Να βγάλει τη Νιούκαστλ και την καριέρα του από το τέλμα

2016-03-12 18:30

Εδώ και λίγες ώρες η Νιούκαστλ έχει γυρίσει σελίδα, αφού ο Στιβ ΜακΚλάρεν αποτελεί πλέον παρελθόν από τη θέση του προπονητή και ο Ράφα Μπενίτεθ θα είναι πλέον ο διάδοχός του στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου. Ο Μαδριλένος τεχνικός, ο οποίος είχε μείνει χωρίς δουλειά μετά το αποτυχημένο πέρασμά του από τη Ρεάλ Μαδρίτης, συμφώνησε σε όλα με τους ανθρώπους της Νιούκαστλ και πλέον με αυτόν στο τιμόνι ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο για το σύλλογο, με την ελπίδα πως αυτός θα είναι ο άνθρωπος που θα ξανακάνει την ομάδα ανταγωνιστική και προπάντων θα ολοκληρώσει τη φετινή χρονιά έχοντας εξασφαλίσει την παραμονή της στην Premier League.

Σε παλαιότερό μου κείμενο σε αυτό το blog, είχα γράψει πως η Νιούκαστλ θέλει φέτος να αφήσει πίσω της τις προηγούμενες άσχημες χρονιές της και με τον Στιβ Μακ Κλάρεν στον πάγκο αλλά και με αξιόλογες μεταγραφές να έχουν πραγματοποιηθεί, να ξαναγίνει μία υπολογίσιμη δύναμη στην Αγγλία. Κάτι τέτοιο όμως δε συνέβη ποτέ, αφού οι “καρακάξες” πραγματοποιούν φέτος μία-ακόμη-καταστροφική χρονιά, έχοντας σημειώσει 16 ήττες σε 28 παιχνίδια στο πρωτάθλημα και έχοντας μπει για τα καλά στη μάχη της αποφυγής του υποβιβασμού. Για ακόμη ένα καλοκαίρι η ομάδα ξόδεψε πολλά χρήματα για μεταγραφές, με πάνω από 40 εκατομμύρια λίρες να δαπανώνται για την αγορά των Βαϊνάλντουμ, Μίτροβιτς, Μπεμπά και Τοβέν, ενώ άλλα 30 ξοδεύτηκαν τον Γενάρη για να ντυθούν στα ασπρόμαυρα και οι Σέλβι, Σεβέ, Τάουνσεντ και ο δανεικός Ντουμπιά, με τη Νιούκαστλ να βγάζει από τα ταμεία της περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη ομάδα της Premier League. Οι προσδοκίες ήταν υψηλές, το υλικό αρκετά καλό, όμως και πάλι οι εμφανίσεις της ομάδας ήταν αποκαρδιωτικές στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη, στο -1 από τις θέσεις που οδηγούν στη σωτηρία.

Όπως ήταν φυσικό, μετά από όλα αυτά ο ΜακΚλάρεν πλήρωσε εν τέλει το “μάρμαρο” και απομακρύνθηκε. Μπορεί να μην είναι φυσικά ο μόνος υπαίτιος για την κάκιστη πορεία, όμως η αλήθεια είναι πως του χρεώνονται αρκετά, όπως το ότι δεν κατάφερε ποτέ να διαχειριστεί το υλικό και το υψηλό μπάτζετ που είχε στη διάθεσή του, δεν παρουσίασε ένα σοβαρό πλάνο και δεν ενέπνευσε τους ποδοσφαιριστές του, αφού είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα κρίσης στα αποδυτήρια της ομάδας. Βεβαίως, δικαιολογίες και ελαφρυντικά αν θέλει μπορεί να βρει ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Αγγλίας, όπως για παράδειγμα η αποδεδειγμένη αδιαφορία και οι λάθος χειρισμοί της διοίκησης όχι μόνο φέτος αλλά γενικότερα τα τελευταία χρόνια (έχω αναφερθεί σχετικά στο προηγούμενο κείμενό μου για τη Νιούκαστλ), όμως δεδομένα η ομάδα χρειαζόταν ένα “ταρακούνημα” και αυτό ήταν η αλλαγή προπονητή. Στο άκουσμα δε του αντικαταστάτη του, τα χαμόγελα και η αισιοδοξία δειλά δειλά φαίνεται να επέστρεψαν στους φίλους της ομάδας, αφού ο Ράφα Μπενίτεθ ήταν ίσως το κορυφαίο όνομα από τους διαθέσιμους προπονητές που θα μπορούσαν να πιάσουν δουλειά αυτή τη στιγμή στο “St James' Park”.

    Ο τεχνικός διευθυντής της Νιούκαστλ, Λι Τσάρνλεϊ, παρουσιάζει περιχαρής τον νέο προπονητή της ομάδας, Ράφα Μπενίτεθ

 

Μπορεί ασφαλώς το σύντομο πέρασμά του τη φετινή χρονιά από τον “ηλεκτρικό” πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης να κρίνεται αποτυχημένο, ωστόσο το σπουδαίο βιογραφικό που κουβαλάει ο 55χρονος τεχνικός μιλάει από μόνο του για την αξία του. Από όπου κι αν πέρασε ο Μπενίτεθ, πλην της “βασίλισσας”, πήρε τίτλους, άλλους μεγάλους, άλλους λιγότερο σημαντικούς, όμως ο Ισπανός κόουτς έχει κατακτήσει τα πάντα στην καριέρα του. Πρωταθλήματα Ισπανίας με τη Βαλένθια, Κύπελλα και Σούπερ Καπ με Λίβερπουλ και Νάπολι, δύο Κύπελλα ΟΥΕΦΑ (ή Europa League) με δύο διαφορετικές ομάδες (Βαλένθια και Τσέλσι) και φυσικά, τον σημαντικότερο όλων, το Champions League με τη Λίβερπουλ στην Πόλη. Κέρδισε τίτλους ακόμη και στο σύντομο πέρασμά του από την Ίντερ το 2010 (Σούπερ Καπ Ιταλίας, Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων), η οποία είχε αρχίσει να καταρρέει την επόμενη σεζόν του ιστορικού τρεμπλ με τον Μουρίνιο. Οι επιτυχίες του αυτές ασφαλώς κάνουν τον Ράφα τον κορυφαίο προπονητή που έχει διαβεί τις “πύλες” του “St James' Park” από την εποχή του αείμνηστου σερ Μπόμπι Ρόμπσον, δηλαδή εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Ο ίδιος ο Μπενίτεθ ξέρει όμως ότι το πλούσιο βιογραφικό του δεν λέει τίποτε απολύτως αυτή τη στιγμή, αφού η αποστολή του να διατηρήσει τη Νιούκαστλ στην κατηγορία εξαιρετικά δύσκολη. Στις πρώτες του δηλώσεις, άλλωστε, ως ο νέος προπονητής του συλλόγου, έκανε λόγο για μία μεγάλη πρόκληση και ακριβώς ως τετοια μπορεί να χαρακτηριστεί η αποστολή του αυτή, γνωρίζοντας και ο ίδιος πως αν καταφέρει να πετύχει στη βορειοανατολική Αγγλία, τότε θα έχει επαναφέρει και την καριέρα του στο δρόμο των επιτυχιών, μία καριέρα που παρά τους τόσους τίτλους στο παλμαρέ του, έχει μείνει στάσιμη τα τελευταία χρόνια, ενώ η σύντομη θητεία του στη Ρεάλ “τσαλάκωσε” και άλλο το πρεστίζ του 55χρονου κόουτς.

Ο Μπενίτεθ πάντως μοιάζει αποφασισμένος να πετύχει στη Νιούκαστλ, έχοντας ήδη σηκώσει τα μανίκια για να δουλέψει και αυτό φαίνεται από τις πρώτες ώρες του στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Στο τριετές συμβόλαιο συνεργασίας που υπέγραψε ο Μαδριλένος τεχνικός ζήτησε να έχει ο ίδιος λόγο για τις μεταγραφές και το μπάτζετ της ομάδας, φροντίζοντας ωστόσο να είναι και καλυμμένος θέτοντας όρο να μπορεί να αποδεσμευτεί σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε κατ' ευχήν (δηλαδή αν η Νιούκαστλ πέσει κατηγορία), ενώ λίγη ώρα μετά την πρόσληψή του ακύρωσε το ρεπό που είχε δώσει στους ποδοσφαιριστές ο Στιβ ΜακΚλάρεν, μαζεύοντάς τους όλους για προπόνηση εν όψει του κρίσιμου παιχνιδιού με την πρωτοπόρο Λέστερ την ερχόμενη Δευτέρα.

    Ο Ράφα δεν έχασε καθόλου χρόνο και έπιασε αμέσως δουλειά ως νέος τεχνικός της Νιούκαστλ

 

Η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει πάντως στο Tyneside είναι πως ο Ράφα Μπενίτεθ είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για τη Νιούκαστλ τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ένας προπονητής έμπειρος, επιτυχημένος, με μεγάλη προϋπηρεσία στην Premier League μετά την εξαετή θητεία του στη Λίβερπουλ και το σύντομο πέρασμά του από την Τσέλσι, με όρεξη να επιστρέψει στο αγγλικό ποδόσφαιρο και να δώσει τις δικές του απαντήσεις στους επικριτές του, είναι για πολλούς ο άνθρωπος-κλειδί που θα οργανώσει την ομάδα, θα συσπειρώσει τον κόσμο, θα δώσει ξανά κίνητρα στους ποδοσφαιριστές και θα επαναφέρει την ηρεμία στο εσωτερικό του κλαμπ.

Η αποστολή του Ισπανού τεχνικού στο “St James' Park” είναι διπλή. Η πρώτη και κύρια αφορά τη μάχη που δίνει η Νιούκαστλ για τη σωτηρία της και στα επόμενα δέκα παιχνίδια που της απομένουν ως το τέλος του πρωταθλήματος θα κριθούν τα πάντα, με τους “ανθρακωρύχους” να έχουν να αγωνιστούν κόντρα και στις δύο ομάδες που διεκδικούν επίσης τη σωτηρία, τη Νόριτς και την “αιώνια” αντίπαλο, Σάντερλαντ. Η δεύτερη θα είναι, εφόσον ο σύλλογος εξασφαλίσει τελικά την παραμονή του, να ξανακάνει την ομάδα ανταγωνιστική στην Αγγλία, έχοντας ο ίδιος την ευκαιρία να πραγματοποιήσει τις αλλαγές που επιθυμεί από το ερχόμενο καλοκαίρι και μετά, με τις κατάλληλες προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ και σωστή διαχείριση του μπάτζετ.

Όπως και να' χει, ο Ράφα ξέρει πως έχει να ανέβει ένα βουνό για να φέρει εις πέρας την αποστολή του σε αυτή τη νέα μεγάλη πρόκληση της καριέρας του, αν κερδίσει όμως το στοίχημα κερδίζει πολλά περισσότερα. Και στη Νιούκαστλ πιστεύουν ότι θα τα καταφέρει. 

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω