Ποιός να σταματήσει τη Μπάγερν;

2015-08-21 18:22

Θα βρεθεί μία ομάδα να κάνει την έκπληξη ή θα έχουμε ξανά παράσταση για έναν; Η Bundesliga της σεζόν 2015-16 κάνει σέντρα απόψε, με τη Μπάγερν Μονάχου να είναι ξανά το πολύ μεγάλο φαβορί να σηκώσει την “σαλατιέρα” στο τέλος της χρονιάς. Σε ένα πρωτάθλημα που μας είχε συνηθίσει σε εκπλήξεις τα προηγούμενα χρόνια, οι Βαυαροί έχουν εδραιώσει την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία τους στη Γερμανία και με τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις και δεν έχουν επιτρέψει σε κανέναν να τολμήσει να σκεφτεί πως μπορεί να τους απειλήσει. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η μάχη για τον τίτλο που έχει ενδιαφέρον, αφού και αυτή για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια αλλά και ο αγώνας για την επιβίωση στα χαμηλά καθηλώνει κάθε χρόνο τους φίλους του γερμανικού ποδοσφαίρου. Το blog του mundosport σας δίνει μία πρώτη γεύση για τη Bundesliga της νέας χρονιάς.

Η πρωταθλήτρια Μπάγερν είναι ξανά το μεγάλο φαβορί, μακράν του δεύτερου, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Παρά τη λανθάνουσα δυσαρέσκεια από μερίδα οπαδών προς το πρόσωπο του Πεπ Γκουαρντιόλα, στον οποίο χρεώνουν την αλλαγή ταυτότητας στην ομάδα και τις άσχημες εμφανίσεις όταν τα πράγματα ζορίζουν στο Champions League, οι Βαυαροί μοιάζουν να μην έχουν αντίπαλο στο εγχώριο πρωτάθλημα και απειλούνται μόνο από τον κακό τους εαυτό. Φέτος η χρονιά μπορεί να ξεκίνησε με τον Γκουαρντιόλα να χάνει για τρίτη (!) συνεχόμενη φορά το γερμανικό Σούπερ Καπ, όμως η Μπάγερν ξέρει πως να διατηρεί τα σκήπτρα της στο πρωτάθλημα και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι αυτή που θα πανηγυρίσει στο τέλος και πάλι. Η αποχώρηση του Σβαϊνστάιγκερ μπορεί να ήταν ένα μεγάλο πλήγμα στην περηφάνεια των Βαυαρών, όμως η ομάδα ενισχύθηκε πολύ μεσοεπιθετικά με την απόκτηση των Αρτούρο Βιντάλ και Ντάγκλας Κόστα και βάζει πλώρη για το 26ο πρωτάθλημα στην ιστορία της.

Η μόνη ομάδα που δείχνει πως μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Μπάγερν, είναι η Βόλφσμπουργκ. Οι “λύκοι” έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια και πέρσι κυνήγησαν όσο μπορούσαν τους Βαυαρούς στη μάχη για την πρωτιά, ενώ πριν λίγες μέρες έδειξαν τις διαθέσεις τους και για τη φετινή χρονιά, παίρνοντας το Σούπερ Καπ από την ομάδα του Γκουαρντιόλα. Διατηρώντας για την ώρα τα “αστέρια” της στο ρόστερ και ενισχυμένη με το “κανόνι” της Γκλάντμπαχ, Μαξ Κρούζε, η κυπελλούχος Γερμανίας μοιάζει έτοιμη για το βήμα παραπάνω και διατεθειμένη να καταδιώξει τη Μπάγερν μέχρι το τέλος. Ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να διαταράξει τις ισορροπίες είναι η αποχώρηση του Κέβιν Ντε Μπρόινε. Ο Βέλγος επιθετικός μέσος έκανε μία φανταστική σεζόν πέρσι και με τις “σειρήνες” να ηχούν κυρίως από τη γαλάζια πλευρά του Μάντσεστερ, η διατήρησή του και τη νέα χρονιά στο δυναμικό θα ισοδυναμεί με μία τεράστια μεταγραφή για τη Βόλφσμπουργκ.

Στη μάχη της Ευρώπης, αναμένεται να πρωταγωνιστήσει για ακόμη μια χρονιά η Γκλάντμπαχ. Τα “πουλάρια” προέρχονται από την πιο επιτυχημένη σεζόν τους τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία, με την ομάδα να τερματίζει τρίτη και να εξασφαλίζει ένα απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League. Φέτος ενισχύθηκαν αρκετά, με πιο αξιοσημείωτες κινήσεις την αγορά των δικαιωμάτων του αδερφού του Εντέν Αζάρ, Τόργκαν, από την Τσέλσι και την απόκτηση του Γιόσιπ Ντρμιτς από τη Λεβερκούζεν, έχασαν όμως τον Κρούζε, τα γκολ του οποίου μπορεί να της λείψουν στη μεγάλη μάχη που θα δώσει σε Γερμανία και Ευρώπη.

Απο κει και πέρα, η Μπάγερ Λεβερκούζεν είναι μία ομάδα που διεκδικεί σταθερά κάθε χρόνο μία θέση στο Champions League και το ίδιο θα πράξει και φέτος, έχοντας αποκτήσει τον νικητή του Κόπα Αμέρικα με τη Χιλή, Τσάρλες Αρανγκίς, και έχοντας αγοράσει πλέον και τα δικαιώματα του Κυριάκου Παπαδόπουλου από τη Σάλκε. Με τη σειρά τους, οι “βασιλικοί μπλε”, με νέο προπονητή τον Αντρέ Μπραιτενράιτερ αντί του Ντι Ματέο, θα προσπαθήσουν να επιστρέψουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μετά την πολύ μέτρια περσινή χρονιά όπου τερμάτισαν στην έκτη θέση και είναι ενισχυμένοι με παίκτες όπως ο Φράνκο Ντι Σάντο και ο Ματίγια Νάστασιτς, ενώ μένει να ξεκαθαριστεί τι μέλλει γενέσθαι με την περίπτωση του Μπόατενγκ, που παραμένει στη μαύρη λίστα. Η μεγάλη έκπληξη του περσινού πρωταθλήματος, Άουγκσμπουργκ (πέμπτη θέση και απευθείας στους ομίλους του Europa League) θα προσπαθήσει να επαναλάβει το μεγάλο κατόρθωμά της και να αποδείξει πως δεν ήταν “πυροτέχνημα”, ενώ στη μάχη των ευρωπαϊκών εισιτηρίων δε μπορούμε να ξεγράψουμε ομάδες που είχαν θετικότατη παρουσία πέρσι, όπως η Χόφενχάιμ, στη μετά-Φιρμίνο πλέον εποχή, η Άιντραχτ Φρανκφούρτης του πρώτου σκόρερ πέρσι Αλεξάντερ Μάιερ και με τον Άρμιν Φε να επιστρέφει στον πάγκο, αλλά και η Βέρντερ Βρέμης, που στον περσινό δεύτερο γύρο θυμήθηκε το πρόσφατο ένδοξό της παρελθόν και πραγματοποιώντας μία μεγάλη αντεπίθεση έχασε στις λεπτομέρειες τη μάχη για την έξοδο στην Ευρώπη.

Αν ψάχνετε για το μεγάλο ερωτηματικό της φετινής Bundesliga, δεν είναι άλλο από τη Μπορούσια Ντόρτμουντ. Ο “αρχιτέκτονας” των μεγάλων επιτυχιών της ομάδας τα τελευταία χρόνια, Γιούργκεν Κλοπ, δε θα κάθεται πλέον στον πάγκο και ο πρώην τεχνικός της Μάιντς, Τόμας Τούχελ, θα κληθεί φέτος να αποδείξει πως είναι άξιος συνεχιστής του έργου που άφησε ο Κλοπ φεύγοντας από το “Signal Iduna Park”. Παρά την περσινή κακή χρονιά και τη φετινή συμμετοχή στα προκριματικά του Europa League, οι Βεστφαλοί διατήρησαν τα μεγάλα αστέρια του ρόστερ τους, Ματς Χούμελς και Μάρκο Ρόις, αφήνωντας υποσχέσεις πως η περασμένη χρονιά μπορεί να αποδειχθεί μία κακή παρένθεση και πως η Μπορούσια θα επιστρέψει άμεσα στα υψηλά πατώματα του πρωταθλήματος.

Όσον αφορά τη μάχη για τη σωτηρία, αυτή αναμένεται για ακόμη μία χρονιά με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ομάδες όπως η Μάιντς, το Αννόβερο, η Χέρτα και η Κολωνία θα μπουν στο νέο πρωτάθλημα με πρωταρχικό στόχο να αποφύγουν τις περιπέτειες, την ώρα που πρώτα φαβορί για υποβιβασμό είναι οι δύο ομάδες που ανέβηκαν φέτος από τη δεύτερη κατηγορία, η πρωτάρα στα “σαλόνια” της Bundesliga Ίνγκολσταντ και η Ντάρμσταντ, που επιστρέφει στην πρώτη κατηγορία μετά από 33 ολόκληρα χρόνια.

Τέλος, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι πρόσωπο θα παρουσιάσουν Στουτγκάρδη και Αμβούργο. Δύο από τις πιο ιστορικές γερμανικές ομάδες βρίσκονται μακριά από τις θέσεις που τους αξίζουν τα τελευταία χρόνια, παλεύοντας για τη σωτηρία τους και μένει να φανεί αν θα περάσουν άλλη μία χρονιά με το άγχος της επιβίωσης ή αν θα ανακάμψουν. Οι Σουηβοί, με τον Χούουμπ Στέφενς να είναι πια παρελθόν, έχουν σωθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή τα δύο τελευταία χρόνια και δε θέλουν στην τρίτη να... “καούν”, ενώ ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για το Αμβούργο. Οι “δεινόσαυροι” έχουν τερματίσει τις δύο τελευταίες σεζόν κάτω από τη διακεκαυμένη ζώνη και έχουν σωθεί και τις δύο φορές μέσω των μπαράζ. Χωρίς τον Φαν Ντερ Φάαρτ πλέον στο έμψυχο δυναμικό, στο γερμανικό λιμάνι ξέρουν πολύ καλά πως φέτος θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα πολύ πιο σοβαρό πρόσωπο αν δε θέλουν το ρολόι στο “Volksparkstadion”, που μετρά τα χρόνια της ομάδας στην πρώτη κατηγορία, να σταματήσει να χτυπά.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω