Η τρομερή κατάρρευση της Λίβερπουλ

2021-03-06 14:03

 

Αν υπήρχε μία ομάδα που τις τελευταίες σεζόν προκάλεσε τον θαυμασμό όλου του ποδοσφαιρικού κόσμου, αυτή σίγουρα ήταν η Λίβερπουλ. Η αρμάδα του Γιούργκεν Κλοπ εντυπωσίασε τους πάντες με το γρήγορο, επιθετικό παιχνίδι της, τις εξαιρετικές επιδόσεις της και τα σπουδαία επιτεύγματά της, κατακτώντας μέσα στις προηγούμενες δύο σεζόν το Champions League και το πρωτάθλημα Αγγλίας μετά από τρεις δεκαετίες. Γι' αυτό άλλωστε και προξενεί τόσο μεγάλη εντύπωση η κατάρρευσή της τη φετινή σεζόν και κυρίως μέσα στο 2021.

 

Η ήττα με 0-1 από την Τσέλσι στο “Άνφιλντ” ήταν η πέμπτη συνεχόμενη εντός έδρας για τη Λίβερπουλ, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στα 128 χρόνια ιστορίας του συλλόγου! Οι “κόκκινοι” έχουν σημειώσει τη χειρότερη παρουσία τους μέσα στην έδρα τους στα χρονικά, πρόσφατα σημείωσαν τέσσερεις σερί ήττες στην Premier League, μετρούν μόλις 10 βαθμούς σε 11 παιχνίδια πρωταθλήματος μέσα στο 2021, σκοράρουν ελάχιστα και φαίνεται να βρίσκονται βαθιά μέσα σε μία κρίση από την οποία δεν έχουν βρει ακόμη τον τρόπο να βγουν. Τι συνέβη όμως και η ομάδα-μοντέλο του Κλοπ διανύει αυτήν την κάκιστη περίοδο;

 

Η πρώτη και κύρια αιτία είναι οι τραυματισμοί. Η κατάσταση που αντιμετωπίζει φέτος η Λίβερπουλ με τους τραυματισμούς πραγματικά δεν έχει προηγούμενο. Ο Κλοπ έχει δει μέσα στη σεζόν να τίθενται νοκ άουτ και οι τρεις πρωτοκλασάτοι κεντρικοί αμυντικοί του ρόστερ του (Φαν Ντάικ, Γκόμεζ, Μάτιπ) και μάλιστα με σοβαρά προβλήματα που θα τους κρατήσουν εκτός μέχρι το τέλος της χρονιάς! Αυτή η έλλειψη λύσεων στο κέντρο της άμυνας ανάγκασε τον Γερμανό τεχνικό να “βαφτίσει” σέντερ μπακ παίκτες όπως ο Φαμπίνιο ή ο Χέντερσον αλλά και να αγοράσει κι άλλους τον χειμώνα όπως ο Κάμπακ και ο Ντέιβις, ενώ το απίστευτο είναι πως από το ξεκίνημα της σεζόν μέχρι σήμερα στα μετόπισθεν της Λίβερπουλ έχουν αγωνιστεί 19 διαφορετικά δίδυμα κεντρικών αμυντικών!

 

Γενικότερα όμως, το ιατρικό δελτίο των “κόκκινων” έχει γεμίσει στη διάρκεια της χρονιάς με τους περισσότερους παίκτες του ρόστερ (Χέντερσον, Φαμπίνιο, Μίλνερ, Ζότα, Τσιμίκας και πάει λέγοντας), με τα αναρίθμητα προβλήματα τραυματισμών που ξεπηδάνε συνέχεια να έχουν τινάξει τη σεζόν της Λίβερπουλ στον αέρα. Τα πάντα όμως ξεκίνησαν από τα προβλήματα στην άμυνα, αφού το γεγονός πως ο Κλοπ αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει εκεί παίκτες από τη μεσαία γραμμή, επηρέασε ολόκληρη τη λειτουργία της ομάδας. Παίκτες όπως ο Φαμπίνιο και ο Χέντερσον για παράδειγμα, που ήταν κομβικοί στο κέντρο τα προηγούμενα χρόνια, αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν και έτσι επηρεάστηκε γενικότερα ο τρόπος παιχνιδιού των πρωταθλητών Αγγλίας, με αποτέλεσμα στα φετινά παιχνίδια να μη βλέπουμε εκείνο το ποδόσφαιρο υψηλής έντασης και ταχύτητας που μας είχαν συνηθίσει.

 

 Μερικά μόνο από τα ζευγάρια που έχουν χρησιμοποιηθεί φέτος στο κέντρο της άμυνας της Λίβερπουλ

 

Πέρα από τους τραυματισμούς, η Λίβερπουλ βλέπει και τους παίκτες της που ειναι υγιείς να μη βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιθετική τριπλέτα των Σαλάχ, Μανέ και Φιρμίνο, η οποία σκορπόύσε τον τρόμο τις προηγούμενες σεζόν σε Αγγλία και Ευρώπη. Αν και ο Αιγύπτιος είναι πρώτος σκόρερ στην Premier League και παρουσιάζεται και φέτος αρκετά παραγωγικός, στο σύνολό της η τριάδα φαίνεται πως έχει χάσει τη δυναμική της και προβληματίζει, αφού και ο Σαλάχ δε φαίνεται να παίζει με την ίδια διάθεση και εμφανίζει και κάποια προβλήματα συμπεριφοράς (έδειξε έντονα τη δυσαρέσκειά του όταν ο Κλοπ τον έβγαλε αλλαγή στο ματς με την Τσέλσι), ενώ οι Μανέ και Φιρμίνο κινούνται σε ρηχά νερά. Ειδικά ο Βραζιλιάνος φορ είναι ντεφορμέ αρκετό καιρό τώρα, δείχνοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη για τη Λίβερπουλ η απόκτηση ενός κανονικού σέντερ φορ. Βέβαια σημαντικές βοήθειες στο σκοράρισμα έδωσε στην αρχή της σεζόν και ο Ντιόγκο Ζότα, αλλά έμεινε και αυτός έξω αρκετό καιρό λόγω τραυματισμού και προσπαθεί πάλι να επανέλθει. Τέλος, από το ντεφορμάρισμα δε γλίτωσε ούτε ο τερματοφύλακας Άλισον, ο οποίος έχει υποπέσει σε κάποια λάθη μέσα στη σεζόν, με αποκορύφωμα την κακή εμφάνισή του στο πρόσφατο ντέρμπι με τη Μάντσεστερ Σίτι.

 

Αυτό που προξενεί μεγάλη εντύπωση είναι το κάκιστο σερί που τρέχει η ομάδα μέσα στο “Άνφιλντ”, αφού όπως γράψαμε και παραπάνω μετρά πέντε σερί ήττες στο πρωτάθλημα, ενώ στα παιχνίδια αυτά έχει βάλει μόνο ένα γκολ κι αυτό με πέναλτι στην ήττα με 1-4 από τη Σίτι! Μέσα στο σπίτι της, η Λίβερπουλ έχει πάνω από δέκα αγωνιστικές ώρες να σκοράρει στο ανοικτό παιχνίδι! Σίγουρα ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει πλέον σημαντικό ρόλο στα αρνητικά αποτελέσματα μέσα στο άλλοτε απόρθητο “κάστρο” της (68 σερί ματς ήταν αήττητη εντός έδρας πριν το 0-1 από τη Μπέρνλι τον Γενάρη) αλλά πολύ σημαντική είναι και η απουσία του κόσμου. Ο φίλαθλοι της Λίβερπουλ που είναι ο παράγοντας που έχει σπρώξει την ομάδα τόσες και τόσες φορές σε μεγάλες επιτυχίες δε βρίσκονται πια στις εξέδρες, το “You'll never walk alone” έχει σταματήσει εδώ και καιρό να δονεί το 'Άνφιλντ” σε κάθε ματς και τώρα καταλαβαίνουμε πόσο πολύ χάνουν οι “κόκκινοι” σε δυναμική χωρίς τον κόσμο τους. Γιατί φαντάζει αδιανόητο να σκεφτεί κανείς για παράδειγμα πως η Λίβερπουλ θα έχανε από τη Μπέρνλι και τη Μπράιτον ή θα έφερνε ισοπαλία με τη Γουέστ Μπρομ με γεμάτο “Άνφιλντ”.

 

 Πλήγμα για τη Λίβερπουλ η εικόνα του άδειου "Άνφιλντ"

 

Η αλήθεια βέβαια είναι πως από πολύ νωρίτερα η ομάδα του Μερσεϊσάιντ είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα και να μη θυμίζει τόσο το... τρένο που είχαμε συνηθίσει να παρακολουθούμε και να θαυμάζουμε. Από την περίοδο λίγο πριν “παγώσουν” τα πάντα λόγω της πανδημίας συγκεκριμένα, τότε που ενώ είχε κάνει ένα εντυπωσιακό αήττητο σερί στο πρωτάθλημα σε σημείο όλοι να συζητάνε αν μπορεί να το κατακτήσει αήττητη όπως η Άρσεναλ το 2004, ηττήθηκε με 3-0 από τη Γουότφορντ και αποκλείστηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Champions League με εκείνη την ήττα με 2-3 στην παράταση μέσα στο “Άνφιλντ”. Μετά την επιστροφή των ομάδων στα γήπεδα ήρθε εκείνη η ήττα με 4-0 από τη Σίτι ενώ η Λίβερπουλ έχασε και αλλού βαθμούς, κάτι που θα μπορούσε να αποδοθεί στη χαλάρωση των παικτών αφού το πρωτάθλημα ήταν εγγυημένο, ωστόσο ήταν στοιχεία που θα έπρεπε να προβληματίσουν τους ανθρώπους της ομάδας. Φέτος βέβαια οι τραυματισμοί ήρθαν να κάνουν ακόμη χειρότερη την κατάσταση.

 

Οι πρωταθλητές Αγγλίας λοιπόν βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην έβδομη θέση της βαθμολογίας, ενώ έκλεισαν το 2020 στην κορυφή. Έχουν την τέταρτη χειρότερη επίδοση πρωταθλήτριας ομάδας από καταβολής Premier League μετά από 27 παιχνίδια, πίσω από τη Μπλάκμπερν (1995-96), την Τσέλσι (2015-16) και τη Λέστερ (2016-17). Η Λίβερπουλ όχι μόνο ετοιμάζεται να παραδώσει το στέμμα της, αλλά βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο ακόμη και η συμμετοχή της στο Champions League της επόμενης περιόδου. Ο Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος διανύει τη μεγαλύτερη περίοδο κρίσης από τότε που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας, ψάχνει απεγνωσμένα να βρει λύσεις για να σωθεί η χρονιά είτε μέσω του πρωταθλήματος είτε μέσω του Champions League και ο χρόνος θα δείξει τι μπορεί να καταφέρει ως το τέλος. Υπάρχει επιστροφή για τη Λίβερπουλ ή η ομάδα που θάμπωσε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη έκλεισε τον κύκλο της;

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω