Όταν το Μπερναμπέου υποκλίνεται

2016-03-09 23:51

Είναι γνωστό σε όλους πως το κοινό της Ρεάλ Μαδρίτης είναι από τα πλέον δύσκολα και απαιτητικά-για να μην πούμε το πιο απαιτητικό-στον κόσμο. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που οι φίλοι των “μερένχες” έχουν επιδείξει σκληρή στάση αλλά και αχαριστία θα λέγαμε στο πρόσωπο μερικών εκ των εμβληματικότερων μορφών στην ιστορία της ομάδας, αφού στο παρελθόν δε δίστασαν να αποδοκιμάσουν παίκτες όπως ο Ζινεντίν Ζιντάν ή ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο, ενώ χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων είναι οι έντονες αποδοκιμασίες που εισπράττει ο σούπερ σταρ του συλλόγου, Κριστιάνο Ρονάλντο, από μέρος του κόσμου στο “Σαντιάγο Μπερναμπέου” αυτήν την εποχή.

Για ένα πράγμα όμως δε μπορεί να κατηγορήσει κανένας το μαδριλένικο κοινό. Ότι δεν ξέρει να αναγνωρίζει την αξία ορισμένων ποδοσφαιριστών των αντίπαλων ομάδων και να την επιβραβεύει χαρίζοντάς τους το γνωστό standing ovation, είτε για την εξαιρετική τους εμφάνιση στο εκάστοτε παιχνίδι απέναντι στην ομάδα τους, είτε για τη συνολική τους προσφορά στο ποδόσφαιρο. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η αποθέωση που γνώρισε ο Φραντσέσκο Τότι στο χθεσινοβραδινό παιχνίδι με τη Ρόμα για τους “16” του Champions League και με αφορμή αυτήν, εμείς θα θυμηθούμε όλες τις φορές που οι φίλοι της Ρεάλ Μαδρίτης έδειξαν το υψηλό ποδοσφαιρικό τους επίπεδο και υποκλίθηκαν στους θρύλους των αντιπάλων.


 

Ροναλντίνιο

Το ημερολόγιο δείχνει 19 Νοεμβρίου 2005 και η Ρεάλ υποδέχεται τη Μπαρτσελόνα στο “clasico” του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς. Οι Καταλανοί ανοίγουν το σκορ με τον Σαμουέλ Ετό στο 15' και στη συνέχεια ξεκίνησε το... one man show του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στον κόσμο εκείνη την εποχή, του Ροναλντίνιο. Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ πραγματοποίησε μία από τις κορυφαίες του ποδοσφαιρικές παραστάσεις εκείνο το βράδυ στο “Μπερναμπέου”, έκανε σμπαράλια όλη την άμυνα της Ρεάλ Μαδρίτης, πέτυχε δύο εξαιρετικά τέρματα (60' και 77') διαμορφώνοντας το θριαμβευτικό 0-3 για τη “Μπάρτσα” και έζησε την καθολική αναγνώριση από το κοινό της Μαδρίτης, το οποίο έδειξε πως δε διστάζει να αποθεώσει τους πραγματικά μεγάλους παίκτες, έστω κι αν αυτοί φορούν τη φανέλα της “μισητής” αντιπάλου.


 

Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο

Ο “Μεγαλέξανδρος” του ιταλικού ποδοσφαίρου άφησε ανεξίτηλο το δικό του σημάδι στην ιστορία του αθλήματος με τα κατορθώματά του φορώντας τη φανέλα της Γιουβέντους και η αξία του είναι αδιαμφισβήτητη για όλους. Εξαίρεση δε θα μπορούσαν να αποτελέσουν και οι φίλοι της Ρεάλ Μαδρίτης, οι οποίοι το 2008, σε παιχνίδι κόντρα στους “μπιανκονέρι” για τη φάση των ομίλων του Champions League της σεζόν 2008-09, είδαν τον “Πιντουρίκιο” να πραγματοποιεί μία τρομερή εμφάνιση μέσα στο σπίτι της “βασίλισσας” και να σκοράρει και τα δύο γκολ στη νίκη της ¨Γιούβε” με 2-0 (το δεύτερο με αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ). Στις καθυστερήσεις του αγώνα αντικαταστάθηκε και όπως ήταν φυσικό καταχειροκροτήθηκε από ολόκληρο το γήπεδο, σε μία από τις μεγαλύτερες εμφανίσεις του στην ευρωπαϊκή του καριέρα.


 

Αντρέα Πίρλο

Πέντε χρόνια μετά, η Ρεάλ συναντά και πάλι τη Γιουβέντους στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και αυτή τη φορά καταφέρνει να επικρατήσει της “Μεγάλης Κυρίας” με 2-1. Ωστόσο, στο 60ό λεπτό του αγώνα, ο “μαέστρος” της πρωταθλήτριας Ιταλίας, Αντρέα Πίρλο, θα αποχωρήσει από το γήπεδο για να δώσει τη θέση του στον Ασαμόα και θα εισπράξει το θερμό χειροκρότημα από το κοινό του “Μπερναμπέου”, ως ένδειξη αναγνώρισης για την προσφορά του στο άθλημα όλα αυτά τα χρόνια, στην προτελευταία του χρονιά στα ευρωπαϊκά γήπεδα.


 

Αντρές Ινιέστα

Στο τελευταίο χρονικά “clasicoστο “Σαντιάγο Μπερναμπέου”, τον περασμένο Νοέμβρη, η Μπαρτσελόνα μπορεί να διέσυρε τη Ρεάλ Μαδρίτης με το εμφατικό 4-0, όμως οι φίλοι των “μερένχες” βρήκαν το κουράγιο να αποθεώσουν άλλον έναν παίκτη της “αιώνιας” αντιπάλου. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Αντρές Ινιέστα να βάλει το όνομά του στη λίστα των ποδοσφαιριστών που έχουν γνωρίσει την αποθέωση στο “σπίτι” της “βασίλισσας”, όταν αντικαταστάθηκε στο 77' με τον Ισπανό άσο μάλιστα να πετυχαίνει και ένα πανέμορφο γκολ στο 53ο λεπτό της αναμέτρησης, το τρίτο από τα τέσσερα συνολικά που πέτυχε η ομάδα του. Μία ένδειξη αναγνώρισης της αξίας αυτού του τεράστιου ποδοσφαιριστή, που μαζί με τον Τσάβι αποτέλεσαν τους “Διόσκουρους” στις μεγάλες επιτυχίες της Μπαρτσελόνα την τελευταία δεκαετία.


 

Φραντσέσκο Τότι

Μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει πια, μπορεί να μην παίζει πλέον καταλυτικό ρόλο στο παιχνίδι της Ρόμα όπως τα προηγούμενα χρόνια, όμως ο Φραντσέσκο Τότι ήταν, είναι και θα είναι για πάντα ένας παίκτης-θρύλος για την ομάδα αλλά και ολόκληρο το ιταλικό ποδόσφαιρο. Στο χθεσινοβραδινό ματς των Ρωμαίων με τη Ρεάλ στο “Μπερναμπέου” ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ρόμα μπήκε στο ματς στο 74ο λεπτό, όταν τα πάντα πλέον είχαν κριθεί υπέρ των “μερένχες” και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο ως ένδειξη σεβασμού για όλα όσα έχει πετύχει ο “capitano”, στην τελευταία πιθανότατατα παρουσία του σε παιχνίδι Champions League. 

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω