Η νέα έκδοση του Άγιαξ είναι καλύτερη από την προηγούμενη

2021-11-05 15:40

 

Ήταν 8 Μαΐου 2019 όταν ο Λούκας Μόουρα της Τότεναμ σκόραρε στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων μέσα στη “Johan Cruyff Arena” ένα... buzzer beater τέρμα για να υπογράψει τη μεγάλη ανατροπή της αγγλικής ομάδας από 2-0 σε 2-3, να ολοκληρώσει το δικό του χατ τρικ στην κορυφαία του βραδιά στα ευρωπαϊκά κύπελλα και να στείλει τα “σπιρούνια” στον τελικό του Champions League, “παγώνοντας” τους πάντες στον Άγιαξ. Τη χρονιά εκείνη, ο “Αίαντας” διέθετε μια εντυπωσιακή ομάδα που κατέκτησε το νταμπλ στην Ολλανδία, έπαιξε σπουδαίο ποδόσφαιρο στην Ευρώπη αφήνοντας έξω μεγαθήρια όπως η Ρεάλ και η Γιουβέντους με νίκες μάλιστα στις έδρες τους και έφτασε μια ανάσα από την πρώτη του συμμετοχή στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μετά το 1996, όπου θα είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει το πρώτο του τρεμπλ μετά τη σεζόν 1971-72. Τρία χρόνια μετά, η τρομερή ομάδα του Έρικ Τεν Χαγκ “θαμπώνει” και πάλι την Ευρώπη και μοιάζει ακόμη καλύτερη από την προηγούμενή της έκδοση.

 

Διαχρονικά, η μοίρα του Άγιαξ είναι προδιαγεγραμμένη, αφού η ολλανδική ομάδα μοιάζει καταδικασμένη πάντα να πουλά ό,τι καλύτερο διαθέτει στους λεγόμενους “μεγάλους” του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ή αν θέλετε (επειδή και ο Άγιαξ των τεσσάρων Κυπέλλων Πρωταθλητριών μεγάλος θα πρέπει να θεωρείται), στις ομάδες των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Από τη φυγή του τεράστιου Γιόχαν Κρόιφ το 1973 για τη Μπαρτσελόνα (που αποτέλεσε την αρχή του τέλους για εκείνη τη σπουδαία ομάδα των αρχών της δεκαετίας του '70 με τα τρία σερί Κύπελλα Πρωταθλητριών), μέχρι τα “τρομερά μωρά” του Φαν Χάαλ (Κλάιφερτ, Ζέεντορφ, Ντάβιντς, Ράιζινγκερ, Όβερμαρς) που έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης το 1995 αλλά και τα ταλέντα που βγήκαν αργότερα (Ιμπραΐμοβιτς, Σνάιντερ, Φαν ντερ Φάαρτ), πάντα οι μεγάλοι παίκτες εγκατέλειπαν νωρίς το Άμστερνταμ αφήνοντας πολλούς να αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να καταφέρει ο Άγιαξ αν τους διατηρούσε μερικά χρόνια ακόμη στο δυναμικό του. Εξαίρεση δεν αποτέλεσε ούτε η ομάδα του 2018-19. Μέσα σε δύο καλοκαίρια, σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές αποχώρησαν για άλλες πολιτείες (Ντε Λιχτ, Ντε Γιονγκ, Ζίγιες, Φαν ντε Μπέεκ, Σένε) και οι περισσότεροι πίστεψαν ότι ο Άγιαξ θα αργούσε πολύ να ξαναχτίσει ένα ισχυρό σύνολο. Η φετινή ομάδα όμως τους διαψεύδει.

 

Την περασμένη Τετάρτη (3/11), ο “Αίαντας” διέλυσε για δεύτερη φορά τη Ντόρτμουντ στο Champions League (1-3 μέσα στη Γερμανία μετά το 4-0 στην έδρα του) και έγινε η πρώτη ολλανδική ομάδα που κάνει το 4x4 στην κορυφαία διοργάνωση, εξασφαλίζοντας μαζί με Μπάγερν, Γιουβέντους και Λίβερπουλ θέση στους "16" ήδη από την τέταρτη αγωνιστική. Το σύνολο του Τεν Χαγκ παίζει ίσως το καλύτερο ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, έχει δημιουργήσει τις περισσότερες ευκαιρίες από κάθε άλλη ομάδα στο Champions League, έχει πετύχει 14 γκολ και έχει δεχθεί 2 στη διοργάνωση, ενώ και στο πρωτάθλημα ο Άγιαξ είναι πρώτος, με 37 γκολ ενεργητικό και μόλις 2 παθητικό.

 

Με μόλις τρεις παίκτες από την ομάδα που έφτασε προ τριετίας στα ημιτελικά να έχουν βασική συμμετοχή (Τάντιτς, Μπλιντ, Μαζράουι), με δύο έμπειρους πλέον ποδοσφαιριστές που έχουν “κουμπώσει” τέλεια (Κλάασεν, Μπεργκχάους), με έναν τερματοφύλακα στα 38 του που αναγκαστικά κλήθηκε να υπερασπιστεί την εστία μετά την τιμωρία του Ονάνα λόγω της υπόθεσης ντόπινγκ και ήδη έχει αποδειχθεί καθοριστικός (Πάσβεερ) και τη νέα ταλαντούχα φουρνιά του ολλανδικού ποδοσφαίρου (Χράφενμπερχ, Τίμπερ, Κούντους), ο Άγιαξ έχει φτιάξει ένα σύνολο που εντυπωσιάζει ξανά την Ευρώπη. Μεγάλη... ατραξιόν του συνόλου αυτού ο Βραζιλιάνος εξτρέμ Άντονι, ο οποίος με τις εμφανίσεις του κάνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ που ξόδεψε ο “Αίαντας” για να τον πάρει από τη Σάο Πάολο να φαίνονται λίγα. Ένας παίκτης που δεσπόζει στα δεξιά της επίθεσης, με απαράμιλλη τεχνική, εκπληκτικό αριστερό πόδι, χάρμα ιδέσθαι σε κάθε του επαφή με τη μπάλα. Στο Ντόρτμουντ έφτιαξε και τα τρία γκολ της ομάδας του, είναι πρώτος σε ασίστ στο φετινό Champions League με 5 συνολικά, φυσικά ήδη διεθνής με τη “σελεσάο” και σίγουρα η επόμενη πανάκριβη πώληση των Ολλανδών.

 

Και φυσικά μεγάλη συμβολή στη μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία του Άγιαξ έχει ο σέντερ φορ της ομάδας, ο Σεμπαστιάν Αλέ. Ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Γουέστ Χαμ το καλοκαίρι του 2019 (40 εκατομμύρια ευρώ), ο Ιβοριανός φορ δεν “έπιασε” στην Αγγλία και έκανε restart στην καριέρα του με τη μετακίνησή του στον “Αίαντα” τον περασμένο χειμώνα και παρόλο που δε μπόρεσε να βοηθήσει το σύλλογο στην ευρωπαϊκή του πορεία στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν επειδή από λάθος δε... δηλώθηκε στις λίστες (!), φέτος είναι το σημείο αναφοράς στην επίθεση με 7 γκολ ήδη στους ομίλους, δεύτερος σκόρερ της διοργάνωσης πίσω από τον Λεβαντόφσκι που έχει 8.

 

  Αλέ και Άντονι είναι δύο πολύ μεγάλοι πρωταγωνιστές για τον Άγιαξ της φετινής περιόδου

 

Κοινός παρονομαστής της προ τριετίας ομάδας και της φετινής, είναι φυσικά ο προπονητής της Έρικ Τεν Χαγκ. Ο άνθρωπος που έγινε γνωστός σε όλη την Ευρώπη παρουσιάζοντας έναν Άγιαξ εξαιρετικό στο μάτι που έφτασε λίγα δευτερόλεπτα μακριά από τον τελικό του Champions League, κλήθηκε ουσιαστικά να φτιάξει μια ομάδα από την αρχή και όχι απλά τα κατάφερε αλλά δημιούργησε και μια βελτιωμένη έκδοση, αφού όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, αυτός ο Άγιαξ είναι καλύτερος από εκείνον του 2019. Με τρομερό πρέσινγκ, εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, απίστευτα επιθετικός, μια ομάδα που απολαμβάνεις να τη βλέπεις στο χορτάρι, πιστή στο δόγμα του “ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου” που είναι συνυφασμένο με το DNA του συλλόγου από τότε που το εμφύσησε σε αυτόν ο μεγάλος Ρίνους Μίχελς για να συνεχίσει αργότερα στην ίδια φιλοσοφία ο καλύτερος μαθητής του, Γιόχαν Κρόιφ. Ο Τεν Χαγκ έχει ήδη παρουσιάσει σπουδαίο έργο στην ομάδα τα τελευταία χρόνια και δεν είναι να απορεί κανείς που βρίσκεται στη λίστα πολλών κορυφαίων ομάδων για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία τους, ενώ πρόσφατα απέρριψε πρόταση των νέων ιδιοκτητών της Νιούκαστλ, παραμένοντας πιστός στο πλάνο του με τον “Αίαντα”.

 

Ο χρόνος θα δείξει αν αυτή η ομάδα θα μπορέσει να πετύχει κατορθώματα ανάλογα με εκείνη του '19, ωστόσο και μόνο με αυτά που ήδη έχει καταφέρει, παραδίδοντας μαθήματα για το πώς μια ομάδα μπορεί άμεσα να επιστρέψει στο κορυφαίο επίπεδο παρά την αποχώρηση τόσο σημαντικών παικτών, όπως άλλωστε τόσα χρόνια κάνει, ο Άγιαξ έχει κερδίσει το σεβασμό και το θαυμασμό όλων.

 

 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

 

Πίσω