Η βαθιά κρίση της Άρσεναλ

2019-11-13 15:10

Του Ανδρέα Λεκάκη

 

Η νέα διακοπή για τους αγώνες των εθνικών ομάδων βρίσκει την Άρσεναλ εν μέσω μιας πολύ σοβαρής κρίσης, τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο αλλά και σε ό, τι έχει να κάνει με το κλίμα μέσα στην ομάδα. Η ομάδα του βορείου Λονδίνου βρίσκεται αυτή τη στιγμή μακριά από την πρώτη τετράδα στην Αγγλία, έχει να πάρει νίκη από τις αρχές Οκτώβρη, ενώ σα να μην έφταναν όλα αυτά έχει να αντιμετωπίσει και τα τερτίπια πολλών ποδοσφαιριστών της, καθώς και τις κακές σχέσεις κάποιων εξ αυτών με τον υπό πίεση προπονητή. Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή.

 

Η Άρσεναλ μπήκε πέρσι σε μια νέα εποχή, αφού ο Αρσέν Βενγκέρ αποτέλεσε παρελθόν από την τεχνική ηγεσία μετά από 22 χρόνια μέσα στα οποία έζησε με την ομάδα μεγάλες επιτυχίες αλλά και πολλές αποτυχίες. Την περίοδο που αποχώρησε, ο σύλλογος είχε τελματώσει, αφού είχε να κατακτήσει το πρωτάθλημα από το 2004 και τη σεζόν των φοβερών “Invincibles” (αήττητων δηλαδή λόγω του αήττητου πρωταθλήματος που είχε πάρει η Άρσεναλ τη σεζόν 2003-04), αδυνατούσε να το διεκδικήσει με αξιώσεις όλα αυτά τα χρόνια, στην Ευρώπη δε μπορούσε να κάνει κάτι αξιόλογο και οι μόνες επιτυχίες περιορίζονταν σε κάποιες κατακτήσεις Κυπέλλων Αγγλίας (τελευταία το 2017) ή Κομιούνιτι Σιλντ (τελευταία το 2018). Ο Ουνάι Έμερι κλήθηκε να καθοδηγήσει την Άρσεναλ σε αυτή τη νέα σελίδα και στην αρχή πολύ λογικά του δόθηκε πίστωση χρόνου, έστω κι αν δεν κατάφερε στην πρώτη του σεζόν στο “Emirates” να την οδηγήσει στην επιστροφή της στο Champions League, ενώ στο Europa League την έφτασε μεν μέχρι τον τελικό, εκεί όμως γνώρισε μια βαριά ήττα από την Τσέλσι.

 

Φέτος η χρονιά ξεκίνησε χωρίς μεγάλα λόγια αλλά με μια συγκρατημένη αισιοδοξία που πήγαζε κυρίως από τη σπουδαία μεταγραφή του Νικολά Πεπέ από τη Λιλ (22 γκολ και 11 ασίστ πέρσι στη Γαλλία), όμως μετά από 12 παιχνίδια στην Premier League οι “κανονιέρηδες” έχουν μόλις 4 νίκες, με την τελευταία να έρχεται στις 6 Οκτώβρη με αντίπαλο τη Μπόρνμουθ. Βρίσκονται στο -8 από τις θέσεις της πρώτης τετράδας, που θεωρητικά είναι ο μεγάλος τους στόχος, ενώ για μία ακόμη χρονιά φανερώνουν πολλά προβλήματα κυρίως σε άμυνα και μεσαία γραμμή.

 

Στα μετόπισθεν η Άρσεναλ εξακολουθεί να μην εμπνέει σιγουριά, έχοντας δεχθεί 17 γκολ σε 12 παιχνίδια στο πρωτάθλημα. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος αποκτήθηκε πέρσι για να γίνει ο νέος ηγέτης στην άμυνα της ομάδας, προσπάθησε να συμμαζέψει κάπως τα πράγματα στην αρχή αλλά μόνος του δε μπορεί να κάνει θαύματα, ενώ και ο Νταβίντ Λουίζ που αποκτήθηκε την τελευταία μέρα των μεταγραφών δεν έχει κάνει ως τώρα τη διαφορά. Και φυσικά θέμα μεγάλο υπάρχει εδώ και μήνες στα χαφ, αφού σίγουρα οι “κανονιέρηδες” θα φάνταζαν πολύ βελτιωμένοι με την προσθήκη ενός δυναμικού αμυντικού μέσου, από τη στιγμή που ο Τορέιρα δε θυμίζει σε τίποτα τον πολύ καλό περσινό εαυτό του, ο Τσάκα είναι πια εκτός ομάδας για τους γνωστούς λόγους που θα αναφέρουμε και παρακάτω, ενώ οι Γκεντουζί και Θεμπάγιος έχουν κάποια πολύ καλά στοιχεία αλλά φυσικά δεν είναι καθαρόαιμα “εξάρια”.

 

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τη φετινή Άρσεναλ είναι και το ότι μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί το μεγάλο μεταγραφικό της απόκτημα, ο Νικολά Πεπέ. Η ομάδα του βορείου Λονδίνου έκανε την υπέρβαση το καλοκαίρι και εκεί που όλοι περίμεναν πως δε θα ξοδέψει πολλά για μεταγραφές έδωσε 80 εκατομμύρια στη Λιλ για τον Ιβοριανό, σκορπώντας ενθουσιασμό στις τάξεις των οπαδών της που ονειρεύονταν μια τρομερή επιθετική τριάδα μαζί με Ομπαμεγιάνγκ και Λακαζέτ. Ο 24χρονος επιθετικός όμως, ενώ έχει ξεκινήσει στα περισσότερα παιχνίδια ως βασικός, έχει βρει δίχτυα μόλις μια φορά στην Premier League, ενώ το καλύτερο παιχνίδι του ως τώρα το έχει κάνει στο ματς με τη Βιτόρια Γκιμαράες για το Europa League, όταν έδειξε την ποιότητά του σκοράροντας δύο γκολ με απευθείας εκτελέσεις φάουλ στα τελευταία λεπτά, ανατρέποντας το σκορ για την Άρσεναλ. Είναι εύλογο να περνά ένα διάστημα προσαρμογής αφού η μετάβαση σε ένα πρωτάθλημα όπως το αγγλικό δεν είναι απλή και στην ομάδα περιμένουν να ανεβάσει στροφές όσο προχωρά η σεζόν. Γενικότερα στην επίθεση, για την Άρσεναλ τα κάνει όλα και πάλι ο Ομπαμεγιάνγκ που έχει φτάσει τα 50 γκολ συνολικά με το σύλλογο. Ο Λακαζέτ έχει μείνει χαμηλά στο σκοράρισμα φέτος χάνοντας και κάποια παιχνίδια, ενώ ευχάριστη έκπληξη είναι ο νεαρός Γκαμπριέλ Μαρτινέλι, που έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως σε Λιγκ Καπ και Europa League έχοντας ήδη 7 γκολ!

 

Ο Νικολά Πεπέ δεν έχει καταφέρει ακόμη να κάνει τη διαφορά και στην Άρσεναλ περιμένουν περισσότερα

 

Μιας και αναφερθήκαμε πάντως στο Europa League, η διοργάνωση αυτή αποτελεί και πάλι μεγάλο στόχο για την ομάδα, αφού η κατάκτησή της δίνει και εισιτήριο για το Champions League, στο οποίο οι “κανονιέρηδες” έχουν να παίξουν από τη σεζόν 2016-17. Το καλό για αυτούς είναι πως έχουν στον πάγκο τους έναν προπονητή που ξέρει όσο κανείς το δρόμο για την επιτυχία σε αυτή τη διοργάνωση (τρία σερί τρόπαια με τη Σεβίλλη), ο οποίος πέρσι τους έφτασε ως τον τελικό και φέτος θα ήθελε να κατακτήσει και πάλι αυτόν τον τίτλο οδηγώντας παράλληλα την ομάδα στην επιστροφή της στ’ αστέρια, αφού μόνο σίγουρο δεν είναι πως θα τα καταφέρει μέσω της εξασφάλισης μιας θέσης στην πρώτη τετράδα της Premier League.

 

Το μεγάλο πρόβλημα της Άρσεναλ όμως αυτή τη στιγμή είναι το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της. Προβλήματα σίγουρα υπήρχαν εδώ και καιρό, όμως τα πράγματα ξέφυγαν όταν ο αρχηγός του συλλόγου, Γκρανίτ Τσάκα, βγήκε αλλαγή στο παιχνίδι με την Κρίσταλ Πάλας στις 27 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια της αλλαγής του αποδοκιμάστηκε έντονα από το κοινό του “Emirates” και ο ίδιος αντέδρασε με χειρονομίες και κάποια... γαλλικά προς τον κόσμο. Ο Ελβετός χαφ μπορεί στη συνέχεια να ζήτησε συγνώμη, όμως η ενέργειά του αυτή οδήγησε τους ανθρώπους της ομάδας στην απόφαση να του αφαιρέσουν το περιβραχιόνιο δίνοντάς το στον Ομπαμεγιάνγκ, ενώ ο ίδιος είναι πια ξένο σώμα στην ομάδα, με τον Έμερι να δηλώνει πριν λίγες μέρες πως δεν ξέρει αν θα τον ξαναχρησιμοποιήσει. 

 

Ο Γκρανίτ Τσάκα τα έβαλε με το κοινό της Άρσεναλ και οι άνθρωποι της ομάδας τον καθαίρεσαν από αρχηγό

 

Σε όλα αυτά προσθέστε και τις κακές σχέσεις του Ισπανού τεχνικού με τον Οζίλ (ο Γερμανός ήταν εξαφανισμένος από τον Έμερι και μόλις στα τελευταία ματς έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται), αλλά και κάποια άλλα μικροπεριστατικά. Όπως για παράδειγμα το like που φέρεται να έκανε ο Λακαζέτ σε μια φωτογραφία με την επιγραφή “Emery out” στο instagram, ή το πρόσφατο story του-αρχηγού πια-Ομπαμεγιάνγκ στο οποίο έγραψε: “μιλάω με όποιον θέλω όποτε θέλω κι όποιος δεν είναι χαρούμενος το ξέρετε ήδη” συνοδευόμενο και από τη γνωστή χειρονομία με υψωμένο το μεσαίο δάχτυλο, κάτι που σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ οφείλεται στη στενή σχέση του Γκαμπονέζου με τον influencer και παρουσιαστή της AFTV, Troopz, και η απάντησή του ερμηνεύεται ως σπόντα προς τους συμπαίκτες του.

 

Γενικότερα στην Άρσεναλ είναι όλοι μια ωραία... ατμόσφαιρα και ο Ουνάι Έμερι, ο οποίος βρίσκεται υπό καθεστώς τρομερής πίεσης και δεν αποκλείεται ακόμη και η αντικατάστασή του αν συνεχίσουν να μην έρχονται αποτελέσματα, πρέπει να βρει τις ισορροπίες και τον τρόπο να παρουσιάσει μια ομάδα αισθητά βελτιωμένη μετά την διακοπή. Αλλιώς, μία ακόμη σεζόν για τους “κανονιέρηδες” θα πεταχτεί στα σκουπίδια.

 

Πίσω