Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ: Αναλύοντας την εκπληκτική πορεία της

2022-11-01 15:17

 

Ο εξαιρετικός Οκτώβριος που έκανε η Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ με τις πέντε νίκες σε έξι αγώνες της Premier League έφερε τις “καρακάξες” σε τροχιά... Champions League, αφού βρίσκονται στην τετράδα για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2011-12 και στην πόλη της βορειοανατολικής Αγγλίας τα όνειρα πλέον δεν έχουν ταβάνι. Εδώ και ένα χρόνο, άλλωστε, μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας και την αγορά της από τους Σαουδάραβες που την μετέτρεψαν στο πιο πλούσιο κλαμπ στον κόσμο, η Νιούκαστλ έχει γυρίσει σελίδα, έχει αλλάξει επίπεδο και στόχους, με τα αποτελέσματα να φαίνονται στο γήπεδο.

 

Η ομάδα του Έντι Χάου έχει έξι νίκες, έξι ισοπαλίες και μόλις μία ήττα μέχρι στιγμής στην Premier League, αυτή στο “Άνφιλντ” από τη Λίβερπουλ με ένα γκολ στο όγδοο λεπτό των καθυστερήσεων. Έχει “τρομάξει” τη Μάντσεστερ Σίτι σε εκείνο το φοβερό 3-3 στο “Σεντ Τζέιμς Παρκ” παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο για ένα ημίχρονο προηγούμενη με 3-1, κράτησε στην ισοπαλία τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο “Ολντ Τράφορντ” (0-0) και έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα νικώντας την Τότεναμ μέσα στο Λονδίνο (1-2). Από τη μάχη για τη σωτηρία και τις μηδέν νίκες στις πρώτες δεκατέσσερις αγωνιστικές της περσινής σεζόν, έφτασε μέσα σε ένα χρόνο στις θέσεις που δίνουν ευρωπαϊκό εισιτήριο, ούσα η πέμπτη αγγλική ομάδα σε συγκομιδή βαθμών μέσα στο 2022 και μόλις η τρίτη πίσω από Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ (που διεκδίκησαν τον τίτλο) στον περσινό δεύτερο γύρο. Μια από τις πιο παραδοσιακές δυνάμεις του αγγλικού ποδοσφαίρου, με μια εκ των μεγαλύτερων βάσεων οπαδών στο Νησί αλλά και στην Ευρώπη, έχει επιστρέψει για τα καλά στο προσκήνιο και εμείς θα δούμε τους λόγους αυτής της θεαματικής αλλαγής αναλύοντας τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της εξαιρετικής φέτος Νιούκαστλ.

 

Η πρόσληψη του Χάου άλλαξε την ομάδα

Μια από τις πρώτες κινήσεις της νέας ιδιοκτησίας πέρσι τέτοια εποχή, ήταν η αλλαγή προπονητή. Ο Στιβ Μπρους, υπό τις οδηγίες του οποίου η Νιούκαστλ έπαιζε ένα βαρετό, αμυντικογενές ποδόσφαιρο και αδυνατούσε να φανεί ανταγωνιστική στα περισσότερα ματς, γρήγορα αντικαταστάθηκε και τη θέση του πήρε τελικά ο Έντι Χάου, ένας προπονητής που είχε να επιδείξει σπουδαία δουλειά με τη Μπόρνμουθ και παρουσιάζει ακόμη καλύτερη στους “ανθρακωρύχους”. Από την πρώτη κιόλας στιγμή φάνηκε πως ο Χάου μεταμόρφωσε την ομάδα προς το καλύτερο. Η Νιούκαστλ υπό τον Χάου έχει αποκτήσει πλέον αγωνιστική ταυτότητα, βγάζει ξανά ένταση στο παιχνίδι της, πιέζει, έχει τρεξίματα, παίζει γρήγορα και επιθετικά, σκοράρει πολύ και δέχεται δύσκολα γκολ. Επιπλέον, στον 44χρονο τεχνικό πιστώνονται αλλαγές όπως του Ζοέλιντον, ο οποίος από την επίθεση γύρισε στα χαφ με εντυπωσιακά αποτελέσματα, ενώ γενικά έχει βελτιώσει ποδοσφαιριστές που υπήρχαν ήδη στο ρόστερ πριν την αλλαγή ιδιοκτησίας και δεν είχαν τρόπο να αναδειχθούν. Αν και αρχικά ίσως έμοιαζε προσωρινή λύση, ο Χάου δείχνει με την εξαιρετική δουλειά του πως είναι ο καταλληλότερος για να πορευθεί μαζί του η Νιούκαστλ στη νέα εποχή.

 

  Ο Έντι Χάου είναι ο αναμορφωτής της Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ

 

Στοχευμένες κινήσεις και όχι υπερβολικές σπατάλες

Από τον Οκτώβρη του 2021 η Νιούκαστλ είναι ο σύλλογος με τη μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια παγκοσμίως, όμως αυτό δε μεταφράστηκε σε μεταγραφές επίδειξης και εντυπωσιασμού που εν τέλει δε θα είχαν ουσία. Αντίθετα, οι άνθρωποι που τρέχουν την ομάδα έδειξαν πως έχουν ένα συγκεκριμένο πλάνο, αντίληψη της κατάστασης και της αγοράς,  προχωρώντας σε στοχευμένες κινήσεις. Στο μεταγραφικό παράθυρο του περασμένου Γενάρη αποκτήθηκαν κυρίως παίκτες που γνώριζαν την κατηγορία, αφού πρωταρχικός στόχος ήταν η παραμονή. Έτσι κατέφθασαν οι Τρίπιερ, Μπερν, Γουντ και Τάργκετ, ενώ από τη στιγμή που παρουσιάστηκε η ευκαιρία η Νιούκαστλ έκανε δικό της και τον Μπρούνο Γκιμαράες από τη Λιόν που ανέβασε το επίπεδο στη μεσαία γραμμή. Και το περασμένο καλοκαίρι όταν πολλοί ίσως περίμεναν πως οι Σαουδάραβες θα ξοδέψουν αλόγιστα, οι μόνες μεταγραφές ήταν αυτές του Πόουπ, του Τάργκετ (αγοράστηκε από την Άστον Βίλα), του Μπότμαν και η οικονομική υπέρβαση έγινε μόνο για τον Ίσακ, με τα 70 εκατομμύρια που χρειάστηκαν για να αποκτηθεί από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ να τον κατατάσσουν στην πρώτη θέση των ακριβότερων μεταγραφών στην ιστορία της ομάδας. Όλοι τους παίκτες προσεκτικά επιλεγμένοι, με δυνατότητα να πάνε το σύλλογο στην επόμενη πίστα, όπως και έκαναν.

 

Βελτίωση των ποδοσφαιριστών που ήδη υπήρχαν στο ρόστερ

Πέρα από τις μεταγραφές, το εντυπωσιακό με τη Νιούκαστλ του τελευταίου χρόνου είναι πως βλέπουμε και πολλούς παίκτες που υπήρχαν στο ρόστερ πριν από την αλλαγή ιδιοκτησίας να παρουσιάζονται βελτιωμένοι. Οι νέοι ιδιοκτήτες δεν προχώρησαν σε μια ριζική ανανέωση αλλάζοντας όλη την ομάδα, αντίθετα βλέπουμε και τους “παλιούς” να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη νέα εποχή. Παραδείγματος χάρη, ο Σερ είναι ο “βράχος” στην άμυνα, ο Ζοέλιντον έχει δείξει πως μπορεί να προσφέρει πολλά στα χαφ σε αυτό το νέο του ρόλο, ο Γουίλοκ εξακολουθεί να είναι σημαντικός για τη μεσαία γραμμή, ο Λόνγκσταφ δίνει κι αυτός εκεί πολύτιμες λύσεις, ο Σεν-Μαξιμέν αναδεικνύει πιο εύκολα το ταλέντο του σε μια επιθετική ομάδα και ο Γουίλσον επίσης δείχνει πόσα μπορεί να προσφέρει στο σκοράρισμα. Ακόμα και παίκτες όπως ο Σέλβι, ο Φρέιζερ και ο Μέρφι έχουν θέση στο rotation. Εδική αναφορά φυσικά κάνουμε στον Μιγκέλ Αλμιρόν, με τον Παραγουανό να είναι εκπληκτικός φέτος και να δικαιολογεί επιτέλους τα χρήματα που δαπάνησε η Νιούκαστλ γι΄αυτόν πίσω στο χειμώνα του 2019. Παίζοντας στα δεξιά της επίθεσης, έχει σκοράρει ήδη επτά τέρματα, τα έξι από τα οποία στα έξι τελευταία παιχνίδια και ορισμένα πολύ εντυπωσιακά, όντας ένας από τους κορυφαίους παίκτες όχι μόνο των “ανθρακωρύχων” αλλά ολόκληρης της Premier League.

 

 Ο αναγεννημένος Αλμιρόν και ο χαρισματικός σκόρερ Γουίλσον είναι πρώτοι σε γκολ για τη Νιούκαστλ με επτά και έξι αντίστοιχα

 

Όλα ξεκινούν από την άμυνα

Η Νιούκαστλ έχει παρουσιαστεί εξαιρετική επιθετικά σε ορισμένα της παιχνίδια, έχοντας βάλει τρία γκολ στη Σίτι, πέντε στη Μπρέντφορντ και από τέσσερα σε Φούλαμ και Άστον Βίλα, ωστόσο το εντυπωσιακό στοιχείο φέτος είναι η άμυνά της. Μπορεί να έμοιαζε απίστευτο αν το έλεγε κάποιος πριν από μερικούς μήνες, όμως οι “καρακάξες” είναι αυτή τη στιγμή η κορυφαία άμυνα σε όλη την Premier League, έχοντας δεχθεί μόλις δέκα γκολ σε δεκατρείς αγώνες! Οι περισσότερες άλλωστε προσθήκες που έχουν γίνει αφορούσαν τα μετόπισθεν και έχουν καταφέρει να βελτιώσουν θεαματικά την αμυντική λειτουργία. Πέρα από τον ηγετικό Τρίπιερ που προσφέρει και σε άλλους τομείς όπως με τις προωθήσεις του αλλά και με τα στημένα, το δίδυμο Μπότμαν και Σερ δείχνει να έχει “δέσει” στο κέντρο, ενώ στον Χάου έχει βγει και η επιλογή να τοποθετήσει τον Μπερν, παρά τον σωματότυπό του, στα αριστερά της άμυνας. Τέλος, καταλυτικό ρόλο στην εξαιρετική αμυντική επίδοση έχει παίξει και ο Πόουπ. Ο 30χρονος είναι ένας από τους καλύτερους Άγγλους γκολκίπερ και το έχει αποδείξει και στη νέα του ομάδα, έχοντας πραγματοποιήσει σε πολλές περιπτώσεις σημαντικές επεμβάσεις και έχοντας κρατήσει σε έξι ματς έως τώρα ανέπαφη την εστία του.

 

Χωρίς Σεν-Μαξιμέν και Ίσακ

Πρέπει ακόμη να αναλογιστεί κανείς πως όλη αυτή την εκπληκτική πορεία μέχρι τώρα, η Νιούκαστλ την έχει πραγματοποιήσει ουσιαστικά χωρίς δύο από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της. Ο λόγος για τους Αλέν Σεν-Μαξιμέν και Αλεξάντερ Ίσακ. Ο ταχύτατος Γάλλος εξτρέμ έχει χάσει οκτώ ματς λόγω τραυματισμού και μόλις τώρα επέστρεψε, έχοντας προλάβει πάντως να κάνει ένα φανταστικό παιχνίδι κόντρα στη Σίτι στα τέλη Αυγούστου όπου έβγαλε δύο ασίστ και να βάλει και ένα όμορφο γκολ σώζωντας τον βαθμό στην έδρα της Γουλβς. Ο Σουηδός επιθετικός πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο με τη Λίβερπουλ πετυχαίνοντας και γκολ μετά από ωραία ενέργεια, έπαιξε στη συνέχεια άλλα δυο ματς σκοράροντας και μια φορά ακόμη κόντρα στη Μπόρνμουθ και αμέσως μετά τραυματίστηκε ενόσω ήταν με την εθνική του ομάδα, με την επιστροφή του να υπολογίζεται για μετά το Μουντιάλ. Γίνεται αντιληπτό πως όταν ενσωματωθούν σε φουλ ρυθμούς αυτοί οι δύο παίκτες, τότε η Νιούκαστλ θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη ισχύ επιθετικά.

 

 Από το πρώτο κιόλας παιχνίδι του με τη Νιούκαστλ ο Ίσακ έδειξε πως μπορεί να προσφέρει πολλά, όμως ένας τραυματισμός τον έχει πάει πίσω

 

Η σεζόν ακόμη έχει πολύ δρόμο και είναι περίεργη λόγω και της διακοπής για το Παγκόσμιο Κύπελλο, σίγουρα είναι ακόμη πρώιμη η όποια συζήτηση για έξοδο της Νιούκαστλ στο Champions League για πρώτη φορά μετά από μια εικοσαετία, όμως δεδομένα οι “καρακάξες” έχουν περάσει σε μια νέα εποχή και στο Τάινσαϊντ θέλουν να πιστεύουν πως αυτή είναι μόνο η αρχή όσων θα ακολουθήσουν. Και μόνο που η ομάδα βάζει φέτος ισχυρή υποψηφιότητα για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο δείχνει πως βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση και σίγουρα παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον αυτό το φιλόδοξο πρότζεκτ το οποίο κανείς ακόμη δεν ξέρει μέχρι που μπορεί να φτάσει μια από τις πιο δημοφιλείς ομάδες στην Αγγλία.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

 

Πίσω