Οι σημαίες που δεν έμειναν στον ιστό τους (μέρος 2ο)

2015-07-14 15:38

Στο προηγούμενο μέρος του αφιερώματός μας και με αφορμή το αντίο του Ίκερ Κασίγιας από τη Ρεάλ Μαδρίτης, είδαμε μερικούς από τους ποδοσφαιριστές που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για μία και μόνο ομάδα, όμως δεν ολοκλήρωσαν την καριέρα τους στον σύλλογο στον οποίο έγραψαν ιστορία. Σε συνέχεια του αφιερώματός μας θα δούμε και άλλους τέτοιους ποδοσφαιριστές, με κάποιους από τους οποίους μάλιστα να αποχαιρετούν τις ομάδες της καρδιάς τους μόλις το φετινό καλοκαίρι.


 

Ραούλ Γκονζάλες

Για χρόνια σημαία του συλλόγου, το όνομα του Ραούλ Γκονζάλες είναι σχεδόν συνώνυμο της Ρεάλ Μαδρίτης. Αν και προερχόταν από τις ακαδημίες της “μισητής” συμπολίτισσας, Ατλέτικο, το 1992 ο Ραούλ μεταπήδησε σε αυτές της Ρεάλ και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Στα 18 συνολικά χρόνια που φόρεσε τη φανέλα της έγραψε το όνομά του με ολόχρυσα γράμματα στην ιστορία της Ρεάλ, αφού έπαιξε σε 741 παιχνίδια και βρήκε δίχτυα 323 φορές, όντας αυτή τη στιγμή πρώτος σε συμμετοχές και ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για τη “βασίλισσα”. Ακόμη, πανηγύρισε με τους Μαδριλένους την κατάκτηση έξι πρωταθλημάτων, τριών Champions League, τεσσάρων Σούπερ Καπ Ισπανίας, ενός ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ και δύο Διηπειρωτικών. Το καλοκαίρι του 2010, όμως, ο παίκτης-σύμβολο για τους “μερένχες” μετακινήθηκε στη Σάλκε. Σήμερα παίζει στη Νιου Γιορκ Κόσμος και οι οπαδοί της Ρεάλ δε θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να δουν τον μεγάλο αρχηγό να ολοκληρώνει την καριέρα του στο “Σαντιάγο Μπερναμπέου”.

Χοσέ Μαρία Γκούτι

Αν και πολλές φορές είχε δευτερεύοντα ρόλο στη Ρεάλ, ειδικά με τόσους υπέρλαμπρους αστέρες μαζεμένους, ο Γκούτι ήταν πάντα ο πιστός “στρατιώτης” της “βασίλισσας”. Μπήκε το 1986 σε ηλικία 10 ετών στις ακαδημίες των “μερένχες” και από το 1995 έως το 2010 κατέγραψε 542 εμφανίσεις με τα λευκά, σκοράροντας και 77 τέρματα. Ούτε αυτός όμως ολοκλήρωσε την καριέρα του στο “Μπερναμπέου”, αφού το 2010 ακολούθησε τον Ραούλ στην έξοδο, συνεχίζοντας στην Τουρκία και τη Μπεσίκτας.

Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο

Ο “Μεγαλέξανδρος” του ιταλικού ποδοσφαίρου έγραψε τη δική του ιστορία με τη φανέλα της Γιουβέντους. Το 1993 πήρε μεταγραφή από την Πάντοβα στη “Γηραιά Κυρία”, της οποίας τη φανέλα φόρεσε για 19 χρόνια, τα 11 από τα οποία υπήρξε αρχηγός της. Εμβληματική μορφη για τον σύλλογο του Τορίνο, είναι ο πρώτος παίκτης σε συμμετοχές (705) και ο πρώτος σκόρερ (290) στην ιστορία των “μπιανκονέρι”. Ο “Πιντουρίκιο” κέρδισε τα πάντα με τη “Γιούβε”, πανηγυρίζοντας οκτώ πρωταθλήματα (τα δύο αφαιρέθηκαν λόγω του Calciopoli), ένα Κύπελλο, τέσσερα Σούπερ Καπ Ιταλίας, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, ένα Διηπειρωτικό, ένα Κύπελλο Ιντερτότο, το Champions League του 1996 που παραμένει ο τελευταίος ευρωπαϊκός θρίαμβος της Γιουβέντους, και το πρωτάθλημα της Serie B το 2007, αφού ήταν από τους παίκτες που παρέμειναν στην ομάδα μετά την τιμωρία και τον υποβιασμό της λόγω του σκανδάλου το 2006, αποδεικνύοντας ακόμη περισσότερο την αφοσίωσή του στους “μπιανκονέρι”. Το 2012 αποχαιρέτησε την ομάδα της καρδιάς του και συνέχισε στην Αυστραλία, το έκανε όμως με τον ιδανικότερο τρόπο, σηκώνοντας την κούπα του-αήττητου-πρωταθλητή στο ολοκαίνουριο “Juventus Stadium”.

Φρανκ Λάμπαρντ

Ξεκίνησε την καριέρα του μακριά από το “Στάμφορντ Μπριτζ” και πιθανότατα θα την ολοκληρώσει μακριά από το Λονδίνο, όμως ο Φρανκ Λάμπαρντ είναι πλέον ένας ζωντανός θρύλος για την Τσέλσι. Μετακινήθηκε από τη Γουέστ Χαμ στους “μπλε” το 2001, στην προ-Αμπράμοβιτς εποχή, και παρά το πλήθος αστέρων που έφεραν τα... ρούβλια του Ρώσου μεγιστάνα στην ομάδα, εκείνος όχι μόνο διατήρησε πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά εξελίχθηκε σε έναν από τους ηγέτες της Τσέλσι. Έγραψε ιστορία στον λονδρέζικο σύλλογο και αν και μέσος είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του με 211 γκολ! Κέρδισε τα πάντα με τους “μπλε”: Τρία πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα, δύο Λιγκ Καπ, δύο Community Shield, ένα Champions League και ένα Europa League. Το περσινό καλοκαίρι πήρε την απόφαση να πει αντίο στην Τσέλσι για να σύνεχίσει στις ΗΠΑ και στη νεοσύστατη Νιου Γιορκ Σίτι, όμως επειδή οι υποχρεώσεις του με την αμερικανική ομάδα θα αργούσαν, πέρασε την περσινή χρονιά ως δανεικός στη Μάντσεστερ Σίτι. Πολλοί φίλοι της Τσέλσι δεν είδαν με καλό μάτι την εξέλιξη αυτή, όμως το χειροκρότημα που εισέπραξε μπαίνοντας ως αντίπαλος πλέον στο “Στάμφορντ Μπριτζ” ήταν ζεστό, κι ας είχε σκοράρει απέναντι στην πρώην ομάδα του στο ματς του πρώτου γύρου, χωρίς φυσικά να πανηγυρίσει. Από φέτος θα είναι συμπαίκτης με τους Αντρέα Πίρλο και Νταβίντ Βίγια στην ομάδα της Νέας Υόρκης.

Στίβεν Τζέραρντ

Ό, τι και να γραφτεί, ό, τι και να αναφερθεί για τη σχέση του Στίβεν Τζέραρντ με τη Λίβερπουλ πραγματικά θα είναι πολύ λίγο. Ο “Stevie G” πέρασε μία ολόκληρη ποδοσφαιρική ζωή στους “κόκκινους”, μπαίνοντας στις ακαδημίες το 1987 και παίζοντας από το 1998 στην πρώτη ομαδα. Από εκείνη τη στιγμή, οι έννοιες Λίβερπουλ και Τζέραρντ έγιναν ένα. Ο Άγγλος μέσος δέθηκε όσο κανένας άλλος με την ομάδα και οι οπαδοί της δέθηκαν με αυτόν. Κέρδισε με την κοκκινη φανέλα δύο Κύπελλα Αγγλίας, τρία Λιγκ Καπ, ένα Community Shield, ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και δύο Σούπερ Καπ Ευρώπης, αλλά η μεγαλύτερη στιγμή του ήταν φυσικά η κατάκτηση του Champions League το 2005, σε εκείνο τον αλησμόνητο τελικό της Πόλης. Ο μεγάλος του καημός όμως είναι πως δεν κατάφερε ποτέ να πανηγυρίσει ένα πρωτάθλημα με την αγαπημένη του ομάδα. Τη σεζόν 2013-14 έφτασε πιο κοντά από ποτέ, όμως ένα δικό του γλίστρημα στέρησε από τη Λίβερπουλ τον τίτλο. Κάτι οι λάθος χειρισμοί της διοίκησης και κάτι η επιθυμία του ίδιου να γνωρίσει κάτι διαφορετικό πριν ολοκληρώσει την καριέρα του, έριξαν τους τίτλους τέλους στη σχέση του με τη Λίβερπουλ στο τέλος της χρονιάς που πέρασε και ο ίδιος συνεχίζει πλέον στους ΛΑ Γκάλαξι. Το αντίο του στο “Άνφιλντ” ήταν συγκινητικό αλλά όχι και ιδανικό, αφού οι κόκκινοι δεν κατάφεραν να πανηγυρίσουν κάποιον τίτλο τη χρονιά που πέρασε, ενώ στο τελευταίο του ματς στο ιστορικό γήπεδο της Λίβερπουλ η ομάδα γνώρισε την ήττα με 1-3 από την Κρίσταλ Πάλας. Το τελευταίο του παιχνίδι με την κόκκινη φανέλα ήταν ακόμη πιο καταστροφικό (ήττα με 6-1 από τη Στόουκ), όμως αυτό δε μειώνει ούτε στο ελάχιστο την τεράστια προσφορά του Τζέραρντ στον σύλλογο του Μέρσεϊσάιντ όλα αυτά τα χρόνια.

Τσάβι

Το φετινό καλοκαίρι είναι το καλοκαίρι των μεγάλων αποχαιρετισμών, αφού ένας ακόμη ποδοσφαιριστής αποχαιρέτησε την ομάδα στην οποία μεγαλούργησε για χρόνια. Ο Τσάβι Ερνάντες αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, αφού ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από την “Μασία”, την περίφημη ακαδημία της καταλανικής ομάδας, και φόρεσε τα “μπλαουγκράνα” για 24 συνολικά χρόνια. Έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα το 1998 και για χρόνια ήταν το “μυαλό” στη μεσαία γραμμή των Καταλανών. Από τους πιο ολοκληρωμένους μέσους που γνώρισε το ποδόσφαιρο και μέλος φυσικά της διαστημικής ομάδας του Πεπ Γκουαρντιόλα που σάρωσε τα πάντα λίγα χρόνια πριν, κατέκτησε κάθε πιθανό τίτλο με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Στα 35 του, πλέον, είναι φανερό πως δε μπορεί να παίζει πια σε φουλ ρυθμούς και θα συνεχίσει την καριέρα του στην Αλ-Σαντ. Η αποθέωση που γνώρισε στη φιέστα τίτλου των “μπλαουγκράνα” στο “Καμπ Νου”, ήταν ενδεικτική του τι σημαίνει ο Τσάβι για την ομάδα της Μπαρτσελόνα.

                                                                                                                                                                ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω