Οι σημαίες που δεν έμειναν στον ιστό τους (μέρος 1ο)

2015-07-31 14:46

Είναι κάποιοι ποδοσφαιριστές που το όνομά τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με μία και μόνο ομάδα. Που η πορεία τους είναι απόλυτα συνυφασμένη με την πορεία ενός και μόνο συλλόγου και που αποτελούν τη ζωντανή ιστορία της ομάδας την οποία υπηρέτησαν για χρόνια. Πολλές φορές είναι σχεδόν αδύνατο να τους φανταστείς να φορούν άλλη φανέλα και όταν φτάνει αυτή η στιγμή δυσκολεύεσαι να το συνειδητοποιήσεις.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει φυσικά και ο Ίκερ Κασίγιας, ο οποίος μετά από 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας σε όλα τα τμήματα της Ρεάλ Μαδρίτης αποχαιρέτησε τη “βασίλισσα” και θα συνεχίσει την καριέρα του στην Πόρτο. Και φυσικά δεν είναι μόνο ο Κασίγιας, αφού αυτό το καλοκαίρι αποχαιρέτησαν και άλλες “σημαίες”, όπως ο Τζέραρντ τη Λίβερπουλ ή ο Τσάβι τη Μπαρτσελόνα. Με αφορμή λοιπόν τις αποχωρήσεις αυτές, το blog μας κάνει ένα αφιέρωμα στους παίκτες που δεν ολοκλήρωσαν-και δε θα ολοκληρώσουν-την καριέρα τους, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, στις ομάδες που αγάπησαν και αγαπήθηκαν.


Αλφρέντο Ντι Στέφανο

Μπορεί να μην ξεκίνησε την καριέρα του στη Ρεάλ Μαδρίτης, μπορεί τα 11 χρόνια που υπήρξε παίκτης της να μοιάζουν λίγα συγκριτικά με περιπτώσεις άλλων ποδοσφαιριστών, όμως γεγονός είναι πως ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο σημάδεψε μία ολόκληρη εποχή για τον μαδριλένικο σύλλογο και το ποδόσφαιρο γενικότερα. Ίσως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της εποχής του, η “ξανθιά σαΐτα” αποτέλεσε τον απόλυτο πρωταγωνιστή των θριάμβων της Ρεάλ στα πέντε πρώτα χρόνια του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, που της χάρισαν και το προσωνύμιο “βασίλισσα της Ευρώπης”. Αγωνίστηκε με τη λευκή φανέλα από το 1953 μέχρι το 1964, κέρδισε εκτός των πέντε Κυπέλλων Πρωταθλητριών οκτώ πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και ένα Διηπειρωτικό και έγινε “θρύλος” του συλλόγου. Παρ' όλα αυτά δεν ολοκλήρωσε την τεράστια καριέρα του στη Μαδρίτη, αφού έπαιξε για δύο χρόνια και για την Εσπανιόλ πριν κρεμάσει τα παπούτσια του σε ηλικία 40 ετών.

 

Πελέ

Ο κορυφαίος ίσως ποδοσφαιριστής που γνώρισε ο πλανήτης πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του σε μία ομάδα. Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής με την εθνική Βραζιλίας Πελέ αγωνίστηκε για 18 ολόκληρα χρόνια στην αγαπημένη του Σάντος (1956-1974), με την οποία σκόραρε πάνω από 1000 τέρματα σε όλες του τις εμφανίσεις σε επίσημα και φιλικά και κατέκτησε μεταξύ άλλων δύο Κόπα Λιμπερταδόρες, δύο Διηπειρωτικά και έξι πρωταθλήματα Βραζιλίας. Το 1974 αποσύρθηκε, όμως ένα χρόνο μετά έβαλε ξανά τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια για να παίξει στις ΗΠΑ και στη Νιου Γιορκ Κόσμος. Έκλεισε την καριέρα του το 1977, με ένα φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στην Κόσμος και την ομάδα της καρδιάς του, τη Σάντος, στο οποίο ο Πελέ έπαιξε από ένα ημίχρονο με την κάθε ομάδα.

 

Σερ Μπόμπι Τσάρλτον

Πολύ πριν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αρχίσει να χτίζει τη δική της αυτοκρατορία στην εποχή του σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο Μπόμπι Τσάρλτον έγραψε τη δική του ιστορία στον σύλλογο, όντας ένα από τα “τρομερά μωρά” του Ματ Μπάσμπι, που έδωσαν το προσωνύμιο “μπέμπηδες” στη Γιουνάιτεντ. Προερχόμενος από τις ακαδημίες της ομάδας, αγωνίστηκε συνολικά 20 χρόνια στη Γιουνάιτεντ και 17 στην πρώτη ομάδα. Όντας ανάμεσα στους επιζώντες του αεροπορικού δυστυχήματος του Μονάχου το 1958, που ξεκλήρισε μία ολόκληρη ομάδα, ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αναγέννησης της Γιουνάιτεντ, πανηγυρίζοντας με τη φανέλα της τρία πρωταθλήματα Αγγλίας, ένα Κύπελλο, τέσσερα Charity Shield και φυσικά το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1968, στην κορυφαία του στιγμή. Δεν τερμάτισε όμως την καριέρα του στο “Ολντ Τράφορντ”, αφού την περίοδο 1974-75 αγωνίστηκε στην Πρέστον ενώ στη συνέχεια κατέγραψε και τέσσερις συμμετοχές με την ιρλανδική Γουότερφορντ Γιουνάιτεντ.

 

Εουσέμπιο

Παρά το γεγονός πως αγωνίστηκε σε αρκετές ομάδες στην καριέρα του, το όνομα του Εουσέμπιο είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τη Μπενφίκα. Σε ηλικία 18 ετών μετακόμισε από τη Μοζαμβίκη (τόπος καταγωγής του) στην Πορτογαλία και έμελλε να αγωνιστεί 15 ολόκληρα χρόνια στους “αετους” της Λισσαβώνας. Εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία και οδήγησε τη Μπενφίκα στην κατάκτηση έντεκα πρωταθλημάτων, πέντε Κυπέλλων και φυσικά στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1962. Το 1975 αποχαιρέτησε την πορτογαλική ομάδα και αγωνίστηκε σε αρκετές ακόμη, πριν ολοκληρώσει την καριέρα του στις ΗΠΑ και τους Νιου Τζέρσει Αμέρικανς.

 

Φραντς Μπεκενμπάουερ

Ένας από τους μεγαλύτερους Γερμανούς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και ένα όνομα-σταθμός στην ιστορία της Μπάγερν είναι ο Φραντς Μπεκενμπάουερ. Ο “Κάιζερ”, όπως είναι το παρατσούκλι του (βασιλιάς στα γερμανικά), αποτέλεσε τον ηγέτη της αμυντικής γραμμής των Βαυαρών για 13 χρόνια και η συμβολή του στις τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις Κυπέλλων Πρωταθλητριών στη δεκαετία του '70 υπήρξε τεράστια. Κέρδισε ακόμη τέσσερα πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα με τη Μπάγερν, καθώς και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων και ένα Διηπειρωτικό. Το 1977 αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στη Νιου Γιορκ Κόσμος, η οποία μόλις είχε αποχαιρετήσει τον Πελέ, επέστρεψε όμως για δύο ακόμη χρόνια στη Μπουντεσλίγκα για λογαριασμό του Αμβούργου με το οποίο πανηγύρισε και ένα πρωτάθλημα το 1982, πριν κρεμάσει οριστικά τα παπούτσια του πίσω ξανά στην ομάδα της Νέας Υόρκης.

                                                                                                                                                                ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω