Οι 10 λόγοι της απογοητευτικής εικόνας της Ρεάλ

2019-10-21 14:57

Η Ρεάλ Μαδρίτης ηττήθηκε από τη Μαγιόρκα το περασμένο Σάββατο (19/10), με αυτό το αποτέλεσμα έπεσε από την κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος και συνεχίζει να προβληματίζει. Οι “μπλάνκος” προέρχονται από μία κάκιστη σεζόν, σκόρπισαν τον ενθουσιασμό με κάποιες κινήσεις τους στην αρχή της μεταγραφικής περιόδου, όμως συνεχίζουν και φέτος να προβληματίζουν έντονα και έχουν πολλά θέματα να λύσουν. Δείτε παρακάτω τις δέκα κυριότερες αιτίες της απογοητευτικής πορείας της Ρεάλ μέχρι τώρα στη χρονιά, όπως τις παρουσιάζει η διαδικτυακή έκδοση της “Marca”:

 

Το πρόβλημα στο γκολ

Οι λύσεις στο σκοράρισμα είναι ένα κομβικό ζήτημα το οποίο η Ρεάλ ακόμη δεν έχει λύσει μετά την αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο το καλοκαίρι του 2018. Η “βασίλισσα” έχει σκοράρει 18 τέρματα σε 11 παιχνίδια φέτος, επίδοση όχι και τόσο καλή για μια ομάδα τέτοιου επιπέδου. Ουσιαστικά ο μόνος που φαίνεται να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις όσον αφορά το σκοράρισμα είναι ο Καρίμ Μπενζεμά, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει αντιστρέψει το εις βάρος του κλίμα και έχει ξανά επιδόσεις που αρμόζουν στο βασικό σέντερ φορ της Ρεάλ Μαδρίτης. Πέρσι έκλεισε τη χρονιά με 30 γκολ, ενώ φέτος έχει ήδη σκοράρι 6 φορές σε 10 ματς. Από κει και πέρα όμως, ούτε ο Μπέιλ (που έμεινε αναγκαστικά στο ρόστερ φέτος αφού δεν κατέστη δυνατό να πουληθεί) έχει δώσει πολλές λύσεις (2 μόλις τέρματα), ούτε ο Αζάρ (1 γκολ, έχοντας χάσει και αρκετά παιχνίδια), αλλά ούτε και ο Γιόβιτς, ο οποίος αποκτήθηκε με την προοπτική να γίνει ο επόμενος μεγάλος φορ της Ρεάλ αλλά ακόμη δεν έχει βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα.

 

Έλλειψη σταθερότητας

Η Ρεάλ έχει δώσει 11 παιχνίδια μέχρι στιγμής μέσα στη χρονιά (9 για το πρωτάθλημα και 2 για το Champions League) και σε αυτά έχει πανηγυρίσει τη νίκη μόλις 5 φορές! Σε καμία περίπτωση δεν έχει καταφέρει να πετύχει πάνω από δύο συνεχόμενες νίκες, ενώ μετράει μόλις μία νίκη στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια. Στο Champions League, δε, αγνοεί ακόμη τη νίκη, έχοντας χάσει με κάτω τα χέρια στην πρεμιέρα από την Παρί (3-0) και σώζοντας τον βαθμό της ισοπαλίας στο “Μπερναμπέου” απέναντι στη Μπριζ (2-2 από 0-2).

 

Έντονος προβληματισμός για Κουρτουά

Ο Τιμπό Κουρτουά αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2018 από την Τσέλσι ως ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο και βραβευμένος ως ο κορυφαίος γκολκίπερ του Μουντιάλ της Ρωσίας, με την προοπτική να δώσει ακόμη μεγαλύτερη σιγουριά κάτω από τα γκολπόστ και λύση σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, ως μικρότερος άλλωστε του Κέιλορ Νάβας. Εκ του αποτελέσματος όμως, η Ρεάλ δε δικαιώνεται. Ο Βέλγος δέχθηκε πέρσι 48 γκολ σε 35 ματς, ενώ φέτος έχει ήδη δεχθεί 12 σε 9 παιχνίδια. Στην εκτός έδρας νίκη της Ρεάλ κόντρα σε Σεβίλλη (0-1), κράτησε ανέπαφη την εστία του για πρώτη φορά από τον περασμένο Φλεβάρη! Φυσικά για όλα αυτά δεν ευθύνεται μόνο αυτός, αλλά και όλη η αμυντική λειτουργία της ομάδας που τις περισσότερες φορές είναι προβληματική, όμως η αλήθεια είναι πως ο Κουρτουά δεν εμπνέει σιγουριά και έχει δεχτεί πολύ σκληρή κριτική, με τον κόσμο να προτιμά τον Αλφόνς Αρεολά. Ακόμη, η στατιστική στα φετινά παιχνίδια λέει πως οι αντίπαλοι έχουν κάνει 24 σουτ συνολικά στον Βέλγο και εκείνος έχει δεχθεί 12 γκολ, δεν έχει καταφέρει να απαντήσει δηλαδή στα μισά.

 

Κακό ξεκίνημα στα ματς

Η φετινή Ρεάλ δε μπαίνει δυνατά στα ματς και αυτό είναι κάτι που της έχει στοιχίσει. Το είδαμε να συμβαίνει και στη Μαγιόρκα, όταν και δέχθηκε το γκολ στο 7ο λεπτό, το έχουμε δει να συμβαίνει και στα ματς με Βιγιαρεάλ, Παρί, Μπριζ, στο ένα τρίτο δηλαδή των αγώνων που έχει δώσει. Το ότι οι Μαδριλένοι δεν μπαίνουν με την απαραίτητη σοβαρότητα στα παιχνίδια ήταν κάτι που είχε προβληματίσει και στη διάρκεια της προετοιμασίας, με αποκορύφωμα εκείνο το ντροπιαστικό 7-3 κόντρα στην Ατλέτικο στις ΗΠΑ.

 

Οι πολλοί τραυματισμοί

Όχι έναν, ούτε δύο αλλά είκοσι δύο τραυματισμούς μετρά η ομάδα από την αρχή της σεζόν με 16 διαφορετικούς παίκτες να έχουν βγει νοκ άουτ. Αριθμός φυσικά πάρα πολύ μεγάλος και βρισκόμαστε στα μέσα Οκτώβρη. Στην πλειοψηφία τους αυτοί οι τραυματισμοί είναι μυικοί, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει έντονα το τεχνικό τιμ. Ευτυχώς για τη Ρεάλ ακόμη δεν έχει τραυματιστεί ο Καζεμίρο, αφού στη θέση του οι “μερένχες” δεν έχουν άλλον παίκτη με τα δικά του χαρακτηριστικά.

 

Το πρόβλημα στη μεσαία γραμμή

Ήταν κάτι που το ξέραμε πριν ξεκινήσει η σεζόν, η Ρεάλ έχει θέμα στη μεσαία γραμμή της. Στο ρόστερ υπάρχουν λίγοι ποδοσφαιριστές για το χώρο του κέντρου, γι’ αυτό το λόγο ο Ζιντάν το καλοκαίρι επιθυμούσε διακαώς την απόκτηση του Πολ Πογκμπά, πιστεύοντας πως ο Γάλλος θα ανέβαζε επίπεδο την ομάδα σε αυτόν τον τομέα. Η Ρεάλ όμως όχι μόνο δεν κατάφερε να αποκτήσει τον Πογκμπά, αλλά δεν πήρε κανέναν άλλο παίκτη σε αυτή τη θέση. Έτσι έχει μείνει με τους Κρόος και Μόντριτς, που όσο μεγάλοι ποδοσφαιριστές και να είναι φαινόταν από πέρσι πως δε βρίσκονται στην καλύτερή τους κατάσταση, χρειάζονται στηρίγματα και έχουν βγάλει και τραυματισμούς φέτος, τον Ίσκο και τον Χάμες που δεν έχουν την απαραίτητη σταθερότητα στην απόδοσή τους, τον Καζεμίρο που είναι ο μόνος καθαρόαιμος αμυντικός χαφ και τον Βαλβέρδε που είναι ταλαντούχος αλλά ακόμη άπειρος.

 

Οι μεταγραφές δεν έχουν ικανοποιήσει

Το καλοκαίρι η Ρεάλ ξόδεψε 300 εκατομμύρια ευρώ (η μεγαλύτερη δαπάνη στην ιστορία της σε ένα καλοκαίρι) για τις μεταγραφές των Αζάρ, Γιόβιτς, Μεντί, Μιλιτάο και Ροντρίγκο. Κανείς από αυτούς όμως δεν έχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά. Κυρίως ο Αζάρ, ο οποίος ήταν και η πιο εντυπωσιακή μεταγραφή και από αυτόν περιμένουν πολλά στη Μαδρίτη. Ο Βέλγος προσπαθεί ακόμη να προσαρμοστεί στη νέα του ομάδα και η αλήθεια είναι πως δεν έχει πάρει και πολλά παιχνίδια στα πόδια του, αφού ήταν τραυματίας στην αρχή της χρονιάς, ενώ από το πρόσφατο ματς με τη Μαγιόρκα έλειπε καθότι γεννούσε η γυναίκα του. Στη νίκη με 4-2 επί της Γρανάδα πάντως πέτυχε το πρώτο του-εντυπωσιακό-γκολ με τα λευκά, σημαντικό κυρίως για την ψυχολογία του, και θέλει σιγά σιγά να αρχίζει και πάλι να θυμίζει τον παικταρά που θαυμάσαμε στην Τσέλσι. Από κει και πέρα o Γιόβιτς δεν έχει σκοράρει ακόμη και αυτό είναι κάτι που έχει προβληματίσει άπαντες στην ομάδα, ο Μεντί είναι τον περισσότερο καιρό τραυματίας, ο Μιλιτάο έκανε ένα πολύ κακό παιχνίδι με την Παρί αν και βελτίωσε κάπως την εικόνα του στα επόμενα ματς, ενώ ο Ροντρίγκο έχει πάρει λίγες ευκαιρίες, μας έχει αφήσει όμως να θυμόμαστε το πανέμορφο γκολ που σκόραρε κόντρα στην Οσασούνα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο.

 

Οι ευθύνες του Ζιντάν

Τα ισπανικά ΜΜΕ ασκούν σκληρή κριτική και στον Ζινεντίν Ζιντάν από το ξεκίνημα της χρονιάς, με τον Γάλλο να έζησε μια παραμυθένια πρώτη θητεία στον πάγκο της Ρεάλ (με τρεις σερί κατακτήσεις Champions League και συνολικά εννιά τρόπαια), όμως η δεύτερη θητεία του δεν κυλά όπως θα ήθελε. Οι Ισπανοί του χρεώνουν πως δε μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά σε έναν αγώνα, οι αλλαγές του είναι προβλέψιμες και δε μπορούν να αλλάξουν τη ροή ενός παιχνιδιού, ενώ τακτικά δε φαίνεται να έχει δουλέψει πολλά πράγματα με τους ποδοσφαιριστές του.

 

Το “Μπερναμπέου” δεν είναι πλέον “φρούριο”

Μέσα σε όλα, η Ρεάλ φαίνεται να έχει χάσει και τη δυναμική της μέσα στην έδρα της, το εντυπωσιακό “Σαντιάγο Μπερναμπέου”. Πλέον υπάρχει η αίσθηση πως οποιαδήποτε ομάδα επισκεφθεί το γήπεδο της “βασίλισσας” μπορεί να φύγει με αποτέλεσμα από εκεί. Η Βαγιαδολίδ πήρε ισοπαλία, η Μπριζ λίγο έλειψε να νικήσει, ενώ Λεβάντε και Γρανάδα μπορεί να βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 3-0 αλλά αμφότερες μείωσαν σε 3-2 και πήγαν να κάνουν μια εντυπωσιακή ανατροπή.

 

Η άνοδος της Μπαρτσελόνα

Εκτός από τη δική της προβληματική εικόνα, το κακό για τη Ρεάλ είναι πως η μεγάλη αντίπαλος Μπαρτσελόνα, η οποία κι αυτή στην αρχή της σεζόν απογοήτευσε σε αρκετά παιχνίδια, δείχνει να βρίσκει ρυθμό και να ανεβαίνει. Οι “μπλαουγκράνα” μετρούν τέσσερις σερί νίκες στο πρωτάθλημα έχοντας σκοράρει και αρκετά γκολ, ενώ βρέθηκαν και στην κορυφή μετά την ήττα της Ρεάλ από τη Μαγιόρκα. Μήπως η αναβολή του “clasico” (ήταν προγραμματισμένο για τις 26/10 όμως αναβλήθηκε λόγω των ταραχών που έχουν ξεσπάσει στη Βαρκελώνη λόγω της φυλάκισης εννέα Καταλανών αυτονομιστών βουλευτών) συμφέρει τελικά τη “βασίλισσα”; Θυμίζουμε ότι πέρσι τέτοια εποχή ο διασυρμός με 5-1 από τη Μπαρτσελόνα στο “Καμπ Νου” έβγαλε μια και καλή τη Ρεάλ εκτός τροχιάς στο πρωτάθλημα...

 

*Ενδεικτικό του πόσο απογοητευμένος είναι ο κόσμος από την έως τώρα εικόνα της Ρεάλ είναι πως στη διαδικτυακή ψηφοφορία της “Marca” αναφορικά με το πώς μπορεί να ολοκληρωθεί η σεζόν για τη “βασίλισσα”, το 79% των συμμετεχόντων απάντησαν πως η ομάδα δεν θα καταφέρει να κατακτήσει κανένα τρόπαιο φέτος!

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω