Ο Σουάρες συνεχίζει την παράδοση των σπουδαίων σέντερ φορ της Ατλέτικο Μαδρίτης

2020-09-24 14:13

 

Μπορεί η Ατλέτικο Μαδρίτης επί Ντιέγκο Σιμεόνε να έχει καθιερωθεί στο μυαλό όλων ως μία κατεξοχήν αμυντικογενής ομάδα, ωστόσο ιδιαίτερα την τελευταία εικοσαετία φόρεσαν τη φανέλα της πολλοί σπουδαίοι σέντερ φορ. Στη λίστα αυτή είναι έτοιμος να προστεθεί και ο Λούις Σουάρες, ο οποίος αποχαιρετά μετά από έξι χρόνια τη Μπαρτσελόνα για να γίνει “ροχιμπλάνκο”, σε μία από τις σημαντικότερες κινήσεις αυτής της μεταγραφικής περιόδου. Με αφορμή την απόκτηση του Ουρουγουανού σέντερ φορ από τους “κολτσονέρος”, πάμε να θυμηθούμε όλους τους μεγάλους επιθετικούς που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από την ομάδα.

 

Φερνάντο Τόρες

Αν ένας παίκτης αντιπροσωπεύει την Ατλέτικο την τελευταία εικοσαετία, αυτός είναι σίγουρα ο εμβληματικός για τους “ροχιμπλάνκος” Φερνάντο Τόρες. Ο νεότερος αρχηγός στην ιστορία του συλλόγου, αφού φόρεσε το περιβραχιόνιο μόλις στην ηλικία των 19 χρόνων, γαλουχήθηκε στα φυτώρια της ομάδας, έκανε το ντεμπούτο του με το ανδρικό τμήμα όταν η “Ατλέτι” βρισκόταν στη Segunda Division και έφτασε να γίνει το σημείο αναφοράς και ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης. Το καλοκαίρι του 2007 αποχαιρέτησε την αγαπημένη του ομάδα μετά από 244 συμμετοχές και 91 τέρματα για να γίνει η ακριβότερη τότε μεταγραφή στην ιστορία της Λίβερπουλ. Επέστρεψε στη Μαδρίτη τον χειμώνα του 2015 όμως δεν ήταν πια ο ίδιος παίκτης. Η δεύτερη θητεία του στους “ροχιμπλάνκος” κράτησε μέχρι το καλοκαίρι του 2018, όταν και έφυγε για την Ιαπωνία. Γεγονός πως από τη μεταγραφή του στην Τσέλσι τον χειμώνα του 2011 και μετά, ο “El Nino” δεν ήταν ο παίκτης που θαυμάσαμε στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, κατάφερε όμως να κατακτήσει τα πάντα και σε συλλογικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

 

Σέρχιο Αγουέρο

Δεν είχε κλείσει καν τα 18 του χρόνια όταν η Ατλέτικο Μαδρίτης τον έκανε δικό της την άνοιξη του 2006, εντυπωσιασμένη κι εκείνη όπως και όλες οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης από τις εμφανίσεις του με την Ιντεπεντιέντε στην Αργεντινή. Ο “Κουν” δικαίωσε όλες τις προσδοκίες που υπήρχαν για εκείνον. Ειδικά από τη στιγμή που έφυγε ο Τόρες εξελίχθηκε στον απόλυτο πρωταγωνιστή της ομάδας στην επίθεση, διατηρώντας συνεχώς... ερωτική σχέση με τα δίχτυα και συνθέτοντας ένα τρομερό επιθετικό δίδυμο με τον Ντιέγκο Φορλάν. Κορυφαία του στιγμή με τους Μαδριλένους ήταν η κατάκτηση του Europa League το 2010, του πρώτου στην ιστορία της ομάδας. Η σεζόν 2010-11 ήταν η καλύτερη στην καριέρα του με τα ερυθρόλευκα και αμέσως μετά πήρε μεταγραφή για την Premier League και τη Μάντσεστερ Σίτι, όπου συνέχισε φυσικά να γράφει ιστορία όντας σήμερα ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των “πολιτών” και ο πρώτος ξένος σκόρερ στο πρωτάθλημα. Με την Ατλέτικο πέτυχε 101 γκολ σε 234 εμφανίσεις.

 

Ντιέγκο Φορλάν

Ένας από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές του Μουντιάλ 2010 στη Νότιο Αφρική πέρασε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του στους “κολτσονέρος”. Πήρε μεταγραφή στην ομάδα το 2007 από τη Βιγιαρεάλ, έχοντας εντυπωσιάσει με το “κίτρινο υποβρύχιο” αφού είχε πάρει και το βραβείο του πρώτου σκόρερ στο ισπανικό πρωτάθλημα το 2005 αλλά και το “Χρυσό Παπούτσι”. Ο Φορλάν συνέχισε τα εντυπωσιακά του επιτεύγματα και στη Μαδρίτη, εκεί όπου βρήκε τον Σέρχιο Αγουέρο και μαζί σκόρπισαν... τρόμο στις αντίπαλες άμυνες, κάνοντας τους οπαδούς να ξεχάσουν την απώλεια του Τόρες. Τη σεζόν 2008-09 ο Ουρουγουανός στράικερ πέτυχε 32 γκολ στο πρωτάθλημα, επίδοση που του έδωσε ξανά το “Χρυσό Παπούτσι”, ενώ την επόμενη χρονιά πήρε από το χέρι την ομάδα και την οδήγησε στην κατάκτηση του Europa League, σκοράροντας μάλιστα και τα δύο γκολ της Ατλέτικο στον τελικό κόνρα στη Φούλαμ στο Αμβούργο. Το 2011 έφυγε για την Ίντερ, έχοντας σκοράρει 96 φορές σε 196 παιχνίδια για την ομάδα της ισπανικής πρωτεύουσας.

 

Ρανταμέλ Φαλκάο

Το καλοκαίρι του 2011 η Ατλέτικο έπρεπε να καλύψει το τεράστιο κενό που άφηναν οι Αγουέρο και Φορλάν και το έκανε με τον καλύτερο τρόπο, αποκτώντας τον Ρανταμέλ Φαλκάο από την Πόρτο για 40 εκατομμύρια ευρώ (η ακριβότερη τότε μεταγραφή στην ιστορία της). Ο Κολομβιανός φορ προερχόταν από μια διετία γεμάτη γκολ με τους “δράκους”, με τους οποίους μάλιστα έφτασε και ως την κατάκτηση του Europa League το 2010-11 (ο ίδιος είχε σκοράρει 17 γκολ στη διοργάνωση, τα περισσότερα που έχει πετύχει ποτέ παίκτης σε μια σεζόν). Με τους “ροχιμπλάνκος” συνέχισε να “ματώνει” τα αντίπαλα δίχτυα, ενώ τα δικά του γκολ οδήγησαν την ομάδα και σε μία ακόμη κατάκτηση Europa League το 2012. Συνολικά πέτυχε 70 γκολ σε 91 παιχνίδια, καθιερώθηκε με τη φανέλα της Ατλέτικο ως ένας από τους κορυφαίους σέντερ φορ στον κόσμο εκείνη την εποχή, πανηγύρισε επίσης το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (με χατ-τρικ του κόντρα στην Τσέλσι) το 2012 καθώς και το Κύπελλο Ισπανίας μέσα στο “Μπερναμπέου” κόντρα στη Ρεάλ το 2013 και η απόφασή του να φύγει το ίδιο καλοκαίρι για τη νεόπλουτη Μονακό ξάφνιασε πολλούς.

 

Ντιέγκο Κόστα

Ανήκε στην Ατλέτικο από το 2007, όμως φτάσαμε στο 2010 για να κάνει την πρώτη του συμμετοχή με την ομάδα. Στην πρώτη του χρονιά δεν εντυπωσίασε, μεσολάβησε ένας ακόμη δανεισμός στη Ράγιο Βαγιεκάνο, όμως από τη στιγμή που επέστρεψε έγινε πρωταγωνιστής. Έκανε σπουδαία πράγματα τη σεζόν 2013-14, όταν και πέτυχε συνολικά 36 γκολ με τα ερυθρόλευκα και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ισπανίας με την Ατλέτικο, επίτευγμα τεράστιο αφού το δίπολο-Ρεάλ και Μπαρτσελόνα είχε να σπάσει από το 2004 και τον τίτλο της Βαλένθια. Την ίδια χρονιά έφτασε και μέχρι τον τελικό του Champions League τον οποίο η “Ατλέτι” έχασε στην παράταση από τη Ρεάλ. Το 2014 μετακινήθηκε στην Τσέλσι και μετά από μια τριετία στην Αγγλία γύρισε στη Μαδρίτη. Βρίσκεται ακόμη στην ομάδα, όμως δε θυμίζει με τίποτα πλέον τον δεινό σκόρερ που παρακολουθούσαμε πριν από μερικά χρόνια. Επιθετικός που θα μπορούσε να είχε αφήσει μεγαλύτερο στίγμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αν δεν στεκόταν εμπόδιο ο ιδιαίτερα προβληματικός χαρακτήρας του. Μετρά μέχρι τώρα 81 γκολ με τους “κολτσονέρος”.

 

Νταβίντ Βίγια

Στην Ατλέτικο Μαδρίτης αγωνίστηκε μόλις μια σεζόν (2013-14), όμως οι φίλοι των “ροχιμπλάνκος” έχουν να υπερηφανεύονται πως ένας ακόμη σπουδαίος επιθετικός φόρεσε τη φανέλα της ομάδας τους. Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Ισπανίας έφτασε στο “¨Βιθέντε Καλντερόν” στη δύση της καριέρας του, έχοντας κατακτήσει πλέον τα πάντα, όμως τα 15 γκολ που πέτυχε σε 47 αγώνες βοήθησαν στο να πραγματοποιήσει η ομάδα μία εξαιρετική σεζόν και προπάντων να πανηγυρίσει το πρώτο της πρωτάθλημα στην Ισπανία μετά το 1996.

 

Αντουάν Γκριεζμάν

Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2014 από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ και εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στην Ατλέτικο. Στα πέντε χρόνια που φόρεσε τη φανέλα της ήταν σταθερά ο αρχισκόρερ της ομάδας, ενώ καθιερώθηκε στη συνείδηση του κόσμου ως ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς στον κόσμο. Με τους “ροχιμπλάνκος” πανηγύρισε ένα ισπανικό Σούπερ Καπ, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και κυρίως το Europa League το 2018, με τον ίδιο να σκοράρει δύο γκολ στον τελικό με τη Μαρσέιγ. Πέτυχε συνολικά 133 γκολ με την ισπανική ομάδα και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της. Το περσινό καλοκαίρι πήρε μεταγραφή για τη Μπαρτσελόνα έναντι 120 εκατομμυρίων ευρώ, παρά το γεγονός πως ένα χρόνο πριν δήλωνε πιστός στην Ατλέτικο, με τους “κολτσονέρος” να βάζουν στα ταμεία τους τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη πώληση.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω