Μια σημαία που πρέπει να μείνει στον ιστό της

2020-11-20 17:20

 

Υπάρχουν πολλά θέματα με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί κάποιος όσον αφορά τη Ρεάλ Μαδρίτης αυτή την περίοδο. Η μέτρια αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ομάδα, η εμφανέστατη ανάγκη για μεταγραφές και τα οικονομικά προβλήματα που έχουν γίνει πολύ έντονα από την εμφάνιση της πανδημίας και έπειτα, είναι κάποια από αυτά. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες ένα είναι το θέμα που κυριαρχεί στα ρεπορτάζ των “μερένχες” και δεν είναι άλλο από την υπόθεση ανανέωσης του συμβολαίου του αρχηγού Σέρχιο Ράμος.

 

Η υπάρχουσα συμφωνία με τον 34χρονο αμυντικό λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι και όσο δεν πέφτουν οι υπογραφές για ένα νέο συμβόλαιο τόσο οι διάφορες φήμες φουντώνουν. Το τελευταίο διάστημα έχουν γραφτεί πολλά για το μέλλον του Ράμος, αν και την υπόθεση ήρθε να ξεδιαλύνει (;) κάπως το ρεπορτάζ ισπανικού ραδιοφωνικού σταθμού που ανέφερε πως ο πρόεδρος της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ, έχει έρθει σε καταρχήν συμφωνία με τον αρχηγό της ομάδας για διετή επέκταση της συνεργασίας τους. Αν δεν έχει επιτευχθεί οριστική συμφωνία όλον αυτόν τον καιρό είναι γιατί στη “βασίλισσα” έχουν πάγια τακτική να προσφέρουν μονοετή επέκταση σε παίκτες που βρίσκονται σε προχωρημένη ποδοσφαιρικά ηλικία (ενώ ο Ράμος είναι φανερό πως επιθυμεί ένα νέο συμβόλαιο που θα του προσφέρει μεγαλύτερη εξασφάλιση), ενώ μην ξεχνάμε πως και οι όποιες συζητήσεις για οικονομικές απολαβές είναι δύσκολες εν μέσω κορωνοϊού, ακόμη κι αν μιλάμε για ομάδες-κολοσσούς. Παρ' όλα αυτά για τον Ράμος η Ρεάλ θα πρέπει να κάνει εξαίρεση.

 

Δε χρειάζεται να αναλύσουμε ιδιαίερα τη σημαίνει ο Σέρχιο Ράμος για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Δεκαεννέα ετών ήταν το 2005, όταν μετακινήθηκε από τη Σεβίλλη στο “Σαντιάγο Μπερναμπέου” στην ακριβότερη μεταγραφή Ισπανού αμυντικού στην ιστορία (27 εκατομμύρια ευρώ) και στη μοναδική Ισπανού ποδοσφαιριστή στη διάρκεια της πρώτης θητείας του Φλορεντίνο Πέρεθ στο σύλλογο (στην εποχή των “galacticos”), παίρνοντας με θάρρος και θράσος τη φανέλα με το νούμερο “4” του εμβληματικού Φερνάντο Ιέρο. Και έφτασε σήμερα, στη 16η του χρονιά με τα λευκά, να είναι εδώ και χρόνια ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της “βασίλισσας”, να έχει κατακτήσει κυριολεκτικά τα πάντα στην καριέρα του και να μπαίνει στην κουβέντα για το αν αποτελεί τον κορυφαίο κεντρικό αμυντικό όλων των εποχών.

 

  Ο Σέρχιο Ράμος κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασής του από τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2005

 

Την αξία του Σέρχιο Ράμος παραδέχονται όλοι, εχθροί και φίλοι. Είναι πολλοί αυτοί που δεν τον συμπαθούν, λόγω του σκληρού πολλές φορές παιχνιδιού του και της συμπεριφοράς του. Κι όμως, αυτή η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αυτός ο αμυντικός που έχει κάνει ρεκόρ από κίτρινες και κόκκινες κάρτες στην καριέρα του, είναι κατά γενική ομολογία ένας από τους σπουδαιότερους που είδε ποτέ το ποδόσφαιρο στη θέση αυτή. Και η επίδρασή του στο παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης είναι τεράστια. Χωρίς να σημαίνει πως είναι άτρωτη με τον Ράμος στο γήπεδο, είναι φανερό πως βλέπουμε άλλη ομάδα όταν ο Ανδαλουσιανός είναι στην ενδεκάδα και άλλη όταν λείπει. Σαν το παλιό κρασί, αποδεινύεται κάθε χρόνο και πιο σημαντικός για τη Ρεάλ και είναι το σημείο αναφοράς στην ομάδα ειδικά την τελευταία διετία, στη δύσκολη εποχή των “μερένχες” και μετά την αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο.

 

Οι αμυντικές του ικανότητες και η ηγετική του φυσιογνωμία είναι στοιχεία αναμφισβήτητα, ωστόσο είναι η προσφορά του στο επιθετικό κομμάτι αυτή που τον κάνει υπερπολύτιμο και τον ολοκληρώνει. Αρκεί να αναφέρουμε πως πέρσι ήταν ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας πίσω από τον Μπενζεμά, ενώ πρόσφατα έφτασε τα 100 γκολ με τη λευκή φανέλα, αριθμός απίθανος για αμυντικό! Κι όμως, βρίσκεται στη δεύτερη θέση των αμυντικών με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του συλλόγου, αφού την πρωτιά έχει ο Ιέρο με 124 τέρματα, αλλά δεν αποκλείεται αν συνεχίσει έτσι να το σπάσει το ρεκόρ. Ίσως ούτε και ο ίδιος δεν το φανταζόταν, όταν το Δεκέμβρη του 2005 σκόραρε το πρώτο του τέρμα με τη Ρεάλ σε εκείνο το αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων του Champions League με τον Ολυμπιακό στο “Γ. Καραϊσκάκης”, ότι μια μέρα θα έφτανε αυτό το νούμερο. Και φυσικά πολλά από τα γκολ του ήταν τρομερά σημαντικά, με κορυφαίο όλων εκείνο στον τελικό του Champions League κόντρα στην Ατλέτικο το 2014, με το οποίο έδωσε “φιλί ζωής” στη “βασίλισσα” και την ευκαιρία να πάρει η ομάδα του το τρόπαιο στην παράταση.

 

  Μετά το νικηφόρο τελικό του Champions League κόντρα στη Λίβερπουλ στο Κίεβο το 2018, ο Ράμος απαριθμεί τα κύπελλα που έχει πάρει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο Ράμος πρέπει να συνεχίσει να φορά τη φανέλα της Ρεάλ, ωστόσο υπάρχει και ένας ακόμη. Οι φίλοι των “μερένχες” θα ήθελαν να δουν μια σημαία της ομάδας να μένει στον ιστό της και να κλείνει την καριέρα της στο σύλλογο, όπως αρμόζει σε έναν παίκτη με τη συμβολή του Ράμος. Εάν κάνει κανείς μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του κλαμπ, θα δει πως οι πιο εμβληματικές μορφές της Ρεάλ δεν ολοκλήρωσαν την καριέρα τους στο “Μπερναμπέου” και δεν είχαν το φινάλε που άξιζαν. Η “βασίλισσα” κάποτε αρνήθηκε επέκταση συμβολαίου στο σπουδαίο Αλφρέντο Ντι Στέφανο κι αυτός ολοκλήρωσε την πορεία του στα γήπεδα με τη φανέλα της Εσπανιόλ. Ο Μπουτραγκένιο και ο Μίτσελ έκλεισαν την καριέρα τους στην άσημη Σελάγια από το Μεξικό. Ο Φερνάντο Ιέρο “πλήρωσε” το 2003 την αφοσίωσή του στον Ντελ Μπόσκε και αποδεσμεύθηκε-μαζί με τον προπονητή-πηγαίνοντας στην Αλ-Ραγιάν του Κατάρ μετά από 14 χρόνια παρουσίας του στη Ρεάλ. Ο μεγάλος σκόρερ και ηγέτης Ραούλ, συνέχισε στη Σάλκε, ο Ίκερ Κασίγιας αποχαιρέτησε με κλάματα την αγαπημένη του ομάδα το 2015 και φόρεσε τη φανέλα της Πόρτο και ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του συλλόγου και πρώτος σκόρερ όλων των εποχών, Κριστιάνο Ρονάλντο, αγωνίζεται σήμερα στη Γιουβέντους.

 

Ο Σέρχιο Ράμος έχει μπροστά του την ευκαιρία, αν καθίσει και τα βρει σε όλα με τον πρόεδρο της Ρεάλ, να συνεχίσει να ηγείται των προσπαθειών της ομάδας, να γράφει ιστορία με το σύλλογο και όταν έρθει η στιγμή να κρεμάσει τα παπούτσια του με τη λευκή φανέλα, με την οποία έχει ταυτιστεί όσο λίγοι.

 

 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω