Οι σημαντικές αποχωρήσεις φέρνουν και ερωτηματικά για τη νέα Γιουβέντους

2015-08-07 12:43

Η χρονιά που πέρασε ήταν το δίχως άλλο γεμάτη για τη Γιουβέντους. Η “Γηραιά Κυρία” έφτασε για ακόμη μία φορά-τέταρτη συνεχόμενη-στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, εδραιώνοντας ακόμη περισσότερο την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία, έκανε δικό της και το Κύπελλο, ένα τρόπαιο που είχε να πανηγυρίσει ακριβώς είκοσι χρόνια, ενώ πραγματοποίησε και τη μεγάλη υπέρβαση, φτάνοντας ως τον τελικό του Champions League στο Βερολίνο.

Το φετινό καλοκαίρι, ωστόσο, οι “μπιανκονέρι” αναγκάστηκαν να αποχαιρετήσουν τρεις σημαντικότατους παίκτες. Αντρέα Πίρλο, Κάρλος Τέβες και Αρτούρο Βιντάλ αποτέλεσαν τους “στυλοβάτες” της ομάδας και τους απόλυτους πρωταγωνιστές σε όλες τις επιτυχίες των τελευταίων χρόνων για τη Γιουβέντους, όμως οι φίλοι της θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι από τη νέα χρονιά δε θα βρίσκονται στο Τορίνο. Ο Αντρέα Πίρλο ήταν ο “εγκέφαλος” της ομάδας και τα σπάνια χαρίσματά του ως ποδοσφαιριστή δύσκολα θα τα βρει η “Γιούβε” σε άλλον, ο Κάρλος Τέβες ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας και στα δύο χρόνια που φόρεσε τη φανέλα της, “ανέστησε” την καριέρα του στο Τορίνο και “κουβάλησε” με χαρακτηριστική άνεση το βάρος της φανέλας με το “10”, ενώ ο Αρτούρο Βιντάλ αποκτήθηκε τέσσερα χρόνια πριν σαν ένας εξελίξιμος ποδοσφαιριστής και φεύγει σαν σταρ παγκόσμιας κλάσης, και η απόκτησή του, μαζί με του Πίρλο, το 2011 σηματοδότησε την επιστροφή της Γιουβέντους στην κορυφή του ιταλικού ποδοσφαίρου.

Για τους φίλους της “Κυρίας” σίγουρα δεν ήταν ό, τι πιο ευχάριστο να βλέπουν τρεις από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές της ομάδας να φεύγουν μέσα σε ένα καλοκαίρι. Οι ιθύνοντες του συλλόγου είχαν ξεκαθαρίσει πως η Γιουβέντους δεν είναι διατεθειμένη να πουλήσει τα “αστέρια” της και μόνο αν κάποιος το θελήσει θα τον αφήσει να φύγει, όπως και έγινε. Ο Πίρλο έκρινε πως η θητεία του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ολοκληρώθηκε και πλέον αναζητά νέες εμπειρίες με τη φανέλα της Νιου Γιορκ Σίτι, ο Τέβες ήθελε όσο τίποτα να επιστρέψει στο σπίτι του και την αγαπημένη του Μπόκα Τζούνιορς ενώ ο Βιντάλ θέλησε να ζήσει νέες προκλήσεις και γι' αυτό η διοίκηση έδωσε τη συγκατάθεσή της για τη μετακίνησή του στη Μπάγερν Μονάχου.

    Τέβες, Πίρλο και Βιντάλ θα είναι οι μεγάλες απώλειες για τη Γιουβέντους της νέας χρονιάς

 

Το μεγάλο ερώτημα όμως για τη Γιουβέντους και ταυτόχρονα το μεγάλο της στοίχημα εν όψει της νέας χρονιάς είναι το πως θα παρουσιαστεί από δω και πέρα χωρίς τους εν λόγω παίκτες στο δυναμικό της. Η φιναλίστ του περσινού Champions League είναι ιδιαίτερα κινητική στο μεταγραφικό παζάρι μέχρι τώρα, όμως το αν τα νέα της μεταγραφικά αποκτήματα θα μπορέσουν να “γεμίσουν” τα παπούτσια αυτών που αποχώρησαν είναι κάτι που θα αποδειχθεί στο χορτάρι.

Οι μεταγραφές

Ο Σάμι Κεντίρα αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τη Ρεάλ Μαδρίτης και αν στο “Μπερναμπέου” θεωρούνταν περιττός, ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι πιστεύει πως στα χέρια του μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πολύτιμο εργαλείο για τη νέα Γιουβέντους. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Γερμανία δε μπορεί φυσικά να θεωρηθεί ως ο αντικαταστάτης του Πίρλο στο παιχνίδι της “Κυρίας”, όμως αν βρει ξανά τα πατήματα που ψάχνει ακόμη μετά από τον σοβαρότατο τραυματισμό του την προπέρσινη σεζόν (ρήξη χιαστού που τον κράτησε εκτός για έξι σχεδόν μήνες) τότε μπορεί να δώσει αρκετές λύσεις στο κέντρο. Δυστυχώς, η θητεία του στη Γιουβέντους δεν ξεκίνησε καλά, αφού στο τελευταίο φιλικό κόντρα στη Μαρσέιγ τραυματίστηκε στον μηρό και θα μείνει για ένα μικρό διάστημα εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων. Το ερώτημα λοιπόν με τον Κεντίρα είναι αν θα μπορέσει να γίνει ο παίκτης που θα διατηρήσει μία ισχυρή μεσαία γραμμή για τη “Γιούβε” και φυσικά το αν θα είναι υγιής για να τα καταφέρει.

    Ο Σάμι Κεντίρα θα είναι ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά της φετινής Γιούβε

Σε ό, τι έχει να κάνει με το επιθετικό κομμάτι, η νταμπλούχος Ιταλίας ενισχύθηκε πολύ. Ντιμπάλα και Μάντζουκιτς αποκτήθηκαν για να γεμίσουν το κενό που αφήνει ο Τέβες (και ο Γιορέντε που πιθανότατα θα αποχωρήσει) ενώ μαζί με τους Μοράτα και Κομάν, ο Αλέγκρι θα έχει φέτος άλλη μία λύση μπροστά με την απόκτηση και του Σιμόνε Τζάτζα. Ο Ντιμπάλα τράβηξε όλα τα βλέμματα επάνω του την περσινή χρονιά με τις εμφανίσεις του στην Παλέρμο (13 γκολ σε 35 εμφανίσεις) και είναι ένας παίκτης με πολλή ποιότητα που υπό προϋποθέσεις μπορεί να θεωρηθεί ως ο αντι-Τέβες, όμως είναι μόλις 21 και δεν έχει ακόμη παραστάσεις από μεγάλες ομάδες και εμπειρία πρωταθλητισμού.

Από την άλλη, ο Μάριο Μάντζουκιτς είναι ο φορ-κολόνα που έψαχνε η Γιουβέντους. Ο 29χρονος Κροάτης φορ μπορεί να δώσει όγκο στην επίθεση των “μπιανκονέρι” και φυσικά το εύκολο γκολ, αφού είναι δεινός σκόρερ και το απέδειξε τα τελευταία χρόνια στη Μπουντεσλίγκα με τις φανέλες των Βόλφσμπουργκ και Μπάγερν. Στη μοναδική χρονιά του στην Ατλέτικο, πέρσι, δεν “κούμπωσε” στο παιχνίδι του Ντιέγκο Σιμεόνε, παρ' όλα αυτά μόνο άσχημα δεν τα πήγε, σκοράροντας 20 φορές σε 43 παιχνίδια με τους “ροχιμπλάνκος”. Στο Τορίνο ελπίζουν αυτή η μεταγραφή να βγει, αφού πάνω σε αυτόν και τον Μοράτα οι “μπιανκονέρι” θα στηρίξουν το μεγαλύτερο μέρος της επίθεσής τους για τη νέα χρονιά.

    Η εκτελεστική δεινότητα του Μάντζουκιτς αναμένεται να δώσει πολλές λύσεις στην επίθεση της Γιουβέντους

 

Ακόμη, πολλά μπορεί να προσφέρει επιθετικά ο Σιμόνε Τζάτζα, τα δικαιώματα του οποίου αγοράστηκαν πλήρως από τη Σασουόλο που ήταν συνιδιοκτήτρια του παίκτη μαζί με τη Γιουβέντους τα τελευταία δύο χρόνια. Τέλος, ο Βραζιλιάνος γκολκίπερ Νέτο μετά από τις πολύ καλές εμφανίσεις του κάτω από τα γκοπόστ της Φιορεντίνα θα καλύψει το κενό του Στοράρι και θα είναι ο back-up του Μπουφόν, ενώ ο νεαρός στόπερ Ντανιέλε Ρουγκάνι έχει πάρει ήδη τη θέση του Άντζελο Ογκμπόνα στο ρόστερ, που έφυγε για τη Γουέστ Χαμ.

Οι εκκρεμότητες

Έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή διαμορφωμένο το ρόστερ της Γιουβέντους για τη νέα χρονιά, οι εκκρεμότητες της “Κυρίας” που πρέπει να διευθετηθούν μέχρι να ξεκινήσουν οι επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις εντοπίζονται σε δύο θέσεις. Η μία είναι αυτή του αριστερού μπακ, αφού όσο ικανοποιητική και να ήταν η πρώτη χρονιά του Πατρίς Εβρά στο Τορίνο, ο Γάλλος είναι πλέον 34 και οι αντοχές του μειώνονται, ειδικά αν θα χρειαστεί να παίξει όλη την πλευρά. Οι “μπιανκονέρι” είναι πολύ πιθανό να αποκτήσουν παίκτη σε αυτή τη θέση, με τον Άλεξ Σάντρο της Πόρτο να είναι ο μεγάλος στόχος.

Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα όμως είναι ο παίκτης που θα καλύψει το κενό του Βιντάλ, ένας παίκτης δηλαδή που θα μπορεί να αγωνιστεί τόσο ως επιθετικός χαφ όσο και ως καθαρό “δεκάρι” και η Γιουβέντους έχει ψαχτεί αρκετά στο μεταγραφικό παζάρι για έναν τέτοιο παίκτη. Οι πρωταθλητές Ιταλίας ρώτησαν για τον Ντε Μπρόινε στη Βόλφσμπουργκ αλλά φυσικά ο Βέλγος είναι απλησίαστος για τα οικονομικά δεδομένα τους, είχαν στη λίστα τους για αρκετό καιρό τον Μάριο Γκέτσε αλλά η περίπτωσή του δείχνει να εγκαταλείπεται, και στη συνέχεια στράφηκαν στην περίπτωση του Τζούλιαν Ντράξλερ. Τις προηγούμενες μέρες ο ποδοσφαιριστής της Σάλκε έφτασε κοντά στο να φορέσει τα “μπιανκονέρι”, αφού σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα είχε συμφωνήσει με τη Γιουβέντους, όμως η μεταγραφή για την ώρα κολλάει στη στάση της γερμανικής ομάδας η οποία δε θέλει να τον παραχωρήσει και έτσι το μεταγραφικό “σαφάρι” της “Γιούβε” για την απόκτηση “δεκαριού” συνεχίζεται.


 

Όποιος κι αν είναι ο τελικός σχηματισμός του ρόστερ, είναι βέβαιο πως η φετινή Γιουβέντους θα είναι αλλαγμένη σε αρκετούς τομείς μετά τις αποχωρήσεις σημαντικών παικτών και θα είναι ένα από τα ερωτηματικά αυτής της σεζόν. Πέρσι, τέτοια εποχή, υπήρχαν ξανά ερωτηματικά μετά την αποχώρηση του Κόντε από την τεχνική ηγεσία και την έλευση του Αλέγκρι που αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία, όμως η ομάδα πραγματοποίησε την πιο επιτυχημένη της παρουσία σε Ιταλία και Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Η ανησυχία των φίλων της για το πώς θα παρουσιαστεί η Γιουβέντους τη φετινή χρονιά και για το αν θα προσαρμοστεί γρήγορα στις αλλαγές έγινε ακόμη πιο έντονη μετά τις “νωθρές” εμφανίσεις στα φιλικά προετοιμασίας (2-0 ήττα από Ντόρτμουντ και Μαρσέιγ στα πιο σημαντικά τεστ) όμως ο Αλέγκρι θέλει να φτιάξει μία ομάδα έτοιμη να ανταποκριθεί στις δύσκολες επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις, αρχής γενομένης από το ερχόμενο Σάββατο (8/8), στον τελικό του ιταλικού Σούπερ Καπ απέναντι στη Λάτσιο στη Σαγκάη. 

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω