Κιλιάν Εμπαπέ: Γραμμένο στ' άστρα...

2019-10-30 14:36

Όποιος τον είδε για πρώτη φορά να παίζει μπάλα κατάλαβε αμέσως πως αυτός ο νεαρός διαθέτει κάτι ιδιαίτερο. Οι προσδοκίες για εκείνον ήταν εξαρχής τεράστιες και αυτός όσο περνάει ο καιρός όχι απλά δεν απογοητεύει αλλά διαλύει κάθε αμφιβολία πως είναι προορισμένος για να γράψει ιστορία στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Εμείς, όσο τον παρακολουθούμε βεβαιωνόμαστε όλο και περισσότερο πως γινόμαστε μάρτυρες του ξεκινήματος κάτι πραγματικά σπουδαίου. Ο Κιλιάν Εμπαπέ τράβηξε και πάλι επάνω του όλα τα φώτα με το τέλειο χατ τρικ που σημείωσε μέσα σε κάτι παραπάνω από είκοσι λεπτά στο παιχνίδι της Παρί με τη Μπριζ για την 3η αγωνιστική του Champions League και αυτός ο θαυματουργός πιτσιρικάς από το Παρίσι φαίνεται πως έχει όριο πια μόνο τον ουρανό.

 

Ο Εμπαπέ μπήκε στην... ποδοσφαιρική μας καθημερινότητα εντελώς ξαφνικά, ουσιαστικά στο δεύτερο μισό της σεζόν 2016-17. Μέχρι τότε είχε πραγματοποιήσει κάποιες εμφανίσεις με την πρώτη ομάδα της Μονακό, από τις ακαδημίες της οποίας προέρχεται, αφού είχε ξεχωρίσει με τις εμφανίσεις του και είχε κάνει τον πρώην τεχνικό του Ολυμπιακού, Λεονάρντο Ζαρντίμ, να αναρωτηθεί πού τον είχε... κρυμμένο η ομάδα τόσο καιρό, όπως λέγεται. Το “ξέσπασμα” όμως έγινε στα μέσα εκείνης της χρονιάς. Οι Μονεγάσκοι από την αρχή της είχαν τραβήξει τα βλέμματα, διαθέτοντας μια εξαιρετική ομάδα αποτελούμενη από παίκτες όπως ο Φαλκάο, ο Μπερνάρντο Σίλβα, ο Φαμπίνιο, ο Ζοάο Μουτίνιο και ο Λεμάρ, με αποτέλεσμα ο μόλις 18χρονος Εμπαπέ να μη βρίσκει αρχικά πολύ χρόνο συμμετοχής και να έχει απλά συμπληρωματικό ρόλο. Τον Δεκέμβρη του 2016 όμως εντυπωσίασε σκοράροντας τρία γκολ σε ένα παιχνίδι για το γαλλικό Λιγκ Καπ κόντρα στη Ρεν και από εκείνη τη στιγμή άρχισε να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή.

 

Γρήγορα ήρθε και το πρώτο του χατ τρικ στο γαλλικό πρωτάθλημα (σε ένα 5-0 κόντρα στη Μετς) και όλοι άρχισαν να συνειδητοποιούν πως στο Πριγκιπάτο είχαν χτυπήσει φλέβα χρυσού. Ένας παίκτης με τρομερή ταχύτητα και επιτάχυνση, με ιδανικό πλασέ και εξαιρετικές κινήσεις με ή χωρίς τη μπάλα. Τα σπουδαία για τον Εμπαπέ ήρθαν βέβαια στο Champions League εκείνης της χρονιάς, όταν από εκεί που είχε αγωνιστεί όλα κι όλα είκοσι πέντε λεπτά στη φάση των ομίλων, αγωνίστηκε στα νοκ άουτ βασικός σκοράροντας σε όλα τα ματς εκτός από τον πρώτο ημιτελικό με τη Γιουβέντους στο “Λουί ΙΙ”, στην τρομερή πορεία της Μονακό ως τις τέσσερις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Εκεί ήταν που συστήθηκε στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό, με τη χρονιά να ολοκληρώνεται ονειρικά αφού η ομάδα του κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα μετά το 2000, διακόπτοντας-προσωρινά-την κυριαρχία της Παρί Σεν Ζερμέν.

 

Ο Κιλιάν Εμπαπέ με τη φανέλα της Μονακό

 

Φυσικά οι κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες τον έβαλαν στη λίστα τους, όμως εκείνος δεν ήθελε να αποχωριστεί την πατρίδα του σε τόσο μικρή ηλικία και γι’ αυτό επέλεξε να μετακινηθεί στη γενέτειρά του και την Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία αρχικά τον απέκτησε ως δανεικό και το επόμενο καλοκαίρι πλήρωσε στη Μονακό περί τα 135 εκατομμύρια ευρώ για να τον αγοράσει. Ήταν ένα έξυπνο τρικ των Παριζιάνων προκειμένου να μη μπλέξουν με ενδεχόμενη τιμωρία λόγω παραβίασης του Financial Fair Play, αφού το ίδιο καλοκαίρι είχαν δώσει 222 εκατομμύρια για να πάρουν τον Νεϊμάρ από τη Μπαρτσελόνα, στην πιο ακριβή μετακίνηση στην ιστορία. Στην Παρί ο Εμπαπέ συνέθεσε μια επιθετική τριάδα-φωτιά μαζί με Νεϊμάρ και Καβάνι και δε σταμάτησε να εντυπωσιάζει ούτε με τη φανέλα της νέας του ομάδας. Έκλεισε τη χρονιά με ένα ακόμη πρωτάθλημα Γαλλίας συν όλα τα εγχώρια Κύπελλα, ενώ στο Champions League έγινε ο νεότερος παίκτης που σκοράρει δέκα γκολ στο θεσμό, σε ηλικία 18 ετών και 11 μηνών.

 

Είναι επίσης ένας παίκτης που έχει προλάβει να γράψει ιστορία στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική σκηνή, στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το προπερασμένο καλοκαίρι στη Ρωσία, τον είδαμε στα 19 του να γίνεται ο νεότερος σκόρερ της Γαλλίας στη διοργάνωση πετυχαίνοντας γκολ κόντρα στο Περού, να γίνεται ο πιο μικρός παίκτης μετά τον σπουδαίο Πελέ που σκοράρει δύο γκολ σε Μουντιάλ (στο τρομερό 4-3 με την Αργεντινή), αλλά και ο νεότερος επίσης μετά τον Βραζιλιάνο θρύλο που σκοράρει σε τελικό της διοργάνωσης (πέτυχε ένα γκολ στο 4-2 με την Κροατία). Μόλις στα 19 του είχε καταφέρει να κατακτήσει το τρόπαιο που οι περισσότεροι ονειρεύονται μια ζωή, ενώ φυσικά ο τίτλος του κορυφαίου νέου παίκτη του τουρνουά του ανήκε ολοκληρωτικά.

 

Στα χνάρια του Πελέ, ο Εμπαπέ έχει προλάβει να αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του και στο Παγκόσμιο Κύπελλο

 

Πέρσι πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν της μέχρι τώρα καριέρας του, πετυχαίνοντας 33 γκολ στη Ligue 1 και 39 συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις. Η παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο είναι τόσο έντονη και τα όσα κάνει τόσο εντυπωσιακά, που δεν είναι υπερβολή να πούμε πως έχει επισκιάσει ακόμη και τον Νεϊμάρ στην Παρί, ο οποίος πήγε εκεί πριν δυο χρόνια για να γίνει ο απόλυτος σταρ της ομάδας αλλά βλέπει τον τρομερό πιτσιρικά πολλές φορές να του κλέβει τη δόξα.

 

Φέτος ένας τραυματισμός στην αρχή της χρονιάς τον άφησε πίσω, όμως επέστρεψε κάνοντας θόρυβο με το... τέλειο χατ τρικ που σημείωσε στο Champions League απέναντι στη Μπριζ στο Βέλγιο, και μάλιστα μπαίνοντας ως αλλαγή. Από το 61ο ως το 83ο λεπτό κατάφερε να σκοράρει με κεφαλιά, με δεξί και στη συνέχεια με αριστερό πλασέ (έγινε ο νεότερος παίκτης που σημειώνει τέλειο χατ τρικ στο Champions League), αφήνοντας για μια ακόμη φορά άφωνο το ποδοσφαιρικό κοινό. Οι αριθμοί του και στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση εντυπωσιάζουν, αφού τον Δεκέμβρη θα γίνει 21 ετών και μετρά ήδη σε αυτή 17 γκολ, την ώρα που παίκτες-μύθοι όπως για παράδειγμα ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο έχουν σταματήσει στα 14.

 

Στο κλασικό γαλλικό ντέρμπι προ λίγων ημερών, ανάμεσα σε Παρί και Μαρσέιγ, ο Εμπαπέ πέτυχε άλλα δυο γκολ δείχνοντας πως έχει επιστρέψει για τα καλά. Ο Γάλλος άσος φαίνεται πως έχει βάλει πλώρη και μεγάλα πράγματα και το Παρίσι μοιάζει πλέον πολύ μικρό για να τον χωρέσει. Στην Ισπανία έχουν εμφανιστεί δημοσιεύματα που θέλουν τον Φλορεντίνο Πέρεθ να τον έχει ανακηρύξει ως το νούμερο ένα μεταγραφικό στόχο της Ρεάλ Μαδρίτης για το καλοκαίρι του 2020, όντας διατεθειμένος να δαπανήσει ακόμη και 300 εκατομμύρια ευρώ για χάρη του. Φυσικά η Παρί δε θα τον αφήσει να φύγει εύκολα, αν όμως ο Εμπαπέ πάρει ποτέ μεταγραφή τότε είναι σίγουρο πως θα σπάσει όλα τα ρεκόρ, ειδικά έτσι όπως έχουν ξεφύγει και τα ποσά τα τελευταία χρόνια. Άσχετα όμως με το ποιά φανέλα θα φορά τα επόμενα χρόνια, το σίγουρο είναι πως έχει όλο το μέλλον μπροστά του για να μας αποδείξει αυτό που όλοι έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε. Πως ο ποδοσφαιριστής που θα πάρει τη σκυτάλη από τους Μέσι και Ρονάλντο (έχει ήδη καλύτερα στατιστικά από εκείνους όταν βρίσκονταν στην ηλικία του), ίσως βρέθηκε.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω