Η Premier League στη σέντρα

2015-08-21 18:18

Το για πολλούς κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο ξεκινάει σήμερα και εμείς θα επιχειρήσουμε να σας δώσουμε μία πρώτη γεύση για το τι θα περιμένουμε να δούμε στη φετινή Premier League. Αν και η μεταγραφική περίοδος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, επομένως δε μπορούμε να έχουμε ακόμη την πλήρη εικόνα των ομάδων, εντούτοις οι σύλλογοι της Πρέμιερσιπ μας έχουν δώσει αρκετά δείγματα για το πώς θα παρουσιαστούν τη φετινή σεζόν. Το καθιερωμένο... top 5 που έσπασε πάντως και πέρσι, αυτοί που θα προσπαθήσουν για ψηλότερα, οι ομάδες-ερωτηματικά αλλά και η πάντα ενδιαφέρουσα μάχη της ουράς στην Αγγλία παρουσιάζονται στο blog του mundosport καθώς το πιο ανταγωνιστικό και απρόβλεπτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάνει σέντρα σήμερα το μεσημέρι και αναμένεται να καθηλώσει για μία ακόμη χρονιά τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους!


 

Οι Big 5

Οι πέντε μεγάλες δυνάμεις της Πρέμιερσιπ θα τραβήξουν πάνω τους όπως είναι λογικό τα περισσότερα βλέμματα, καθώς θα μπουν στη μάχη του τίτλου άλλες με λιγότερες και άλλες με περισσότερες πιθανότητες. Η περσινή πρωταθλήτρια Τσέλσι ξεκινάει φέτος από την pole position, αφού δεν προχώρησε σε ιδιαίτερες αλλαγές και έχει διατηρήσει αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της. Η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο αντικατέστησε απλώς τον Τσεχ με τον Μπέγκοβιτς ως back-up του Κουρτουά στο τέρμα, περιμένει να κερδίσει το στοίχημα Φαλκάο και μένει να δούμε αν θα ενισχυθεί στη θέση του αριστερού μπακ και του κεντρικού αμυντικού, όπου έχει ανάγκη. Οι “μπλε” μπορεί να έπαιξαν πέρσι βαρετό ποδόσφαιρο στα περισσότερα ματς, οι αντίπαλοί τους μπορεί να έχουν ενισχυθεί, όμως ο Μουρίνιο ξέρει όσο κανείς τον δρόμο για την κορυφή και η ομάδα του θα είναι ξανά το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο.

Η Μάντσεστερ Σίτι δεν κατάφερε πέρσι να απειλήσει ουσιαστικά την Τσέλσι για τον τίτλο, όμως το πρόβλημα είναι πως ούτε φέτος πείθει πως μπορεί να τα καταφέρει. Ο Μανουέλ Πελεγκρίνι ανανέωσε και θα βρίσκεται στον πάγκο της για άλλα δύο χρόνια παρά τις περσινές γκρίνιες προς το πρόσωπό του, η προσθήκη του Ντελφ και η πανάκριβη αγορά του Στέρλινγκ μπορούν να δώσουν κι άλλη ποιότητα στους “πολίτες”, όμως στο “Etihad” ξέρουν πως θα χρειαστούν κάτι παραπάνω για να πανηγυρίσουν το τρίτο τους πρωτάθλημα σε πέντε χρόνια.

Για την Άρσεναλ ξεκινάει φέτος άλλη μία χρονιά στόχος της οποίας είναι η κατάκτηση του τίτλου, αυτή τη φορά όμως δείχνουν να το πιστεύουν περισσότερο στο βόρειο Λονδίνο. Παίρνοντας ώθηση από τις δύο συνεχόμενες κατακτήσεις του Κυπέλλου Αγγλίας και με τη χρονιά να ξεκινάει ξανά με την κατάκτηση του Κομιούνιτι Σιλντ εις βάρος της πρωταθλήτριας, οι “κανονιέρηδες” θέλουν αυτή τη φορά να αντέξουν μέχρι τέλους στη μάχη της κορυφής και να βγουν νικητές. Ο Τσεχ θα προσφέρει σιγουριά κάτω από τα δοκάρια μετά από πολλά χρόνια και μπορεί να αναδειχθεί στην πιο έξυπνη μεταγραφή για φέτος ενώ αν αποκτηθεί ένας ακόμη επιθετικός κλάσης και διαχειριστεί σωστά ο... ξεθεωμένος από τις υποχρεώσεις του με τη Χιλή, Σάντσες, τότε στο “Emirates” θα μπορούν να ελπίζουν στο πρώτο τους πρωτάθλημα μετά από δώδεκα χρόνια.

Για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οι δικαιολογίες έχουν πια τελειώσει, καθώς η περσινή μεταβατική περίοδος είναι παρελθόν. Ο Φαν Χάαλ έχει πλέον την εμπειρία ενός έτους στην Premier League και γνωρίζει καλύτερα τις απαιτήσεις της, ενώ η ομάδα ενισχύηθηκε αρκετά με τις μεταγραφές των Ντεπάι, Σβαϊνστάιγκερ, Σνάιντερλιν, Νταρμιάν και Ρομέρο και αναμένονται ίσως μια δυο ακόμη. Αν δοθεί και ένα οριστικό τέλος στην υπόθεση Ντε Χέα που έχει κουράσει άπαντες αυτό το καλοκαίρι, τότε η Γιουνάιτεντ θα μπορεί να συγκεντρωθεί απερίσπαστη στον στόχο της που δε μπορεί να είναι άλλος πλέον από την κατάκτηση της κορυφής.

Τέλος, η Λίβερπουλ φυσικά και λογίζεται ως μία από τις πέντε κορυφαίες αγγλικές ομάδες όμως για τίτλο ούτε λόγος στο “Άνφιλντ”. Και πως αλλιώς, αφού πέρσι δεν τερμάτισε ούτε στην πεντάδα (την πέρασε η Τότεναμ) και τα λεφτά από την πώληση Σουάρες αποδείχθηκε ότι ξοδεύτηκαν απερίσκεπτα. Φέτος πούλησε ξανά πανάκριβα ένα από τα αστέρια της (Στέρλινγκ), όμως τα χρήματα που εισέπραξε θέλει να πιστεύει ότι ξοδεύτηκαν σε πιο εύστοχες μεταγραφές. Μίλνερ, Κλάιν, Φιρμίνο και Μπεντεκέ είναι παίκτες που μπορούν να ανεβάσουν επίπεδο και φαίνεται πως με μια είσοδο στην τετράδα άπαντες θα είναι ευχαριστημένοι στο μεγάλο λιμάνι.

Λίγο πιο ψηλά

Οι θέσεις που οδηγούν στο Champions League μοιάζουν να είναι καπαρωμένες, ωστόσο στην Τότεναμ στοχεύουν πάντα ψηλά, έστω κι αν για ακόμη μια φορά οι πιθανότητες είναι λιγοστές. Τα “σπιρούνια” ενίσχυσαν την άμυνά τους με τις προσθήκες κυρίως του Αλντερβάιρελντ αλλά και των Βίμερ και Τρίπιερ όμως μεσοεπιθετικά δεν δυνάμωσαν καθόλου και θα στηριχθούν ξανά στον Έρικσεν και την εκτελεστική δεινότητα του Χάρι Κέιν, η διατήρηση του οποίου στο ρόστερ είναι από μόνη της μία μεγάλη επιτυχία μετά την εξωπραγματική περσινή του χρονιά. Πέρσι η ομάδα του Λονδίνου προσπέρασε τη Λίβερπουλ, τερμάτισε στην πέμπτη θέση και παρά τις φιλοδοξίες της, μία θέση στο Europa League θα είναι ξανά η πιθανότερη κατάληξη της φετινής χρονιάς της.

Ακόμη, η μεγάλη “αφαίμαξη” που έγινε πέρσι στο ρόστερ της Σαουθάμπτον έκανε πολλούς να πιστέψουν πως οι “Άγιοι” θα επέστρεφαν στις “χαμηλές πτήσεις”, όμως η ομάδα του Ρόναλντ Κούμαν διέψευσε τους πάντες και κάνοντας μια νέα αρχή διατηρήθηκε στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, παίρνοντας και ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και φέτος θα κληθεί να αποδείξει ότι καθιερώνεται σιγά σιγά ως μία σταθερή δύναμη της Premier League.

Ψηλότερα όμως ή τουλάχιστον να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα θα επιχειρήσουν κι άλλες ομάδες, όπως η Σουόνσι, ένα οργανωμένο κλαμπ που ολοένα και καθιερώνεται στην πρώτη κατηγορία και έχει ως “λαμπερή” προσθήκη των Αντρέ Αγιού από τη Μαρσέιγ, η Στόουκ που έχει εγκαταλείψει το κουραστικό βρετανικό στυλ ποδοσφαίρου και με παίκτες από τη Μπαρτσελόνα στο ρόστερ της (Μουνιέσα, Μπόγιαν, Αφελάι) θέλει να προσφέρει θέαμα και φέτος ορμώμενη από την περσινή της έβδομη θέση, αλλά και η Γουέστ Χαμ, η οποία παρά τον αποκλεισμό της στα προκριματικά του Europa League έχει υψηλές βλέψεις στη φετινή Πρέμιερσιπ. Η ομάδα του Σλάβεν Μπίλιτς, άλλωστε, απέκτησε πέρσι έναν από τους καλύτερους παίκτες του Μουντιάλ της Βραζιλίας (Βαλένσια), προχώρησε και φέτος σε αξιόλογες προσθήκες (Παγέτ, Ογμπόνα, Ομπιάνγκ), ενώ η επικείμενη μετακόμιση στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου της δίνει μια ξεχωριστή δυναμική.

Κλείνοντας την κατηγορία αυτή, κανείς δε μπορεί να αγνοήσει την Κρίσταλ Πάλας. Οι Λονδρέζοι επέστρεψαν πρόπερσι στην πρώτη κατηγορία και σταθεροποιήθηκαν σε αυτή, ενώ η έλευση του Άλαν Πάρντιου στα μισά της περσινής χρονιάς την έκανε έναν ισχυρό και υπολογίσμο αντίπαλο για τον καθένα. Οι μεταγραφές της φέτος ήταν λίγες αλλά σημαντικές, με τον Καμπάιγ να ξανασμίγει με τον Πάρντιου μετά τη συνεργασία τους στη Νιούκαστλ ανεβάζοντας επίπεδο στη μεσαία γραμμή και τον Γουίκαμ να αποκτάται για να δώσει λύσεις στην επίθεση των “αετών”.

Τα ερωτηματικά

Ομάδες-ερωτηματικά υπάρχουν και φέτος στην Αγγλία και είναι αρκετές. Πρώτη και καλύτερη η Νιούκαστλ. Η λογική λέει πως δε μπορεί να τα πάει χειρότερα από την περσινή χρονιά (πιο κάτω έχει μόνο υποβιβασμό), έχει έναν κανονικό προπονητή πλέον (ΜακΚλάρεν) μετά το καταστροφικό πείραμα με τον Κάρβερ, ενώ προχώρησε κάποιες δυνατές προσθήκες, όπως του Βαϊνάλντουμ και του Μίτροβιτς. Θα πρέπει όμως οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της Πρέμιερσιπ καθώς προέρχονται από χαμηλότερου επιπέδου πρωταθλήματα, την ώρα που οι “ανθρακωρύχοι” θα πρέπει να ενισχυθούν κι άλλο κυρίως στην άμυνα αν θέλουν να έχουν μία αξιοπρεπή παρουσία στο φετινό πρωτάθλημα.

Μεγάλο ερωτηματικό για τη νέα χρονιά είναι φυσικά και η Έβερτον. Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ τα πήγε εξαιρετικά πρόπερσι βγαίνοντας πέμπτη, πέρσι όμως κάπου έχασε την ταυτότητά της τερματίζοντας έξι θέσεις πιο κάτω. Φέτος θα έχει και τον Κλέβερλι στο κέντρο, ανανέωσε με τον Μιραλάς, διατηρεί για την ώρα τον Στόουνς στην άμυνα και διαθέτοντας αξιόλογο ρόστερ θέλει να δείξει ότι η περσινή χρονιά ήταν κακή παρένθεση.

Απο κει και πέρα, η Άστον Βίλα αποδυναμώθηκε σε μεγάλο βαθμό με τις αποχωρήσεις των Ντελφ και Μπεντεκέ, προχώρησε σε μεταγραφές με τα χρήματα που πήρε (Τζόρνταν Αγιού, Αμαβί, Ρίτσαρντς) αλλά οι οιωνοί για την ώρα δεν είναι με το μέρος της. Δύσκολα τα πράγματα αναμένονται και για τη Σάντερλαντ, με τις “μαυρόγατες” να παίρνουν κάποιους σημαντικούς ποδοσφαιριστές (Μ'Βιλά, Καμπούλ, Λενς) όμως πιθανότατα δε θα αποφύγουν και πάλι τη μάχη της σωτηρίας ενώ η Γουέστ Μπρομ του Τόνι Πιούλις, χωρίς “φανταχτερές” προσθήκες για την ώρα θα προσπαθήσει για κάτι καλύτερο από την περσινή 13η θέση με μεγάλο όπλο την αποκάλυψη της περσινής σεζόν, Σαΐντο Μπεραχίνο, που διατηρήθηκε στο δυναμικό της.

Στα χαμηλά στρώματα

Από τις ομάδες που ήταν και πέρσι στην κατηγορία, η Λέστερ μοιάζει το μεγαλύτερο φαβορί για υποβιβασμό. Οι “αλεπούδες” έκαναν φανταστική ρελάνς στις τελευταίες αγωνιστικές του περσινού πρωταθλήματος για να μείνουν στην κατηγορία όμως φέτος τα πάντα μοιάζουν να έχουν αλλάξει προς το χειρότερο. Η απομάκρυνση του “αρχιτέκτονα” της σωτηρίας, Νάιτζελ Πίρσον, για εξωαγωνιστικούς λόγους, η πρόσληψη του προερχόμενου από το στραπάτσο με την Εθνική Ελλάδος, Κλαούντιο Ρανιέρι, και η αποχώρηση του καλύτερού της παίκτη την περσινή χρονιά και πλέον “ερυθρόλευκου”, Εστεμπάν Καμπιάσο, δεν είναι και τα καλύτερα μηνύματα εν όψει της νέας σεζόν.

Όσον αφορά τις ομάδες που ήρθαν από τη δεύτερη κατηγορία, θα πρέπει να δώσουν μάχη για να διατηρηθούν στην Πρέμιερ, χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχουν τις δυνατότητες. Η πρωταθλήτρια της Τσάμπιονσιπ, Μπόρνμουθ, θα μπει στην πρώτη της χρονιά στη Premier League όντας ενισχυμένη αρκετά (Μπόρουτς, Γκραντέλ, Ντεστέν), όπως και η Γουότφορντ, αφού η οικονομική επιφάνεια της οικογένειας Πότσο (έχει ακόμη την Ουντινέζε και τη Γρανάδα) την ενίσχυσε με παίκτες όπως ο Μπεχράμι, ο Μπρίτος, ο Πρεντλ, ο Μάτέι Βίντρα, ο Καπουέ και ο Χολέμπας με μοναδικό στόχο την παραμονή και την εδραίωση στα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου. Τέλος, η Νόριτς ανέβηκε νικώντας στον τελικό των πλέι οφ της Τσάμπιονσιπ τη Μίντλεσμπρο και το θετικό για αυτήν είναι πως έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό το προ διετίας ρόστερ που είχε όταν έπαιζε πάλι στην Πρέμιερ, όμως δύσκολα δε θα μπει σε περιπέτειες για τη σωτηρία της.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω