64 γκολ της Λέστερ στην Premier League, δηλαδή στο 42% των συνολικών τερμάτων. Η ανάδειξή του σε κορυφαίο ποδοσφαιριστή του πρωταθλήματος για τη φετινή χρονιά ήταν απλά το επιστέγασμα μιας εξαιρετκής χρονιάς για τον 25χρονο άσο.


 

Η αποκάλυψη: Τζέιμι Βάρντι

Ολόκληρη η φετινή ομάδα της Λέστερ ήταν φυσικά μία αποκάλυψη, ωστόσο δε γίνεται να μη σταθούμε στην περίπτωση του Τζέιμι Βάρντι. Η ιστορία του Άγγλου επιθετικού θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σενάριο ταινίας (γυρίζεται ήδη άλλωστε ταινία με θέμα τη ζωή του), μιας και ο Βάρντι βρέθηκε από την τέταρτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου όπου έπαιζε πριν τέσσερα χρόνια στο να κατακτά φέτος την Premier League με τη Λέστερ, όντας ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του! Ο 29χρονος σέντερ φορ έχει πετύχει για την ώρα 22 γκολ στο πρωτάθλημα, έχει οδηγήσει με τα γκολ του τις “αλεπούδες” στον τίτλο, ενώ οι εξαιρετικές εμφανίσεις του και η εκτελεστική του δεινότητα του άνοιξαν φυσικά και την πόρτα για την εθνική Αγγλίας. Μαζί με τον Μαχρέζ συνέθεσαν φέτος ένα από τα σπουδαιότερα δίδυμα στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος και η άψογη συνεργασία τους υπήρξε καθοριστική στο να φτάσει η Λέστερ στον αναπάντεχο θρίαμβο.


 

Το ματς-κλειδί: Μάντσεστερ Σίτι-Λέστερ 1-3

Η φετινή τρελή κούρσα της Λέστερ προς τον τίτλο είχε πολλά παιχνίδια ως σημεία αναφοράς. Παιχνίδι με το παιχνίδι, βδομάδα με τη βδομάδα, αγωνιστική με την αγωνιστική, οι “αλεπούδες” προχωρούσαν με σταθερά βήματα προς τον μεγάλο άθλο, διαψεύδοντας όλους εκείνους που πίστευαν πως μέσα στη χρονιά κάπου θα “ξεφουσκώσουν”. Ωστόσο, εκείνη η επιβλητική νίκη της ομάδας του Ρανιέρι απέναντι στην επίδοξη πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι μέσα στο “Etihad” με 3-1, ήταν ένα μήνυμα προς όλους πως η Λέστερ μπορεί να ολοκληρώσει το θαύμα και να κατακτήσει τη φετινή Premier League, όπως και έγινε. 

  ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω