Πόσο άλλαξαν το καλοκαίρι οι κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες (Μέρος 2ο)

2023-09-18 15:23

 

Το καλοκαίρι τελείωσε, μαζί και οι μεταγραφές για τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Με την αγωνιστική σεζόν 2023-24 να έχει ήδη ξεκινήσει, τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να είναι έτοιμες να κάνουν σέντρα αυτή την εβδομάδα και τους συλλόγους να έχουν σχηματίσει πλέον τα ρόστερ τους, θα δούμε μέσα από το δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας αυτού πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για τις κορυφαίες ομάδες της ηπείρου μας και τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτές σε μια χρονιά η οποία αναμένεται ασφαλώς πολύ ενδιαφέρουσα.


 

Νάπολι

Ονειρική όσο και... ιστορική η περσινή σεζόν για τη Νάπολι, η οποία έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ιταλίας για πρώτη φορά μετά από 33 χρόνια, κάνοντας μάλιστα περίπατο και παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο. Πόσο καλύτερα μπορούν να τα πάνε οι “παρτενοπέι” φέτος; Η λογική λέει πως δύσκολα θα επαναλάβουν την περσινή χρονιά, ενώ δεδομένα θα χρειαστούν και ένα εύλογο διάστημα προσαρμογής στα νέα δεδομένα, αφού και νέος προπονητής ήρθε (ο Ρούντι Γκαρσιά πήρε τη θέση του Λουτσιάνο Σπαλέτι που συνεχίζει στην εθνική Ιταλίας) και ένα από τα βασικά γρανάζια της περσινής επιτυχίας αποχώρησε (ο Κιμ πήγε στη Μπάγερν). Η Νάπολι πάντως κράτησε στον ιταλικό Νότο τους Όσιμεν και Κβαρατσχέλια, των οποίων η συμβολή στη σπουδαία περσινή πορεία υπήρξε τεράστια, ενώ σε ό, τι αφορά τις σημαντικότερες προσθήκες, ο Βραζιλιάνος Νέιταν ήρθε να καλύψει το κενό του Κιμ στο κέντρο της άμυνας και ο Λίντστρεμ κατέφθασε από την Άιντραχτ για να δώσει έξτρα λύσεις μεσοεπιθετικά. Το ξεκίνημα στη σεζόν μέχρι στιγμής είναι μέτριο και μένει να δούμε αν οι “παρτενοπέι” βελτιωθούν ή αν χάλασε η περσινή μαγιά.

 

Ίντερ

Πορεία ως τον τελικό του Champions League μετά από 13 χρόνια πέρσι, έχασε στις λεπτομέρειες το τρόπαιο από τη Μάντσεστερ Σίτι. Από εκείνη την ομάδα, οι Ονάνα, Μπρόζοβιτς, Τζέκο, Σκρίνιαρ, Γκαλιαρντίνι, Ντ' Αμπρόσιο, Γκόσενς δεν υπάρχουν στο ρόστερ. Όμως οι “νερατζούρι” προχώρησαν σε ανανέωση. Στο πρόσωπο του Γιαν Ζόμερ βρήκαν τον αντικαταστάτη του Καμερουνέζου γκολκίπερ, ο Νταβίντε Φρατέζι είναι σημαντικό γρανάζι στη μεσαία γραμμή, ο Μάρκους Τουράμ ήρθε φουριόζος από τη Γκλάντμπαχ πετυχαίνοντας και ένα πανέμορφο γκολ στο πρόσφατο ντέρμπι του Μιλάνου, πολύτιμη προσθήκη στην άμυνα ο Μπενζαμίν Παβάρ. Οι Αλέξις Σάντσες, Αρναούτοβιτς, Κουαδράδο, Κλάασεν μπορούν κι αυτοί να βοηθήσουν έχοντας συμπληρωματικό ρόλο σε μια Ίντερ που έχει ξεκινήσει εξαιρετικά τη σεζόν, σκοράρει πολύ και σκόρπισε μάλιστα με 5-1 τη συμπολίτισσα Μίλαν στο προχθεσινό derby della Madonnina.

 

Μίλαν

Και η άλλη ομάδα του Μιλάνου ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στο μεταγραφικό παζάρι. Η Μίλαν ενισχύθηκε αρκετά στη μεσοεπιθετική γραμμή. Οι Πούλισικ, Τσουκουέζε, Γιόβιτς, Οκαφόρ, Λόφτους-Τσικ, Μούσα, Ράιντερς και Ρομέρο είναι ενδιαφέρουσες προσθήκες, ενώ αποκτήθηκε και ο Σπορτιέλο ως μπακ απ του Μενιάν στο τέρμα. Βέβαια, οι “ροσονέρι” έχασαν σημαντικούς ποδοσφαιριστές που συνέβαλαν τα μέγιστα στο να κατακτήσουν το πρωτάθλημα το 2022 και να φτάσουν ως τα ημιτελικά του Champions League πέρσι, όπως ο Τονάλι που μοσχοπουλήθηκε στη Νιούκαστλ και ο Μπραχίμ Ντίας του οποίου ο δανεισμός έληξε και επέστρεψε στη Ρεάλ. Και ενώ όπως είπαμε μεσοεπιθετικές λύσεις υπάρχουν αρκετές, στον άξονα παραμένει ερωτηματικό πώς η Μίλαν θα αντικαταστήσει τα ηγετικά χαρακτηριστικά και τη δημιουργία παιχνιδιού του Τονάλι. Σπουδαία υπόθεση το ότι ανανέωσε ο Ραφαέλ Λεάο, ο οποίος εξελίσσεται σε world class ποδοσφαιριστή. Την ευφορία του 3/3 στο πρωτάθλημα διαδέχθηκε ο προβληματισμός μετά τη βαριά ήττα στο ντέρμπι με την Ίντερ.

 

Ρόμα

Δύο μεγάλες ευρωπαϊκές πορείες περίμεναν τη Ρόμα την προηγούμενη διετία, καθώς μέσα σε αυτή οι Ρωμαίοι κατέκτησαν το πρώτο Conference League της ιστορίας (πρώτο τους τρόπαιο μετά το 2008) και έφτασαν ως τον τελικό του Europa League χάνοντας στα πέναλτι από τη Σεβίλλη. Το καλοκαίρι η ομάδα του Μουρίνιο κράτησε τον βασικό κορμό της, κινήθηκε έξυπνα με την απόκτηση των Αουάρ και Εντικά με ελεύθερη μεταγραφή αλλά και των Κρίστενσεν, Αζμούν, Ρενάτο Σάντσες ως δανεικούς, ενώ ο Λεάντρο Παρέδες αγοράστηκε από την Παρί. Το κερασάκι ήρθε με τον δανεισμό του Λουκάκου, ο οποίος ανεβάζει επίπεδο την επίθεση των “τζιαλορόσι” που μην ξεχνάμε ότι έχουν χάσει τον Έιμπραχαμ με ρήξη χιαστού. Το ξεκίνημα στη σεζόν ήταν νωθρό, όμως στο τελευταίο παιχνίδι της η Ρόμα ξέσπασε με 7-0 στην Έμπολι και ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

 

Νέο κεφάλαιο στην καριέρα του Ρομέλου Λουκάκου η Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο

 

Γιουβέντους

Περίοδος... χιλιάδων προβλημάτων αυτή που διανύει η Γιουβέντους τον τελευταίο καιρό, με αφαίρεση βαθμών πέρσι για το γνωστό οικονομικό σκάνδαλο plusvalenza που της στοίχισε και την έξοδο στο Champions League, με τον Μπονούτσι να κατηγορεί την πρώην πια ομάδα του για τον τρόπο που τον αντιμετώπισε θέτοντάς τον εκτός πλάνων, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να παρουσιάζεται έτοιμος να τη μηνύσει επειδη του χρωστά 20 εκατομμύρια και τον Πολ Πογκμπά να βρίσκεται θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ και να περιμένει την τιμωρία του. Η “Γηραιά Κυρία” όμως έχει δείξει και στο παρελθόν πως είναι ένας σύλλογος που συσπειρώνεται στα δύσκολα και βγάζει χαρακτήρα. Κάτι τέτοιο πάει να γίνει και φέτος, μιας και το ξεκίνημα είναι άκρως θετικό με τρεις νίκες και μια ισοπαλία σε τέσσερα ματς στο πρωτάθλημα. Βλάχοβιτς και Κιέζα είναι σημαντικά κεφάλαια και παρέμειναν στην ομάδα παρά την ανάγκη για πωλήσεις, έχοντας μπει δυναμικά στη χρονιά με τέσσερα και τρία γκολ αντίστοιχα. Σημαντική και η παραμονή και άλλων παικτών όπως ο Σέζνι, ο Ντανίλο, ο Ραμπιό, ο Κόστιτς και ο Λοκατέλι, ενώ η “Γιούβε” διαθέτει και ορισμένους ταλαντούχους νεαρούς (Γκάτι, Καμπιάσο, Φατζόλι, Μιρέτι, Ίλινγκ Τζούνιορ) που αποτελούν ενδιαφέροντα πρότζεκτ. Το ότι δεν έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις καθώς αποσύρθηκε από το Conference ερχόμενη σε έναν... συμβιβασμό με την UEFA που ήταν έτοιμη να την τιμωρήσει λόγω του οικονομικού σκανδάλου, μπορεί και να αποδειχθεί θετικό για την πορεία της στο πρωτάθλημα. Λόγω οικονομικών προβλημάτων ήταν φυσικά φειδωλή στις μεταγραφές, με μοναδική ουσιαστική προσθήκη αυτή του Τιμοθί Γουεά από τη Λιλ.

 

Μπάγερν Μονάχου

Μετά από μια ταραχώδη περσινή σεζόν, στη διάρκεια της οποίας απομακρύνθηκε ο Νάγκελσμαν από την τεχνική ηγεσία, υπήρξε αναστάτωση στα αποδυτήρια (ιστορικές οι μπουνιές μεταξύ Σανέ και Μανέ) και τελικά το πρωτάθλημα ήρθε χάρη στην αδυναμία της Ντόρτμουντ να νικήσει την τελευταία αγωνιστική τη Μάιντς, η Μπάγερν μπαίνει αλλαγμένη τη φετινή χρονιά. Η κυριότερη αλλαγή είναι πως απέκτησε επιτέλους αυτό που τόσο της έλειψε πέρσι, δηλαδή ένα καθαρό σέντερ φορ κλάσης. Και μάλιστα κατάφερε να κάνει δική της την πρώτη της επιλογή, αφού μετά από ένα μεγάλο σήριαλ, η Τότεναμ πείστηκε τελικά να της παραχωρήσει τον Χάρι Κέιν έναντι 100 εκατομμυρίων ευρώ και ο Άγγλος στράικερ δε χρειάστηκε καν χρόνο προσαρμογής στη Γερμανία έχοντας σκοράρει τέσσερα τέρματα σε ισάριθμους αγώνες. Σπουδαία και η προσθήκη του “βράχου” της Νάπολι πέρσι, του Κιμ Μιν-γιάε στο κέντρο της άμυνας. Ακόμη, οι Λάιμερ και Γκερέιρο που ήρθαν ως ελεύθεροι από Λειψία και Ντόρτμουντ αντίστοιχα ήταν εξαιρετικές ευκαιρίες, ενώ ο Ισραηλινός γκολκίπερ Πέρετζ θα είναι μπακ απ του Ούλραϊχ, ο οποίος έχει πάρει γάντια βασικού μετά την αποχώρηση του Ζόμερ καθώς ο Νόιερ είναι ακόμη εκτός. Γενικά στο τέρμα δείχνει να έχει ένα θέμα η Μπάγερν, η οποία σίγουρα θα έχει φέτος το εύκολο γκολ όμως θα πρέπει και η συνολική λειτουργία της να είναι καλύτερη. Το πρόσφατο παιχνίδι με την εξαιρετική Λεβερκούζεν (2-2) έδειξε πως η ομάδα του Τούχελ έχει ακόμη πράγματα που πρέπει να βελτιώσει.

 

Ο Χάρι Κέιν έγραψε ιστορία με την Τότεναμ όμως έψαχνε το βήμα παραπάνω στην καριέρα του και την κατάκτηση τροπαίων, έτσι πλέον είναι ο νέος στράικερ της Μπάγερν Μονάχου

 

Μπορούσια Ντόρτμουντ

Αφού δεν πήρε πέρσι το πρωτάθλημα, πότε θα το πάρει; Αυτό ήταν το ερώτημα που βρισκόταν στα χείλη όλων μετά την “αυτοκτονία” των Βεστφαλών στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής κόντρα στη Μάιντς και την ισοπαλία (2-2) που έδωσε έναν ακόμη τίτλο στη Μπάγερν. Το θέμα είναι πως μετά και τις κινήσεις που έγιναν το καλοκαίρι, η Ντόρτμουντ δεν πείθει ότι μπορεί να παρουσιαστεί καλύτερη. Ο νέος ανερχόμενος σούπερ σταρ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, Τζουντ Μπέλινγχαμ, αποχώρησε για τη Ρεάλ Μαδρίτης, το ίδιο και οι Γκερέιρο και Νταχούντ που έφυγαν ως ελεύθεροι. Ο ταλαντούχος Νμέτσα αποκτήθηκε από τη Βόλφσμπουργκ στη μεσοεπιθετική γραμμή, ο Ζάμπιτσερ ήρθε από τη Μπάγερν για να ενισχύσει τον άξονα, ο πρώτος σκόρερ της περσινής Bundesliga Φίλκρουγκ αναμένεται να δώσει λύσεις στην επίθεση και ο Μπενσεμπαϊνί θα καλύψει το κενό του Γκερέιρο στα αριστερά της άμυνας. Είναι αυτοί αρκετοί για να την αλλάξουν επίπεδο; Υπάρχουν αμφιβολίες, μιας και οι Βεστφαλοί συνεχίζουν να συνδυάζουν κάποιους έμπειρους παίκτες με το ταλέντο και το νεανικό ενθουσιασμό κάποιων άλλων, όμως θα πρέπει να χτίσουν και χαρακτήρα ως ομάδα. Το ξεκίνημά τους μέχρι στιγμής έχει σκαμπανεβάσματα με δυο νίκες και δυο ισοπαλίες στο πρωτάθλημα.

 

Παρί Σεν Ζερμέν

Άλλη μια σεζόν ολοκληρώθηκε πέρσι με απόλυτη... αποτυχία για την Παρί, αφού στο Champions League είπε ξανά αντίο από νωρίς και η κατάκτηση του τίτλου στη Γαλλία φυσικά δεν είναι αρκετή. Το καλοκαίρι ήταν άκρως επεισοδιακό, αφού είχαμε νέα επεισόδια στο ατελείωτο σήριαλ του Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος άναψε φωτιές στη διοίκηση με τη δημοσιοποίηση της απόφασής του να μην ανανεώσει και μετά το 2024. Ο Γάλλος τέθηκε εκτός ομάδας, δε συμπεριλήφθη στην αποστολή για τα φιλικά προετοιμασίας στην Ιαπωνία, φαινομενικά ήταν προς πώληση, όμως ξαφνικά επέστρεψε... “μετά βαΐων και κλάδων” στις προπονήσεις και τους αγώνες. Τα τερτίπια του Εμπαπέ φαίνεται πως έπιασαν τόπο, καθώς μετά την αποχώρηση του Μέσι έφυγε και ο Νεϊμάρ από το Παρίσι (διατηρούσε κακές σχέσεις με τον Εμπαπέ), ενώ η Παρί επένδυσε περισσότερο στο εγχώριο ταλέντο με την απόκτηση παικτών όπως ο Ντεμπελέ, ο Κολό Μουανί και ο Μπαρκολά, όπως ζητούσε ο 24χρονος σούπερ σταρ. Παράλληλα, οι Παριζιάνοι θωρακίστηκαν στην άμυνα με τους Λούκας Ερναντές και Σκρίνιαρ, προσέθεσαν τον πολύ ταλαντούχο κεντρικό μέσο Ουγάρτε από τη Σπόρτινγκ, ενισχύθηκαν με Ασένσιο και Κανγκ-ιν Λι μεσοεπιθετικά, ενώ στη θέση του σέντερ φορ πήραν και τον Γκονσάλο Ράμος από τη Μπενφίκα. Θεωρητικά πιο ορθολογικός ο σχεδιασμός τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Επομένως, όλα κυλούν ιδανικά στο Παρίσι; Όχι ακριβώς, μιας και το νωθρό ξεκίνημα στη σεζόν και κυρίως η πρόσφατη εντός έδρας ήττα από τη Νις (2-3) δείχνει στο νέο προπονητή Λουίς Ενρίκε πως έχει μπροστά του αρκετή δουλειά για να κάνει τη νέα αυτή Παρί ομάδα με όλη την έννοια της λέξης.

 

Ο Ουσμάν Ντεμπελέ άφησε τη Μπαρτσελόνα για την Παρί και αναμένεται να συνθέσει ένα εκρηκτικό δίδυμο με τον Κιλιάν Εμπαπέ στα άκρα της επίθεσης 

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

 

Πίσω