Κριστιάνο Ρονάλντο, ο ζωντανός θρύλος της Ρεάλ

2015-10-07 16:22

Το ημερολόγιο δείχνει 6 Ιουλίου του 2009 και το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» έχει φορέσει τα καλά του για να υποδεχθεί το νέο διαγαλαξιακό απόκτημα της Ρεάλ Μαδρίτης. Το σκηνικό έχει στηθεί, τα εννέα-τότε-Κύπελλα Πρωταθλητριών είναι παρατεταγμένα σα μία ακόμη υπενθύμιση του μεγαλείου του συλλόγου και 80.000 θεατές (σχεδόν όσους χωράει το γήπεδο) έχουν συρρεύσει στις εξέδρες για να τον δουν από κοντά. Είναι η μέρα που ο Κριστιάνο Ρονάλντο παρουσιάζεται για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό της νέας του ομάδας, της Ρεάλ Μαδρίτης, άρτι αφιχθείς από το Μάντσεστερ και τη Γιουνάιτεντ, με την «ταμπέλα» της ακριβότερης μεταγραφής στον κόσμο. Βλέπετε, η συγκεκριμένη μεταγραφή και το ιλιγγιώδες ποσό των 94.000.000 ευρώ (ποσό ρεκόρ μέχρι να το σπάσει και πάλι η Ρεάλ για τον Γκάρεθ Μπέιλ τέσσερα χρόνια αργότερα) που έβγαλε εκείνο το καλοκαίρι από τα ταμεία της η «βασίλισσα» για να την πραγματοποιήσει προκάλεσε αίσθηση σε όλο τον κόσμο. Αν όμως ο πρόεδρος του συλλόγου, Φλορεντίνο Πέρεθ, μπορούσε με κάποιον τρόπο να γνωρίζει αυτό που θα ακολουθούσε τα επόμενα χρόνια, είναι βέβαιο πως θα έδινε τα διπλάσια, μπορεί και παραπάνω χρήματα για τον Πορτογάλο σούπερ σταρ.

Το ημερολόγιο τώρα δείχνει 30 Σεπτεμβρίου 2015. Στην επίσκεψη της Ρεάλ στη Σουηδία για να παίξει κόντρα στη Μάλμε για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του φετινού Champions League, ο Ρονάλντο σκοράρει και τα δύο γκολ της ομάδας του στη νίκη της με 2-0 και γράφει ιστορία. Με τα δύο του αυτά τέρματα φτάνει τα 323 στην καριέρα του με τα λευκά και «πιάνει» τον μυθικό Ραούλ στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Παράλληλα, με αυτά τα δύο γκολ έφτασε τα 501 σε όλη του την καριέρα με τις φανέλες των Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης, πιστοποιώντας πως ο Πορτογάλος δε πρέπει να θεωρείται πλέον ως απλώς ένας κορυφαίος ποδοσφαιριστής, αλλά ως ένας ζωντανός θρύλος της Ρεάλ και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που τα τελευταία χρόνια έχει βαλθεί να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, βάδιζε με μαθηματική ακρίβεια προς το να γίνει ο πρώτος σκόρερ της ιστορίας της Ρεάλ, ωστόσο το απίστευτο της όλης υπόθεσης είναι το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο κατάφερε το σπουδαίο αυτό επίτευγμα. Ο «CR7» χρειάστηκε μόλις έξι χρόνια και 308 παιχνίδια (!) για να γίνει ο ρέκορντμαν των τερμάτων του μαδριλένικου συλλόγου (μ. ό. 1,05 γκολ ανά παιχνίδι), τη στιγμή που στον Ισπανό επιθετικό πήρε 16 χρόνια και 741 ματς (πρώτος σε συμμετοχές) για να φτάσει τον ίδιο αριθμό γκολ (0,44 ανά παιχνίδι). Αυτό και μόνο το στοιχείο αρκεί για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος του επιτεύγματος του Πορτογάλου, τον οποίο οι φίλοι της Ρεάλ έβλεπαν στη διάρκεια των έξι αυτών ετών που φοράει τη φανέλα της να σπάει όλα τα κοντέρ και να «αναρριχάται» με απίστευτη ταχύτητα στον πίνακα των σκόρερ της ομάδας, βάζοντας από κάτω του «ιερά τέρατα» του συλλόγου, όπως οι Μπουντραγκένιο, Χέντο, Πούσκας, Ντι Στέφανο και πολύ σύντομα και τον Ραούλ Γκονζάλες για να μείνει μόνος πρώτος στην κορυφή.

    Τη σεζόν 2009-10, τελευταία του Ραούλ και πρώτη του Ρονάλντο στη Ρεάλ, ο Ισπανός ήταν ήδη μύθος για το σύλλογο. Έξι χρόνια μετά, ο Πορτογάλος βρίσκεται μαζί του στην κορυφή των σκόρερ όλων των εποχών της ομάδας και πολύ σύντομα θα τον ξεπεράσει.

 

Όμως τα ρεκόρ του Ρονάλντο με τη φανέλα της «βασίλισσας» δε σταματάνε εδώ. Λίγες ημέρες πριν τα δύο ιστορικά του γκολ με τη Μάλμε, ο 30χρονος άσος σκόραρε πέντε φορές απέναντι στην Εσπανιόλ και έγινε και ο πρώτος σκόρερ της Ρεάλ στην Primera Division με 230 γκολ. Βεβαίως, από πέρσι είναι και ο πρώτος σκόρερ των «μερένχες» στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με 69 τέρματα (ξεπερνώντας και τότε τον Ραούλ) ενώ για την ώρα είναι έχει και την πρωτιά στους σκόρερ όλων των εποχών στο Champions League με 82 γκολ, μια πρωτιά που μόνο ο Λιονέλ Μέσι, που ακολουθεί με 77, μπορεί να αμφισβητήσει, καθώς αμφότεροι ξεπέρασαν την περσινή χρονιά τα 71 γκολ του Ραούλ, κάτι που πριν από μερικά χρόνια έμοιαζε σχεδόν ακατόρθωτο για οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή.

Και από πλευράς τίτλων, όμως, ο Ρονάλντο έχει πάρει τα πάντα με τη Ρεάλ, έστω κι αν οι επικριτές του τού προσάπτουν πως τα επτά τρόπαια που έχει κατακτήσει μέσα σε έξι χρόνια είναι μικρή συγκομιδή για έναν παίκτη της δικής του κλάσης σε μία ομάδα τέτοιου βεληνεκούς. Όπως και να’ χει, ο Πορτογάλος έχει πανηγυρίσει με τη «βασίλισσα» δύο Κύπελλα Ισπανίας (2011, 2014), το πρωτάθλημα των ρεκόρ του 2012, ένα ισπανικό Σούπερ Καπ (2012), ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (2014), ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (2014) και φυσικά το ιστορικό 10ο Κύπελλο Πρωταθλητριών στον τελικό της Λισσαβόνας απέναντι στην Ατλέτικο, σε μία χρονιά στην οποία ο Ρονάλντο έγινε και ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ σε μία σεζόν στο Champions League (17).

    Ο Ρονάλντο βραβεύθηκε ήδη από την ομάδα του ως ο μόνος πρώτος σκόρερ στην ιστορία της, καθώς για τη Ρεάλ τα γκολ του είναι 324, αφού η "βασίλισσα" προσμετρά ως δικό του γκολ το δεύτερο της ομάδας στο 2-1 επί της Σοσιεδάδ τον Σεπτέμβρη του 2010, ένα γκολ που επισήμως από τη Λίγκα έχει πιστωθεί στον Πέπε

 

Όσον αφορά τους ατομικούς τίτλους, ο «CR7» έχει γράψει τη δική του ιστορία και σε αυτόν τον τομέα ως παίκτης της Ρεάλ. Δύο φορές κάτοχος της «Χρυσής Μπάλας» στη διάρκεια της θητείας του στο «Μπερναμπέου», κάτι που μόνο ο αείμνηστος Ντι Στέφανο έχει καταφέρει, και τρεις συνολικά (το 2008 την είχε κατακτήσει ως παίκτης της Γιουνάιτεντ), ενώ άλλες τρεις φορές τα γκολ του με τους Μαδριλένους στο πρωτάθλημα του έχουν χαρίσει το «Χρυσό Παπούτσι» (2011, 2014, 2015). Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως ο Κριστιάνο είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αθλήματος που έχει σκοράρει πάνω από 50 γκολ σε πέντε συνεχόμενες σεζόν, επίδοση ασύλληπτη.

Όπως θα διαπιστώσετε και στον παρακάτω σχετικό πίνακα, τα ρεκόρ του Ρονάλντο με τη Ρεάλ είναι αμέτρητα. Μία εβδομάδα πριν, όμως, στη Σουηδία, ο Πορτογάλος επιθετικός έφτασε στο μεγαλύτερο απ’ όλα, που είναι η πρώτη θέση των σκόρερ στη γεμάτη δόξα ιστορία της «βασίλισσας». Πλέον, μπορεί να πει κάποιος ότι ο Ρονάλντο έχει καταφέρει τα πάντα με τη λευκή φανέλα.  Ή από την άλλη μπορεί να μας επιφυλάσσει κι άλλες ευχάριστες εκπλήξεις στο μέλλον και να συνεχίσει να μας εντυπωσιάζει, όπως κάνει με ασταμάτητο ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Το μόνο βέβαιο είναι, είτε αποφασίσει να κρεμάσει τα παπούτσια του στη Ρεάλ είτε όχι, πως αυτός ο άσος από τη Μαδέιρα που «προσγειώθηκε» πριν από έξι χρόνια στη Μαδρίτη ως ένας ακόμη λαμπερός galactico στη συλλογή του Φλορεντίνο Πέρεθ, έφτασε μέσα στο διάστημα αυτό να γίνει μόλις στα 30 του χρόνια ένας ζωντανός θρύλος της ιστορίας του κορυφαίου κλαμπ του πλανήτη και να βλέπει πλέον το όνομά του να γράφεται με χρυσά γράμματα, όχι απλά δίπλα στα ονόματα των υπόλοιπων μυθικών αστέρων που φόρεσαν τη φανέλα της «βασίλισσας» σε αυτά τα 113 χρόνια ιστορίας της, αλλά πιο ψηλά από αυτά.

Όλα τα ρεκόρ του Ρονάλντο με τη Ρεάλ Μαδρίτης

Ανά διοργάνωση

-Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της Ρεάλ (323 γκολ)

-Πρώτος σκόρερ της Ρεάλ στη La Liga (230 γκολ)

-Πρώτος σκόρερ της Ρεάλ στην Ευρώπη (69 γκολ)

-Πρώτος σκόρερ της Ρεάλ στο Champions League (67 γκολ)

-Πρώτος σκόρερ της Ρεάλ στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (2 γκολ)

-Γρηγορότερος παίκτης που φτάνει τα 200 γκολ στη La Liga (2014-15)

-Περισσότερα χατ-τρικ στη La Liga (28)

Σε μία σεζόν

-Περισσότερα γκολ σε μία σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις (61, 2014-15)

-Περισσότερα γκολ σε μία σεζόν στη La Liga (48, 2014-15)

-Περισσότερα γκολ σε μία σεζόν στο Champions League (17, 2013-14)

-Περισσότερα χατ-τρικ σε μία σεζόν στη La Liga (8, 2014-15)

-Πρώτος παίκτης που σκοράρει απέναντι σε κάθε ομάδα σε μία σεζόν στη La Liga (2011-12)

Σε ένα παιχνίδι

-Πρώτος παίκτης που σκοράρει από δύο φορές πέντε γκολ σε ένα παιχνίδι (5/4/2015 εναντίον της Γρανάδα και 12/9/2015 εναντίον της Εσπανιόλ)

-Γρηγορότερο χατ-τρικ: μέσα σε 8 λεπτά απέναντι στη Γρανάδα (5/4/2015)

-Γρηγορότερο καρέ: μέσα σε 24 λεπτά απέναντι στη Γρανάδα (5/4/2015)

Άλλα

-Δύο «Χρυσές Μπάλες» (2013, 2014)

-Τρία «Χρυσά Παπούτσια» (2011, 2014, 2015)

-Βραβείο UEFA Κορυφαίου Παίκτη στην Ευρώπη (2013-14)

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω