Όλα έτοιμα για το πιο περίεργο Champions League της ιστορίας

2020-08-05 19:43

 

Λίγες ημέρες έμειναν για τη σέντρα του πιο παράξενου και ιδιαίτερου Champions League της ιστορίας, σε ένα ούτως ή άλλως περίεργο καλοκαίρι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι δώδεκα ομάδες που έχουν παραμείνει στη διοργάνωση θα ριχτούν στη μάχη για την κατάκτηση της ευρωπαϊκής κορυφής Αύγουστο μήνα και παρά το γεγονός πως οι συνθήκες είναι δύσκολες και πρωτόγνωρες, το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο αναφορικά με το τι θα δούμε σε αυτή τη διοργάνωση, η οποία με τη μορφή που θα διεξαχθεί θυμίζει έντονα τουρνουά εθνικών ομάδων.

 

Το φορμά είναι λίγο πολύ γνωστό εδώ και αρκετές εβδομάδες. Η αρχή θα γίνει με τις ρεβάνς της φάσης των “16” που δεν πρόλαβαν να παιχτούν λόγω του lockdown (7-8 Αυγούστου) και στη συνέχεια οι ομάδες θα μεταβούν στη Λισσαβώνα, εκεί όπου σε δύο γήπεδα, το “Ντα Λουζ” της Μπενφίκα και το “Ζοσέ Αλβαλάδε” της Σπόρτινγκ, θα διεξαχθούν οι υπόλοιπες φάσεις της διοργάνωσης: τα προημιτελικά (12-15 Αυγούστου), τα ημιτελικά (18-19 Αυγούστου) και ο μεγάλος τελικός της 23ης Αυγούστου, με όλες τις αναμετρήσεις φυσικά να είναι μονές.

 

Με την κλήρωση να έχει πραγματοποιηθεί εδώ και αρκετές ημέρες και τα ζευγαρώματα να είναι γνωστά μέχρι τέλους, γνωρίζουμε ήδη δύο από τα τέσσερα ζευγάρια των προημιτελικών, με τη Λειψία να αντιμετωπίζει την Ατλέτικο Μαδρίτης και την Αταλάντα την Παρί Σεν Ζερμέν. Η ομάδα του Γιούλιαν Νάγκελσμαν βρίσκεται για πρώτη φορά στη μικρή ιστορία της στα προημιτελικά, αποκλείοντας εύκολα στην προηγούμενη φάση την περσινή φιναλίστ Τότεναμ, και γνωρίζει πως έχει μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία να φτάσει ακόμη πιο μακριά. Έχει τα φόντα να το κάνει, πρόκειται άλλωστε για μία καλοδουλεμένη ομάδα με πολύ ταλέντο, όμως δεν έχει πια στις τάξεις της τον Τίμο Βέρνερ, ο οποίος ανήκει πλέον στην Τσέλσι και αυτό είναι το μεγάλο μείον της, ενώ δεν παρουσιάστηκε και στην καλύτερη κατάσταση μετά την καραντίνα. Απέναντί της θα βρίσκεται η Ατλέτικο Μαδρίτης, την οποία λίγοι περίμεναν να φτάσει ως εδώ μετά τη μέτρια πορεία της στο ισπανικό πρωτάθλημα φέτος πριν το lockdown. Πέταξε εκτός όμως την περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ, παίρνοντας μια ιστορική πρόκριση με ανατροπή στην παράταση στο “Άνφιλντ” και με τη μορφή που έχει πάρει η διοργάνωση να την ευνοεί αν λάβουμε υπ’ όψιν μας το παιχνίδι της, η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε ονειρεύεται την τρίτη παρουσία της σε τελικό μέσα σε έξι χρόνια.

 

Η Αταλάντα είναι η ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης και μια ομάδα που έχει προκαλέσει τον θαυμασμό όλων στην Ευρώπη με την εξέλιξή της τα τελευταία χρόνια. Βρίσκεται φυσικά για πρώτη φορά στα προημιτελικά του Champions League, περνώντας από τον όμιλό της παρόλο που στα πρώτα τέσσερα ματς είχε συγκεντρώσει μόλις ένα βαθμό (!) και αποκλείοντας τη Βαλένθια στους “16”. Ο Τζιανπιέρο Γκασπερίνι έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σύνολο που βασίζεται πολύ στο επιθετικό παιχνίδι (ολοκλήρωσε το ιταλικό πρωτάθλημα έχοντας σκοράρει 98 φορές!), με την τετράδα Ζαπάτα-Μουριέλ-Γκόμεζ-Ίλισιτς να πετάει φωτιές, όμως λογικά ο Ίλισιτς, που πέτυχε καρέ τερμάτων στον επαναληπτικό των “16” με τη Βαλένθια, δε θα είναι διαθέσιμος για το ματς με την Παρί λόγω τραυματισμού. Οι “μπεργκαμάσκι” σε καμία περίπτωση δε θα αποτελέσουν εύκολο εμπόδιο για την Παρί, η οποία με τη σειρά της γνωρίζει καλά πως αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία της. Οι Παριζιάνοι κυνηγάνε χρόνια την ευρωπαϊκή διάκριση και αυτή τη φορά βλέπουν τον δρόμο για τον τελικό να είναι ορθάνοικτος, κάτι που βέβαια πρέπει να το δείξουν και στο γήπεδο. Έχοντας πάρει ώθηση από το τρεμπλ στη Γαλλία, θέλουν να δείξουν τη δύναμή τους και σε ευρωπαϊκό επίπεδο κι ας έχουν αμφίβολο τον Εμπαπέ για τον προημιτελικό, αφού ο νεαρός σούπερ σταρ τραυματίστηκε σοβαρά στον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας με τη Σεντ Ετιέν και κάνει αγώνα δρόμου να είναι έτοιμος. Το γεγονός πάντως πως οι νικητές αυτών των ζευγαριών κοντράρονται μεταξύ τους στα ημιτελικά, σημαίνει πως μία από αυτές τις τέσσερις ομάδες θα βρίσκεται στον τελικό και αυτό από μόνο του θα είναι κάτι ιδιαίτερο για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περίπτωση.

 

Το τρόπαιο του Champions League περιμένει νέο κάτοχο στον τελικό της 23ης Αυγούστου, στην πιο σουρεαλιστική διοργάνωση της ιστορίας

 

Αντίθετα, στο απέναντι… ταμπλό βρίσκονται όλα τα μεγάλα ονόματα και θεωρητικά τα φαβορί. Η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα, απαλλαγμένη πλέον από το άγχος του ευρωπαϊκού αποκλεισμού αφού δικαιώθηκε στο CAS, μπορεί να μην κατάφερε να υπερασπιστεί τα κεκτημένα της στην Premier League αλλά έχει πλέον όλη την προσοχή της στραμμένη στο τρόπαιο με τα “μεγάλα αυτιά”, διακαή της πόθο για χρόνια. Οι “πολίτες” επέστρεψαν σε αρκετά καλή κατάσταση μετά τη διακοπή, αλλά για να μπουν στο Final-8 πρέπει πρώτα να τελειώσουν τη δουλειά κόντρα στη Ρεάλ (νίκησαν με 2-1 στο “Μπερναμπέου” στο πρώτο ματς). Έχουν σαφώς τον πρώτο λόγο αλλά απέναντί τους είναι μια ομάδα που μπορεί μεν να έχει πετύχει το βασικό της στόχο για φέτος, που ήταν η επιστροφή στην κορυφή της Ισπανίας, όμως το Champions League είναι πάντα η διοργάνωσή της και θα τα δώσει όλα για να ανατρέψει το σκηνικό. Η “βασίλισσα” άλλωστε έδειξε στην επανέναρξη πως ξέρει να παίρνει αυτό που θέλει ενώ μην ξεχνάμε πως ο Ζινεντίν Ζιντάν ακόμη δεν… έχει αποκλειστεί ποτέ από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ως προπονητής, αφού όσες φορές πήρε μέρος σε αυτήν κατέκτησε το τρόπαιο!

 

Ένα ακόμη δυνατό όνομα που πρέπει να φτάσει στην ανατροπή για να μπει στο Final-8 της Πορτογαλίας είναι η Γιουβέντους, η οποία έχει χάσει με 1-0 από τη Λιόν το πρώτο παιχνίδι. Στη ρεβάνς του Τορίνο έχει τον πρώτο λόγο αλλά το έργο της μόνο εύκολο δε θα είναι, απέναντι σε μια Λιόν που μπορεί να έχασε μεγάλη ευκαιρία να επιστρέψει στα τρόπαια πριν λίγες μέρες, χάνοντας στα πέναλτι από την Παρί τον τελικό του τελευταίου Λιγκ Καπ Γαλλίας στην ιστορία, αλλά θέλει να ολοκληρώσει την έκπληξη. Οι “μπιανκονέρι”, παρά το γεγονός πως έχουν προβληματίσει αρκετές φορές μέσα στη σεζόν χάνοντας πάρα πολλούς βαθμούς στο πρωτάθλημα μετά την επανέναρξη κι ας πανηγύρισαν στο τέλος την κατάκτηση της Serie A για ένατη σερί χρονιά, θα τα δώσουν όλα για την κατάκτηση του μεγάλου τους στόχου έτσι ώστε να δώσουν τέλος στην αμφισβήτηση.

 

Το μεγάλο φαβορί για πολλούς ακούει στο όνομα Μπάγερν Μονάχου. Έχοντας επιστρέψει σε εξαιρετική φόρμα μετά τη διακοπή και με τον Χάνσι Φλικ να έχει βρει πλέον την κατάλληλη συνταγή για τις επιτυχίες, οι Βαυαροί δείχνουν πιο έτοιμοι από κάθε άλλη ομάδα για τη διάκριση. Βεβαίως έχει περάσει καιρός από το τελευταίο τους επίσημο ματς (η Bundesliga ολοκληρώθηκε πιο νωρίς από τα άλλα πρωταθλήματα), όμως είναι ήδη με το ενάμιση πόδι στα προημιτελικά (3-0 την Τσέλσι στο Λονδίνο στο πρώτο ματς των “16”), έχουν τον πρώτο σκόρερ της φετινής διοργάνωσης, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, σε τρομερή κατάσταση και πολλούς ακόμη λόγους να ελπίζουν στην πρώτη τους ευρωπαϊκή κούπα από το 2013. Η Τσέλσι από την άλλη δεν έχει παρά απειροελάχιστες ελπίδες να συνεχίσει, ωστόσο θα κάνει τη δική της προσπάθεια για το ακατόρθωτο, έχοντας ήδη το βλέμμα στην επόμενη σεζόν όπου αναμένεται να παρουσιαστεί ακόμη πιο δυνατή με τις προσθήκες των Ζιγιές, Βέρνερ και όποιων άλλων καταφθάσουν στο Λονδίνο.

 

Τέλος, Μπαρτσελόνα και Νάπολι είναι ένα ακόμη ζευγάρι που χρωστάει επαναληπτικό για τους “16” (1-1 στην Ιταλία το πρώτο ματς). Οι Καταλανοί διανύουν μία σεζόν όπου κυριαρχεί η γκρίνια και η αμφισβήτηση, έχασαν το πρωτάθλημα στην Ισπανία κι ας βρίσκονταν στην κορυφή πριν τη διακοπή, μοιάζουν να τα περιμένουν όλα από τον Μέσι και ο Κίκε Σετιέν φαίνεται πως παίζει τη θέση του στο Champions League. Η λογική λέει πως δύσκολα θα τα καταφέρουν, ωστόσο προβλέψεις δε μπορούν να γίνουν ειδικά σε αυτή τη διοργάνωση. Θα πρέπει πρώτα βέβαια να περάσει το εμπόδιο της Νάπολι, η οποία δείχνει να βελτιώνεται συνεχώς, πήρε και το Κύπελλο Ιταλίας φέτος και θέλει να κοντράρει στα ίσια τους “μπλαουγκράνα” για να μπει στο Final-8 όπου όλα γίνονται.

 

Η διοργάνωση που ετοιμάζεται να ξεκινήσει θα είναι απρόβλεπτη, αφού πολλοί παράγοντες θα παίξουν ρόλο. Θα πρέπει να δούμε σε τι κατάσταση θα βρεθούν οι ομάδες, οι οποίες έχουν πίσω τους μία τεράστια σεζόν και τις τελευταίες εβδομάδες έπαιζαν ένα ματς κάθε 3-4 μέρες, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι τραυματισμοί, με τους ποδοσφαιριστές να είναι τρομερά καταπονημένοι σε αυτό το σημείο της σεζόν. Όποια ομάδα καταφέρει να μείνει μακριά από πολλούς τραυματισμούς και διατηρήσει έναν ικανοποιητικό ρυθμό, τότε θα έχει και τις περισσότερες πιθανότητες για διάκριση. Τέλος, μην ξεχνάμε πως το γεγονός ότι όλα τα παιχνίδια θα είναι μονά, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

 

Σέντρα και στο Europa League

Τα ίδια φυσικά ισχύουν και για τη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, το Europa League, το οποίο κάνει σέντρα ξανά απόψε. Η αρχή θα γίνει με τους επαναληπτικούς για τη φάση των “16” αλλά και δύο αναμετρήσεις για την ίδια φάση που θα παιχτούν επί γερμανικού εδάφους και θα κριθούν σε μονά παιχνίδια (Ίντερ-Χετάφε και Σεβίλλη-Ρόμα), αφού δεν είχαν προλάβει πριν το lockdown να παιχτούν ούτε τα πρώτα ματς.

 

Στη συνέχεια όλες οι ομάδες θα μεταβούν στη Γερμανία για να διεξαχθεί το Final-8 σε τέσσερις πόλεις (Κολωνία, Ντίσελντορφ, Γκελζενκίρχεν και Ντούισμπουργκ), με αποκορύφωμα τον μεγάλο τελικό της 21ης Αυγούστου στο “RheinEnergieStadion” της Κολωνίας. Ευχή όλων να βρίσκεται στη Γερμανία και ο Ολυμπιακός, ο οποίος θα δώσει αύριο (6/8) τον επαναληπτικό με τη Γουλβς στο “Μολινό” (1-1 το πρώτο ματς) και έχει μπροστά του μια τεράστια ευκαιρία να μπει στην οκτάδα και γιατί όχι να φτάσει πιο μακριά, συμμετέχοντας σε αυτή την… ιστορική τελική φάση της φετινής διοργάνωσης.

 

Φυσικά φαβορί υπάρχουν, με τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ίντερ να έχουν τον πρώτο λόγο αλλά και άλλες δυνατές ομάδες να θέτουν υποψηφιότητα για να φτάσουν ψηλά (Μπάγερ Λεβερκούζεν, Σεβίλλη, Ρόμα), όμως όπως ήδη αναφέραμε προβλέψεις σε μια τόσο ιδιαίτερη διοργάνωση δύσκολα μπορούν να γίνουν.

 

Πίσω