Όσα σημαντικά είδαμε στους ομίλους του φετινού Champions League

2019-12-12 16:10

Η φάση των ομίλων του φετινού Champions League ολοκληρώθηκε χθες (11/12) το βράδυ και μας προσέφερε για μια ακόμη φορά ορισμένα σπουδαία παιχνίδια, όμορφα γκολ, μεγάλους πρωταγωνιστές και δυνατές συγκινήσεις. Τώρα που το πρώτο αυτό κομμάτι της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ολοκληρώθηκε και εν αναμονή της κλήρωσης της φάσης των “16” την ερχόμενη Δευτέρα (16/12) στη Νιόν, ας δούμε τα κυριότερα που κρατάμε από τα όσα είδαμε στους ομίλους του θεσμού για φέτος.

 

Η καλύτερη ομάδα

Η Μπάγερν Μονάχου μπορεί να πραγματοποιεί μέτρια πορεία φέτος στη Bundesliga, αφού έχει μείνει επτά βαθμούς μακριά από την κορυφή πλέον, αλλά στους ομίλους του Champions League είχε μια αψεγάδιαστη παρουσία. Η ομάδα του Μονάχου, η οποία άλλαξε και προπονητή μέσα στη σεζόν και από τον δεύτερο γύρο και μετά είχε στον πάγκο της τον Χάνς-Ντίτερ Φλικ αντί του Νίκο Κόβατς, ήταν η μοναδική  που έκανε το έξι στα έξι και συνολικά έγινε η έκτη στην ιστορία της διοργάνωσης που το πετυχαίνει μετά τις Μίλαν (1992-93), Παρί Σεν Ζερμέν (1994-95), Σπαρτάκ Μόσχας (1995-96), Μπαρτσελόνα (2002-03) και Ρεάλ Μαδρίτης (2011-12, 2014-15). Οι Βαυαροί μάλιστα μπορούν να καυχιούνται πως είναι πλέον η κορυφαία ομάδα στην ιστορία της φάσης των ομίλων, αφού είχε την καλύτερη διαφορά τερμάτων ever (+19), καθώς και τα περισσότερα εκτός έδρας γκολ (16), ενώ στα συνολικά γκολ (24) υπολείπεται μόνο της Παρί Σεν Ζερμέν που κατέχει το απόλυτο ρεκόρ με 25 την προπέρσινη σεζόν.

 

Ο καλύτερος παίκτης

Αρκετοί οι παίκτες που ξεχώρισαν σε αυτή τη φάση των ομίλων, όμως δε γίνεται να μη σταθεί κανείς στον τρομερό ειδικά φέτος Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος έχει πάρει από το χέρι τη Μπάγερν και βρίσκεται σε δαιμονιώδη κατάσταση. Ο Πολωνός στράικερ μετρά ήδη δέκα τέρματα στο φετινό Champions League και βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ. Από τους βασικότερους λόγους της εξαιρετικής πορείας των Βαυαρών, πέτυχε γκολ σε όλα τα παιχνίδια που έδωσε στον όμιλο (στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής με την Τότεναμ δεν έπαιξε), ενώ highlight φυσικά ήταν το καρέ που πέτυχε μέσα σε δεκαπέντε λεπτά στο Βελιγράδι κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα! Αυτή ήταν και η δεύτερη φορά που ο “Λέβα” σκοράρει τέσσερα γκολ σε ένα παιχνίδι Champions League. Την πρώτη φορά το πέτυχε με τη φανέλα της Ντόρτμουντ, στον πρώτο ημιτελικό της σεζόν 2012-13 κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης.

 

Η αποκάλυψη

Δίχως καμία αμφιβολία, ο τίτλος αυτός πάει στον φοβερό Έρλινγκ Μπράουτ Χάλαντ της Red Bull Ζάλτσμπουργκ, ο οποίος συστήθηκε για τα καλά στο ευρωπαϊκό κοινό και άφησε τους πάντες με το στόμα ανοικτό με τα κατορθώματά του. Ο Νορβηγός επιθετικός, κάτοχος του Χρυσού Παπουτσιού στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 20, τρέλανε τα κοντέρ αφού σκόραρε στα πέντε από τα έξι ματς της Ζάλτσμπουργκ στους ομίλους. Συστήθηκε με ένα εντυπωσιακό χατ τρικ πριν βγει το ημίχρονο στο 6-2 επί της Γκενκ, σκόραρε στο “Άνφιλντ”, και στα δύο ματς με τη Νάπολι, ξανά κόντρα στη Γκενκ στο Βέλγιο. Μόνο την τελευταία αγωνιστική κόντρα στη Λίβερπουλ δε βρήκε δίχτυα. Συνολικά πέτυχε οκτώ γκολ και είναι στη δεύτερη θέση των σκόρερ. Στις πρώτες τρεις αγωνιστικές είχε έξι τέρματα και έγινε ο πρώτος παίκτης στο Champions League που το πετυχαίνει αυτό, ενώ σε ηλικία μόλις 19 ετών έγινε ο νεότερος που σκοράρει σε πέντε συνεχόμενα παιχνίδια του θεσμού. Οι τρομεροί αριθμοί που έχει και στο αυστριακό πρωτάθλημα (16 γκολ σε 14 ματς) δείχνουν πως έχουμε να κάνουμε με έναν σκόρερ ολκής και δεν αποκλείεται ο τρομερός πιτσιρικάς να πάρει μεταγραφή σε μεγαλύτερη ομάδα ακόμη και αυτόν τον χειμώνα.

 

Το καλύτερο ματς

Δεν ήταν λίγα φυσικά τα συναρπαστικά παιχνίδια που παρακολουθήσαμε σε αυτή τη φάση, όμως νομίζω όλοι θα συμφωνήσουν πως η αναμέτρηση της Τσέλσι και του Άγιαξ για την 4η αγωνιστική του 8ου ομίλου ήταν όχι απλά η κορυφαία των φετινών ομίλων αλλά και ένα από τα καλύτερα παιχνίδια στην ιστορία του Champions League. Στο 55ο λεπτό του παιχνιδιού ο “Αίαντας” ήταν μπροστά με 1-4 και όλα έδειχναν πως θα κάνει περίπατο στο “Στάμφορντ Μπριτζ”, όμως στο 68’ σημειώθηκε η φάση που έφερε τα πάνω κάτω στο ματς. Ο διαιτητής Ρόκι απέβαλε στην ίδια φάση δύο παίκτες του Άγιαξ με δεύτερη κίτρινη κάρτα, τον Μπλιντ για μαρκάρισμα στον Έιμπραχαμ και τον Φέλτμαν για χέρι μέσα στην περιοχή, έτσι οι Ολλανδοί έμειναν με εννιά ποδοσφαιριστές στο χορτάρι. Η Τσέλσι πίεσε και κατάφερε να κάνει τη μεγάλη επιστροφή στο παιχνίδι, ισοφαρίζοντας σε 4-4, ενώ στα τελευταία λεπτά είχε μεγάλες ευκαιρίες να πάρει και τη νίκη (της ακυρώθηκε και ένα γκολ μέσω VAR). Μια μεγάλη φάση να κάνει το απίστευτο και να φύγει νικητής είχε και ο Άγιαξ στο φινάλε, ένας Άγιαξ που στο τέλος έμεινε και εκτός συνέχειας στη διοργάνωση! Από κοντά πάντως και το ματς της Ντινάμο με τη Σαχτάρ στο Ζάγκρεμπ, στο οποίο οι Κροάτες μπήκαν μπροστά με 3-1 στο σκορ στο 89’ και ισοφαρίστηκαν σε 3-3 με δυο γκολ των Ουκρανών στις καθυστερήσεις!

 

Η πιο απίστευτη πρόκριση

Η Αταλάντα ήταν η “σταχτοπούτα” της φετινής διοργάνωσης, αφού εξαργύρωσε την περσινή εκπληκτική της πορεία στο ιταλικό πρωτάθλημα με την πρώτη της συμμετοχή στα “αστέρια”. Αυτό που κατάφερε όμως είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Οι “μπεργκαμάσκι” προκρίθηκαν στην επόμενη φάση παρά το γεγονός πως δεν είχαν ούτε βαθμό στις πρώτες τρεις αγωνιστικές! Η ιταλική ομάδα έγινε η δεύτερη που το πετυχαίνει αυτό μετά τη Νιούκαστλ τη σεζόν 2002-03. Η Αταλάντα μάλιστα είχε και πολύ κακή παρουσία στα πρώτα παιχνίδια, δεχόμενη τέσσερα γκολ από τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ στην πρεμιέρα και πέντε από τη Μάντσεστερ Σίτι την 3η αγωνιστική, όμως με την ισοπαλία (1-1) με τους Άγγλους στην 4η στροφή και με δύο νίκες επί των Ντινάμο και Σαχτάρ στο φινάλε, πήρε μια απίστευτη πρόκριση.

 

Το μεγαλύτερο δράμα

Αρκετά εισιτήρια για τη φάση των “16” της διοργάνωσης αλλά και για τους “32” του Europa League κρίθηκαν στην τελευταία αγωνιστική, το μεγαλύτερο δράμα όμως παίχτηκε στον 7ο όμιλο. Ζενίτ και Λιόν (από 7 βαθμούς) διεκδικούσαν την πρόκριση στην επόμενη φάση, η Λειψία (10 βαθμούς) είχε ήδη περάσει, ενώ η Μπενφίκα (4 βαθμούς) είχε ελπίδες για συνέχεια στο Europa. Οι Ρώσοι στη Λισσαβώνα δε μπορούσαν να βρουν γκολ, όμως όσο η Λειψία νικούσε στη Γαλλία (0-2 τη Λιόν μέχρι τις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου) είχαν εξασφαλισμένη την πρόκριση. Η Λιόν όμως κατάφερε να ισοφαρίσει σε 2-2 με γκολ του Ντεπάι στο 82’, την ίδια ώρα που η Ζενίτ δεχόταν τρία γκολ από τη Μπενφίκα και έπαιρνε το... βραβείο της μεγαλύτερης αποτυχίας των φετινών ομίλων. Μέσα σε λίγα λεπτά, όχι απλά έχασε το εισιτήριο για τους “16”, αλλά έμεινε και γενικά εκτός Ευρώπης, αφού με το τελικό 3-0 η Μπενφίκα κάλυψε τη διαφορά με την οποία είχε χάσει στη Ρωσία (3-1) και της πήρε την τρίτη θέση στην ισοβαθμία! Χαρακίρι...

 

Το καλύτερο γκολ

Τα όμορφα γκολ που παρακολουθήσαμε ήταν πάμπολλα, αλλά εμείς θα επιλέξουμε το φοβερό τέρμα του Μαρσέλ Ζάμπιτσερ στο 2-1 της Λειψίας κόντρα στη Ζενίτ για την 3η αγωνιστική του 7ου ομίλου. Στο 59ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Κλόστερμαν βγάζει μια σέντρα από τα αριστερά στο δεύτερο δοκάρι, ο Ζάμπιτσερ στοπάρει τη μπάλα με το στήθος και πιάνει ένα φανταστικό βολέ με εξωτερικό φάλτσο, στέλνοντας τη μπάλα στο δεξί παράθυρο του ανήμπορου να κάνει οτιδήποτε Λουνιόφ. Ένα πραγματικό έργο τέχνης!

 

Το ρεκόρ

Το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με την Ίντερ στο Μιλάνο την τελευταία αγωνιστική μπορεί να ήταν αδιάφορο βαθμολογικά για τους “μπλαουγκράνα”, όμως επεφύλασσε ένα πολύ σημαντικό ρεκόρ για έναν παίκτη τους. Ο νεαρός Ανσού Φάτι, που έχει ξεχωρίσει φέτος με τις εμφανίσεις του, πέτυχε το γκολ της νίκης για τους Καταλανούς και έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Champions League, σε ηλικία 17 ετών και 40 ημέρών. Ο νεαρός Ισπανός, με καταγωγή από τη Γουινέα-Μπισσάου, έσπασε ένα... στοιχειωμένο ρεκόρ που ανήκε στον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Πίτερ Οφορίκουε, ο οποίος είχε σκοράρει το μοναδικό γκολ των Πειραιωτών στη βαριά ήττα με 5-1 από τη Ρόζενμποργκ στη Νορβηγία, στην πρώτη χρονιά των “ερυθρολεύκων” στον θεσμό (1997-98).

 

Γκολ με το τσουβάλι

Στη φάση των ομίλων του φετινού Champions League έσπασαν όλα τα κοντέρ σκοραρίσματος. Αρκεί να αναφέρουμε πως συνολικά μπήκαν 308 γκολ, τα περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά στην κορυφαία διοργάνωση. Στον δεύτερο όμιλο μάλιστα, τον όμιλο του Ολυμπιακού, μπήκαν συνολικά 53 γκολ, τα περισσότερα σε έναν μόνο όμιλο. Τέλος, η 4η αγωνιστική ήταν αυτή στην οποία σημειώθηκαν τα περισσότερα τέρματα ever, με τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα συνολικά 56 φορές. Όπως καταλαβαίνετε, η πρώτη φάση του Champions League ήταν πραγματικά εντυπωσιακή, σε συνέχεια της περσινής εκπληκτικής διοργάνωσης, ενώ μας έδωσε πολλές υποσχέσεις για τη συνέχεια...

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω