Η τραγική πορεία της Σάλκε και η δύσκολη αποστολή του Γραμμόζη

2021-03-05 17:25

 

Πριν από λίγες ημέρες, ο Δημήτρης Γραμμόζης ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Σάλκε και έγινε ο πρώτος Έλληνας τεχνικός που θα δουλέψει σε ομάδα της Bundesliga αλλά και ο πρώτος από τη χώρα μας που θα προπονήσει ομάδα στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ένα αν μη τι άλλο πολύ σημαντικό επίτευγμα. Παράλληλα όμως, ο γεννημένος στο Βούπερταλ ομογενής γνωρίζει πολύ καλά πως για φέτος αναλαμβάνει μια αποστολή... αυτοκτονίας, αφού μόνο με ένα θαύμα θα καταφέρει η φετινή τραγική Σάλκε να πετύχει την παραμονή της στην πρώτη κατηγορία.

 

Η ιστορική ομάδα από το Γκελζενκίρχεν βρίσκεται από το ξεκίνημα της σεζόν κολλημένη στον πάτο της βαθμολογίας, έχοντας μόλις 9 βαθμούς αυτή τη στιγμή, με μία μόνο νίκη και έξι ισοπαλίες σε 23 παιχνίδια που έχει δώσει για την ώρα στη Bundesliga! Απέχει 9 βαθμούς από τη 16η θέση (τρίτη από το τέλος) που οδηγεί σε μπαράζ με ομάδα της δεύτερης κατηγορίας, απόσταση που τεράστια δεν τη λες, αλλά για τη φετινή αποκαρδιωτική Σάλκε φαντάζει βουνό.

 

Για να δώσουμε σε κάποιον να καταλάβει καλύτερα την κάκιστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται μία εκ των παραδοσιακών δυνάμεων του γερμανικού ποδοσφαίρου, αρκεί να αναφέρουμε πως η χρονιά ξεκίνησε με το ταπεινωτικό 8-0 από τη Μπάγερν Μονάχου σε ένα ματς όπου το σκορ θα μπορούσε να είναι και διπλάσιο, ενώ για να πάρει η Σάλκε την πρώτη της φετινή νίκη χρειάστηκε να φτάσουμε στη 15η αγωνιστική, όταν οι “βασιλικοί μπλε” επικράτησαν με το ευρύ 4-0 της ευρισκόμενης σε κακή κατάσταση Χοφενχάιμ. Κι αυτή η νίκη όμως αποδείχθηκε απλώς μια αναλαμπή, αφού στη συνέχεια ακολούθησαν άλλα οκτώ παιχνίδια χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

 

Η κατάρρευση της ομάδας από την κοιλάδα του Ρουρ πάντως ξεκίνησε από την περσινή χρονιά και πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι ομάδες επέστρεψαν στα γήπεδα μετά τη μεγάλη περίοδο απραξίας λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό πως η νίκη επί της Χοφενχάιμ τον περασμένο Γενάρη ήταν η πρώτη της Σάλκε στο πρωτάθλημα εδώ και ένα χρόνο, μιας και η αμέσως προηγούμενη είχε έρθει στις... 17 Γενάρη του 2020, σε ένα 2-0 επί της Γκλάντμπαχ! Από τότε ξεκίνησε ένα τρομερό αρνητικό σερί, που έχει ως αποτέλεσμα να θεωρούνται οι “βασιλικοί μπλε” αυτή τη στιγμή η χειρότερη ομάδα στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μακράν της δεύτερης.

 

Η φράση "καταστροφική πορεία" δε θα μπορούσε να βρει καλύτερο εκφραστή από τη φετινή Σάλκε

 

Στο Γκελζενκίρχεν ακόμα προσπαθούν να κατανοήσουν τα αίτια αυτής της τραγικής πορείας και η αλήθεια είναι πως προκαλεί μεγάλη απορία πώς μια ομάδα που διαθέτει ένα αν όχι πολύ δυνατό, σίγουρα αξιόλογο ρόστερ όπως η Σάλκε απογοητεύει σε τέτοιο βαθμό. Ομάδα που έχει στις τάξεις της έμπειρους παίκτες όπως ο Φέρμαν, ο Ουτ, ο Νάστασιτς, ο Σταμπουλί ή ο Μασκαρέλ, ποιοτικούς όπως ο Μπενταλέμπ, ταλαντούχους όπως ο Σερντάρ και ελπιδοφόρους όπως ο πρώτος σκόρερ της ομάδας Αμερικανός επιθετικός Χόουπ (πέτυχε χατ τρικ στη μοναδική νίκη με Χοφενχάιμ), ήταν σίγουρα για πιο ψηλά. Και το έμψυχο δυναμικό ενισχύθηκε το χειμώνα, αφού κατέφθασαν κι άλλοι παίκτες με μεγάλη εμπειρία για να βοηθήσουν το σύλλογο να αποφύγει τον υποβιβασμό, όπως ο Χούντελααρ που πέρασε στη Σάλκε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του και είναι ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας, ο Κολάσινατς που ξεκίνησε την καριέρα του από εκεί αλλά και ο Μουστάφι. Κι αυτοί πάντως δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βοηθήσουν ιδιαίτερα.

 

Ενδεικτικό της κατάστασης πανικού στην οποία βρίσκονται άπαντες στο σύλλογο, είναι πως ο Δημήτρης Γραμμόζης είναι ο πέμπτος τεχνικός που αναλαμβάνει την ομάδα τη φετινή σεζόν, μετά τον Ντέιβιντ Βάγκνερ, τον Μάνουελ Μπάουμ, τον Χουμπ Στέφενς και τον Κρίστιαν Γκρος. Ο Στέφενς μάλιστα, εμβληματική φιγούρα για τη Σάλκε μιας και έχει πραγματοποιήσει τέσσερις θητείες στην ομάδα και την έχει οδηγήσει στη μοναδική μεγάλη της ευρωπαϊκή επιτυχία (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1997) και σε δύο κατακτήσεις Κυπέλλων Γερμανίας (2001, 2002), αποχώρησε μετά από μόλις οκτώ ημέρες παραμονής στον πάγκο, για να καταλάβουμε για τι κατάσταση μιλάμε.

 

Γίνεται κατανοητό λοιπόν πόσο δύσκολο είναι το έργο που αναλαμβάνει ο Γραμμόζης, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά την πραγματικότητα του γερμανικού ποδοσφαίρου, αφού έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Γερμανία, έχει αγωνιστεί σε αρκετές ομάδες εκεί και σαν προπονητής έχει θητεύσει σε Μπόχουμ (στις ακαδημίες και στην πρώτη ομάδα ως βοηθός) και σε Ντάρμσταντ. Ο Έλληνας τεχνικός ξεκινά τη μεγαλύτερη πρόκληση της μέχρι τώρα καριέρας του θέλοντας να αφήσει το στίγμα του με τη δουλειά του στη Σάλκε και να “αναστήσει” μια ομάδα που το 2011 κατακτούσε το Κύπελλο Γερμανίας και έφτανε ως τα ημιτελικά του Champions League. Πρωτίστως έχει σκοπό να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα για παραμονή στη Bundesliga, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει αυτό.

 

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος βέβαια, οι “βασιλικοί μπλε” θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα να παίρνουν νίκες, αρχής γενομένης από το σημερινό (5/3) τρομερά σημαντικό ματς κόντρα στην προτελευταία Μάιντς, παιχνίδι στο οποίο ο Γραμμόζης θα κάνει το ντεμπούτο του. Πάντως, το ότι ο 42χρονος τεχνικός έχει συμβόλαιο ως το 2022 δείχνει πως οι άνθρωποι της Σάλκε θέλουν να επενδύσουν πάνω του και να είναι αυτός που θα καθοδηγήσει την ομάδα και την επόμενη σεζόν -πιθανότατα- στη Bundesliga 2, αν και με τα όσα έχουν γίνει φέτος στην ομάδα κανείς δε μπορεί να είναι βέβαιος.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω