Πόσο άλλαξαν το καλοκαίρι οι κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες (Μέρος 1ο)

2023-09-15 19:51

 

Το καλοκαίρι τελείωσε, μαζί και οι μεταγραφές για τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Με την αγωνιστική σεζόν 2023-24 να έχει ήδη ξεκινήσει, τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να είναι έτοιμες να κάνουν σέντρα την εβδομάδα που μας έρχεται και τους συλλόγους να έχουν σχηματίσει πλέον τα ρόστερ τους, θα δούμε μέσα από το αφιέρωμα αυτό πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για τις κορυφαίες ομάδες της ηπείρου μας και τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτές σε μια χρονιά η οποία αναμένεται ασφαλώς πολύ ενδιαφέρουσα.

 

Μάντσεστερ Σίτι

Ξεκίνημα με την πρωταθλήτρια Ευρώπης αλλά και τρεμπλούχο -μην ξεχνάμε- Μάντσεστερ Σίτι. Οι “πολίτες” έφτασαν στο απόλυτο την περσινή σεζόν με την κατάκτηση της Premier League για πέμπτη φορά σε έξι σεζόν, του Κυπέλλου Αγγλίας αλλά κυρίως του Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία τους, και όσο δύσκολο και να μοιάζει, φέτος θέλουν να επαναλάβουν αυτό το επίτευγμα παρόλο που έχασαν σημαντικούς ποδοσφαιριστές το καλοκαίρι. Ουσιαστικά όποιον έφυγε φρόντισαν να τον αντικαταστήσουν, αφού στη θέση του Γκιντογκάν ήρθε ο Κόβατσιτς, σε αυτή του Λαπόρτ ο Γκβάρντιολ, στου Μαχρέζ ο Ντοκού, ενώ λύσεις μπορεί να δώσει και ο Ματέους Νούνιες στο κέντρο. Σημαντική η απώλεια του Ντε Μπρόινε λόγω τραυματισμού στο πρώτο κομμάτι της σεζόν αλλά η αίσθηση που υπάρχει είναι πως ο Γκουαρντιόλα θα βρει τις λύσεις. Με πληρότητα σε όλες τις θέσεις και τρομερή ποιότητα, η Σίτι, που έχει ξεκινήσει και με το απόλυτο στην Αγγλία, προβάλλει ως φαβορί για όλες τις διοργανώσεις ξανά.

 

Άρσεναλ

Φοβερή η περσινή της χρονιά αφού τερμάτισε δεύτερη διεκδικώντας μέχρι ενός σημείου το πρωτάθλημα και επέστρεψε στο Champions League μετά από επτά χρόνια. Στόχος φέτος είναι να παρουσιαστεί ακόμη καλύτερη και το καλοκαίρι δούλεψε προς αυτή την κατεύθυνση. Η μεταγραφή του Ντέκλαν Ράις είναι τεράστια και αυτός αναμένεται να είναι ο νέος ηγέτης στη μεσαία γραμμή των “κανονιέρηδων”. Ο Χάβερτς μπορεί να μην έχει ξεκινήσει καλά αλλά είναι ένας παίκτης που μπορεί να φανεί χρήσιμος κι ας μην είναι η θέση του ξεκάθαρη στο χορτάρι (δεν είναι ούτε σέντερ φορ ούτε επιθετικός μέσος), ενώ οι “κανονιέρηδες” ήταν και άτυχοι γιατί με το που έκλεισαν τη σημαντική προσθήκη του Τίμπερ από τον Άγιαξ, ο Ολλανδός κεντρικός αμυντικός υπέστη ρήξη χιαστών. Τέλος, με την απόκτηση του Ράγια έχει ένα αξιόπιστο back up του Ράμσντεϊλ στο τέρμα. Η Άρσεναλ έχει έναν ικανότατο προπονητή (ο Αρτέτα κάνει εξαιρετική δουλειά), διαθέτει ήδη έναν πολύ καλό κορμό (το ότι έδεσε με νέα συμβόλαια Ράμσντεϊλ, Σαλιμπά, Σάκα, Μαρτινέλι και παίρνει σειρά ο Έντεγκαρντ εξασφαλίζει το μέλλον της) και κάθε λόγο να πιστεύει πως η σεζόν της θα είναι ίδια και γιατί όχι καλύτερη με την περσινή.

 

Αφού σήκωσε το Europa Conference League ως αρχηγός με τη Γουέστ Χαμ, ο Ράις έκανε το βήμα παραπάνω και έγινε η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Άρσεναλ, καθώς και η ακριβότερη για Βρετανό παίκτη

 

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Πέρσι τερμάτισε τρίτη και επέστρεψε στο Champions League αλλά για ένα κλαμπ τέτοιου βεληνεκούς αυτό δεν είναι αρκετό. Η Γιουνάιτεντ θέλει το κάτι παραπάνω όμως τα μέχρι τώρα δεδομένα δε δείχνουν να προσφέρουν εγγυήσεις πως θα το καταφέρει. Πολύτιμη μπορεί να αποδειχθεί η απόκτηση του Ονάνα (πρώτος σε αποκρούσεις πέρσι στο Champions League) κάτω από τα γκολπόστ αντί του Ντε Χέα που δεν είναι πια στο επίπεδο που ήταν. Από κει και πέρα, πολλά τα στοιχήματα. Ο Χόιλουντ, για τον οποίο δαπανήθηκαν 75 εκατομμύρια, δείχνει να έχει τρομερές δυνατότητες ως επιθετικός αλλά δεν παύει να είναι μόλις 20 χρονών με ουσιαστικά μία μόλις καλή σεζόν πίσω του στην Ιταλία και πάνω του πέφτει το μεγαλύτερο βάρος για το σκοράρισμα. Ο Μάουντ έχει ποιότητα, αρκεί να του βρει ο Τεν Χαγκ ξεκάθαρη θέση στο γήπεδο. Ερωτηματικό το πώς θα συνυπάρξει με τον Μπρούνο Φερνάντες. Ο προερχόμενος από ένα εξαιρετικό Μουντιάλ Άμραμπατ, μένει να δούμε πώς θα ανταπεξέλθει στην Premier League. Από κει και πέρα, ο Μπαγιντίρ προσφέρει κάλυψη πίσω από τον Ονάνα στο τέρμα και ο Ρεγκιλόν αποκτήθηκε γιατί η ομάδα έχει θέματα τραυματισμών στη θέση του αριστερού μπακ. Με τον Άντονι προσωρινά εκτός λόγω των κατηγοριών για βιαιοπραγία από τη σύντροφό του και τον -έτσι κι αλλιώς μέτριο- Σάντσο επίσης εκτός λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων, υπάρχει και θέμα στα εξτρέμ αφού η ομάδα έχει μείνει με τους Ράσφορντ, Γκαρνάτσο και Πελίστρι. Οι “κόκκινοι διάβολοι” δείχνουν να έχουν αρκετά θέματα να λύσουν αν θέλουν να έχουν μια επιτυχημένη χρονιά.

 

Νιούκαστλ

Στο Νιούκαστλ ζουν το όνειρο από τότε που οι Σαουδάραβες έκαναν δικό τους το κλαμπ και ονειρική άλλωστε ήταν και η περσινή σεζόν, όταν οι “καρακάξες” τερμάτισαν στην πρώτη τετράδα και μπήκαν στους ομίλους του Champions League ξανά μετά το 2002-03! Επειδή διαθέτουν ήδη ένα πολύ καλό υλικό, στις μεταγραφές ακολούθησαν τη γνωστή συνταγή και πήγαν σε προσεκτικές κινήσεις χωρίς υπερβολές. Σίγουρα η απόκτηση του Τονάλι ανεβάζει το επίπεδο της Νιούκαστλ στη μεσαία γραμμή και ο παίκτης μπορεί να εξελιχθεί σε μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της ομάδας. Από κει και πέρα, ο Μπαρνς είναι ένας ταλαντούχος εξτρέμ που θα δώσει λύσεις, ενώ οι προσθήκες των νεαρών Λιβραμέντο και Χολ στα άκρα της άμυνας (δεξιά και αριστερά) δίνουν βάθος στο ρόστερ. Χρειαζόταν κάτι παραπάνω η Νιούκαστλ; Ενδεχομένως, μιας και η σεζόν θα είναι δύσκολη με τη συμμετοχή παράλληλα στο Champions League και μένει να δούμε πώς οι “ανθρακωρύχοι” θα ανταπεξέλθουν σε όλες τις διοργανώσεις. Δεν έχουν ξεκινήσει καλά, με τρεις ήττες σε τέσσερα ματς στην Αγγλία, ωστόσο το πρόγραμμα ήταν δύσκολο. Είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ανακάμψουν και θα πρωταγωνιστήσουν στη μάχη για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, ενώ θα παλέψουν για την καλύτερη δυνατή πορεία στο Champions League.

 

 Σάντρο Τονάλι, ο νέος "μαέστρος" στο κέντρο της Νιούκαστλ

 

Λίβερπουλ

Δεν πρόλαβε το τρένο του Champions League και θα παίξει Europa, ωστόσο η αίσθηση που υπάρχει είναι πως θα παρουσιαστεί καλύτερη φέτος. Η ολική ανανέωση που έγινε στο κέντρο της ήταν αναγκαία μετά τις αποχωρήσεις των Χέντερσον, Φαμπίνιο, Μίλνερ, Κεϊτά, Τσάμπερλεϊν και παρόλο που το μεγάλο της στόχο που ήταν ο Μπέλινγχαμ δεν κατάφερε να τον αποκτήσει, οι μεταγραφές των Μακάλιστερ, Σόμποσλαϊ, Έντο και Χράφενμπεργκ προσφέρουν λύσεις και ποιότητα. Ειδικά ο Σόμποσλαϊ δείχνει ήδη να έχει ταιριάξει εξαιρετικά στη φιλοσοφία της ομάδας του Κλοπ. Η Λίβερπουλ πήρε μόνο μέσους το καλοκαίρι, αφού στις άλλες θέσεις δείχνει γεμάτη. Πολύ σημαντική υπόθεση το ότι κράτησε τον Σαλάχ, παρά την επίμονη προσπάθεια των Σαουδαράβων να τον πάρουν κι αυτόν στο πρωτάθλημά τους. Με τον Αιγύπτιο στο ρόστερ και μαζί με τους Ντίας, Χάκπο, Ζότα και Νούνιες, ο Κλοπ διαθέτει πολλές επιλογές στην επίθεση.

 

Τότεναμ

Μακριά από οποιοδήποτε τρόπαιο εδώ και δεκαπέντε χρόνια, δεν βγήκε καν Ευρώπη πέρσι, έχασε και τον Χάρι Κέιν το καλοκαίρι. Η ζωή δεν τελειώνει όμως εδώ για τα “σπιρούνια”. Με τον Άγγελο Ποστέκογλου στο τιμόνι ξεκίνησε ένα νέο πρότζεκτ το οποίο- αν και το δείγμα ακόμη είναι πολύ μικρό- κυλάει μέχρι στιγμής πάρα πολύ καλά. Ο Έλληνας ομογενής τεχνικός έχει στρέψει ήδη τα βλέμματα πάνω του- αναδείχθηκε καλύτερος προπονητής του Αυγούστου στην Premier League- καθώς η ομάδα παίζει ωραία μπάλα, έχει καλά αποτελέσματα και σκοράρει και πολύ παρόλο που παίζει χωρίς καθαρό φορ μετά τη φυγή του Κέιν (του Σον του πάει πολύ ο ρόλος του ψευτο-φορ). Ο Μάντισον ήταν μια εξαιρετική μεταγραφή που ήδη βγάζει τα λεφτά της (παίκτης του μήνα στην Αγγλία), ο Βικάριο που παίρνει τα γάντια του Γιορίς φαίνεται πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ, το ίδιο και ο βαν ντε Βεν που ήδη έχει καθιερωθεί στην άμυνα. Η πιο ακριβή μεταγραφή ήταν ο Μπρέναν Τζόνσον από τη Νότιγχαμ, αρκετά ταλαντούχος εξτρέμ. Μένει να δούμε αν η καλή πορεία της Τότεναμ θα έχει διάρκεια, αν η αποχώρηση του Κέιν όντως αποδειχθεί ευεργετική όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό και μέχρι που μπορεί να την οδηγήσει η φιλοσοφία του Ποστέκογλου.

 

Τσέλσι

Η χρονιά πέρσι ήταν αποκαρδιωτική. Ο νέος ιδιοκτήτης, Τοντ Μπόιλι, συνεχίζει να ξοδεύει αλόγιστα χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα ακόμη. Το καλοκαίρι η Τσέλσι παραχώρησε πάρα πολλούς παίκτες που υπήρξαν σημαντικοί για το κλαμπ τα προηγούμενα χρόνια και προχώρησε σε μια ανανέωση του ρόστερ στοχεύοντας κυρίως σε νεαρούς και εξελίξιμους ποδοσφαιριστές. Με εξαίρεση τους Τζέιμς, Τιάγκο Σίλβα, Τσίλγουελ και Στέρλινγκ, οι “μπλε” έχουν φτιάξει ένα εντελώς καινούριο ρόστερ μέσα στο 2023 και μπαίνουν σε μια νέα εποχή. Το πού θα τους βγάλει είναι ακόμη άγνωστο, μιας και η ομάδα εξακολουθεί να μην έχει συγκεκριμένη ταυτότητα στον αγωνιστικό χώρο. Οι σημαντικότερες μεταγραφές ήταν αυτές του Καϊσέδο και του Λάβια στο κέντρο (νίκησε στην κούρσα τη Λίβερπουλ και στις δύο περιπτώσεις), του Ενκουνκού που χάνει βέβαια το πρώτο κομμάτι της σεζόν λόγω τραυματισμού, του σέντερ μπακ Ντισασί από τη Μονακό, του Νίκλας Τζάκσον από τη Βιγιαρεάλ ο οποίος βέβαια ήταν η μόνη μεταγραφή φορ και είναι αμφίβολο αν θα είναι αρκετός και του Σάντσες από τη Μπράιτον, ο οποίος παίρνει θέση βασικού κάτω από τα δοκάρια μετά την αποχώρηση και του Κέπα. Ενδιαφέρον πρότζεκτ επίσης αυτό του Πάλμερ, του ταλαντούχου εξτρέμ που ψάχνει στην Τσέλσι το χρόνο που δε θα είχε τόσο στη Σίτι. Ο Ποτσετίνο θα πρέπει όμως να βρει τον τρόπο να κάνει όλους αυτούς τους νέους ομάδα. Γιατί μέχρι τώρα ούτε τα αποτελέσματα είναι τα επιθυμητά, ούτε και κανείς έχει καταλάβει ποιό ακριβώς είναι το πλάνο των Λονδρέζων σε αυτό το νέο κεφάλαιο που έχουν μπει.

 

Μπαρτσελόνα

Η πολυπόθητη επιστροφή του Λιονέλ Μέσι δεν έγινε ποτέ, καθώς ο Αργεντινός προτίμησε το MLS και την Ίντερ Μαϊάμι. Οι αποχωρήσεις των Μπουσκέτς και Άλμπα (επίσης για Μαϊάμι) σηματοδότησαν ένα τέλος εποχής, ενώ Ντεμπελέ και Φάτι αποχαιρέτησαν κι αυτοί τη Βαρκελώνη (ο δεύτερος προσωρινά). Προσπαθώντας ακόμη να εξισορροπήσει τα οικονομικά της, η Μπαρτσελόνα κατέφυγε κυρίως σε λύσεις ελεύθερων και δανεικών παικτών για τις μεταγραφές της αυτό το καλοκαίρι. Ο πρωταθλητής Ευρώπης Γκιντογκάν, του οποίου το συμβόλαιο με τη Σίτι έληξε, είναι μια εξαιρετική προσθήκη, όπως και ο επίσης ελεύθερος Ινίγο Μαρτίνεθ για το κέντρο της άμυνας. Ο μόνος για τον οποίο δαπανήθηκαν λίγα χρήματα ήταν ο Οριόλ Ρομέου, που επέστρεψε στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε. Στο φινάλε των μεταγραφών ήρθαν και οι δύο... Ζοάο ως τα “κερασάκια στην τούρτα”, ο Φέλιξ και ο Κανσέλο ως δανεικοί. Ο πρώτος μπορεί να βοηθήσει και σαν δεύτερος φορ αλλά και στα άκρα της επίθεσης και ο δεύτερος και στις δύο πλευρές της άμυνας. Ποιοτικές προσθήκες σίγουρα και οι δυο αν προσαρμοστούν στο παιχνίδι του Τσάβι, ο οποίος έκανε τη “Μπάρτσα” ξανά πρωταθλήτρια πέρσι και ετοιμάζεται για νέο συμβόλαιο. Έχει το δύσκολο έργο όμως να διατηρήσει τους “μπλαουγκράνα” στην κορυφή, ενώ θα πρέπει μετά από χρόνια να έρθει και μια ευρωπαϊκή διάκριση.

 

Ρεάλ Μαδρίτης

Πολύ περίεργο το φετινό καλοκαίρι της Ρεάλ Μαδρίτης. Η αποχώρηση του Καρίμ Μπενζεμά για τη Σαουδική Αραβία άφησε ένα τεράστιο κενό στη θέση του σέντερ φορ, η οποία... δεν καλύφθηκε ποτέ. Και από τη στιγμή που η “βασίλισσα” δεν είχε σκοπό να κινηθεί για τον Κιλιάν Εμπαπέ (δεν έκανε καμία πρόταση), ο οποίος θεωρητικά ήταν προς πώληση στη μεγαλύτερη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασής του να μην ανανεώσει με την Παρί Σεν Ζερμέν και μετά το 2024, είναι απορίας άξιο γιατί δεν κινήθηκε για την απόκτηση άλλου φορ πλην του Χοσέλου, που έτσι κι αλλιώς είχε αποκτηθεί για εφεδρικός. Κατα τ' άλλα επέστρεψε ο αριστερός μπακ Φραν Γκαρσία, ο Μπραχίμ Ντίας για μια έξτρα λύση μεσοεπιθετικά, ενώ οι “μερένχες” δεν είπαν όχι στην ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε με την περίπτωση του Αρντά Γκιουλέρ, του ταλαντούχου μεσοεπιθετικού της Φενέρ. Ακόμη, η ρήξη χιαστού που υπέστη ο Κουρτουά οδήγησε στον δανεισμό του Κέπα από την Τσέλσι. Φυσικά η μεγαλύτερη μεταγραφή ακούει στο όνομα Τζουντ Μπέλινγχαμ, με τον Άγγλο μέσο να κάνει τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο για τη Ρεάλ και να μετρά ήδη πέντε γκολ σε τέσσερα ματς στην Ισπανία. Επειδή όμως ο Μπέλινγχαμ δε θα βγάζει πάντα τα κάστανα από τη φωτιά, μένει να δούμε αν και σε ποιό βαθμό οι Μαδριλένοι θα πληρώσουν την απόφασή τους να μείνουν χωρίς... νούμερο “9” για πρώτη φορά στην ιστορία τους, ενώ να θυμίσουμε πως έχασαν για φέτος τον καλύτερο τερματοφύλακα του κόσμου και έναν από τους βασικούς τους κεντρικούς αμυντικούς (Μιλιτάο). Χρονιά... μετάβασης αλλά και μεγάλης πρόκλησης για τη Ρεάλ η φετινή.

 

Ήδη από τα πρώτα του παιχνίδια με τη Ρεάλ Μαδρίτης ο Τζουντ Μπέλινγχαμ έχει γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών και βάζει υποψηφιότητα για την κορυφαία μεταγραφή στην Ευρώπη το 2023

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω