Η νύχτα που ο Κακά μάγεψε το Ολντ Τράφορντ

2021-03-11 15:34

 

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μίλαν τίθενται αντιμέτωπες απόψε (11/3) στο “Ολντ Τράφορντ” για το πρώτο παιχνίδι της φάσης των “16” του Europa League και οι αναμνήσεις μάς γυρνούν 14 χρόνια πίσω, στη μεταξύ τους αναμέτρηση πάλι στο ίδιο γήπεδο και σε μια βραδιά όπου ο σπουδαίος Κακά είχε προσφέρει στο ποδοσφαιρικό κοινό απανταχού μία μοναδική παράσταση.

 

Κόκκινοι διάβολοι” και “ροσονέρι” τα είχαν πει τότε για τα ημιτελικά του Champions League της σεζόν 2006-07, με το πρώτο παιχνίδι να είναι και τότε στο “Ολντ Τράφορντ”. Τεράστιοι ποδοσφαιριστές έδωσαν το παρών σε εκείνο το ματς: Κριστιάνο Ρονάλντο, Γκιγκς, Ρούνεϊ, Σκόουλς, Φαν ντερ Σαρ, Ντίντα, Μαλντίνι, Νέστα, Πίρλο, Ζέεντορφ, Γκατούζο. Τα φώτα όλα όμως έπεσαν επάνω στον Κακά, ο οποίος εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε τρομερή κατάσταση και πραγματοποιούσε τις κορυφαίες εμφανίσεις της καριέρας του στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

 

Η Γιουνάιτεντ άνοιξε το σκορ νωρίς, μόλις στο 5ο λεπτό, με τον Ρονάλντο. Οι Ιταλοί όμως γύρισαν το παιχνίδι με δύο μοναδικές εμπνεύσεις του Βραζιλιάνου μεσοεπιθετικού. Στο 22ο λεπτό ο Κακά πήρε την πάσα από τον Ζέεντορφ, την πέταξε μπροστά μπαίνοντας στην περιοχή και ξεφεύγοντας από όλη την άμυνα της Μάντσεστερ (κυρίως από τον Χάιντσε που ήταν ο τελευταίος που προσπάθησε να τον εμποδίσει), και σκόραρε με ωραίο συρτό σουτ στην απέναντι γωνία του Φαν ντερ Σαρ. Το καλύτερο όμως το είχε αφήσει για μετά.

 

Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, οι θεατές στο “Ολντ Τράφορντ” έγιναν μάρτυρες ενός από τα πιο όμορφα γκολ που έχουν επιτευχθεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ο 25χρονος τότε άσος διεκδίκησε με τον Φλέτσερ μια βαθιά μπαλιά από τα αριστερά, έφερε τη μπάλα μπροστά του με κεφαλιά, την πέρασε εξαιρετικά πάνω από τον Χάιντσε παίρνοντας κατεύθυνση προς το τέρμα και στη συνέχεια την πέρασε με το κεφάλι ανάμεσα στον Αργεντινό αμυντικό και τον Εβρά με αποτέλεσμα οι δύο τελευταίοι να κουτουλήσουν μεταξύ τους και εκείνος να βρεθεί τετ α τετ με τον Φαν ντερ Σαρ και να τον πλασάρει για το 1-2. Ένα πραγματικό έργο τέχνης.

 

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πάντως ήταν εκείνη που χαμογέλασε στο φινάλε. Στο 59' ο Γουέιν Ρούνεϊ ισοφάρισε σε 2-2 και στις καθυστερήσεις, λίγο πριν ο Κύρος Βασσάρας που διηύθυνε εκείνη την αναμέτρηση σφυρίξει τη λήξη, ο Άγγλος φορ διπλασίασε τα τέρματά του και χάρισε μια σπουδαία νίκη με ανατροπή στην ομάδα του σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Αυτό που έχει χαραχτεί στη μνήμη όλων όμως από εκείνη τη βραδιά είναι η φοβερή εμφάνιση του Κακά, ο οποίος πέρα από τα δύο γκολ ήταν ο “μαέστρος” στο παιχνίδι της Μίλαν, ταλαιπώρησε αφάνταστα σε κάθε περίπτωση την άμυνα των “μπέμπηδων” και έδωσε μια ξεχωριστή παράσταση στο “Θέατρο των Ονείρων”.

 

Άλλωστε οι “ροσονέρι” ήταν αυτοί που προκρίθηκαν από εκείνο το ζευγάρι, αφού ήταν καταιγιστικοί στον επαναληπτικό του “Σαν Σίρο”, επικρατώντας με 3-0 σε ένα ματς που διεξήχθη υπό καταρρακτώδη βροχή στο Μιλάνο και με τον Κακά να κάνει για ένα ακόμη παιχνίδι μεγάλη εμφάνιση.

 

Στην κορυφαία σεζόν της καριέρας του, ο Βραζιλιάνος πέτυχε 10 γκολ στο Champions League, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ εκείνης της διοργάνωσης και οδήγησε τη Μίλαν ως τον τελικό της Αθήνας, εκεί που κατέκτησε το έβδομο τρόπαιο της ιστορίας της και τελευταίο ως σήμερα επικρατώντας με 2-1 της Λίβερπουλ και παίρνοντας μια άτυπη ρεβάνς για όσα είχαν γίνει στην Πόλη δύο χρόνια νωρίτερα. Τα τρομερά κατορθώματα του Κακά εκείνη τη χρονιά τού χάρισαν και τη “Χρυσή Μπάλα” για το 2007, αφού δικαιολογημένα μπορεί να πει κάποιος πως ο ίδιος ήταν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο εκείνη την περίοδο. Και μια ματιά στα όσα έκανε σε εκείνο το ματς του “Ολντ Τράφορντ” αρκεί για να πείσει τον οποιονδήποτε.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω