Νιούκαστλ: Οι Σαουδάραβες έφυγαν, τα χαμόγελα όμως επέστρεψαν

2020-09-17 16:27

 

 Του Ανδρέα Λεκάκη

 

Λίγους μήνες πριν, στη διάρκεια του lockdown, η ποδοσφαιρική δράση σχεδόν σε όλο τον κόσμο είχε “παγώσει”, όμως στην πόλη που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Τάιν, στη βορειοανατολική Αγγλία, ονειρεύονταν μεγάλα πράγματα. Ο λόγος ήταν η είδηση του ενδιαφέροντος που είχε δείξει ένα επενδυτικό fund από τη Σαουδική Αραβία για να αγοράσει τη Νιούκαστλ, με τους νέους επίδοξους ιδιοκτήτες του συλλόγου έτοιμους να μετατρέψουν την ομάδα στην πιο πλούσια στον κόσμο, αλλάζοντάς την επίπεδο.

 

Προς τεράστια απογοήτευση των φίλων της Νιούκαστλ, όμως, η μεταβίβαση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς τα τεράστια εμπόδια που προέκυψαν και “τράβηξαν” αυτή την ιστορία για μήνες, αποδείχθηκαν αξεπέραστα. Για ακόμη μια χρονιά λοιπόν, το κλαμπ έμεινε στα χέρια του Μάικ Άσλεϊ, του ανθρώπου που κανείς οπαδός των “ανθρακωρύχων” δε θέλει να βλέπει… ζωγραφιστό, αφού εδώ και χρόνια έχει δημιουργηθεί ολόκληρη εκστρατεία εναντίον του, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται το σύλλογο. Και ο ίδιος ο Άσλεϊ, άλλωστε, προσπαθεί απεγνωσμένα να πουλήσει τις μετοχές του, χωρίς επιτυχία για την ώρα. Όπως όλα έδειχναν, λοιπόν, η χρονιά θα ξεκινούσε μέσα στη γκρίνια και την εσωστρέφεια, παρ’ όλα αυτά τις τελευταίες ημέρες το κλίμα άλλαξε άρδην και η εκκίνηση της ομάδας έφερε χαμόγελα και μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

 

Ο λόγος δεν ήταν άλλος από τις μεταγραφικές κινήσεις. Μπορεί τα λεφτά των Αράβων να μην υπάρχουν και οι διάφοροι… Εμπαπέ και Καβάνι που ακούστηκαν κάποια στιγμή για την ομάδα να μην έρθουν ποτέ όπως όλα δείχνουν, παρ’ όλα αυτά η Νιούκαστλ υπήρξε δραστήρια στο μεταγραφικό παζάρι και κάλυψε με τον καλύτερο τρόπο, δεδομένων των συνθηκών, τις “τρύπες” που υπήρχαν στο ρόστερ της.

 

    Οι φίλοι της Νιούκαστλ θα πρέπει να συνεχίσουν να... ανέχονται τη διοίκηση Άσλεϊ

 

Την περσινή σεζόν ήταν εμφανές πως οι “καρακάξες” αντιμετώπιζαν τεράστιο πρόβλημα στην επίθεσή τους, με τους… αμυντικούς να ξελασπώνουν ουκ ολίγες φορές την ομάδα στο σκοράρισμα και την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του κλαμπ, τον Βραζιλιάνο σέντερ φορ Ζοέλιντον, να απογοητεύει. Γενικότερα η Νιούκαστλ, από την εποχή του Παπίς Σισέ και του Λοΐκ Ρεμί, δεν έχει βρει ένα σέντερ φορ που να αποτελεί εγγύηση στο σκοράρισμα (εξαιρούμε την εξαιρετική σεζόν του Ντουάιτ Γκέιλ στην Championship το 2016-17). Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, η μεταγραφή του Κάλουμ Γουίλσον από την υποβιβασμένη Μπόρνμουθ σκόρπισε ενθουσιασμό στις τάξεις των “magpies”. Ο διεθνής με την Αγγλία επιθετικός αποτελεί μια σταθερή αξία στο σκοράρισμα τα τελευταία χρόνια στην Premier League (πιο εντυπωσιακή χρονιά του η προπέρσινη όταν πέτυχε 14 γκολ στο πρωτάθλημα με τα “κεράσια”) και η παρουσία του στο “Σεντ Τζέιμς Παρκ” αναμένεται να δώσει λύσεις στο επιθετικό πρόβλημα της ομάδας. Ήδη ο 28χρονος άσος ξεκίνησε την απόσβεση των 22,2 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανήθηκαν για χάρη του, σκοράροντας στο ντεμπούτο του με τα ασπρόμαυρα, στο ματς της πρεμιέρας με τη Γουέστ Χαμ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου.

 

Από τη Μπόρνμουθ κατέφθασε, ως ελεύθερος, και ο Ράιαν Φρέιζερ, για να δώσει λύσεις με την ταχύτητά του και με την ποιότητά του από την αριστερή πλευρά της μεσοεπιθετικής γραμμής. Ο Σκωτσέζος ξεχώρισε και αυτός με τις εμφανίσεις του στο “Vitality Stadium” τα τελευταία χρόνια, ενώ σκόραρε και αυτός στο ντεμπούτο του με τις “καρακάξες”, στο ματς με τη Μπλάκμπερν για το Λιγκ Καπ, με το γκολ του να δίνει και την πρόκριση στην ομάδα του Στιβ Μπρους. Ακόμη, το κενό στα αριστερά της άμυνας μετά την επιστροφή των δανεικών Γιέτρο Βίλεμς και Ντάνι Ρόουζ στους συλλόγους τους καλύφθηκε με την απόκτηση του Τζαμάλ Λιούις, του Βορειοϊρλανδού αριστερού μπακ που εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του με τη Νόριτς στην περσινή Premier League, παρά το γεγονός πως τα “καναρίνια” υποβιβάστηκαν. Χαρακτηριστικό της αξίας του Λιούις και του πόσο σημαντική ήταν αυτή η μεταγραφή για τη Νιούκαστλ, είναι πως για τον παίκτη ενδιαφέρθηκε έντονα και η Λίβερπουλ νωρίτερα το καλοκαίρι, με τους πρωταθλητές Αγγλίας να προτιμούν τελικά τον Κώστα Τσιμίκα του Ολυμπιακού.

 

Η Νιούκαστλ πρόσθεσε ακόμη στο ρόστερ της τον τερματοφύλακα Μαρκ Γκιλέσπι από τη Μάδεργουελ, ο οποίος είναι γέννημα-θρέμμα της πόλης και ξεκίνησε από τις ακαδημίες της ομάδας χαρακτηρίζοντας ως όνειρό του να αγωνιστεί για το σύλλογο, καθώς και τον χαφ Τζεφ Χέντρικ από τη Μπέρνλι, ο οποίος δεν άργησε να δείξει την αξία του στο πρώτο κιόλας ματς της σεζόν κόντρα στη Γουέστ Χαμ, πετυχαίνοντας ένα θαυμάσιο γκολ και έχοντας και μια ασίστ.

 

    Ο Κάλουμ Γουίλσον αποτελεί την πιο εντυπωσιακή φετινή μεταγραφή της Νιούκαστλ και μάλιστα δήλωσε πως η γνωστή ταινία "Goal", την οποία είδε με τον γιο του, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να συμφωνήσει με την ομάδα!

 

Η σεζόν ξεκίνησε πολύ καλά για τις “καρακάξες”, οι φίλοι της ομάδας είναι ικανοποιημένοι με τις μέχρι τώρα μεταγραφές, όμως το ζητούμενο σίγουρα είναι η διάρκεια. Στην Premier League ο ανταγωνισμός γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος κάθε χρόνο και αυτό αυτόματα ανεβάζει το επίπεδο δυσκολίας. Οι ρεαλιστικές εκτιμήσεις λένε πως η Νιούκαστλ με το υλικό που έχει δε θα δυσκολευθεί να παραμείνει στην κατηγορία, ωστόσο στο Τάινσαϊντ θα ήθελαν να πετύχουν το κάτι παραπάνω και όπου κάτι παραπάνω βάλτε ένα πλασάρισμα στην πρώτη δεκάδα και διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου μέχρι το τέλος, καθώς και μια καλή πορεία στα κύπελλα.

 

Οι φίλοι της ομάδας, οι οποίοι αποτελούν τη μεγάλη δύναμη του κλαμπ σε μια πόλη που ούτως ή άλλως ζει και αναπνέει για ποδόσφαιρο, έχουν κουραστεί να συμβιβάζονται με τα λίγα. Η Νιούκαστλ είναι ένα κλαμπ με πολύ μεγάλη ιστορία και με μια τεράστια δυναμική, γι’ αυτό και προξενεί τόση αρνητική εντύπωση το γεγονός πως δεν έχει κατακτήσει κάποιον τίτλο από το μακρινό 1969. Οι Σαουδάραβες λοιπόν δεν ήρθαν, η επανάσταση μπορεί να περιμένει, όμως με αργά και σταθερά βήματα οι “ανθρακωρύχοι” θέλουν να αλλάξουν σιγά σιγά επίπεδο.

 

Πίσω