Και τώρα, Ζοσέ;

2015-12-18 11:26

Από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης (17/12), ο Ζοσέ Μουρίνιο αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της Τσέλσι, καθώς για δεύτερη φορά ο ιδιοκτήτης των “μπλε”, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, του έδειξε την πόρτα της εξόδου από το “Στάμφορντ Μπριτζ”. Κι αν την πρώτη φορά, οκτώ χρόνια πίσω, η αιτία της απόλυσής του ήταν περισσότερο οι διαταραγμένες σχέσεις των δύο ανδρών και λιγότερο οι μέτριες εμφανίσεις της ομάδας που μόλις είχε αρχίσει άλλωστε εκείνη τη χρονιά (2007-08), αυτή τη φορά ο λόγος είναι ξεκάθαρος και δεν είναι άλλος από την κάκιστη εικόνα της Τσέλσι από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν μέχρι και σήμερα.

Ο Πορτογάλος τεχνικός αποχαιρετά για ακόμη μια φορά την αγαπημένη του ομάδα, αφήνωντάς την όμως στη 16η θέση της Premier League με μόλις 15 βαθμούς και στο +1 από τη ζώνη του υποβιβασμού μετά από 16 αγωνιστικές! Υπό τις οδηγίες του, η φετινή Τσέλσι έχει σπάσει κάθε αρνητικό ρεκόρ, έχοντας ηττηθεί 9 φορές σε 16 ματς, παλεύοντας με νύχια και με δόντια να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις και όλα αυτά μόλις επτά μήνες μετά το πρωτάθλημα που κατέκτησε με χαρακτηριστική άνεση την περσινή σεζόν! Ακόμη, οι άστοχες μεταγραφικές κινήσεις του περασμένου καλοκαιριού (Φαλκάο, Τζιλομποτζί, Πέδρο που δεν έχει βοηθήσει), ο τσακωμός του Πορτογάλου με την Εύα Καρνέιρο που οδήγησε στην απομάκρυνση της όμορφης γιατρού από την ομάδα και προκάλεσε “θύελλα” αντιδράσεων στο Νησί, αλλά και το γεγονός πως ο “Μου” είχε πια κακές σχέσεις με τους περισσότερους παίκτες του και δε μπορούσε να τους εμπνεύσει άλλο, όλα έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στο να φτάσουμε στο δεύτερο “διαζύγιο” μεταξύ Μουρίνιο και Τσέλσι.

Το μεγάλο ερώτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες, ίσως ακόμη μεγαλύτερο και από το ποιός θα είναι ο διάδοχος του Μουρίνιο στον πάγκο των “μπλε” (τα ρεπορτάζ αναφέρουν πως πιθανότατα ο Γκους Χίντινκ θα αναλάβει ως υπηρεσιακός τεχνικός), είναι το ποιός θα είναι ο επόμενος σταθμός στη γεμάτη προκλήσεις καριέρα του 52χρονου προπονητή. Μία καριέρα η οποία βρίσκεται πλέον σε ένα κομβικό σημείο, αφού μόλις για δεύτερη φορά ο Μουρίνιο βρίσκεται “ξεκρέμαστος” μεσούσης της σεζόν (και τις δύο από την Τσέλσι) και σε μία περίοδο που δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως το “άστρο” του έχει αρχίσει να σβήνει, έστω κι αν πριν μερικούς μήνες ήταν αυτός που ανέβαζε τους Λονδρέζους ξανά στην κορυφή της Αγγλίας. Το σενάριο πάντως να αναλάβει άμεσα μία ομάδα δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αφού ο “Special One” μάλλον θα προτιμήσει να ξεκουραστεί στο υπόλοιπο της χρονιάς (το είχε κάνει και τη σεζόν 2007-08), και να ξεκινήσει τη νέα του περιπέτεια από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ποιό θα είναι όμως το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο στην καριέρα του; Η απομάκρυνση του Μουρίνιο από τον πάγκο της Τσέλσι έρχεται σε μία καθοριστική περίοδο, αφού η πιθανή αποχώρηση του Πεπ Γκουαρντιόλα από τη Μπάγερν Μονάχου (την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει την απόφασή του) σε συνδυασμό με το αβέβαιο μέλλον των Λουίς Φαν Χάαλ, Μανουέλ Πελεγκρίνι και Ράφα Μπενίτεθ στις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σίτι και Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ένα ντόμινο αλλαγών στους πάγκους των κορυφαίων κλαμπ του πλανήτη που όμοιό του δε θα έχει υπάρξει ξανά. Ας δούμε λοιπόν ποιές ομάδες μπορούν υπό προϋποθέσεις, άλλες με περισσότερες και άλλες με λιγότερες πιθανότητες, να αποτελέσουν τον επόμενο σταθμό του Πορτογάλου τεχνικού.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Το καλοκαίρι του 2013, όταν ο Μουρίνιο απομακρύνθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης, δεν ήταν μυστικό πως “γλυκοκοίταζε” τον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αφού το να αποτελέσει τον διάδοχο του σερ Άλεξ Φέργκιουσον στην τεχνική ηγεσία των “κόκκινων διαβόλων” ήταν μία τεράστια πρόκληση, από αυτές που λατρεύει ο Πορτογάλος. Τελικά ο “Μου” ανέλαβε για δεύτερη φορά την αγαπημένη του Τσέλσι, ίσως όμως ήρθε τώρα η στιγμή να συνεχίσει την καριέρα του στο “Ολντ Τράφορντ”. Παρά την αγάπη του για τους “μπλε” του Λονδίνου, ο ίδιος ποτέ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει μια άλλη αγγλική ομάδα, την ώρα που δυόμιση χρόνια μετά τη “συνταξιοδότηση” του “Φέργκι”, η Γιουνάιτεντ ακόμη παλεύει να βρει τον άνθρωπο που θα την οδηγήσει στις επιτυχίες. Η επιλογή του Μόγες αποδείχθηκε απόλυτα... αποτυχημένη, ενώ ούτε ο Φαν Χάαλ έχει πείσει πως μπορεί να αποτελέσει τον άξιο αντικαταστάτη του Φέργκιουσον. Η πολύ μέτρια φετινή χρονιά των “μπέμπηδων”, άλλωστε, είναι πολύ πιθανό να κοστίσει τη θέση στον Ολλανδό τεχνικό και ο Μουρίνιο να μπει στην κούρσα για τη διαδοχή του, έχοντας όμως έναν πολύ μεγάλο αντίπαλο. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Πεπ Γκουαρντιόλα, την περίπτωση του οποίου καλοβλέπουν στη Γιουνάιτεντ από τη στιγμή που πιθανότατα θα είναι διαθέσιμος το καλοκαίρι, όμως αν ο Καταλανός συνεχίσει την καριέρα του στην Αγγλία και το Μάντσεστερ, είναι πιο πιθανό να το κάνει για λογαριασμό της Σίτι.

    Δεν είναι απίθανο να αποτελέσει ο Ζοσέ Μουρίνιο τον διάδοχο του Λουίς Φαν Χάαλ στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το ερχόμενο καλοκαίρι

 

Μάντσεστερ Σίτι

Όπως ήδη αναφέραμε, ο διακαής πόθος της Μάντσεστερ Σίτι για να αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Μανουέλ Πελεγκρίνι που πιθανότατα θα αποχαιρετήσει στο τέλος της σεζόν, είναι ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Η παρουσία των Φεράν Σοριάνο και Τσίκι Μπεγκιριστάιν στο διοικητικό τιμ της ομάδας, με τους οποίους είχε συνεργαστεί στη Μπαρτσελόνα ο Γκουαρντιόλα, και το γεγονός ότι το στυλ παιχνιδιού των “πολιτών” ταιριάζει περισσότερο σε αυτό του Καταλανού συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να συνεχίσει ο Πεπ την καριέρα του στη “γαλάζια” πλευρά του Μάντσεστερ. Σε περίπτωση όμως που προτιμήσει την “κόκκινη” πλευρά ή κάποια άλλη ομάδα, τότε το όνομα του Μουρίνιο μπαίνει αυτόματα στη λίστα με τους υποψήφιους, με τη Σίτι να είναι άλλωστε μία ομάδα που μπορεί να προσφέρει όλες τις ανέσεις για να δουλέψει ο Πορτογάλος προπονητής, όπως άφθονο χρήμα, γεμάτο ρόστερ και μία ισχυρή υποψηφιότητα κάθε χρόνο για τον τίτλο στην Αγγλία.

Ρεάλ Μαδρίτης

Όσο κι αν ακούγεται εξωπραγματικό σε πρώτη φάση να επιστρέψει ο Μουρίνιο στη Ρεάλ ύστερα από τον τρόπο με τον οποίο έφυγε το καλοκαίρι του 2013, το σενάριο αυτό μόνο επιστημονικής φαντασίας δεν είναι. Πριν από λίγο καιρό ο πρώην πρόεδρος των “μερένχες”, Ραμόν Καλντερόν, είχε αναφέρει σε δηλώσεις του πως σε περίπτωση που ο Πορτογάλος τεχνικός απολυθεί από την Τσέλσι τότε είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει στο “Σαντιάγο Μπερναμπέου”. Για να γίνει κάτι τέτοιο φυσικά θα πρέπει να διευθετηθούν πολλά ζητήματα, όπως οι σχέσεις του “Μου” με τις “βεντέτες” της Ρεάλ που είχαν φτάσει σε οριακό σημείο (Ράμος, Ρονάλντο), το μόνο βέβαιο πάντως είναι πως ο ισχυρός άνδρας της “βασίλισσας”, Φλορεντίνο Πέρεθ, έχει σε πολύ μεγάλη εκτίμηση τον Μουρίνιο ενώ το μέλλον του νυν προπονητή της Ρεάλ, Ράφα Μπενίτεθ, είναι κάτι παραπάνω από αβέβαιο, μιας και ο Μαδριλένος τεχνικός βρίσκεται υπό συνεχή αμφισβήτηση τη φετινή σεζόν για τα αποτελέσματα και τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Ο Πέρεθ, πάντως, με σημερινές δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψει ο Μουρίνιο στη Ρεάλ και πως στηρίζει τον Μπενίτεθ, μέχρι το καλοκαίρι όμως πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει.

    Ο Ζοσέ Μουρίνιο χαίρει της απόλυτης εκτίμησης του Φλορεντίνο Πέρεθ, την ώρα που ο πρόεδρος της Ρεάλ δεν κλείνει την πόρτα σε ενδεχόμενη επιστροφή του Πορτογάλου στο "Μπερναμπέου"

 

Άλλη ομάδα

Υπάρχει και η πιθανότητα ο Μουρίνιο να επιλέξει μία διαφορετική ομάδα από αυτές που ακούγονται πιο έντονα για να συνεχίσει την καριέρα του, μιλάμε πάντα όμως για ένα κορυφαίο κλαμπ. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως στην Ιταλία θα επέστρεφε μόνο για την Ίντερ, την οποία οδήγησε το 2010 στην κατάκτηση ενός ιστορικού τρεμπλ, όμως αυτή τη στιγμή οι “νερατζούρι” διανύουν περίοδο εξαιρετικής φόρμας υπό τις οδηγίες του Ρομπέρτο Μαντσίνι και απολαμβάνουν την κορυφή της Serie A.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο “Special One” είχε τονίσει πως δύσκολα θα αναλάμβανε ομάδα σε μία χώρα όπου δε γνωρίζει καλά τη γλώσσα (Γερμανία, Γαλλία), όμως πλέον τίποτα δε μπορεί να αποκλειστεί. Και όπου Γερμανία και Γαλλία βάλτε φυσικά Μπάγερν Μονάχου και Παρί Σεν Ζερμέν, όμως ακόμη και αυτές οι επιλογές δε συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες για τους δικούς τους λόγους η κάθε μία. Στη Μπάγερν όπως γράψαμε είναι πολύ πιθανό να αποχαιρετήσουν τον Πεπ Γκουαρντιόλα το καλοκαίρι όμως δημοσιεύματα αναφέρουν πως πιο πιθανός αντικαταστάτης του είναι ο Κάρλο Αντσελότι, ενώ η Παρί είναι μία ομάδα με πολύ μεγάλη οικονομική επιφάνεια που αναζητά μονίμως την ευρωπαϊκή υπέρβαση, παρ' όλα αυτά για την ώρα δεν υπάρχει λόγος αντικατάστασης του Λοράν Μπλαν, ο οποίος τα πηγαίνει περίφημα στον πάγκο των Παριζιάνων έστω κι αν δεν είναι το πλέον εμπορικό όνομα στο χώρο της προπονητικής.


 

Αυτή τη στιγμή το πού θα συνεχίσει την καριέρα του ο Μουρίνιο είναι ένας γρίφος, όπου δε μπορούμε να προσδιορίσουμε το πότε θα δοθεί η απάντηση. Το μόνο βέβαιο είναι πως όποια ομάδα και να επιλέξει ο Πορτογάλος θα αποτελέσει σίγουρα αφορμή για νέες συζητήσεις και αναλύσεις, αφού η νέα πρόκληση του πιο πολυσυζητημένου και για πολλούς κορυφαίου τεχνικού στον κόσμο δε θα αφήσει αδιάφορο κανέναν.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω