Πέρσι έπαθε. Φέτος έμαθε;

2015-07-31 14:16

Η περσινή χρονιά μόνο αποτυχημένη μπορεί να θεωρηθεί για τη Λίβερπουλ. Η ομάδα του Μερσεϊσάιντ τερμάτισε έκτη στο πρωτάθλημα, ένα μόλις χρόνο μετά τη δεύτερη θέση που είχε κατακτήσει, έμεινε εκτός Champions League μόλις από τη φάση των ομίλων και εκτός Europa από τους “32”, ενώ σε Κύπελλο και Λιγκ Καπ Αγγλίας σταμάτησε στα ημιτελικά, μένοντας χωρίς κάποιον τίτλο για τρίτη χρονιά στη σειρά. Η ίδια όμως αυτή αποτυχημένη χρονιά, δίδαξε και αρκετά πράγματα στους “κόκκινους”.

Το πρώτο και καλύτερο ήταν πως όταν πουλάς τον καλύτερό σου παίκτη και δεν τον αντικαθιστάς επάξια, τότε θα πρέπει να είσαι έτοιμος να υποστείς και τις συνέπειες. Τα 31 γκολ του Λουίς Σουάρες στο πρωτάθλημα της σεζόν 2013-14 ήταν ο κυριότερος λόγος που η Λίβερπουλ έκανε μετά από χρόνια μέχρι το τέλος πορεία πρωταθλητισμού, χάνοντας τον τίτλο στις λεπτομέρειες. Η πώλησή του στη Μπαρτσελόνα άφησε ένα τεράστιο κενό στην επίθεση της αγγλικής ομάδας, το οποίο ουδέποτε καλύφθηκε πραγματικά. Από τη μία οι τραυματισμοί του Ντάνιελ Στάριτζ που δεν επέτρεψαν στον Άγγλο φορ να βρει τον ρυθμό της προηγούμενης χρονιάς (είχε 21 γκολ στο πρωτάθλημα και μαζί με τον Σουάρες σκόραραν πάνω από το 50% των γκολ της Λίβερπουλ) και από την άλλη οι μεταγραφές κυρίως του Μπαλοτέλι αλλά και του Λάμπερτ που αποδείχθηκαν αποτυχημένες, έκαναν τη Λίβερπουλ να βάζει τα γκολ με το σταγονόμετρο τη χρονιά που πέρασε. Το μαρτυρούν άλλωστε και οι αριθμοί, αφού την τελευταία χρονιά σκόραρε μόλις 52 γκολ σε 38 παιχνίδια, ενώ τη χρονιά που έφτασε μια ανάσα από τον τίτλο είχε βρει δίχτυα 101 φορές!

Κάτι άλλο που θα πρέπει πλέον να έχουν μάθει στο Λίβερπουλ, είναι πως τα χρήματα από μία μεγάλη πώληση θα πρέπει να δαπανώνται για τις σωστές μεταγραφές. Τα 90 περίπου εκατομμύρια ευρώ που μπήκαν ζεστά στα ταμεία του συλλόγου από την πώληση του Σουάρες, καταπώς φαίνεται δεν ξοδεύτηκαν σωστά. Ρίκι Λάμπερτ, Εμρέ Τσαν, Άνταμ Λαλάνα Λαζάρ Μάρκοβιτς, Ντέγιαν Λόβρεν, Αλμπέρτο Μορένο και Μάριο Μπαλοτέλι αποκτήθηκαν πέρσι το καλοκαίρι με τα χρήματα αυτά και κανείς δε μπορεί να πει ότι κάποιος από αυτούς έβγαλε μάτια στην πρώτη του χρονιά στο “Άνφιλντ”, το αντίθετο μάλιστα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο την είχε πατήσει και η Τότεναμ, μετά την πώληση του Μπέιλ για 100 εκατομμύρια στη Ρεάλ, όμως η Λίβερπουλ δε φαίνεται να έμαθε από το πάθημα των “σπιρουνιών”.

Το φετινό καλοκαίρι οι ιθύνοντες της Λίβερπουλ πήραν την απόφαση να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την ομάδα και να ξοδέψουν τον... πακτωλό χρημάτων που πήραν από την πώληση Στέρλινγκ στη Σίτι (σχεδόν 68 εκατομμύρια ευρώ!) πιο συνετά. Η ομάδα του Μερσεϊσάιντ είναι μέχρι στιγμής από τις πιο δραστήριες ομάδες στη μεταγραφική περίοδο, έχοντας πραγματοποιήσει κάποιες κινήσεις που έχουν προκαλέσει αίσθηση, όπως οι μεταγραφές των Ρομπέρτο Φιρμίνο, Ναθάνιελ Κλάιν, Τζέιμς Μίλνερ αλλά και Ντάνι Ινγκς. Ο Κλάιν θεωρείται ένας από τους καλύτερους Άγγλους δεξιούς οπισθοφύλακες (αν όχι ο καλύτερος) και θα καλύψει μια θέση στην οποία δεδομένα χρειαζόταν ενίσχυση η Λίβερπουλ, ο Φιρμίνο προέρχεται από εξαιρετικές χρονιές στη Μπουντεσλίγκα με τη Χοφενχάιμ και μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλές θέσεις στη μεσαία γραμμή και την επίθεση, όπως και ο Μίλνερ, ο οποίος είναι ένας πολύ χρήσιμος ποδοσφαιριστής που μάλλον αδικήθηκε και υποτιμήθηκε από την παρουσία των πανάκριβων αστέρων στη Μάντσεστερ Σίτι, όμως δεδομένου του ότι η Λίβερπουλ τον πήρε ελεύθερο μπορεί να εξελιχθεί στην πιο έξυπνη μεταγραφή της. Λύσεις στην επίθεση μπορεί φυσικά να δώσει και ο πρώην φορ της Μπέρνλι, Ντάνι Ινγκς, ενώ δεν έχει νόημα να αναφερθούμε στις μεταγραφές των Τζο Γκόμες και Αντάμ Μπόγκνταν, αφού δεν προορίζονται για να έχουν βασικό ρόλο τη νέα χρονιά στο “Άνφιλντ”.

Τα κενά στην ομάδα βέβαια παραμένουν μεγάλα και αυτά εντοπίζονται κυρίως στη θέση του σέντερ φορ αλλά και σε αυτή του κεντρικού αμυντικού. Παρά την ύπαρξη τόσων επιθετικών στο ρόστερ είναι φανερό πως λείπει ο παίκτης που θα σηκώσει το βάρος στο σκοράρισμα και θα μπορεί η ομάδα να στηριχθεί επάνω του. Ο Μπαλοτέλι του ενός γκολ πέρσι στο πρωτάθλημα απογοήτευσε τους πάντες, ο Λάμπερτ δεν έδειξε πως μπορεί να σταθεί ως βασικός και είναι πλέον 33, ο Στάριτζ ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα από τους τραυματισμούς και οι Ινγκς και Οριγκί (γύρισε από τη Λιλ) έχουν ακόμη πολλά να αποδείξουν. Για το λόγο αυτό η Λίβερπουλ κινείται για μία δυνατή μεταγραφή στην επίθεση, η οποία όπως όλα δείχνουν θα είναι αυτή του Κρίστιαν Μπεντέκε από την Άστον Βίλα.

Για τη συγκεκριμένη επιλογή, οι απόψεις διίστανται στις τάξεις των οπαδών της Λίβερπουλ. Από τη μία ίσως κάποιοι να περίμεναν ένα σαφώς μεγαλύτερο όνομα στη γραμμή κρούσης της ομάδας και από την άλλη κάποιοι θεωρούν πως είναι ο πιο κατάλληλος παίκτης που μπορούσε να βρουν οι “κόκκινοι”. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, καθώς ναι μεν ο Μπεντέκε δεν είναι ακόμη top όνομα, όμως ο Βέλγος είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο αποτελεσματικούς στράικερ την τελευταία τριετία στο Νησί με 49 γκολ σε 101 εμφανίσεις με τη Βίλα. Σίγουρα το ποσό της ρήτρας του που αναμένεται να δώσει η Λίβερπουλ (περίπου 47 εκατομμύρια ευρώ) είναι πάρα πολύ μεγάλο, όμως ο 24χρονος επιθετικός μοιάζει να είναι από τις καλύτερες επιλογές που θα μπορούσε να κάνει η ομάδα, δεδομένου ότι δε διαθέτει και το δέλεαρ του Champions League για να προσελκύσει κάποιο μεγαλύτερο όνομα στην επίθεση.

Όσον αφορά την άμυνα τώρα, για τη Λίβερπουλ ισχύει λίγο πολύ ό, τι διαβάσατε και για την Άρσεναλ στο προηγούμενο άρθρο της σελίδας μας. Σκρτελ και Λόβρεν (ή Σακό) αποτέλεσαν πέρσι το κεντρικό αμυντικό δίδυμο και παρότι οι αριθμοί λένε πως οι “κόκκινοι” δέχθηκαν δύο λιγότερα γκολ στο φετινό πρωτάθλημα από ότι στο περσινό, είναι βέβαιο πως αν η ομάδα θέλει να πρωταγωνιστήσει την επόμενη χρονιά πρέπει μέσα σε όλες τις ενδιαφέρουσες φετινές μεταγραφές της να προσθέσει και μία ενός αξιόλογου στόπερ.

Ακόμη, η φετινή χρονιά θα είναι πολύ ιδιαίτερη για την ομάδα του Μερσεϊσάιντ, αφού θα πρέπει να μάθει να ζει με άλλη μία απουσία μετά από αυτή του Σουάρες πέρσι, αυτή τη φορά πολύ πιο σημαντική. Για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια η Λίβερπουλ δεν θα έχει στις τάξεις της τον εμβληματικό της αρχηγό, Στίβεν Τζέραρντ, ο οποίος μετακόμισε στις ΗΠΑ και τους ΛΑ Γκάλαξι, και όσο παράταιρο και να φαίνεται να βλέπει κανείς τους “κόκκινους” χωρίς τον “Stevie G”, είναι μία πραγματικότητα με την οποία η ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς θα πρέπει να μάθει να ζει. Η διάδοχη κατάσταση στην αρχηγία είναι ήδη έτοιμη, με τον Τζόρνταν Χέντερσον να καλείται πλέον να πάρει τη θέση του Τζέραρντ τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και στα αποδυτήρια και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν και σε ποιό βαθμό θα καταφέρει ο 25χρονος χαφ να αναπληρώσει το τεράστιο κενό.

Τέλος, δεν είναι μυστικό πως τη φετινή χρονιά κρίνεται και το μέλλον του Μπρένταν Ρότζερς στην τεχνική ηγεσία. Από το καλοκαίρι του 2012, όταν άφησε τη Σουόνσι για να αναλάβει τη Λίβερπουλ, ο Βορειοϊρλανδός τεχνικός δεν έχει καταφέρει να οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση ενός τροπαίου και η δυσαρέσκεια στο πρόσωπό του μεγαλώνει. Παρά τις φήμες για αντικατάστασή του, πήρε και φέτος το “πράσινο φως” για να συνεχίσει, όμως η κλεψύδρα της υπομονής διοίκησης και κόσμου αδειάζει και αν δεν καταφέρει και φέτος να φτάσει τη Λίβερπουλ σε κάποια επιτυχία, τότε το μέλλον του στο “Άνφιλντ” προδιαγράφεται δυσοίωνο. 

Σε κάθε περίπτωση, η φετινή χρονιά είναι σίγουρα μία πρόκληση για τη Λίβερπουλ, αφού τα στοιχήματα είναι πολλά, όπως και οι απαντήσεις που καλείται να δώσει. Μένει να δούμε εάν οι "κόκκινοι" έμαθαν από τα περσινά τους λάθη και αν θα μπορέσουν φέτος να "χτυπήσουν" τον εντονότατο ανταγωνισμό στο Νησί και να μπουν στην πρώτη τετράδα, που είναι ο ρεαλιστικός αλλά ταυτόχρονα και μεγάλος στόχος.

                                                                                                                                ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω