Η Primera κάνει... πρεμιέρα

2015-08-23 10:21

Η αναμονή των φίλων του ισπανικού ποδοσφαίρου παίρνει τέλος αυτό το Σαββατοκύριακο, αφού η Primera κάνει σέντρα και υπόσχεται για ακόμη μία χρονιά πλούσιο θέαμα, όμορφα γκολ, φανταστικά παιχνίδια και φυσικά παρέλαση μερικών από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές του πλανήτη. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ θα “κονταροχτυπηθούν” για ακόμη μία χρονιά με έπαθλο το βαρύτιμο τρόπαιο του πρωταθλητή σε μία μάχη μέχρι τελικής πτώσεως, ενώ μένει να δούμε αν θα υπάρξει κάποια άλλη ομάδα που θα μπορέσει να μπει σφήνα στους δύο “γίγαντες” της Ισπανίας. Πρόπερσι η Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν αυτή που κατάφερε να σπάσει την επί δέκα χρόνια διαρχία των “μπλαουγκράνα” και των “μερένχες” στη La Liga και όσο δύσκολο κι αν είναι να ξαναδούμε κάτι παρόμοιο, η ύπαρξη και άλλων δυνατών ομάδων όπως οι “ροχιμπλάνκος”, η κάτοχος του Europa League Σεβίλλη και η ξανά δυνατή και οικονομικά εύρωστη Βαλένθια μας εγγυώνται για ακόμη μία χρονιά ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα.

Η Μπαρτσελόνα προέρχεται από μία ονειρεμένη χρονιά, στην οποία κατάφερε να πανηγυρίσει το “τρεμπλ”, όπως ακριβώς και τη σεζόν 2008-09 επί Γκουαρντιόλα. Διαθέτει την περίφημη τριπλέτα-φωτιά μπροστά, με Μέσι, Νεϊμάρ και Σουάρες να σκοράρουν πέρσι και οι τρεις μαζί 122 γκολ (!), και το γεγονός ότι παραμένει η ίδια ομάδα με πέρσι (πλην του Τσάβι) τη χρίζει και πάλι φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, ελαφρώς πιο μπροστά από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Βέβαια, οι Καταλανοί έχουν τα θεματάκια τους, αφού ναι μεν φέτος ξεκίνησαν τη χρονιά κατακτώντας και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ σε ένα συγκλονιστικό ματς κόντρα στη Σεβίλλη, όμως η απότομη προσγείωσή τους στο ισπανικό Σούπερ Καπ με την “τεσσάρα” από τη Μπιλμπάο και το ότι δέχθηκε τέσσερα τέρματα σε δύο συνεχόμενα ματς έφερε προβληματισμό στο στρατόπεδο των “μπλαουγκράνα”. Αρντά Τουράν και Αλέις Βιδάλ θα ενσωματωθούν στην ομάδα τον Ιανουάριο (λόγω της γνωστής τιμωρίας του συλλόγου) αλλά στη Μπαρτσελόνα έχουν ως στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος για άλλη μια χρονιά και με όπλο την ομοιογένεια θα προσπαθήσουν να τα καταφέρουν.

Η Ρεάλ Μαδρίτης προερχόταν πέρσι από την κατάκτηση του διακαούς πόθου της επί δώδεκα χρόνια, του δέκατου Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όμως στο δεύτερο μισό της χρονιάς η καλοκουρδισμένη μηχανή του Αντσελότι κατέρρευσε κυρίως μετά τον τραυματισμό του Μόντριτς. Η “βασίλισσα” ολοκλήρωσε τη σεζόν χωρίς κάποιο σημαντικό τρόπαιο και ο Φλορεντίνο Πέρεθ πήρε την απόφαση να απομακρύνει τον προπονητή που έφερε το “decima” στη Μαδρίτη και να προσλάβει τον Ράφα Μπενίτεθ, σε μία κίνηση που συζητήθηκε πολύ. Ο Μαδριλένος τεχνικός έχει πλέον μπροστά του την ευκαιρία να “αναστήσει” την ευρισκόμενη σε πτωτική πορεία καριέρα του όμως ο βαθμός δυσκολίας θα είναι τεράστιος. Το φετινό καλοκαίρι η Ρεάλ έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής γύρω στα 87 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές, χωρίς όμως να έχει κάνει ακόμη την κίνηση που θα προκαλέσει αίσθηση όπως άλλες χρονιές. Ο Ντανίλο ήρθε από την Πόρτο και θα πάρει θέση στο δεξί άκρο της άμυνας, ο Κόβασιτς αποκτήθηκε από την Ίντερ σε μία μεταγραφή-έκπληξη για να δώσει έξτρα λύσεις στο κέντρο ενώ στα μεγάλα γεγονότα του καλοκαιριού για τους “μερένχες” είναι η αίσια κατάληξη στο σήριαλ της παραμονής του Σέρχιο Ράμος, με τον αρχηγό να βάζει την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο που τον κρατά στο “Μπερναμπέου” ως το 2020. Απο κει και πέρα, η Ρεάλ θα περιμένει ως την τελευταία στιγμή των μεταγραφών να δει τι θα γίνει με την υπόθεση Ντε Χέα, αφού προορίζει τον Ισπανό γκολκίπερ για αντικαταστάτη του Ίκερ Κασίγιας που αποχαιρέτησε, και στην ισπανική πρωτεύουσα γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτή τη φορά δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη, αφού τρία χρόνια χωρίς πρωτάθλημα είναι πολλά για τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η συμπολίτισσα της Ρεάλ, Ατλέτικο, δεν κατάφερε πέρσι να υπερασπιστεί τα κεκτημένα της, για την ακρίβεια δεν ήταν ποτέ ουσιαστικό μέρος της κούρσας για τον τίτλο, όμως διατηρεί αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της και τη νοοτροπία μαχητή που της έχει μεταδώσει ο Ντιέγκο Σιμεόνε. Οι “ροχιμπλάνκος” έχασαν για ένα ακόμη καλοκαίρι σημαντικούς ποδοσφαιριστές (Τουράν, Μάντζουκιτς, Μιράντα) όμως και πάλι φρόντισαν να τους αντικαταστήσουν επάξια προχωρώντας σε εντυπωσιακές όσο και δαπανηρές μεταγραφές. Το κενό του Μάντζουκιτς καλύπετεται και με το παραπάνω με τις προσθήκες των Τζάκσον Μαρτίνες και Λούις Βιέτο, ο Καράσκο αποκτήθηκε από τη Μονακό και θα προσπαθήσει να “γεμίσει” τα παπούτσια του Τουράν, ο Στέφαν Σάβιτς θα αναπληρώσει την απώλεια του Μιράντα ενώ στο “Καλντερόν” επέστρεψε και ο Φελίπε Λουίς, αφού δεν προσαρμόστηκε ποτέ στην Τσέλσι και την Premier League. Οι πρωταθλητές του 2014 μπορεί να έχουν κατακτήσει σχεδόν τα πάντα υπό τις οδηγίες του Σιμεόνε τα τελευταία χρόνια, όμως φέτος θα παρουσιαστούν το ίδιο διψασμένοι και διαθέτοντας ένα εξαιρετικό ρόστερ θέλουν να βάλουν ξανά δύσκολα στους δύο μεγάλους.

Η Βαλένθια επέστρεψε πέρσι στις θέσεις του Champions League και με ιδιοκτήτη τον ζάπλουτο επιχειρηματία από τη Σιγκαπούρη, Πίτερ Λιμ, το μέλλον προδιαγράφεται πιο λαμπερό. Οι “νυχτερίδες” ξόδεψαν αυτό το καλοκαίρι 87 εκατομμύρια ευρώ για να κάνουν δικούς τους τους δανεικούς από πέρσι Νεγρέδο, Ζοάο Κανσέλο, Αντρέ Γκόμες και Ροδρίγο ενώ ενισχύθηκαν επίσης και με τους Σάντι Μίνα, Ζακαρία Μπακάλι και τον γκολκίπερ Μάθιου Ράιαν, που θα αντικαταστήσει τον εξαιρετικό Ντιέγκο Άλβες όσο αυτός θα αναρρώνει από τον σοβαρό τραυματισμό που υπέστη στις αρχές του καλοκαιριού. Μεγάλο ερωτηματικό για την ομάδα του Νούνο Εσπίριτο Σάντο είναι το πώς θα αναπληρωθεί το τεράστιο κενό του Οταμέντι στην άμυνα, ο οποίος έφυγε για τη Μάντσεστερ Σίτι.

Η Σεβίλλη προέρχεται από μία άκρως πετυχημένη χρονιά στην οποία κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά το Europa League, όμως έριξε κι αυτή πολύ χρήμα για την ενίσχυσή της. Παίκτες όπως ο Κακουτά, ο Ραμί, ο Ν' Ζονζί, ο Ιμόμπιλε, ο Μαριάνο και ο Κονοπλιάνκα κατέφθασαν στο “Σάντσεθ Πιθχουάν” για να ενισχύσουν τους Σεβιγιάνους, οι οποίοι μπορεί πέρσι να τερμάτισαν πέμπτοι στο πρωτάθλημα, όμως θα πάρουν μέρος στους ομίλους του Champions League ως κάτοχοι του Europa. Η ομάδα του Ουνάι Έμερι αναμένεται να πρωταγωνιστήσει για ακόμη μία χρονιά σε Ισπανία και Ευρώπη, όμως ο Ισπανός τεχνικός θα πρέπει πρωτίστως να βρει τον παίκτη που θα φέρει τα γκολ του Μπάκα (έφυγε για τη Μίλαν) στην επίθεση των Ανδαλουσιανών.

Βεβαίως, οι δυνατές ομάδες της La Liga δε σταματούν στις πέντε προαναφερθείσες. Η Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε, ορμώμενη από την κατάκτηση του πρώτου της τίτλου μετά από 31 χρόνια (σκορπώντας τη Μπαρτσελόνα στο ισπανικό Σούπερ Καπ) θα προσπαθήσει να μπει στις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη, η Βιγιαρεάλ μπορεί να έχασε σημαντικούς παίκτες (Τσερίσεφ, Βιέτο, Ντος Σάντος, Κάμπελ) αλλά θα έχει στην επίθεσή της τον Σολδάδο και δεν μπορεί να την ξεγράψει κανείς ενώ η Μάλαγα των αρκετών πλέον οικονομικών προβλημάτων δεν έκανε πολλές σημαντικές κινήσεις όμως έχει ακόμη αρκετή ποιότητα για διεκδικήσει μια θέση στην Ευρώπη.

Απο κει και πέρα, οι υπόλοιπες ομάδες δείχνουν να έχουν περιορισμένες δυνατότητες και κάποιες θα αποτελέσουν ερωτηματικά για τη φετινή χρονιά. Η Θέλτα έκανε πολύ καλή χρονιά πέρσι, κρατάει όπως φαίνεται τον Νολίτο στο ρόστερ αλλά εκτός αυτού και του Άσπας οι υπόλοιποι είναι άπειροι, η Εσπανιόλ αποδυναμώθηκε και θα προσπαθήσει να μη μπει σε περιπέτειες, η Ράγιο μπορεί να μην έχει μεγάλο μπάτζετ αλλά παρουσιάζεται πάντα ανταγωνιστική, ενώ η Σοσιεδάδ του Μόγιες έκανε κάποιες αξιοσημείωτες μεταγραφές (Ζόνατας, Μπρούμα) όμως ο Σκωτσέζος την οδήγησε πέρσι σε μια καταστροφική χρονιά και λίγοι πιστεύουν ότι φέτος θα τα πάει καλύτερα.

Για τις υπόλοιπες ομάδες οι οιωνοί δεν είναι με το μέρος τους και θα ξεκινήσουν τη μάχη αποφυγής της σωτηρίας. Ο λόγος για τη Χετάφε, με νέο προπονητή των Εσκριμπά που “έπαιξε” για τον Ολυμπιακό, τη Λεβάντε που άλλαξε αρκετά χωρίς κάτι το εξαιρετικό, τη Γρανάδα που έχασε και τον Μουρίγιο, τη Λα Κορούνια των 13 μεταγραφών ανάμεσά τους και ο Λούκας από τον ΠΑΟΚ και την Εϊμπάρ που χρειάστηκε να υποβιβαστεί η Έλτσε για χρέη για να μείνει στην κατηγορία. Τέλος, ενδιαφέρον θα έχει να δούμε και τις τρεις “νεοφώτιστες”, με τη Μπέτις να επιστρέφει στην Primera μετά από διάλειμμα ενός έτους και να έχει τον Φαν Ντερ Φάαρτ πλέον στο ρόστερ της, τη Λας Πάλμας που θα βρεθεί ξανά στην πρώτη κατηγορία 14 χρόνια μετά και τη Χιχόν που πήρε τελευταία στιγμή δανεικό τον Κροάτη χαφ της Μπαρτσελόνα Β, Άλεν Χαλίλοβιτς, και θα περιμένει να της δώσει ποιότητα.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω