Μπαρτσελόνα: Βγαλμένη από τη χρυσή εποχή του Πεπ

2022-03-21 15:03

 

Η σπουδαία ποδοσφαιρική παράσταση που έδωσε χθες το βράδυ (20/3) η Μπαρτσελόνα στο “Σαντιάγο Μπερναμπέου” και η επιβλητική νίκη με σκορ 0-4 το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και μεγαλύτερο, πιστοποίησε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την εντυπωσιακή μεταμόρφωση της ομάδας στα χέρια του Τσάβι, με τους Καταλανούς όχι απλά να έχουν αλλάξει προς το καλύτερο μέσα σε λίγους μήνες καθοδήγησης από τον άλλοτε εμβληματικό τους ποδοσφαιριστή αλλά να θυμίζουν ξανά την ομάδα που μεγαλούργησε πριν από μερικά χρόνια, τη στιγμή που μέχρι πριν από λίγο καιρό έμοιαζαν να βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.

 

Η Μπαρτσελόνα έβαλε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τέλος στο σερί πέντε νικών που είχε σε “clasico” η Ρεάλ Μαδρίτης και δεν ήταν μόνο το τελικό 0-4 που έκανε τους πάντες να εντυπωσιαστούν από τους... νέους “μπλαουγκράνα” αλλά γενικότερα η εμφάνιση της ομάδας στην ισπανική πρωτεύουσα. Η “Μπάρτσα” κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο σχεδόν από τα πρώτα λεπτά του αγώνα, είχε συντριπτικά υπέρ της την κατοχή της μπάλας, έκανε ένα τρομερό passing game, δημιούργησε απίστευτα προβλήματα στους Μαδριλένους με την ασφυκτική πίεση και την άμεση ανάκτηση της κατοχής, έφτιαξε πολλές φάσεις πέρα από τα γκολ κάνοντας στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα ό, τι ήθελε στο γήπεδο και γενικότερα ξύπνησε μνήμες από την κυριαρχική ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα, τον καιρό που ο καταλανικός σύλλογος ήταν κατά γενική ομολογία η κορυφαία ομάδα στον πλανήτη. Βεβαίως, η Μπαρτσελόνα είχε δείξει δείγματα της βελτίωσής της εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο πάντα έχει άλλη βαρύτητα και άλλο επίπεδο δυσκολίας ένα ντέρμπι με τη Ρεάλ.

 

Είναι εντυπωσιακό πως οι Καταλανοί σκόραραν τέσσερα τέρματα σε παιχνίδι τους για έκτη φορά μέσα σε ενάμιση μήνα, αφού πριν τη Ρεάλ, “θύματα” του θεαματικά βελτιωμένου επιθετικού παιχνιδιού τους είχαν πέσει η Ατλέτικο (4-2), η Βαλένθια (1-4), η Νάπολι (2-4), η Μπιλμπάο και η Οσασούνα (4-0). Αυτή τη στιγμή μετρούν πέντε σερί νίκες στο πρωτάθλημα, εννιά στα τελευταία έντεκα παιχνίδια και από εκεί που μέχρι πριν από λίγο καιρό η έξοδος στο επόμενο Champions League είχε τεθεί υπό σοβαρή αμφισβήτηση, πλέον βλέπουν μέχρι και τη δεύτερη θέση ενώ βρίσκονται στα προημιτελικά του Europa League κυνηγώντας το μοναδικό τρόπαιο που λείπει από τη συλλογή τους. Η αλλαγή των δεδομένων είναι τέτοια που δυσκολεύεται κάποιος να πιστέψει πως η πολύ μέτρια πορεία στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος ή οι “τριάρες” από Μπάγερν (δις) και Μπενφίκα στο Champions League και ως συνέπεια αυτών ο αποκλεισμός από τους ομίλους συνέβησαν την ίδια σεζόν που διανύουμε. Και όλο αυτό είναι καθαρά έργο Τσάβι.

 

  Στα χνάρια του άλλοτε προπονητή του, Πεπ Γκουαρντιόλα, ο αναμορφωτής της φετινής Μπαρτσελόνα Τσάβι Ερνάντες

 

Ο 42χρονος τεχνικός φάνταζε από την αρχή ως η ιδανική επιλογή αφού παρά την απειρία του ως προπονητής (δυο χρόνια μόλις στον πάγκο της Αλ Σαντ στο Κατάρ) ήταν ο άνθρωπος που εξέφραζε πλήρως την αγωνιστική φιλοσοφία που διέπει τη Μπαρτσελόνα εδώ και δεκαετίες, μεγαλωμένος άλλωστε στην περίφημη ακαδημία της “Μασία” και επηρεασμένος στις ιδέες από τον παλιό προπονητή του -και άλλοτε συμπαίκτη του στους “μπλαουγκράνα”- Πεπ Γκουαρντιόλα-, της ομάδας του οποίου ο ίδιος αποτέλεσε τον “εγκέφαλο” στη μεσαία γραμμή. Ο Τσάβι ανέλαβε στη θέση του Κούμαν αρχές Νοέμβρη και από τότε άλλαξαν τα πάντα στον οργανισμό της Μπαρτσελόνα.

 

Με το που έπιασε δουλειά επανέφερε την πειθαρχία στα αποδυτήρια της ομάδας, απαγορεύοντας τις συνεντεύξεις και βάζοντας νέο αυστηρό πρόγραμμα προπονήσεων στους ποδοσφαιριστές. Κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να βελτιώσει το κλίμα, να κερδίσει την εκτίμηση των παικτών και να περάσει τη δική του φιλοσοφία. Η ομάδα προσαρμόστηκε απόλυτα στις τακτικές του, ενώ στον ίδιο πιστώνεται η μεταμόρφωση του Ουσμάν Ντεμπελέ, με τη διοίκηση να θέτει ουσιαστικά τον Γάλλο εκτός ομάδας εκνευρισμένη από τους συνεχείς τραυματισμούς του και τις δυσκολίες που παρουσίαζε στο να υπογράψει νέο συμβόλαιο αλλά τον Τσάβι να αναλαμβάνει προσωπικά, να προστατεύει τον ποδοσφαιριστή και να τον μετατρέπει σε ένα πολύτιμο κομμάτι αυτής της Μπαρτσελόνα (επτά ασίστ και ένα γκολ στα τελευταία πέντε ματς πρωταθλήματος). Ακόμη, ο Καταλανός τεχνικός ενέπνευσε ξανά τις “παλιοσειρές” της ομάδας (Πικέ, Άλμπα, Μπουσκέτς δείχνουν πως έχουν ακόμη πράγματα να δώσουν ενώ και ο Ντάνι Άλβες επέστρεψε) και γενικά έχει βρει την κατάλληλη συνταγή για να επαναφέρει τη “Μπάρτσᔨστον δρόμο των επιτυχιών.

 

Φυσικά τεράστιο μερίδιο στην αλλαγή της Μπαρτσελόνα έχουν και οι χειμερινές μεταγραφές που ανέβασαν με το “καλημέρα” επίπεδο την ομάδα. Ο Τσάβι έπεισε τον Φεράν Τόρες να συνεχίσει στους “μπλαουγκράνα”, ο σύλλογος έκανε την έκπληξη με τη μεταγραφή του δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στο οικονομικό και ο Ισπανός διεθνής μεσοεπιθετικός κάνει τη διαφορά ήδη με έξι γκολ και δύο ασίστ. Τι να πούμε βέβαια για τον Ομπαμεγιάνγκ, που μετά το θρίλερ που κράτησε ως τα τελευταία λεπτά των μεταγραφών τον Γενάρη υπέγραψε ως ελεύθερος, ένιωσε ξανά σημαντικός και με εννέα γκολ ήδη από τότε που μετακόμισε στη Βαρκελώνη δίνει τις δικές του απαντήσεις. Στο “clasico” του “Μπερναμπέου” μάλιστα δεν ήθελε πολύ να πετύχει και χατ-τρικ και να γίνει ο πρώτος παίκτης που κάνει κάτι τέτοιο μετά τον Λιονέλ Μέσι το 2014. Αρκετά καλός ήταν στα πρώτα του ματς και ο Αντάμα Τραορέ, που επέστρεψε ως δανεικός από τη Γουλβς στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε, απλώς η αγωνιστική άνοδος του Ντεμπελέ του έχει στερήσει τη θέση βασικού. Τέλος, η παρουσία και μόνο του Ντάνι Άλβες στην ομάδα αλλά και η εμπερία του είναι κέρδος για τη Μπαρτσελόνα, ενώ σε πολλά ματς είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που βοηθάει πλέον ως χαφ περισσότερο και λιγότερο ως δεξιός μπακ.

 

 Φεράν Τόρες και Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ έχουν αποδειχθεί κάτι παραπάνω από καταλυτικοί για τους "μπλαουγκράνα"

 

Τα χαμόγελα έχουν επιστρέψει στη Βαρκελώνη, με τους φίλους της ομάδας να βλέπουν πως το μέλλον της βρίσκεται σε καλά χέρια. Και είναι πολύ σημαντικό αν αναλογιστούμε πως μιλάμε για μια Μπαρτσελόνα που μόλις πριν από λίγους μήνες έχασε τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της ιστορίας της επειδή δε μπορούσε να αντέξει το συμβόλαιό του, ανακοίνωσε χρέη ενός και πλέον δισεκατομμυρίου και γενικότερα φάνταζε βαθιά βυθισμένη σε οικονομική και αγωνιστική κρίση.

 

Κι όμως, συνεχίζει τις προσπάθειες να μαζέψει την τεράστια οικονομική ζημιά μέσω περικοπών, πωλήσεων που έγιναν ή θα γίνουν και φυσικά μέσω “χρυσών” χορηγικών συμφωνιών (βλ. Spotify), σε σημείο που να μπαίνει στις συζητήσεις ακόμη και για την απόκτηση παικτών όπως ο Έρλινγκ Χάαλαντ (αν και οι άνθρωποί της τόνισαν πως δε θα βάλουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του συλλόγου για μία τρομερά δαπανηρή μεταγραφή και πολύ σωστά). Ακόμη, έχει παίκτες πάνω στους οποίους μπορεί να βασιστεί για να χτίσει μια ομάδα πρωταγωνίστρια την επόμενη δεκαετία όπως ο Πέδρι, ο Ντε Γιονγκ, ο Γκαρσία, ο Φάτι παρά τους τραυματισμούς, ο Γκάβι και ο Αραούχο (σημαντικό το αν θα ανανεώσει με τους δύο τελευταίους), έχει στοχεύσει για δεύτερη σερί χρονιά σε εξαιρετικούς ελεύθερους παίκτες όπως ο Κρίστενσεν, ο Κεσιέ, ο Αθπιλικουέτα και ο Μαζράουι ούσα κοντά στο να κλείσει συμφωνίες μαζί τους και το σημαντικότερο όλων είναι πως με τον Τσάβι στο τιμόνι δείχνει ικανή να δημιουργήσει μια ομάδα που θα αφήσει ξανά το στίγμα της στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

 

Πίσω