Καρέ της... κούπας

2016-07-04 15:28

Οι προημιτελικοί έφτασαν κι αυτοί στο τέλος τους και το Euro 2016 φτάνει σιγά σιγά στην κορύφωσή του, αφού πλέον αυτό που απομένει είναι η διεξαγωγή των δύο ημιτελικών και φυσικά ο μεγάλος τελικός. Η αγωνία είναι στο κόκκινο και εμείς θα εκμεταλλευτούμε τη διήμερη αυτή διακοπή στη διοργάνωση για να αναλύσουμε τα δεδομένα για κάθε μία από τις τέσσερις φιναλίστ. Πορτογαλία, Ουαλία, Γερμανία και Γαλλία λοιπόν θα ριχτούν στη μάχη των ημιτελικών με έπαθλο ένα εισιτήριο για τον τελικό της 10ης Ιουλίου στο Παρίσι. Για κάποιες αναμενόμενο λίγο πολύ να φτάσουν ως εδώ, για άλλες συνιστά μια υπέρβαση, όλες όμως έχουν αφήσει με τον δικό τους τρόπο το στίγμα τους στη διοργάνωση και θα διεκδικήσουν τις πιθανότητες που τους αναλογούν για να φτάσουν ως το τέρμα. Ας τις δούμε ξεχωριστά:


 

Πορτογαλία

Ευρισκόμενη στα ημιτελικά για τέταρτη φορά στις τελευταίες πέντε διοργανώσεις, η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος είναι η ομάδα στην οποία έχει ασκηθεί ίσως η μεγαλύτερη κριτική, όσον αφορά τον τρόπο που αγωνίζεται. Σε πέντε παιχνίδια που έχουν δώσει ως τώρα στο Euro, οι Ίβηρες έχουν μόνο ισοπαλίες σε 90 λεπτά αγώνα, “ίδρωσαν” για να περάσουν ως μία από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες ομάδες από έναν όμιλο με Ουγγαρία, Ισλανδία και Αυστρία, έχουν πρωταγωνιστήσει στο πιο “βαρετό” παιχνίδι αυτής της διοργάνωσης, απέναντι στην Κροατία στους “16” και γενικότερα κατηγορούνται από πολλούς πως δεν παράγουν όμορφο ποδόσφαιρο. Από τη μεριά του, ο Σάντος δεν πτοείται καθόλου απ' όλα αυτά, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως “εγώ ήρθα εδώ για να νικήσω”, και δεν τον απασχολεί καθόλου το πώς θα γίνει αυτό. Πράγματι, αν η Πορτογαλία καταφέρει να κατακτήσει τον πρώτο της τίτλο, τότε πολύ μικρή σημασία θα έχει η εικόνα που παρουσίασε στα γαλλικά γήπεδα.

Η κριτική που ασκείται πάντως είναι ως ένα σημείο άδικη. Οι Πορτογάλοι είναι μία από τις ομάδες με τις περισσότερες τελικές προσπάθειες στο τουρνουά, όμως πολλές από τις ευκαιρίες έχουν περάσει ανεκμετάλλευτες. Στο επίκεντρο της κριτικής, φυσικά, ο απόλυτος σταρ του Euro, Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο 31χρονος άσος της Ρεάλ κατάφερε ήδη να γράψει ιστορία, αφού με τα δύο γκολ του κόντρα στους Ούγγρους έγινε ο μοναδικός παίκτης που σκοράρει σε τέσσερα διαφορετικά Euro, όμως το παιχνίδι αυτό ήταν και το μοναδικό στο οποίο είδαμε τον γνωστό Κριστιάνο. Ο “CR7γνωρίζει και ο ίδιος πολύ καλά πως θα πρέπει να ανεβάσει στροφές αν θέλει να αυξήσει τις πιθανότητες να πανηγυρίσει τον πρώτο του τίτλο με τα εθνικά χρώματα, αν και μέχρι στιγμής η ομάδα του βρίσκει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο τις λύσεις, με πρωταγωνιστές παίκτες όπως ο Κουαρέσμα ή ο Ρενάτο Σάντσες. Το γεγονός πως οι Πορτογάλοι “έπεσαν” στο βατό μονοπάτι διασταυρώσεων χωρίς να έχει χρειαστεί να αντιμετωπίσουν κανένα από τα μεγάλα φαβορί έχει παίξει φυσικά μεγάλο ρόλο στη μέχρι τώρα πορεία τους και τελευταίο εμπόδιο για τη συμμετοχή τους στον τελικό είναι η ψυχωμένη Ουαλία.


Ουαλία

Αναμφισβήτητα η μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης και η απρόσμενη παρουσία των ημιτελικών. Στο πρώτο της μεγάλο τουρνουά μετά το Μουντιάλ του μακρινού 1958, οι Ουαλοί έχουν καταφέρει να εντυπωσιάσουν τους πάντες στο Euro της Γαλλίας με την πορεία τους και τη δίψα τους για διάκριση. Έχοντας τερματίσει πρώτοι στον όμιλό τους με δύο νίκες και μία ήττα, στο βρετανικό ντέρμπι κόντρα στην Αγγλία, οι “δράκοι” του Κρις Κόουλμαν πέρασαν το εμπόδιο της Βορείου Ιρλανδίας στους “16” και στα προημιτελικά έκαναν τη μεγάλη έκπληξη, νικώντας κατά κράτος το ισχυρό Βέλγιο με 3-1. Και το “παραμύθι” της παρέας του Γκάρεθ Μπέιλ συνεχίζεται φυσικά, αφού κόντρα στην Πορτογαλία οι Ουαλοί θα προσπαθήσουν να “σοκάρουν” για ακόμη μία φορά τον ποδοσφαιρικό κόσμο.

Η Ουαλία διαθέτει αυτή τη στιγμή τη δεύτερη καλύτερη επίθεση στο τουρνουά με 10 τέρματα, την ώρα που έχει σκοράρει σε όλα της τα παιχνίδια, δείχνοντας σε όλους πως στη Γαλλία πήγε για να πάιξει το παιχνίδι της. Ο μεγάλος σταρ αυτής της ομάδας, Γκάρεθ Μπέιλ, πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις στη διοργάνωση και είναι ο πρώτος σκόρερ των “δράκων” με τρία τέρματα (τα δύο με εκτελέσεις φάουλ), όμως ο σούπερ σταρ της Ρεάλ έχει φυσικά πολλούς άξιους συμπαραστάτες, εκτός των ήδη γνωστών Ράμσεϊ και Άλεν, στα πρόσωπα παικτών όπως ο μεγάλος αρχηγός και “βράχος” της άμυνας, Άσλεϊ Γουίλιαμς, ή ο Ρόμπσον-Κανού, μία από τις μεγάλες αποκαλύψεις αυτού του Euro. Τα κυριότερα όπλα των Βρετανών όμως είναι η ομοιογένεια, το εξαιρετικό κλίμα στα αποδυτήρια, η ομαδικότητα και η ψυχή των παικτών, οι οποίοι είναι έτοιμοι να πετάξουν και πάλι “φωτιές” και να αποτελέσουν το πιο δύσκολο εμπόδιο για την Πορτογαλία, στο δρόμο για τον τελικό.


Γερμανία

Με όπλο την μεγάλη της ποιότητα και την κυνικότητά της, η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία έφτασε με άνεση ως τα προημιτελικά, κατακτώντας την πρώτη θέση στον όμιλό της, ψηλότερα από Πολωνία, Βόρειο Ιρλανδία και Ουκρανία και “καθαρίζοντας” με συνοπτικές διαδικασίες στους “16” τη Σλοβακία (3-0), χωρίς μάλιστα να δεχθεί ούτε ένα γκολ στα πρώτα τέσσερα ματς. Στα προημιτελικά περίμενε τα “πάντσερ” ο κακός τους “δαίμονας”, που ακούει στο όνομα Ιταλία, όμως έστω κι αν χρειάστηκε το απόλυτο θρίλερ στη διαδικασία των πέναλτι μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας, οι Γερμανοί ξόρκισαν το ιταλικό “φάντασμα” (μετούσαν μόνο αποκλεισμούς από την Ιταλία σε νοκ-άουτ) και πλέον, αφού το κατάφεραν κι αυτό, μπορούν να προχωρήσουν ακάθεκτοι προς το δεύτερο συνεχόμενο τρόπαιό τους σε μεγάλη διοργάνωση.

Ένα βήμα όμως πριν από τον τελικό, η “νασιονάλμανσαφτ” θα παρουσιαστεί “λαβωμένη” στον ημιτελικό απέναντι στους Γάλλους. Η μεγάλη πρόκριση εις βάρος των “ατζούρι” και η νίκη των Γερμανών στα πέναλτι αποδείχθηκε “πύρρειος”, αφού οι Μάριο Γκόμες και Σάμι Κεντίρα δε θα μπορέσουν να ενισχύσουν την πρωταθλήτρια κόσμου για το υπόλοιπο της διοργάνωσης, ενώ αμφίβολος για τη μάχη της Μασσαλίας είναι και ο Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ. Σα να μην έφταναν όλα αυτά στον Λεβ, ο εκλέκτορας των “πάντσερ” δε θα μπορεί να υπολογίσει ούτε στον Ματς Χούμελς, ο οποίος είναι τιμωρημένος, έτσι θα αναγκαστεί να αλλάξει σε μεγάλο ποσοστό τα πλάνα του. Βέβαια, η Γερμανία είναι μία ομάδα με πολλές λύσεις και με μεγάλη ποιότητα σε όλες τις θέσεις, όμως σε αυτό το σημείο της διοργάνωσης και η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.


Γαλλία

Η μεγάλη νίκη της Γαλλίας επί της Ισλανδίας με 5-2 στα προημιτελικά, ήταν και η πιο πειστική εμφάνιση των διοργανωτών μέχρι στιγμής σε αυτό το Euro. Οι “τρικολόρ”, νίκησαν με πολύ άγχος τη Ρουμανία στην πρεμιέρα, δυσκολεύτηκαν αρκετά μέχρι να βρουν τελικά δυο φορές δίχτυα απέναντι στην Αλβανία, έφεραν μια βολική “λευκή” ισοπαλία με τους Ελβετούς ενώ χρειάστηκε να φτάσουν στην ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο κόντρα στους Ιρλανδούς για να περάσουν από τους “16”. Στο παιχνίδι κόντρα στη μεγάλη έκπληξη του τουρνουά, την Ισλανδία, η οποία προερχόταν φυσικά από την επική πρόκριση εις βάρος της απογοητευτικής για μια ακόμη διοργάνωση Αγγλίας, οι παίκτες του Ντιντιέ Ντεσάν ξεδίπλωσαν όλες τις επιθετικές τους αρετές και πραγματοποίησαν μία εμφάνιση αντάξια μιας ομάδας που είναι υποψήφια πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Οι “μπλε” είναι αυτή τη στιγμή η ομάδα με την καλύτερη επίθεση σε αυτό το Euro (11 γκολ), ενώ τρεις από τους ποδοσφαιριστές τους βρίσκονται στην πρώτη δυάδα των σκόρερ (Γκριζμάν 4 γκολ, Ζιρού και Παγέτ με 3). Δεν είναι μυστικό άλλωστε πως οι Γάλλοι διαθέτουν μία εξαιρετική μεσοεπιθετική γραμμή, όμως απέναντι στη Γερμανία θα πρέπει να λειτουργήσουν άψογα και αμυντικά, όπου έχουν δείξει πως έχουν τα θεματάκια τους, ειδικά στο ματς με τους Ισλανδούς. Η διοργανώτρια πραγματοποιεί μέχρι στιγμής μια εξαιρετική πορεία που την έχει οδηγήσει ως τα ημιτελικά, όμως ακόμη δεν έχει παίξει με μια μεγάλη ομάδα και το παιχνίδι απέναντι στην παγκόσμια πρωταθλήτρια θα είναι ένα μεγάλο τεστ χαρακτήρα για τους “τρικολόρ”, οι οποίοι φυσικά έχουν ως μόνο στόχο το τρόπαιο, θέλοντας να θριαμβεύσουν για ακόμη μία φορά σε διοργάνωση που γίνεται στη χώρα τους, όπως και στο Euro του 1984 ή το Μουντιάλ του 1998.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω