Λιντς-Μάντσεστερ Σίτι: Ο Πεπ αντιμέτωπος με το ίνδαλμά του

2020-10-03 12:55

 

Λιντς και Μάντσεστερ Σίτι διασταυρώνουν τα ξίφη τους απόψε (3/10, 19:30) για την 4η αγωνιστική της Premier League, σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις αυτού του διημέρου στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Και δεν είναι μόνο το εξαιρετικό ξεκίνημα της Λιντς και η προσπάθεια της Σίτι να επιστρέψει δυναμικά μετά την “πεντάρα” από τη Λέστερ που κάνουν αυτή την αναμέτρηση να την περιμένουμε με ανυπομονησία. Είναι κυρίως η παρουσία των δύο ανθρώπων που κάθονται στην άκρη των πάγκων των δύο ομάδων: του Μαρσέλο Μπιέλσα και του Πεπ Γκουαρντιόλα.

 

Οι σχέσεις των δύο ανδρών διέπονται από έναν αμοιβαίο αλληλοσεβασμό, ενώ δεν είναι μυστικό πως ο Αργεντινός ιδιόρρυθμος κόουτς έχει υπάρξει και παραμένει πρότυπο για τον Πεπ Γκουαρντιόλα. Τι κι αν ο Καταλανός έχει χαράξει πλέον εδώ και πάνω από μια δεκαετία τη δική του επιτυχημένη πορεία στην προπονητική, έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ τους τίτλους που έχει πάρει ο Μπιέλσα και έχοντας φτάσει σε επιτυχίες που ούτε καν έχει πλησιάσει ο 65χρονος τεχνικός από το Ροζάριο, δε χάνει την ευκαιρία να εκφράζει τον θαυμασμό του για εκείνον. Ο Πεπ έχει μιλήσει πολλές φορές με τα καλύτερα λόγια για το νυν προπονητή της Λιντς, ενώ το έκανε άλλη μια φορά τώρα, παραμονές της μεταξύ τους αναμέτρησης για το αγγλικό πρωτάθλημα: “Ο Κρόιφ είχε τη μεγαλύτερη επιρροή, γιατί ήμουν τέσσερα χρόνια μαζί του και όταν ξεκίνησα ως προπονητής ήταν μια καταπληκτική βοήθεια, αλλά ο Μαρσέλο είναι ο άνθρωπος στον κόσμο του ποδοσφαίρου που θαυμάζω περισσότερο. Η θεωρία μου είναι ότι ο προπονητής δεν έχει να κάνει με τους τίτλους, γιατί νιώθω αρκετά μακριά από τις γνώσεις του. Οι ομάδες μου κέρδισαν περισσότερους τίτλους από τις δικές του, αλλά σε όρους γνώσεων του παιχνδιού, είμαι αρκετά μακριά από αυτόν. Είναι ένα καλό δώρο, μια καλή προσφορά που τον έχουμε στην Premier League”.

 

Όπως άλλωσε ανέφερε και ο Γκουαρντιόλα, εννοείται πως ο σπουδαίος Γιόχαν Κρόιφ υπήρξε ο μέντοράς του. Ο άνθρωπος που με την άφιξή του στην Καταλονία για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα αρχικά ως παίκτης το 1973 άλλαξε ολόκληρη την κοσμοθεωρία του κλαμπ και άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή, περνώντας τη δική του φιλοσοφία η οποία ακολουθείται μέχρι σήμερα. Υπήρξε προπονητής του Γκουαρντιόλα στην περίφημη Dream Team της Μπαρτσελόνα στις αρχές της δεκαετίας του '90 και τα δικά του χνάρια ακολούθησε και ο ίδιος ο Πεπ αργότερα όταν αποφάσισε να γίνει προπονητής. Ωστόσο, ο Μπιέλσα ήταν κάτι σαν το ίνδαλμά του.

 

Λέγεται πως λίγο πριν ο Καταλανός αποφασίσει πως θέλει να γίνει προπονητής, πέρασε ένα ολόκληρο βράδυ στο σπίτι του Αργεντινού, με τους δύο άνδρες να συζητάνε ώρες για τακτικές και συστήματα. Όταν έφυγε το επόμενο πρωί, ήταν σίγουρος πως αυτόν το δρόμο θέλει να ακολουθήσει.

 

 

Οι μεταξύ τους αναμετρήσεις βέβαια είναι σπάνιες. Οι δυο τους έχουν τεθεί αντιμέτωποι μόλις τρεις φορές στο παρελθόν, όλες σε διάστημα μιας αγωνιστικής σεζόν, το 2011-12, κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς του Γκουαρντιόλα στη Μπαρτσελόνα και της πρώτης του Μπιέλσα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο. Στις δύο αναμετρήσεις τους για το πρωτάθλημα ο Πεπ είχε μία νίκη ενώ το άλλο ματς έληξε ισόπαλο, όμως η σημαντικότερη συνάντησή τους ήταν στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, όπου η Μπαρτσελόνα επικράτησε με 3-0 των Βάσκων. Χρόνια μετά, στη διάρκεια μιας ομιλίας του σε δημοσιογράφους που κάλυπταν το ρεπορτάζ της Λιντς, με τον Μπιέλσα να δίνει ένα πραγματικό σεμινάριο για την ανάλυση των αντιπάλων ως απάντηση στο σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει λόγω του... κατασκόπου που είχε στείλει στο προπονητικό κέντρο της Ντέρμπι, ο Αργεντινός αποκάλυψε πως μετά από εκείνον τον τελικό του 2012 έδωσε στον Γκουαρντιόλα όλη την ανάλυση που είχε κάνει για τη Μπαρτσελόνα, σαν ένα δώρο που φανέρωνε τον θαυμασμό του προς αυτόν. Ο Γκουαρντιόλα γύρισε τότε και του είπε: “Ξέρεις πράγματα για τη Μπαρτσελόνα που δεν ξέρω ούτε εγώ!”

 

Απόψε λοιπόν, οι δυο τους συναντιούνται ξανά για τέταρτη συνολικά φορά και για πρώτη μετά από οκτώ χρόνια, μιας και η ποδοσφαιρική μοίρα τους έφερε και πάλι στο ίδιο πρωτάθλημα, στην Αγγλία αυτή τη φορά. Η Λιντς, η οποία υπό τις οδηγίες του Μπιέλσα επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία μετά από 16 χρόνια, έχει ξεκινήσει εξαιρετικά, δυσκολεύοντας αφάνταστα την πρωταθλήτρια Λίβερπουλ στην πρεμιέρα (έχασε τελικά με 4-3) και παίρνοντας δύο σερί νίκες στη συνέχεια (4-3 τη Φούλαμ και 0-1 τη Σέφιλντ). Η Σίτι μπορεί να ξεκίνησε με νίκη στην έδρα της Γουλβς (1-3), ωστόσο προβλημάτισε με την “πεντάρα” (2-5) από τη Λέστερ (πρώτη φορά που δέχθηκε πέντε γκολ ως προπονητής ο Γκουαρντιόλα). Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα όμως, ένα είναι το σίγουρο. Πεπ και Μπιέλσα θα απολαύσουν αυτή τη νέα συνάντησή τους και οι φίλοι του ποδοσφαίρου θα απολαύσουν δυο σπουδαία ποδοσφαιρικά μυαλά να καταθέτουν τα σχέδιά τους στο χορτάρι. Και ας νικήσει ο καλύτερος.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω